Um, van die feeds

Ik vind dat wijs, als er bij een post Related Links staan. Op Gentblogt doen we dat al sinds jaar en dag.

Met up te graden naar WordPress 2.3 en ingebouwd taggen te gebruiken, heb ik er Simple Tags en WP 2.3 Related Posts op gezet in plaats van allerlei zelfgebrouwen gehak. En met den enen heb ik die plugins dan ook maar bij mij gezet.

Jaren geleden had ik al eens geëxperimenteerd met tags, maar ik had het na een tijdje helemaal links laten liggen. Nu het ingebouwd zit, doe ik het weer, en tot mijn verbazing zitten er eigenlijk wel redelijk wat getagde posts in, zodat zo’n related links-ding wel min of meer werkt.

Maar nu hoor ik van enige mensen dat het de feed onbruikbaar zou maken als die links ook in de feed staan. Is dat echt zo? Worden alle entries voortdurend opnieuw gemaakt? Of is het gewoon eenmalig, dat er een aantal dubbel staan van toen ik de omschakeling deed?

Bij mij komen ze in alle geval niet dubbel:

Feeddelaatstedagen

Als er op veel plaatsen dubbelen entries zouden blijven komen, dàn wil ik het wel afzetten. Maar anders: ik vind dat serendipiteit heerst, en dus laat ik het staan. 🙂

17 reacties op “Um, van die feeds”

 1. Ik ben ook wel voor die related posts. Als iemand via Google binnenkomt op een oud artikel dat over een onderwerp gaat waarover ik ondertussen terug heb geblogd, dan kan die persoon dat ook meteen zien en gaan lezen…

  Wel moet ik dit nog binnen eMich implementeren en bxl.blog moet ik nog naar WP 2.3 overzetten.

  Den dezen hier heeft alvast geen problemen met uw feeds.

 2. Is het een optie om die related posts wel online te tonen en niet in de feed te steken?
  Ik vind dat ook plezant als ik op het gemak aan het rondsurfen ben, maar als ik feeds lees dan lees ik verder, en ga ik toch niet beginnen rondklikken.

 3. Ben het eens met Tom. Interessant om op te nemen in het artikel, maar misschien hoeft het niet in de feed te staan.
  Maar dit maakt de feed niet onbruikbaar …

  Nu, serendipiteit (de software 😉 ) heeft die ingebouwde tags natuurlijk al lang… Ik kan nog steeds niet geloven dat ik omwille van een dagje ongeduld even naar WP ben overgestapt

 4. Van mij mogen ze ook wel blijven staan, maar dan buitend e rss-feed.
  Het maakt een delicious-post bvb. dubbel zo lang.

 5. Michel,

  het hangt af van de feedreader en wanneer die items als nieuw markeert.

  Sommige feedreaders baseren zich enkel op URL: dus een nieuw item per unieke URL in de feed: ook al verander je nadien de titel van het entry, de feedreader geeft geen krimp en blijft het item als ongelezen markeren.

  De meeste baseren zich op URL + titel.
  Mensen die dat soort feedreaders gebruiken zien dan niet wanneer er in een blogpost nadien “Updated: bladiebla” wordt toegevoegd. Die hebben dan ook geen last van je telkens veranderende “related posts”.

  En dan een paar feedreaders, zoals inderdaad Bloglines, zoals ikzelf in een comment bij Crahan en vandaag ook BVLG in zijn posting al aangaven, markeren een item als nieuw als er iets in de bodytekst veranderd. Zodat feed items telkens weer als nieuw gemarkeerd staan door verandende commentcounts of zoals bij jou, telkens veranderende related posts – of misschien zelfs maar een wijzigend aantal spaties of onzichtbare markup at random geproduceerd door die plugin.

  Ik gebruik zelf een dubbele setup Bloglines + Greatnews. Greatnews heeft er geen last van, maar jouw related posts in je feed nemen kostbare screen real estate in en zijn verder alleen maar hinderlijk als je snel wil lezen.

  Related posts horen in je blog te staan online, _niet_ in je feed… Het zou me verbazen als er zo geen optie was…

 6. @Pascal: komkom, zoveel dogmatisme. Ik lees in mijn feedreader, niet in mijn browser. En dus wil *ik* related links in mijn browser, nem.

  Ik ga vanavond dan eens nakijken wat Bloglines in de soep doet draaien en zien of er een mouw aan te passen is.

 7. op het gevaar af dogmatisch te klinken: uw feed heeft de laatste dagen zodanig op mijn systeem gewerkt dat ik hem nu *niet* meer lees. Er staan momenteel 48 ongelezen items bij uw naam.
  ik vind dat spijtig, Michel. Spijtig.

  😀

 8. Uw quote:

  Ik lees in mijn feedreader, niet in mijn browser. En dus wil *ik* related links in mijn browser, nem.

  Maar zoveel meer mensen dan jezelf lezen je blog in een feedreader! En jij leest je eigen feeds toch niet? Waarom laat je je feedlezers niet beslissen?

  Maak er een Doodle poll voor aan?
  (Of misbruik een Bragster Bet, dàt heb ik nog niet geprobeerd…)

  Dan kunnen mensen campagne gaan voeren voor en tegen, met banners en filmkes en zo 🙂 …

Reacties zijn gesloten.