Michel Vuijlsteke's weblog

Tales of Drudgery & Boredom.

De zoektocht

Het leven is nooit saai met migraine. Dan denk ik dat ik weet wat ik moet vermijden (mango, ananas, ice tea, munt, appelsap, fel tegenlicht, koude wind op mijn hoofd, en nog tientallen andere dingen), maar sta ik plots wel om tien uur ’s morgens op mijn werk met een hoofd vol breinaalden die er uit willen komen, moet ik alles doen om niet over te geven van de ongemakkelijkheid, spartel ik mij de dag door en lig ik dan van halfzes tot negen uur in mijn bed met het deken over mij getrokken.

En dan kan de zoektocht beginnen: wat zou het deze keer geweest zijn?

Was het de Kriek die ik gedronken heb, de dag ervoor? Dat zou dan wel de eerste keer zijn — en de enige manier om dat te achterhalen, is nog eens Kriek drinken, van hetzelfde merk.

Of was de soyamelk misschien? Of toch de appel? Wat hebben we gegeten ’s avonds? Ik weet het niet meer, verdomme.

Het zou kunnen die appel zijn, natuurlijk, want er komen gelijk met de maand nieuwe dingen bij die ik vroeger wel zonder problemen binnen kreeg. En er is geen peil te trekken op de ingrediënten: van sommige klassiekers voor migraine heb ik tot nader order geen last. Kaas, ook oude kaas, aspartaam en caffeïne (getest door een hele week geen Cola Light te drinken en te zien of er een verschil was), soep in pakjes, bananen: dat lukt nog allemaal.

Jaha, spannend.

3 reacties

 1. Zolang je je lekkende darm niet fixt, gaan er wellicht nog tientallen dingen bijkomen. Maar ik denk niet dat je me gelooft 🙂
  Mocht je toch iets willen doen, laat maar weten, ik ken wel wat mensen die je zouden kunnen helpen (niet ik voor alle duidelijkheid)

  • Proponents of “leaky gut syndrome” claim that many symptoms and conditions are caused by the immune system reacting to germs, toxins or other substances that have been absorbed into the bloodstream via a porous (“leaky”) bowel.

   While it’s true that some conditions and medications can cause a “leaky” gut (what scientists call increased intestinal permeability), there is currently little evidence to support the theory that a porous bowel is the direct cause of any significant, widespread problems.

   There is also little evidence that the “treatments” some people claim help to reduce bowel “leakiness”, such as nutritional supplements and herbal remedies, have any beneficial effect for most of the conditions they supposedly help.

   […]

   Many different “treatments” have been suggested by people who promote the idea of “leaky gut syndrome”, including diet books, nutritional supplements (containing probiotics, for example), herbal remedies, gluten-free foods and other special diets, such as a low FODMAP, low sugar or antifungal diet.

   However, you should be wary of treatments offered by people who claim to be able to “cure” “leaky gut syndrome”, as there is little scientific evidence to suggest they are beneficial for many of the conditions they are claimed to help.

   [NHS]

   Ik denk eerder dat het eraan ligt dat mijn kant van het bed net boven een Hartmann-lijn ligt.

   (Serieus: als ik zou vermoeden dat het met mijn spijsverteringsstelsel te maken zou hebben en niet met wat ik denk gewoon de leeftijd en hormonen en watnog, zou ik naar een gastro-enteroloog gaan, niet naar een kruidendokter. :))

 2. Heb soms ook last van migraine en zoekend naar de trigger (om die dan te vermijden, natuurlijk). Dat het leven op die manier nooit saai is, zo had ik het nog nooit bekeken. Merci!

Zeg uw gedacht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2018 Michel Vuijlsteke's weblog

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