Die keer dat ik dacht “Ik zou American Gods wel eens herlezen”

Een hele reeks programma’s waar ik op de fiets van en naar werk naar luister zijn afgelopen, en ik dacht: ik ga nog eens mijn maandabonnement bij Audible inzetten.

Dat abonnement geeft me elke maand een credit, en met één credit kan ik dan dingen kopen die veel meer kosten dan de maandelijkse abonnementskost. Win-win-win: ik kan zo ongeveer kopen wat ik wil wanneer ik wil zonder mij geldvragen te moeten stellen, de mannen van Audible (Amazon, dus) zijn verzekerd van een maandelijkse inkomst, en de boekverkopers verkopen meer boeken.

Het is voor de content-aanbieders een beter systeem dan Spotify, kan ik mij inbeelden: het is niet onbeperkt en er is een veel onmiddellijker één op één te legen tussen aankoop en verkoop — bij Spotify koop ik voor mijn tien euro per maand mogelijks vele duizenden nummers, bij Audible koop ik realistisch gezien niet meer dan één of twee boeken per maand (die dingen zijn meestal tussen 5 en 20 uur lang, en zoveel zit ik ook niet op de fiets, en ik heb ook nog andere dingen te beluisteren).

Enfin bon, ik naar Audible, vanmiddag.

Zoeken naar American Gods, 10th Anniversary Edition (schijnt goed te zijn): geen resultaat. Hum, tiens. Zoeken op Google: wél resultaat. En daarmee wist ik het eigenlijk al. Het was nog maar eens zo’n boek dat niet legaal in België mag gekocht worden (klik voor detail):

American Gods The Tenth Anniversary Edition  A Full Cast Production Audio Book | Neil Gaiman | Download American Gods The Tenth Anniversary Edition  A Full Cast Production

Oh zeker, natuurlijk, rechten en zo. Yada yada.

Maar hetzelfde audioboek bij Amazon.com zelf stomgaweg op MP3-formaat te kopen, ‘t te zeggen, een CD met daarop een reeks geluidsfiles.

Het geluid op een CD gezet, in een plastieken doos gestoken, een omslag errond, een begeleidend boekje, opgeslagen in een warenhuis tot ik het bestelde, dan in een grotere kartonnen doos gestoken met vulsel errond, die doos naar een vliegtuig gevoerd, en vanuit het moederhuis van Amazon in de Verenigde Staten naar België gevlogen, in een pakhuis opgehaald en door een postbode bij mij besteld, dat zou me minder kosten als wanneer ik het als niet-lid zuiver digitaal zou downloaden bij Audible (19 euro + 6 euro verzendkosten versus 31 euro). Voor een boek dat ik nota bene bij Amazon.com al als hardcover kocht tien jaar geleden, maar goed, dat doet er nu minder toe.

Place Your Order  Amazon com Checkout

Als ik het deze namiddag bestel, dan heb ik het boek — als weerbericht en postbodes meezitten — tussen 20 augustus en 10 september in handen. Dan steek ik de CD in de computer en kopieer ik de mp3-bestanden naar mijn telefoon, en kan ik beginnen luisteren.

Dat is me nét iets te lang, vrees ik.

Als ik dat zou willen, kan ik op pakweg een kwartier tijd het volledige werk van Neil Gaiman in audioboekformaat op mijn computer staan hebben. En als ik tevreden ben met de eboekversies, dan kan ik dat op een paar minuten hebben. En als ik alles wat de man ooit van comics geschreven heeft wil hebben, dan ben ik misschien een uurtje zoet, maar dan heb ik meteen meer comics dan ik op een maand kan lezen. En als ik alles wil hebben dat hij ooit verfilmd heeft… enfin bon, you get the picture.

Ik wil geld betalen voor mijn boeken, mijn muziek, mijn comics, mijn films. Maar ze willen mijn geld niet. En dan zijn mensen verbaasd dat er illegaal gedownload wordt.

Één reactie op “Die keer dat ik dacht “Ik zou American Gods wel eens herlezen””

  1. Jah, lap… ik denk dat ik een fout heb gemaakt. Ik heb mij voor Audible geregistreerd bij Amazon.co.uk. Dat was niet slim zeker? Beter terug afzetten en opnieuw registreren via Amazon.com? Of maakt dat niets uit?

Reacties zijn gesloten.