Na een dag Drupal

Okay. Drupal is een fijn dink, zo ver zijn we. Pagina’s aanmaken, menu’s, tijdsgebonden blogpostachtige dingen, allemaal goed en wel.

Ik maak een website voor een school, van eerste kleuterklas tot zesde humaniora. Die website zou wel eens kunnen gebruikt worden door heel wat verschillende mensen, dus het is wel de bedoeling om het goed te doen: zowel wat de indeling betreft als de manier van werken als de future proofheid van het ding.

Er zijn dingen die niet veel veranderen, en er zijn dingen die aan een bepaalde klas in een bepaald schooljaar verbonden zijn. Voor dat laatste komt een taxonomie goed van pas: ik heb 2007–2008, en daarbinnen de kleuterschool, de lagere school en het humaniora, en dààr dan weer binnen de verschillende klassen.

Dus als er een verslagje is van het bezoek van Sinterklaas aan de basisschool komt, dan maak ik een artikel aan en geef ik het “kleuterschool” en “lagere school” mee (binnen “2007–2008”, natuurlijk). Als het een bezoek van een schrijver aan klas 5B is, dan vink ik enkel “5B” aan, etc.

Op die manier kan ik volgend jaar gewoon weer opnieuw een klas 5B hebben, maar dat zal dan wel een andere 5B zijn. En kan ik nu, pakweg, op de pagina van de lagere school alle recente gebeurtenissen tonen die voor de lagere school waren (de hele school, of één of meer klassen). Een groot gemak.

Wat ik nog niet gedaan heb, omdat ik hoofd– van bijzaak wil onderscheiden, is een ander dan het standaarduitzicht gebruiken. De site ziet er nu nog standaard-Drupal uit, een eigen layout kan nog wel wachten.

Ik heb ondertussen een redelijk deel van de bestaande inhoud overgezet, en ik heb er een goed oog in dat het allemaal wel zal lukken.

Op den duur.

Echt wel op den duur: Drupal werkt uitstekend als het werkt, maar als het niet werkt, oh my. Er zit heel wat in de core van Drupal 6 (meer dan vroeger), maar het blijft toch wel noodzakelijk om nogal wat modules te gebruiken.

En daar wringt het voor het moment wel: een aantal levensnoodzakelijke modules zijn nog hoegenaamd niet klaar voor versie zes. Zo bijvoorbeeld CCK, dat er wel bijna is, maar toch niet helemaal. En Views, dat onder heel erg zware constructie is.  En Event, dat allemaal zeer vieze fouten geeft. En Date, dat gewoon niet werkt. En Pathauto, dat niet goed werkt want Token is kapot.

En een beetje van een goed werkende wysiwyg-editor (voor leken, remember), dat is echt wel heel hard zoeken. Een propere manier om met beelden om te gaan (upload, resize, beheer) is bijzonder ver zoek. En nog zo enorm veel andere dingen. Bricolage, meneer.

Miljàààrrrr een mens zou zich daar kunnen in opwinden. En het is dus niet alleen omdat het Drupal 6.0 is die net uit is hé: voor zo ongeveer alles is er een 4.7–versie met nog wat issues en die niet meer up to date is, een 5–versie met nog wat issues waar ze aan aan het werken zijn, en zeer soms een 6–versie waar ze van plan zijn om er nog hard aan te werken.

The mind boggles. Afijn, ik heb tijd. Niet van plan om zelf te gaan programmeren, no way. Ik kan wachten.

Elders over misschien hetzelfde

24.09.2012: For fuck’s sake, Drupal! | 23.09.2011: Een sliderken | 31.08.2011: Van gold plating | 28.08.2011: Hoepels | 22.08.2011: Spannend hoor | 15.05.2008: Zo van die dagen | 21.02.2008: Drupalflickrdr | 17.02.2008: Views in Drupal 6 | 16.02.2008: Een nieuwe website, en dergelijke | 14.02.2008: Godverdju

8 Comments

Zeg uw gedacht

Vriendjes

<insert standard disclaimer>

Alles wat hier staat is mijn eigen opinie. Het wordt niet nagelezen of goedgekeurd door mijn werkgever voor het on-line komt, en ik bied geen enkele garantie voor kwaliteit of correctheid.

Mijn werkgever is het niet noodzakelijk eens met wat ik schrijf, en het spreekt vanzelf dat hij dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk kan zijn voor wat ik hier publiceer.