Michel Vuijlsteke's weblog

Tales of Drudgery & Boredom.

Jaar: 2004 (page 1 of 109)

links for 2004-12-31

Salut

Zo.

/end transmission voor 2004

Ik ga de computer hier afbreken en naar de feestruimte verhuizen, kwestie dat we deze réveillon eens andere muziek hebben dan The Klezmer Joys of Yiddish Volume 17 of Greatest Irish Folk Reels of the 19th Century of Radio Donna Speelt Grootste Hits van 1997.

We hebben nog een uur, en we moeten een stapel cadeaus inpakken!

Jobinterview 1d: papier of mail?

Er zijn bedrijven waar een papieren sollicitatie geapprecieerd wordt.

Tja.

Er zijn, vermoed ik, ook bedrijven waar nog grafologen aan het werk gezet worden. En frenologen misschien.

Ik heb persoonlijk een hekel aan niet-electronische CV’s, al was het maar omdat ze gefotokopieerd of ingescand moeten worden eer ze rondgestuurd kunnen worden naar collega’s of in een database gestoken kunnen worden. Maar da’s natuurlijk maar mijn opinie.

In ieder geval, als ik een papieren document ontvang, heb ik ook wel een aantal eisen:

 • De begeleidende brief liever niet handgeschreven. Ik heb geen diploma paleografie en ben ook geen apotheker, onleesbare handschriften zijn niet aan mij besteed. En tenzij ik op zoek ben naar een calligraaf, is het handschrift weinig relevant voor een positie in IT.
 • Enige uitzondering is dat ik graag een geschreven handtekening zie. Geprinte handtekeningen zijn knudde en getuigen van weinig respect.
 • Print op goed papier.
 • Zorg ervoor dat het document goed afgedrukt is (met verse inkt/toner/lint).
 • Gebruik een envelop die groot genoeg is: ofwel één waar de brief in drie gevouwen is, ofwel, als het echt een dik pak is (bijvoorbeeld als er om een begeleidend dossier of een rapport gevraagd wordt), meteen een envelop waar het papier ongevouwen in zit. Niet zo’n kleine envelop waar er dan zo’n dik pak in vier gevouwen zit.

Lay-out en zo: best rechttoe-rechtaan. Het is niet zo dat ik onder de indruk ben van vier lettertypes op één pagina. Of van gekleurde logo’s. Of van icoontjes voor telefoon / fax / e-mail. Of van een pasfoto op de brief afgedrukt.

Persoonlijk ben ik het meest gewonnen voor een gewone schreefletter qua lettertype, bijvoorbeeld Georgia. Gratis van Microsoft, en uitstekend leesbaar. In zwart op wit. Links uitgelijnd, niet justified. Zoiets maakt me al content dus:

Brief

…maar het meest content ben ik met een electronische versie daarvan. Bestandsformaat? Liefst, als het even kan, in PDF. Niet dat ik iets tegen Word heb of tegen Microsoft, verre van, maar wel dat Acrobat zowat de enige manier is om er zeker van te zijn dat ik het document zie zoals de maker het gemaakt heeft. En het voelt gewoon professioneler aan. En over professionalisme gesproken: let in ’s hemelsnaam op de bestandsnaam–geen “copy of CV voor salespositie Bekaert.doc” of “generic cover letter.pdf”.

Let wel: als ik een sollicitatie per e-mail ontvang, dan krijg ik er iets van als de body van de mail niets meer zegt dan “cfr. attachment”, met in attachment een brief en een CV. Ken uw wereld: bij een sollicitatie per mail is de e-mail de “cover letter”.

update: wat Ben zegt, is natuurlijk waar. Als ik zeg dat ik “al tevreden ben” met iets als het paginaatje hierboven, heb ik er niet bij gezegd dat ik ook wel wat geschoven heb om een min of meer goeie bladspiegel te hebben. Ruwweg één idee per paragraaf, en ervoor zorgen dat de pagina een beetje gebalanceerd is. Niet te veel witruimte boven of onder, en dus bijvoorbeeld liever niet iets als deze twee brieven:

