Michel Vuijlsteke's weblog

Tales of Drudgery & Boredom.

Maand: januari 2007 (page 1 of 10)

links for 2007-01-31

Research

Ha. Apple en Microsoft, ‘t is altijd prijs, altijd gewonnen voor zinloze discussies.

Maar het is verdorie mijn website, en ik schrijf wat ik wel, dus: ha! Bij wijze van scratchpad, en luidop beginnen denken voor een artikel dat ik alsnog toch moet schrijven over research versus gut feeling, dictatuur versus too many cooks spoilinng the broth, en originaliteit en hoe overrated die wel is of niet. Ha!

Eén van de interessantste dingen die al eerder gehoord had, maar de ik gisteren bevestigd heb gekregen van Yvonne Rogers, is dat Apple quasi géén research meer doet. Zijzelf is er hoogstpersoonlijk, samen met een paar honderd onderzoekers, door Steve Jobs buitengekegeld: we don’t do research, we make stuff.

En, ook van dezelfde horse’s mouth wegens er ook van dichtbij in betrokken: dat Microsoft wél research doet. Stapels research. Op allerlei vlakken en allerlei velden. En dat er op user interface-vlak Grote Dingen aankomen—ze was wel gebonden aan allerlei NDAs, helaas.

Niet dat dat noodzakelijk iets te maken heeft met het eindresultaat dat nu in de winkels ligt, en professor Rogers is in het echt overigens één van die rabiate Apple-fans.

Maar het bevestigt wel wat wel meer mensen zeggen: bij Apple is het goed als Steve Jobs zegt dat het goed is. Jonathan Ive’s team doet uitstekend design, en Steve Jobs trancheert. Vaak (meestal) is dat bijzonder goed aangevoeld, soms (zelden) is dat helemaal mis: met muizen bijvoorbeeld loopt het vaak helemaal de soep in, en is design by committee en veel research vaak wél een goed idee.

Zo ver moet er niet gezocht worden voor voorbeelden: Apple’s éénknopmuizen zijn zeer goed voor absolute beginners, maar alleen die-hard Mac-heads durven te zeggen dat ze in alle omstandigheden beter zijn dan een degelijke muis met méér knoppen—gebruikers zijn nu eenmaal per definitie niet lang beginners.

En afgrijselijkheden zoals die hockey puck-muis van de iMacs (Steve vindt het goed, dus gaan met die banaan!) staan in scherp contrast tot de eerste Microsoft-muis (tientallen, honderden iteraties, duwen, zoeken, trekken, onderzoek, altijd met de eindgebruiker in het achterhoofd)—en niet veel mensen gaan betwijfelen dat de eerste muis van Microsoft de beste muis ooit was tot dan toe, die de toon gezet heeft voor alle opvolgers.

De interface-mensen bij Apple, dat is een ander paar mouwen. Ze hebben het uitstekende productdesign om zich op te baseren, en het zijn heel erg goede pikkendieven. Daar is geen negatieve connotatie bij: er is een groot verschil tussen een idee hebben, dat idee goed uitwerken, het snel geïmplementeerd krijgen, het goed geïmplementeerd krijgen, en het verkocht krijgen aan het publiek. [design rationale]

Case in point: Spotlight. Jazeker, Microsoft heeft precies die functie (geïntegreerd eigen computer en internet zoeken, tralala) jaren geleden gedemonstreerd als één van de toekomstige features van Vista, en als ik me niet vergis was Copernic er ook vroeger bij, maar toch. Een paar maand geleden was hier een vision workshop waarop allerlei interface-trends en ideeën gebrainstormd werden, en één van die punten was “zo’n zoekfunctie die meteen resultaten toont terwijl ik typ, gelijk in Mac OS X”.

Mindshare, een sexy implementatie, en veel ballyhoo: bingo! Het is ze van harte gegund, maar een béétje zin voor geschiedenis en perspectief, om niet te zeggen een béétje nederigheid zou mijnheer Jobs wel proper staan.

Steve Jobs is geniaal in zijn rol van gatekeeper en toetssteen en bezielde guru, en dat is iets dat Microsoft in dergelijke hoegenaamd niet heeft. Als er één ding te leren is van de manier waarop de interfaces van Apple tot stand komen, dan is het dat een verlicht despoot in die zaken meer dan nuttig is. Misschien, zeer misschien, dat Ray Ozzie dat wat gaat doen, maar ik betwijfel het.

Nee, als Microsoft echt propere dingen gaat doen, dan zal het misschien wel uit de research komen.

Het is eigenlijk vreemd: Apple heeft de reputatie van vernieuwende dingen te doen, maar eigenlijk zijn het vaak relatief eenvoudige problemen die ze aanpakken, met relatief eenvoudige oplossing. En Microsoft heeft de reputatie van vanalles te kopiëren van links en rechts, maar eigenlijk kiezen ze er vaak voor om de moeilijke problemen zo grondig mogelijk op te lossen.

