LibraryThing vs. Goodreads vs. Shelfari vs. aNobii (iii)

Zo’n online bibliotheek moet het eenvoudig maken om nieuwe boeken in te geven. In principe zou het moeten volstaan om het ISBN-nummer in te geven, en dan kan dat boek eenduidig opgezocht worden. Bij Amazon staan de covers er nog eens bij, dus krijg je meteen een afbeelding van het boek ook.

In de praktijk ligt dat iets moeilijker:

  • Alleen recente boeken hebben een ISBN-nummer: alles wat vóór pakweg ergens in de jaren 70 is, heeft er geen. Ik heb nog wel wat boeken die zo oud zijn, dus tja.
  • ISBN-nummer komen blijkbaar soms overeen met meer dan één uitgave: verschillende covers, bijvoorbeeld.
  • Internationaal zijn er geen grote problemen: Engelstalige boeken zijn allemaal vindbaar bij Amazon.com en/of Amazon.co.uk, Franstalige boeken bij Amazon.fr. Maar helaas: Nederlandstalige boeken zijn niet echt gemakkelijk te vinden.
  • Akkoord, alle gegevens van een boek in gaan zitten typen is lastig, maar al die cijfertjes intypen van de ISBN-codes is ook lastig.

Dat laatste punt is gelukkig op te lossen met een barcodelezer. Ik heb er twee: één oudere die op de keyboarduitgang kan, en één recentere die op USB werkt.

De oudere heb ik gekregen van mijn broer en is grote kwaliteit: zoals een stofzuigerborsteltje, duwen op een knop, laser schiet uit de voorkant en scant tot hij iets herkent, en dan piept hij. Helaas: past niet op een laptop en is moeilijker te installeren. De nieuwe is een el cheapo CueCat: trager, maakt geen piepje en dus moet je naar het scherm kijken om te zien of het “gepakt” heeft, maar: wel op USB en zonder enig probleem te installeren.

Omdat het gemakkelijker is om te tonen in beweging en in real time dan met screenshots: nog eens zo van die screencasts. Telkens voor LibraryThing, Goodreads, Shelfari en aNobii; eerst voor boeken die gemakkelijk te vinden zouden moeten zijn, dan voor een paar moeilijker te vinden boeken vanop het schap van de kinderen.

Verontschuldigingen voor geluidskwaliteit en zo, as ever.

*
*    *

LibraryThing [gemakkelijk]

Geen enkel probleem. Snel, effeciënt, doet wat het moet doen.

Goodreads [gemakkelijk]

Heeft problemen met barcodes die ook nog eens taal/prijsinfo bevatten, wat redelijk vervelend is: er zijn echt wel meer en meer boeken met twee barcodes. In tegenstelling tot LibraryThing kan ik meteen meer gegevens ingeven. Handig. Maar ook: het ding is niet gebouwd om massaal veel boeken na elkaar in te geven.

Shelfari [gemakkelijk]

Zoekt in zijn eigen catalogus; het is niet duidelijk waar die gegevens precies vandaan komen, maar het lijkt alleen in de VS te zoeken. Ik vind het een soep, sorry. Dingen als “build my shelf” schrijven in de plaats van “add books” of zo, gn. En het is heel erg veel rondklikken.

aNobii [gemakkelijk]

Herkende boeken worden meteen toegevoegd, zoals bij LibraryThing. Snel, handig, goed. Geen idee waar de gegevens opgezocht worden, maar alle covers worden ook meteen getoond: mooi.

*
*    *

…tot nog toe redelijk eenvoudig: te vinden boeken, in het Engels. Tijd voor iets moeilijkers: vier boekjes uit de bibliotheek an de kinderen. Een Geronimo Stilton, die toch wel heel erg bekend is, een Floortje, een Zoé en Theo, en een Musti uit de vroege jaren 70.

LibraryThing [moeilijk]

Eén boek meteen gevonden in de Vlaamse Centrale Catalogus, twee boeken manueel ingegeven, één gevonden in een andere bibliotheek.

Er zijn heel veel verschillende databases, ondermeer ook een aantal Nederlandstalige. Daar zijn nogal wat boeken in te vinden, maar niet alles. Als een boek niet gevonden is, kan ik het ingeven. Redelijk pijnloos, al is het natuurlijk een heel stuk minder pijnloos dan inscannen en knikken om toe te voegen.

Goodreads [moeilijk]

Vindt geen Nederlandstalige boeken. Gaf een valse positief op een titel, alsof die er wel in zou zitten. Heeft een achterlijke structuur van auteur1, auteur2, auteur3 en geen concept van rollen (vertaler, illustrator, schrijver, …), geen mogelijkheid om een eigen cover toe te voegen, geen mogelijkheid om aan te duiden dat het een vertaling is of wat het origineel is.

Dit staat me ab-so-luut niet aan, voor de goede verstaander.

Shelfari [moeilijk]

Vindt geen Nederlandstalige boeken, en ik kan mijn eigen boeken niet toevoegen. Pech. Compleet nutteloos voor zover ik kan zien, dus.

aNobii [moeilijk]

aNobii blijft een vriendelijke website. Op een paar kleinigheden na (focus op inputveld, sortering van drop-downs, dat soort dingen) goed gemaakt, en handig in het gebruik. Nieuwe boeken ingeven kan, maar ze komen pas na 72 uur in de database terecht, misschien.

*
*    *

Winnaar van deze ronde: LibraryThing. Al was het maar omdat het in al die databases kan zoeken. LibraryThing is echt gebouwd om aan de lopende band boeken in te geven.

6 reacties op “LibraryThing vs. Goodreads vs. Shelfari vs. aNobii (iii)”

  1. Vraagje: hoeveel verschil zit er tussen handmatig het ISBN intikken en de streepjescode lezen? Ik heb, schat ik, zo’n 800 boeken in te geven waarvan misschien de helft een streepjescode heeft. CueCat kopen of niet?

  2. hey, ‘k zou in chinese of japanse letters op mijn arm nen tattoo willen laten zetten die betekent “ik ben lid van …” en dan de naam van zo één van die sites waar ge al uw boekskes kunt op zetten, en ‘t is dus voor beleefd te vragen of ge uw machtig interessante vergelijking van die sites niet wilt verder zetten. Mercikes.
    PS mijnen hond noemt tarzan.

Reacties zijn gesloten.