Brief2

Als ik een goed opgemaakte brief zie, stemt dat me uiteraard niet negatief. Maar het moet dan al echt heel erg goed gedaan zijn. Tenzij ik naar een ontwerper zoek, heb ik liever saai maar degelijk dan iets anders. En dan nog: ergonomie en interface zijn niet gediend van veel flashy dingen en drop dhadows onder letters en drop caps en watnog. En het is niet omdat een brief in Zapf Chancery staat dat hij plots elegant wordt. Een mooie en goed gebruikte Mrs. Eaves daarentegen… 🙂

…en uiteraard geen spellingsfouten. Ik weet dat ik zelf voortdurend mistyp, maar als ik een sollicitatiebrief krijg met een dt-fout of et een verkeerde tussen-n, ben ik daar niet mild mee 🙂

De ergste spellingsfout die je kan maken, is natuurlijk de naam van de contactpersoon of het bedrijf verkeerd te schrijven. En ik weiger me te herinneren hoeveel keer is dàt heb moeten meemaken. Als ik even mijn CV-folder in Outlook overloop op zoek naar alternatieve spellingen van Michel Vuijlsteke:

Mijnheer Vuijlsteek
Beste Michiel Vuijlsteke
Geachte Vuilsteke
Mijnheer Vuylsteke
Beste mvuijlst (I kid you not!)

Of in de firmanaam—variaties op Amercom België en Netpoint:

Americom
Amercon
Netopoint
Net.point

Ik heb trouwens een speciale plaats in de spellingshel gereserveerd voor mensen die hoofdletterregels aan hun laars lappen, zoals in:

AmerCom
NetPoint
PhotoShop
MicroSoft

Jobinterview 1c

Zegt Laurens:

Het is erg om te zien hoe veel vacatures ervaring vereisen tegenwoordig. […] Dan krijg ik schrik voor over 2 jaar als ik naar een job moet gaan zoeken.

Tja. Er zijn niet heel erg veel bedrijven in de IT meer waar je zonder enige ervaring binnen kan stappen als analyst-programmeur, da’s wel waar.

Maar ik kan me een aantal types werk voorstellen waar het wel nog kan om als niet-ervaren mens in de IT te werken:

 • Overheden, waar je bij wijze van spreken binnen kunt geraken als klasseerder of zo met een diploma lagere school, en dan via interne opleidingen en/of examens “hogerop” kunt geraken.
 • KMO’s of gelijkaardige, waar iemand met een beetje computerkennis al meteen gebombardeerd wordt tot “PC-goeroe”, en waar je kunt evolueren naar een positie van projectmanager, of programmeur, of database administrator, of iets in die zin. Als het bedrijf groeit, groei je gewoon mee.
 • Grote multinationals waar je via een combinatie van “accidental guru-ness” en office politics hogerop kunt geraken in de middle management-kant van de zaak.
 • Via uitzendkantoren als interimaris werkervaring opdoen in kleine projectes om te beginnen, Access-database-schermen maken, Excel-rapporten en zo, en dan telkens complexere dingen aanpakken.
 • Als zelfstandige, waar je doet wat je wilt en bijvoorbeeld als vrijwilliger kunt beginnen voor één of ander project, en dat dan als referentie kunt gebruiken om betalend werk binnen te krijgen en/of om een netwerk op te bouwen.

…en ik ben er wellicht nog stapels vergeten.

En wat dat gebrek aan ervaring betreft: als je ervaring als verkoper of project manager moet kunnen aantonen—die is moeilijk op te doen zonder het écht gedaan te hebben in werkverband. Maar als er programmeerervaring gevraagd wordt, dan is de allerbeste referentie het verzamelde werk dat je in je vrije tijd thuis gedaan hebt, of in vakantiejobs of eventueel in allerlei stages tijdens de opleiding.

Ik heb zo ooit iemand over de vloer gehad die een stage had moeten lopen en daar een aantal rapporten op een boekhoudpakket (of zo) moest maken. De informatie die hij nodig had, kwam maar niet, en dus heeft hij zijn tijd nuttig verdaan door een programmeertaal te ontwikkelen voor boekhoudkundige operaties, compleet met parser en alles. Dàt is waar ik naar op zoek ben in een programmeur.

Heel veel IT-ervaring kun je opdoen in je vrije tijd, na je uren, in hobbyprojecten. Ik persoonlijk heb alles wat ik van databases weet, geleerd in verschillende incarnaties van een boeken/CD-databank. Ik heb C++ geleerd omdat ik er een spelletje wou in maken, en java op dezelfde manier. ColdFusion omdat ik mijn boekendatabase op een website wou zetten, Delphi en C# omdat ik een betere interface wou dan Access voor de boekendatabase, etc.

