En wat kunt ge daar allemaal op lezen, op zo’n Kindle?

…dat vragen Koen en Jan in de commentaren alhier.

Weldus. Zo’n Kindle is gemaakt om Kindle-formaat-files te lezen (.azw).

Die .azw-bestanden zijn, heb ik me laten vertellen, aangepaste Mobipocket-bestanden. Wikipedia is uw vriend voor meer uitleg, maar het komt erop neer dat Amazon Mobipocket heeft gekocht in 2005 en dat de Kindle .mobi en .prc-bestanden kan lezen. Op voorwaarde dat ze niet copieerbeveiligd zijn. Als ze wel copieerbeveiligd zijn, zijn er omwegen, maar bon.

En gewone tekst zonder opmaak, zoiets dat uit Notepad komt bijvoorbeeld, dat kan die Kindle ook lezen. Zonder enige tierlantijnen genre italiek en vet of lettertypes dan wel, laat staan klikbare inhoudsopgaves of afbeeldingen, dat kan natuurlijk niet in enkel-tekst.

Audiogewijs leest de Kindle ook mp3–bestanden en aa-bestanden van Audible. Het is dus een optie om naar muziek te luisteren tijdens het lezen, of bij voldoende licht te lezen, en ‘s avonds een audioboek op te zetten.

…en tot zover, eigenlijk, de ingebouwde formaten.

Of nee, wacht, er zijn ook nog beeldformaten: jpg, gif, png of bmp. Als je een subdirectory “Mijn boek” maakt, je dumpt daar een reeks afbeeldingen in en je zet die directory in de \images-directory op de Kindle, dan wordt “Mijn boek” een boek in uw persoonlijke Kindle-bibliotheek.

De redenering, blijkbaar, was dat er ook manga moest kunnen gelezen worden op de Kindle. Ter info trouwens: afbeeldingen 600 pixels breed en 760 pixels hoog, dan komen ze perfect op het scherm van 600×800.

…maar tot zover dus: awz en mobi/prc met opmaak, txt zonder opmaak, en afbeeldingen. Niet zéér indrukwekkend. Geen PDF bijvoorbeeld. Of Word.

Maar! Wanhoop niet!

Het goede nieuws is dat Amazon een omzettingsdienst heeft.

Elke Kindle komt met een emailadres, iets in de vorm voornaam_nummer at kindle dot com. Als je naar dat adres een mail stuurt met een document in attachment, dan stuurt Amazon het naar .awz-formaat omgezette document, voor een nominaal bedrag, via AT&T’s wereldwijde GSM-netwerk naar uw Kindle.

En, nog beter: als je de USB-kabel van de Kindle bij je hebt, dan kun je documenten gratis laten omzetten. In mijn geval stuur ik dan een mail-met-attachment naar michel_24@free.kindle.com, en dan krijg ik in mijn eigen mailbox een awz-bestand, dat ik dan alleen maar moet slepen naar mijn Kindle.

Hey presto!

Amazon kan Word-files converteren, en RTF, en HTML, en PDF. Dat is dus, met andere woorden, zowat alles.

Want als uw document nu geen Word of PDF of HTML is, dan is er bijzonder weinig kans dat het niet naar één van die formaten kan omgezet worden.

Neem Microsoft’s .lit-formaat bijvoorbeeld, voor hun eigen Microsoft Reader (magnifiek programma, mijn favoriete manier om boeken te lezen was met Reader op een tabletpc totik die Kindle had), dat kan met de (gratis) ABC Amber LIT Converter omgezet worden naar Word of PDF of allerlei.

Hoe ziet dat er dan uit?

Een testje. Ik had een Word-document dat er zo uitzag:

27-10-2009 23-18-44

…en ik heb dat in .doc, .docx en .pdf doorgestuurd naar Amazon. Dit kwam terug:

DOC

Screen_shot-2794 Screen_shot-2795

DOCX

Screen_shot-2796 Screen_shot-2797

PDF

Screen_shot-2798 Screen_shot-2799

Moraal: pdf doet blijkbaar niet alle tabellen goed, docx werkt niet goed (vooral omdat die pijlen in docx niet als beeld maar als wijzigbare smart art of zoiets meegestuurd worden, vemoed ik), en doc is pretty damn good. Al komen zeer brede tabellen met veel cellen er niet goed door (minder brede tabellen die beter kunnen schalen, doen het beter).

In de echte wereld wil dat zeggen dat het wel degelijk mogelijkis om allerlei bestaande eBooks om te zetten en te lezen op Kindle. Dat ziet er dan zo uit in uw inhoudsopgave:

Screen_shot-2759

Allemaal boeken die zogezegd van u zijn, in plaats van van de auteur, wat bij het eerste en laatste boek in de lijst niet het geval is wegens gekocht (het voorlaatste “boek” is een fotoalbum).

Omgezette boeken zien er door de band degelijk uit:

Screen_shot-2760 Screen_shot-2762

Bij omgezette documenten met hyperlinks erin, worden de hyperlinks vaak, maar niet altijd, bewaard — ik heb er nog geen systeem in kunnen vinden:

Screen_shot-2766 Screen_shot-2767

Merk hierboven ook op, trouwens, het ingebouwde woordenboek dat me een definitie van precede geeft. En dat een beeld dat boven de inhoudsopgave stond blijkbaar niet omgezet werd.

Lang niet alle formattering wordt overgenomen, maar de belangrijkste dingen wel: normale/grote/kleine tekst, vet, italiek, onderlijnd, paragrafen, lijsten, tabellen, afbeeldingen, uitlijning.

Screen_shot-2770 Screen_shot-2768

 Screen_shot-2772 Screen_shot-2785

Soms loopt het verkeerd, jazeker.

PDF’s die eigenlijk reeksen beelden zijn, worden soms omgezet maar te klein gemaakt, en soms worden er alleen stukken van pagina’s omgezet:

Screen_shot-2784 Screen_shot-2780

Soms slaat slaat de converteerder van Amazon helamaal tilt, ook, zoals bij _why’s (poignant) guide to Ruby, waarbij sommige letters minuskuul en onleesbaar zijn, en de overgrote meerderheid van het boek (op sommige tekeningen na) wel verkeerd omgezet Chinees lijken:

Screen_shot-2787 Screen_shot-2789

…maar all in all: dat zijn uitzonderingen. Over het algemeen ben ik behoorlijk tevreden, toch wel. Zelfs relatief ingewikkelde en relatief grote en lange PDF’s worden leesbaar omgezet, witness deze bijvoorbeeld:

Screen_shot-2801 Screen_shot-2800

En het omzetten gaat zodanig snel, meestal binnen de minuut, zelfs voor PDF’s van ettelijke megabytes, wat het bijzonder eenvoudig maakt om een paar lange webpagina’s om te zetten naar Kindle voor on the road:

Screen_shot-2802 Screen_shot-2803

15 Comments

Zeg uw gedacht

Navigatie

Vorige entry:

Volgende entry:

» homepagina, archief

Vriendjes

<insert standard disclaimer>

Alles wat hier staat is mijn eigen opinie. Het wordt niet nagelezen of goedgekeurd door mijn werkgever voor het on-line komt, en ik bied geen enkele garantie voor kwaliteit of correctheid.

Mijn werkgever is het niet noodzakelijk eens met wat ik schrijf, en het spreekt vanzelf dat hij dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk kan zijn voor wat ik hier publiceer.