Kijk, een taskbar met een icoontje van mijn weblog erop gepind:

16-09-2010 11-05-00

Iets in de taskbar pinnen, dat doet men door een icoon of een Internet Explorertab naar de taskbar te slepen. Ik heb gisteren geleerd dat 38% of zo van alle Windows 7-gebruikers dat doen, en ik was er nogal verbaasd van dat dat getal zo hoog lag.

En kijk wat er gebeurt als ik dan op dat icoontje rechtermuisklik:

16-09-2010 11-09-16

Ha! Die tasks! Gemakkelijk te (ahem) implementeren ook: gewoon een stukje code aan de webpagina toevoegen. In dit geval was dat:

<meta name="application-name" content="Tales of Drudgery and Boredom"/>
<meta name="msapplication-tooltip" content="Go naar Michel Vuijlsteke's weblog"/>
<meta name="msapplication-starturl" content="/"/>
<meta name="msapplication-task" content="name=Home;action-uri=/;icon-uri=http://www.vuijlsteke.be/michel/favicon.ico"/>
<meta name="msapplication-task" content="name=Foto's;action-uri=http://www.flickr.com/photos/zog;icon-uri=http://l.yimg.com/g/favicon.ico"/>
<meta name="msapplication-task" content="name=Gentblogt;action-uri=http://www.gentblogt.be/;icon-uri=http://www.gentblogt.be/favicon.ico"/>

Bij mij is het een beetje nutteloos, maar bij Amazon bijvoorbeeld doet het wel handige dingen:

16-09-2010 11-32-32

En kijk trouwens wat er gebeurt als ik op het icoontje zelf klik:

16-09-2010 11-33-34

16-09-2010 11-14-56

Zo grappig: de pijltjes krijgen op intelligente wijze op basis van het icoontje van de site automatisch een kleur. Dat was al zo met de achtergrond van iconen in de askbar, en nu hebben ze het doorgetrokken tot de interface.

Geen idee of het een goed idee is – ik vind het uitstekend om een gevoel van “dit is de website, niet de browser” te geven, al kan ik me inbeelden dat het voor sommige mensen verwarrend kan werke: “die knoppen waren vroegen blauw, en nu zijn ze plots paars!” Of nog, als de achtergrond plots rood blijkt te zijn: “oei, hier kan ik die knoppen niet gebruiken want ze staan rood!”

Gho, alhoewel. Ik vermoed dat Microsoft er wel de pleuris zal uitgetest hebben. Ik ben er dus redelijk gerust in, eigenlijk. En als het echt zou mislopen, dan kan men nog altijd dit doen, natuurlijk:

<meta name="msapplication-navbutton-color" content="#kleurnaarkeuze" />

Leutig. Meer info op MSDN, voor wie geïnteresseerd is.