Echarpe

Ik moet dringend mijn keffiyeh recupereren van bij mijn maat waar het ding al een tijd ligt: tijd om duidelijk te maken wat mijn gedacht is, als ik naar het werk ga. (Okay dat ik al sinds 1989 zo’n ding rond mijn nek heb, maar nu is het vind ik meer dan ooit nodig.)

Ik heb een abonnement op de New York Times en als er twee dingen zijn die alsmaar meer opvallen, is het wel (a) de voortdurende aanvallen op Biden en (b) de meer dan kritiekloze overname van het Israëlische discours in zowat alles dat met de gebeurtenissen rond Gaza te maken heeft.

Het was dan ook opvallend dat er plots wél een artikel stond over wat iedereen met een socialemedia-account al een tijd wist: dat de zogenaamde tegenprotesten onder meer aan de UCLA straffeloos geweld konden plegen (stampen, slaan, vuurwerk in een mensenmassa gooien, traangas, dat soort dingen) terwijl de campuspolitie en later de echte politie er uren aan een stuk bij stond en niets uitvoerde.

Om dan de ochtend erna met groot machtsvertoon de geweldloze studenten op te ruimen en in de boeien te slaan.

Ik vraag mij oprecht af hoelang het nog zal duren voor er een brede consensus zal zijn over wat er de afgelopen maanden in Palestina is uitgevoerd. Hoelang het zal duren voor het soort zionisme dat we nu zien, op de schroothoop van de geschiedenis zal terechtkomen, naast zijn broertjes kolonialisme en apartheid. En wat er daar allemaal nog voor zal moeten gebeuren.

Gelezen: Eifelheim

Michael Flynn
Tor Books, 2006, 320 blz.

Ik ben kwaad op dit boek. Maar echt serieus kwaad.

Ik was al heel het jaar boek na boek aan het lezen aan een tempo van een dag of twee per boek, en hier heb ik verschrikkelijk lang over gedaan.

Twee verhaallijnen: eentje nu, met een koppel wetenschappers die onderzoek doen (een historicus naar een mysterieus ‘verdwenen’ dorp ergens in de middeleeuwen in Duitsland, en zijn partner die dingen doet met fysica en dergelijke). En een tweede in het verleden, in de middeleeuwen in Duitsland.

Dit boek had alleen de tweede verhaallijn moeten zijn, of misschien alleen de tweede met de eerste als epiloog, en dan zou ik het met plezier gelezen hebben en fantastisch goed gevonden hebben.

Zoals het nu is, is het een boek dat ik niemand aan zou raden. Alles, maar dan ook alles dat in de middeleeuwen gebeurt, wordt totaal gespoiled in de stukjes die zich nu afspelen. Maar serieus hé: de dramatische ontknoping wordt aangekondigd in het begin van één van de eerste stukken in het heden.

Het is bijzonder moeilijk om u de dingen aan te trekken die in het verleden gebeuren, als het als van het eerste hoofdstuk duidelijk is hoe het eindigt. Dit is géén Ash: A Secret History.

Voor wie wil weten waar het over gaat: in de middeleeuwen is een schip met aliens gestrand in een dorp in Duitsland. Ze hebben het enorme geluk dat de priester van het dorp een bijzonder geleerde en wijze mens is, die erin slaagt om de verhouding tussen aliens en aardlingen voor het grootste deel vreedzaam en constructief te houden.

Ik wou zo enorm hard dat ik het boek opnieuw voor de eerste keer kon lezen zonder die vurte spoilers, want het is enorm goed geresearched, het is bijzonder realistisch, en het zit vol menselijkheid.

Bah. Domme auteur.

Toch geen meeting

Teleurstelling. Een ging vannamiddag een meeting zijn waar ik eigenlijk al een tijd naar uitkeek, maar een belangrijke protagonist in de meeting was ziek en dus is het uitgesteld.

Het moest onder meer gaan over iets dat niet 100% dringend was vorig jaar, maar dat nu eigenlijk wélel begint te nijpen. In de zin dat het volgend jaar deze tijd écht wél al in de buurt van te laat begint te zijn.

Afijn. Uitstel, geen afstel, gelukkig.

Huiswerk

Ik had beloofd een stukje te schrijven en natuurlijk was ik dat al maanden uit het oog verloren tot ik plots een herinnering kreeg.

En dan was ik beginnen schrijven maar kwam er werk en leven tussen en dreigde het weer naar ‘morgen of zo’ te verhuizen. En kreeg ik een mail of het vanavond niet kon klaar zijn en heb ik het dan maar geschreven.

Raar wel, over een onderwerp waar ik niet echt een gegronde opinie over heb. Ik voelde me meer dan op mijn ongemak.

(Maar het is nu wel achter de rug en ik heb minstens één brokje schuldgevoel dat ik niet meer moet torsen.)

Afscheid

We zijn naar een afscheidsplechtiging geweest vanmorgen.

Het was iemand die enorm geliefd was, maar op het einde niet meer écht dezelfde persoon was. Alzheimer: ik weet niet hoe ik ermee zou omgaan. Zeer slecht, denk ik.

Mezelf verliezen, en weten dat ik mezelf aan het verliezen ben, weten dat ik week na week verder uitgekleed word: nee. Echt nee. Ik heb het er nu al moeilijk genoeg genoeg mee dat ik zo weinig kan doen zonder pijn en last.

Mijn allergrootste schrik daarbij is dat ik het zou meemaken dat ik inééns een heel stuk van mezelf zou kwijtraken. Ik heb dat van dicht meegemaakt: de ene dag oud en niet ideaal, de volgende dag wég en nooit meer teruggekomen. Te laat voor welke beslissing dan ook.