[voorbeelden]

Alex Agnew

Gisteren was dag één van Comedy Zone.

Review ergens later vandaag op het project, maar in drie woorden: zeer bijzonder goed.

De geheime taal van taxidispatchers! Alvin and the Chipmunks! Gehandicapten! De dood! Arme Joe! Hitler, maar dan een wijze Hitler!

Alex Agnew

Allemaal er redelijk pets op, behalve dat van seks met zwangere vrouwen. Ik dénk dat hij er niet zoveel gehad heeft, denk ik. Zei hij met een betekenisvolle blik en ditto grijnslach.

Hiatus

Um, ja. ‘t Lag er hier gisterenavond en vannacht even uit. Servermiserie, ongetwijfeld grondig aangepakt en opgelost door David van Datamatters—ik heb er het volste vertrouwen in.

En ik was er in het algemeen minofmeer gerust in, ongeveer: mijn file– en databasebackup van enkele dagen geleden stond in de buurt.

De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat het vóór enkele dagen geleden al een eeuwigheid geleden was dat ik nog een manuele, decentrale backup gemaakt had van mijn weblogs en zo… misschien dat ik dat beter eens in een cronjob steek of zo. En dan automatisch mailen naar mijn gmail bij wijze van backup, misschien.

Ahem. Dàn eens.

Del.icio.us op 30 januari 2007

Op het programma

Zozo. Druk programma deze week:

 • straks, deze namiddag, de lecture van Yvonne Rogers nog eens aanhoren (eerste reactie: dat academici meer tijd moeten doorbrengen in Science Fictionboeken en -films, en meer games moeten spelen)
 • vanavond: Alex Agnew, bekijken, foto’s, review
 • morgen: een rapport afmaken (pàng! sterf, Christenhond!)
 • morgenavond: Nieuw Gents Comedy-talent met Veerle Malschaert, Xander De Rycke, Ter Bescherming van de Jeugd en MC Gunter Lamoot — bekijken, foto’s, review
 • overmorgenochtend: veldstudie in Brussel
 • overmorgennamiddag: verslag van de veldstudie, informatiearchitectuur
 • overmorgenavond: Freddy De Vadder for dummies (the best of + guests), bekijken, foto’s, review
 • vrijdagvoormiddag: veldstudie in Gent
 • vrijdagnamiddag: verslag van de veldstudie, informatiearchitectuur
 • vrijdagavond: Gino Sancti, bekijken, foto’s, review
 • zaterdag: coiffeur, misschien. En ‘s avonds: Crazy Comedy Cover Contest met Showband Showbandski. Bekijken, review, foto’s.

He he. ‘t Zal niet gemakkelijk worden, me dunkt. Maar een mens leeft maar één keer hé.

Namahn lecture: Yvonne Rogers

Mwoehaha. Morgen is het weer van dattum: lezing! op! het! werk!

Het programma, zoals vorige keer en zoals alle vorige keren, vermoed ik, is: ‘s morgens privé-lecture voor ons allemaal bij Namahn, uitgebreid en met discussie, dan allemaal samen gaan eten, en dan ‘s namiddags lecture voor een geïnteresseerd publiek (vrienden, collega’s van andere bedrijven, medewerkers, klanten, …).

Yvonne Rogers, morgen dus. Strictly invitation-only, vrees ik, dat wel. Hierzie, even doen watertanden:

Beyond the desktop and the vision of calm computing: A critique of the emerging field of UbiComp

The paradigm of ubiquitous computing, captured by the slogan ‘beyond the desktop’, is coming of age. Inspired by Weiser’s vision of calm computing published in the mid 90s, subsequent research has been motivated to make our lives convenient, comfortable and informed. Three themes that have dominated are context awareness, ambient intelligence and monitoring/tracking. While these avenues of research have been fruitful, their accomplishments do not match up to anything like Weiser’s world. I discuss why this is so and argue that it is time for a change of direction in the field. I begin by outlining the history of the field and then propose an alternative agenda that focuses on engaging and provoking people rather than calming them. Humans are very resourceful at exploiting their environments and extending their capabilities using existing strategies and tools. Using examples from my research I describe how pervasive technologies can be added to the mix.

Yvonne Rogers

Yvonne Rogers has just returned to the UK to take up a chair in Human-Computer Interaction at the Open University. From 2003 to 2006, she was a professor of Informatics and Information Science at Indiana Univ. Before, she was a Professor of Computer Science and Artificial Intelligence at the former School of Cognitive and Computing Sciences at Sussex Univ., UK, where in 1997 she co-founded with the late Mike Scaife the Interact Lab, an interdisciplinary research center that was concerned with the possible interactions between people, technologies and representations. She has also worked as a senior researcher at Alcatel-Lucent and has been a visiting professor at Stanford Univ., Apple Computer, and the Univ. of Queensland.