Dus ik denk niet dat die ervaring op zicht echt een enorm probleem is.

Nee, ik denk dat het allerbelangrijkste is dat je ergens op een bepaald moment beslist wat het is dat je eigenlijk écht wil doen. En dat je daar dan voor gaat. Het kan zijn dat je dat pas weet na jaren werken, maar als het zover is, is het zover. En dan loopt het meestal wel los, dat werk vinden.

Enfin, is mijn ervaring toch 🙂

Jobinterview 1b

Zegt Tim:

Alleen laatste puntje voldoe ik niet aan. Als juist afgestudeerde kan je nog niet alles (zeker niet als ze u als itc-generalist profileren en eigenlijk niks kunt) en dan moet je mss wel een beetje bluffen.

Niet akkoord. Pak het voorbeeld dat ik nam voor dat het “laatste puntje” waarvan sprake: “als ik vraag om een programmeur met ervaring in OOP, dan wil ik niet horen van mensen die net HTML ontdekt hebben”.

Stel dat ik dan iemand over de vloer krijg voor een interview, en die mens heeft doen doorschijnen dat hij ervaring in allerlei objectgeoriënteerde dingen heeft. Ik spendeer wat tijd met het kort uitleggen van ons bedrijf, overloop het CV van die mens, en op een bepaald ogenblik komen we aan die objectgeoriënteerdheid.

Ik heb er zelf een hekel aan om als een idioot behandeld te worden, en ik doe andere mensen dat dan ook niet graag aan. Ik ga met andere woorden geen examen gaan afnemen. Vragen in de zin van “geef vier voordelen van encapsulatie” of “subtyping vs. subclassing—bespreek”. Nee, ik stel liever een vraag in de zin van “wanneer had u het eerst het gevoel echt goed objectgeoriënteerd bezig te zijn?” Waarop ik dan een enthousiast verhaal van de eerste OO-aha-Erlebnisverwacht, hoe meer passie hoe beter hoe beter—passie is goed.

Wat dan? Liegen? Bluffen?

Verplaats je in mijn positie: ik ben op zoek naar een ervaren loodgieter om mijn waterleidingen te leggen, en ik zit al twintig minuten mijn tijd te verdoen met iemand die houtbewerking heeft gestudeerd en anderhalf jaar geleden een cursus “kranen en douches” gekregen heeft.

Nee: er is geen uitweg. De enige manier om de meubels te redden, is om zo snel mogelijk toe te geven dat je niet het gevraagde profiel hebt, maar dat je me alsnog wil zien om me te overtuigen van jouw potentiële nut voor het bedrijf/team/project.

En met “zo vroeg mogelijk” bedoel ik ten allerlaatste bij het binnenkomen, nog voor ik iets gezegd heb. Zéker niet wachten tot het ter sprake komt. En dus, eigenlijk, het beste in een begeleidende brief/e-mail bij de sollicitatie. Dààr zijn die dingen onder meer voor.

Om iets te zeggen in de zin van

U vraagt ervaring met OOP. Ik geef ruiterlijk toe dat ik die niet heb.

Wat ik wél heb, is jarenlange programmeerervaring, al van toen ik twaalf was en een boekhoudpakket in dBASE III+ schreef voor mijn vader’s bakkerij. Sindsdien heb ik voor zowat alle KMO’s in het dorp allerlei toepassingen gemaakt, van rapportage tot inventarissen over de programmatie in Z80 assembler van een computergestuurde lichtinstallatie.

Omdat het vaak oude computers zijn waarvoor ik schrijf, ben ik niet meteen op de hoogte van de allernieuwste technologieën, maar daar staat wel tegenover dat ik veel ervaring heb met

 • analyse: onduidelijke wensen in structuren omzetten
 • klantencontacten: een analyse duidelijk maken aan computerleken, en hun feedback verwerken, regelmatig rapporteren, opleidingen en support geven
 • projecten op tijd en op budget afronden
 • samenwerken met anderen om tot een goed resultaat te komen

Ik leer (zeer) snel bij, werk graag en goed in teamverband, en ben bezeten van programmeren. Ik denk dat ik een uitstekende collega zou zijn, en ik wil u daar graag in een gesprek verder van overtuigen.

