Combinaat

Kijk hier eens naar:

Pissebed focus gecombineerd

Jaja, hoor ik u al denken, een pissebed. En ook wel: zo heb ik er ook duizend zitten. En ook wel: pff, ringflits en f/40, zo krijg ik het ook wel scherp.

Maar!

‘t Is een getruceerde foto! Genomen zonder flits op een donkere koer!

Om genoeg licht binnen te krijgen moet het diafragma zo ver mogelijk open staan, f/5.6 aan 1/50 op 180mm in dit geval. En dan is er geen scherptediepte, dan krijg je dus maar een millimeter of twee in focus:

Pissebed focus vooraan

De oplossing: een paar foto’s nemen van hetzelfde onderwerp met focus op verschillende dieptes, en dan bij elkaar knippen en plakken.

In Photoshop lukt dat wel, maar het is niet evident om het mooi te doen. En het is nog minder evident om het zo te doen dat het niet opvalt dat het gedaan is.

Enter CombineZ5, een aan het ongelooflijk grenzend programma dat een “stack” foto’s combineert, daar dan de relatieve diepte van de verschillende elementen op de foto uit smurft, en zoveel mogelijk alles intelligent in focus zet door elementen van de foto’s uit de stack te gebruiken, te interpoleren waar nodig, enfin, allemaal te complex voor woorden.

Pissebed depth map

Maar wel vreselijk vreselijk handig. Zelfs voor uit de losse pols geschoten foto’s als die van die pissebed. Ik zou er bijna zin van krijgen om mijn statief boven te halen en een stilzittend of dood beest te fotograferen.

En ‘t is in ieder geval goed om weten als ik nog eens een kever met een bol dekschild tegenkom, of een vlieg waar ik met geen stokken alles tegelijk van in focus krijg.

[NB: ik weet dat de foto helemaal bovenaan nog artefacten bevat, en dat hij voor verbetering vatbaar is en zo, maar voor echt zonder statief en zeer snel en zeer slecht licht en alles standaard klik next next, vind ik het toch indrukwekkend.]

Elders over misschien hetzelfde

18.03.2006: Op safari | 24.03.2008: Paasmaandagtuinsafari | 10.02.2008: Wakker worden! | 25.07.2007: Teleconverter | 29.08.2006: Vergeten beesten | 27.08.2006: Tuinsafari op verplaatsing | 20.08.2006: Macro | 19.08.2006: Scytodes | 31.07.2006: Vlieg – kever – mot | 28.07.2006: Stofdiertje

13 Comments

Zeg uw gedacht

Vriendjes

<insert standard disclaimer>

Alles wat hier staat is mijn eigen opinie. Het wordt niet nagelezen of goedgekeurd door mijn werkgever voor het on-line komt, en ik bied geen enkele garantie voor kwaliteit of correctheid.

Mijn werkgever is het niet noodzakelijk eens met wat ik schrijf, en het spreekt vanzelf dat hij dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk kan zijn voor wat ik hier publiceer.