Yvonne is internationally renowned for her work in human-computer interaction, interaction design, computer-supported cooperative work, UbiComp and interactive learning environments. Her research focuses on augmenting and extending everyday, learning and work activities with interactive technologies that move beyond the desktop. This i nvolves designing user experiences through appropriating and assembling a diversity of pervasive technologies. A main focus is not the technology per se but the design and integration of the digital representations that are presented via them to support social and cognitive activities in ways that extend our current capabilities.

Grinnik. En ‘s avonds naar Alex Agnew voor het andere werk. Het leven is hard, soms.

Mitchell and Webb

Môh. De heren doen tegenwoordig ook prostitutie!

Del.icio.us op 29 januari 2007

Space ii

De spatiebalk had het begeven, en toen was hij helemaal los gekomen en bleek dat er een stukje rubber zomaar los onder zat, maar dat dat stukje rubber op zijn zijkant lag in plaats van recht te staan.

En als dat stukje rubber weer recht stond en de toets weer vastgeklikt was (twee metalen pinnetjes, twee plastieken drukknopjes), ging het weer een tijdje goed, maar na nog geen uur ging het weer verkeerd: alleen het exacte midden van de spatiebalk werkte nog, en de zijkantendedenhetniet.

Qu’à cela ne tienne: naar Pieter, de Man Aan De IT gegaan, en keyboards geswitched. Zo dùn dat die dingen zijn, laptopkeyboards! Nauwelijks zo hoog als de toetsen zelf, weird!

Maar nu werkt het ding wel weer. Alhoewel: ik heb de indruk dat hij soms bepaalde letters niet doet. Of misschien ligt het wel aan mezelf. Grmbl.

Als een zo voor de hand liggende techniek als een keyboard u in de steek laat, dan is dat een traumatische ervaring. Vroeger was een mens daar nog een beetje aan gewoon, dat de muis steken liet vallen en dat de muisbal moest gekuist worden en de crud van de muiswieltjes geschraapt, maar tegenwoordig met die optische muizen is dat niet meer aan de orde.

En dus nu loop ik helemaal nerveus: alle woorden nakijken of alle letters er wel in staan en zo. Kweetniethoe vervelend. Eens zien of het morgen over is: ik heb een stapel rapportering te typen.

Het werkt, maar misschien ook niet. En misschien ligt het aan mij. Ik denk dat het ook zoiets moet zijn om oud te worden. Ik weet het, of nee, ik wist het… maar is dat wel zo? En ben ik het gewoon vergeten, of zijn het mijn hersenen die mij in de steek laten?

Werken

Gebeurd in de loop van vorige week in ons huis:

 • Stutten van moer- en kinderbalken gelijkvloers en eerste verdiep.
 • Afschermen van meubels met bouwfolie. Slopen schouw eerste verdiep.
 • Plaatsen van scheidingswand in bouwfolie living eerste verdiep.
 • Demonteren van ingemaakte kast eerste verdiep.
 • Demonteren van plafond aan moerbalk living eerste verdiep.
 • Opbreken vloer zolder in functie van nazicht moerbalken.
 • Algemene opkuis.
 • Uitbreken van baksteen consoles onder moerbalken.
 • Vrijmaken rondom moerbalkkoppen.
 • Slopen van schouwmantel en doorgang open maken naast moerbalk.
 • Uitkappen van rotte en aangestaste delen moerbalken.
 • Boren van gaten voor wapening moerbalken met glasfiber staven. 
 • Bekisting plaatsen rond op te gieten balkkoppen. 

Voor een totaal van 65 werkuren. Het zal mij benieuwen. Brrr.

Debbie & Nancy

Zo wijs! ‘t Is gelijk dat het weer 1978 is en dat er grote shows op televisie zijn de zondagavond!

Auto’s cadeau geven! vuurspuwen! Dana Winner! ten huwelijkvragingen in het programma! wedstrijden! keukens cadeau geven!

‘t Is gerief. Het kost allemaal natuurlijk waarschijnlijk minder dan een fictiereeks, en het maakt de mensen ook blij. Hoera!

[en fijne muziek op hun MySpace ook, tenminste daarnet toch]

Alizée

Eigenlijk hé, zingt die eigenlijk zelfs niet eens zo slecht, Alizée.

‘t Is haar schuld ook niet dat Mylène Farmer er een tweede haarzelf van probeerde te maken, en die hele Moi… Lolita, eigenlijk, is ook niet eens zo slecht, eigenlijk.

Tja.

Del.icio.us op 28 januari 2007

Wii

Al een tijdje oud, maar ‘t blijft grappig:

« Oudere berichten

© 2019 Michel Vuijlsteke's weblog

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