…of iets in die zin.

Play to your own strengths, als het ware. Als je niet in aanmerking komt voor deze positie, dat ze je tenminste kennen voor een andere. Of, in het beste geval, dat ze nieuwsgierig genoeg zijn om je toch eens uit te nodigen. Of dat ze misschien genoeg potentieel zien om een opleidingstraject te voorzien.

Jobinterview

Ik heb straks een jobinterview.

Geen jobinterview af te leggen, wel een jobinterview af te nemen. Vriendendienst voor iemand die een programmeur voor webapplicaties nodig heeft en er zelf niet genoeg van af weet om te oordelen of het een goeie is of niet.

Ik doe dat eigenlijk wel graag, jobinterviews.

Iedereen weet dat de selectieprocedure al vóór het CV begint, in de begeleidende brief of mail. Ik zelf kijk daar normaal gezien niet echt zoveel naar, tenzij zo’n brief/mail opvalt in heel erg positieve of heel erg negatieve zin. En ik geef meteen toe dat ik er een volledig subjectieve kijk op heb. Het is gemakkelijker om te zeggen waar ik op afknap dan te zeggen wat ik goed vind–neem maar aan dat het dan net het omgekeerde is:

 • Geen of een slechte motivatie, van het genre “ik wil graag meer geld verdienen dus ik zoek werk in de IT-wereld”
 • De verkeerde toon:
  • zeer geachte heer, u gelieve te willen in overweging nemen mijn kandidatuur, welke ik met uw goedvinden graag van enige toelichting voorzie in een daartoe neergepend curriculum viæ hetgeen u zonder fouten van mijnentwege zal geworden bij wijze van bijvoegsel in een volgende e-mail” [te formeel]
  • “d0od, CVzz in attachzz grtzz” [te informeel]
 • Schoolvlaams: wie zijn mail of brief ondertekent met zijn achternaam eerst, à la “Versype Jurgen”, of a fortiori met de achternaam in hoofdletter (“PIETERS Ronny”), heeft al direkt een streep tegen in mijn boek.
 • Marketingees: “ik help graag mee aan het proactief opbouwen van een Teamgebaseerde ervaringsdeskundigheid” of dergelijke Dilbertiaanse dingen doen het voor mij niet, evenmin als…
 • Americana: brieven gemaakt met software uit de angelsaksische wereld, met de typische “objective: to provide user-based solutions in a changing IT landscape” entêtes.
 • Engels: als de positie in een nederlandstalig bedrijf is, en de advertentie was nederlandstalig, dan getuigt het van weinig respect voor de mensen die de advertentie uitschrijven dat een kandidaat zich niet de moeite getroost ook in het Nederlands te schrijven. Een dergelijke brief is vaak een symptoom van…
 • Job Ad Spam: “geachte ___, bij deze reageer ik op de advertentie van de firma ____ voor de positie van ___ die ik las in ___”. Als ik ook maar het gevoel krijg dat ik als recruteerder nummer 74 in en een rij van misschien 500 brieven ben, dan begint er zich al een wrange smaak in mijn mond te ontwikkelen. Ik ben er van overtuigd dat elke individuele sollicitatie echt individueel moet zijn, met een minimale research over het bedrijf in kwestie.
 • Onvoldoende op Begrijpend Lezen. “Ik reageer op uw advertentie voor Senior Lead Software Ontwikkelaad Met Tien Jaren Aantoonbare Ervaring in C++. Ik heb zonet mijn studies geschiedenis beëindigd en dacht mezelf verder te bekwamen in de IT”. Aaargh! Lees wat er staat! Als ik vraag om een programmeur met ervaring in OOP, dan wil ik niet horen van mensen die net HTML ontdekt hebben.

Morgen: het CV. Overmorgen: het gesprek.

2Canvas

2canvas, oftewel: John Baeyens vindt een gat in de markt.

Ik zoek al lang een manier om foto’s op een propere manier groot genoeg te krijgen om aan de muur te hangen. Wat 2canvas doet, is een foto professioneel op doek printen en desgewenst monteren op een houten of aluminium frame.

Ik heb alvast een Scytodes thoracica en een Pisaura mirabilis op doek laten zetten. Om in het bureau te hangen.