Urgh. Neen, geen vrolijke gedachten dit weekend.

Leeg

Het is weer het einde van de week en ik ben helemaal op.

Niet dat ik mij overwerkt heb of zo, maar wel dat er een zekere lassitude ingezet is. Dingen die niet zo vlot gaan als een mens zou verwachten.

Misschien toch eens denken aan wat vakantie. Misschien toch.

Ik geraak ook voor geen meter vooruit in de boeken die ik aan het lezen ben. Niet in het vorige dat ik uiteindelijk uitgekregen heb, niet in het boek dat ik nu heb.

Pff.

Workshop

Ha, het was nog eens lang geleden: vandaag een korte workshop gedaan.

As it turned out heb ik niet verschrikkelijk veel bijgeleerd, maar dat is dan ook niet altijd de enige bedoeling. Wél dat we met een groep mensen in de gewoonte raken om met elkaar te communiceren en samen na te denken over oplossingen.

Dat ze niet op het einde van een project plots iets voorgeschoteld krijgen waar ze zichzelf niet in herkennen. Dat er stakeholder buy-in ingebouwd zit in het project zelf, gelijk ze zeggen.

Afijn. Een stapel postits uit te typen.

Stemtest

Ik dacht, ik doe nog eens een stemtest. Niet dat ik mij door zo’n stemtesten laat beïnvloeden, want ik stem toch mijn eigen goesting (na onderzoek van de kiesprogramma’s en met in het achterhoofd wat mensen vorige keren beloofd hebben en uiteindelijk gedaan hebben, en ook met mijn eigen buikgevoel van hoeveel ik de mensen op de lijsten vertrouw), maar toch.

De Standaard heeft een reeks testen op verschillende niveaus. Te beginnen met Federaal:

Uh huh. Ik denk dat ik economisch links en ethisch progressief ben, dus tja. Geen grote verrassingen. Blijkbaar wel nog meer Ecolo dan Groen. Raar. En dat Vooruit redelijk ver naar benede staat, is ook geen verrassing.

Vlaams is ongeveer hetzelfde:

Voor Europa is het beeld wat anders:

Uiteraard nog altijd N-VA en Vlaams Belang helemaal onderaan, maar Vooruit voorbij Groen gesprongen. Wellicht omdat ik niet principieel tegen kernenergie ben (maar dan wel de juiste) en ook niet GGO’s (mits controle en al).

Voor de leute heb ik ook eens gedaan alsof ik in Brussel woon (ik heb er lang gewerkt, dus ik heb een beetje recht van spreken) (en het is GEDOMME OOK ONZE VLAAMSE HOOFDSTAD dedju!):

Ook daar usual suspects bovenaan en onderaan.

Jaja. ‘t Zal wellicht wel een bloedbad worden zeker, die verkiezingen?

‘t Is nu dat verdriet

Eergisteren een beetje last aan mijn voet, gelijk dat ik ergens tegengelopen was.

Gisteren opgestaan met mijn voet gelijk dat ik er een specifieke turnoefening mee gedaan had die ik nog nooit gedaan had en nu helemaal stijf was.

Vannacht wakker geworden van de pijn. Jazeker: jicht!

Maar op een plaats waar ik het nog nooit gehad heb: de linkerkant van mijn linkervoet. Normaal gezien (maar het was al een tijdje geleden) is het in het gewricht van mijn rechter grote teen.

Lastig. Bah. Vervelend.

Leve Life in Jars?!

Ik ben in het algemeen –wegens redenen– kwaad op Nederlanders en Antwerpenaars, maar dat wil niet zeggen dat ik kwaad ben op alle individuele Nederlanders.

Zo is de mens achter Life in Jars? één van de zeer weinig mensen waarvan ik Engels met een Nederlands accent verdraag. Ik ben al eeuwen een onvoorwaardelijke fan van zijn potten met beesten en dingen in (boogie worms!), maar wie schetst mijn contentement als hij daarnet deze dropte!

Proberen vrienden worden met kraaiachtigen. Heerlijk. Ik weet alweer waar ik naar uit kan kijken.

Accessibility

In het hospitaal:

De foto doet het geen recht aan: de witte letters op een gele achtergrond zijn quasi onleesbaar.

Ook: er staan pijlen om mensen de juiste richting uit te doen gaan. Pijlen met als enige onderscheiding dat ze verschillende kleuren hebben, en dus niet bijvoorbeeld ook een letter of een code of zo erbij: niet het beste idee, in een wereld waar er ook kleurenblindheid bestaat. Links in het echt, rechts door een kleurenblindheifilter gehaald. Er zijn natuurlijk verschillende soorten kleurenblindheid, maar dit is ook een mogelijkheid:

Voor de rest:

Ik heb de indruk dat iemand zijn best gedaan heeft om zo veel mogelijk verschillende letterypes te gebruiken bij de signalisatie. En die ‘ARBEIDSGENEESHEER’ ie noodgedwongen kleiner is dan die massieve ‘INGANG’ met veel te weinig witruimte boven en onder: aaargh. Die ‘ONTSMET UW HANDEN’ — is dat VAG Rounded in plaats van het huisstijllettertype? Die ‘S P O E D’, waarom is die kerning zo los? Waarom is de pijl naar rechts zoveel kleiner dan de pijl naar links van ‘INGANG’?

Serieus, ik moet daar alle dagen voorbijkomen, en ik denk niet dat ik het nog aan kan.