Del.icio.us patchy

’t Is weer zeer vreemd met delicio.us. Het werkt al een paar dagen niet, of slecht.

Ik vermoed dat het eraan ligt dat er een stapel amerikaanse student na hun kerstdiner en voor ze weer naar de universiteit aanzetten bij hun ouders uit miserie het internet platsurfen, want bijvoorbeeld Audioscrobbler en Typepad doen alletwee ook zeer raar.

Maar goed, geen links meer sinds een paar dagen dus.

Crisis voorbij

Zojuist telefoon van het crisiscentrum: Peter en Trui zijn terecht. Ze zitten op Coconut Village, ze zijn OK en ze blijven gewoon ter plaatse.

Hè hè.

Tss

Hoe ongelooflijk thoughtful. Ik kreeg deze, echt serieus bedoelde, mail toegestuurd (klik voor ware grootte):

Akkoord dat ze hun medeleven betuigen, maar ’t is toch wel behoorlijk tacky om daar meteen een marketingboodschap aan te verbinden.

Just my luck

Verdomme.

Dec 29, 2004 9:33 A.M. GENT, BE – THE RECEIVER WAS UNAVAILABLE TO SIGN ON THE 1ST DELIVERY ATTEMPT. A 2ND DELIVERY ATTEMPT WILL BE MADE

Onze bel is kapot. Ze komen morgen terug.

Collapse

Check it out! Jared Diamond heeft een nieuw boek op de planken: Collapse.

Zijn Guns, Germs and Steel is één van die paradigm shifters. Boeken die mij op sommige vlakken helemaal anders doen denken hebben. Zen and the Art of Motorcycle Maintenance was er nog een. En The Art of War. En, als ik er hard over nadenk, nog wel een stapen boeken.

…maar goed, nieuwe Jared Diamond. Hij staat al in pre-order bij Amazon. Review bij The New Yorker, overigens.

Span-nend!

Ik verwacht een pakje uit de Verenigde S van A vol cadeaus (-tjes, eigenlijk). Ze, “men”, de winkel dus, hadden me verzekerd dat het gerief zou verstuurd worden ten allerlaatste drie werkdagen na de besteldatum. De leugenaars. Ik heb besteld op 16/12 en het gerief is maar verstuurd de 27ste.

27/12
6:38 P.M. BILLING INFORMATION RECEIVED
7:35 P.M. EDISON, NJ, US – ORIGIN SCAN
8:10 P.M. EDISON, NJ, US – ORIGIN SCAN
10:05 P.M. EDISON, NJ, US – DEPARTURE SCAN
11:39 P.M. PHILADELPHIA, PA, US – ARRIVAL SCAN

28/12
12:17 A.M. PHILADELPHIA, PA, US – EXPORT SCAN
12:27 P.M. PHILADELPHIA, PA, US – DEPARTURE SCAN

Brr. Te hopen dat het vóór de 31ste toekomt.

Kids these day

Ik: Zelie?
Zelie: Uh huh?
Ik: Ik zie u graag!
Zelie: Huh. Ik weet dat.

Ik: Louis?
Louis: Ja-aah!
Ik: Ik zie u ook graag!
Zelie: Shh! Ketnet!

No good deed goes unrewarded

Ik heb vandaag al stapels goede daden gedaan!

Zoals daar zijn:

 • Een zatlap die op straat aan het bedelen was geen geld gegeven.
 • Een politieke vluchtelinge die in de Aula eten had gekocht voor een regiment (“heelgans het huis” zei ze) de vijftien euro gegeven die ze te kort kwam (op een totaal van 89 euro).
 • Geen geld uitgegeven aan een verzamelbox van the Marx Brothers op DVD, of aan een portable media center van 40Gb dat filmpjes afspeelt en alles, of aan een 20GB ding dat ook muziek doet maar vooral foto’s kan opslaan rechtstreeks van het kaartje, of aan stapels boeken of DVD’s die ik eigenlijk wel heel erg graag wou kopen maar uiteindelijk heb laten staan.
 • In de viswinkel een hele stapel op de grond gevallen brochures opgeraapt, vóór ze nat konden worden.
 • Een portefeuille die ik in het midden van de Volderstraat gevonden heb, naar de politie gebracht.

Zo, quotum vervuld voor de volgende 8 maand.

« Oudere berichten

© 2019 Michel Vuijlsteke's weblog

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