Archief voor juni 2009

 

Twee onbekenden

maandag 1 juni 2009 in Sonstiges. Permanente link | 5 reacties

Vandaag voor het eerst sinds mijn operatie uit mijn huis gekomen, even naar mijn ouders geweest.

Gene goeie keer: ik ga het nog wel een tijdje mogen betalen, vrees ik. ‘t Is niet voor morgen dat ik nog veel uit mijn zetel ga komen.

Maar goed.

Bij mijn ouders niet veel gedaan (uiteraard), maar ik had (uiteraard) voor de zekerheid mijn fototoestel mee. Als het een beetje lukt, trek ik de tuin in om Vuile Beesten te fotograferen — deze keer lukte het niet echt, bukken was out of ze kvestchonne, maar kom het tegen: er zaten twee Vuile Beesten op de onderkant van een kinderspeelgoed.

En wat fijner is: twee onbekende Vuile Beesten. Het eerste ziet er wat uit als een kruising tussen een spuugbeest en een bladluis, maar het is (denk ik) geen van beide. Of het zou een soort Dali-snor-achtige bladluis moeten zijn:

Een raar beest

Ik heb er niet meer dan één duidelijk-achtige foto van gemaakt, want er zat nog een ander beest: een spin!

Spinnetje

Wat voor spin? Geen idee. Het leek een beetje op een krabspin, ik dacht eerst dat het een jonge Philodromus was, het zat ook verdacht stil, maar ik heb er eigenlijk geen flauw gedacht van wat het precies is.

Een slome spin

Spinnetje

Wijs. Kan ik weer op zoek.

Gentse Feesten! Help!

maandag 1 juni 2009 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Ze gaan er binnenkort weer zijn, de Gentse Feesten. Op Gentblogt zijn de Gentse Feesten, begrijpelijkerwijs, elk jaar een drukke periode.

Maar het kan niet druk genoeg zijn! Elk jaar zijn er dingen waarvan we zeggen “verdorie, hadden we hiér of hiér maar iets over kunnen schrijven”. Of “konden we ons maar in vier splitsen”.

Eén oplossing: dat we met meer zijn, bij Gentblogt, tijdens de Gentse Feesten.

Help Gentblogt

Als je iets doet tijdens de Feesten, en je ziet het zitten om daar iets over te schrijven, foto’s te nemen, fimpjes te monteren: stuur een mailtje naar redactie@gentblogt.be.

Ga je al elk jaar naar het volkstoneel, ken je mensen en groepen en dingen die anders nooit aan bod komen, zie je het zitten om één of meer optredens of evenementen te verslaan of te voorbeschouwen: stuur een mailtje naar redactie@gentblogt.be.

Als schrijver met een fotograaf op pad of omgekeerd? Werk je graag alleen? Werk je liever in groep? Wil je gerichte opdrachten of werk je meer op eigen initiatief? Alles kan: wij zijn zo open als een oude hoer, wat die dingen betreft.

Mail ons op redactie@gentblogt.be en dan laten we u zo snel mogelijk weten waar en wanneer we allemaal samen eens bijeenkomen voor meer tekst en uitleg.

Del.icio.us op 1 juni 2009

maandag 1 juni 2009 in Links. Permanente link | Geen reacties

Grmbl Drupal

dinsdag 2 juni 2009 in Sonstiges. Permanente link | 5 reacties

Echternach, die Drupal.

Dan maak ik iets en zoek ik tot het werkt, en dan werkt het uiteindelijk.

En dan ga ik naar het volgende, en zoek ik tot dat werkt, en tijdens dat zoeken ontdek ik iets dat ik eigenlijk nodig had in het vorige.

Zo bijvoorbeeld deze: er bestaat verdimme een functie in Drupal om propere links te maken.

Ik zat alles op te zoeken in objecten en arrays en databases, en dan een eigen functie om daar een link van te maken, maar het is zo simpel als

foreach ($node->taxonomy as $term) {
 if (taxonomy_vocabulary_load($term->vid)->name==
   "Trefwoorden") {
  $trw=$trw.
   l($term->name,taxonomy_term_path($term)).", ";
 }
}

Kleine letter L begod. Met de tekst in de eerste parameter, en de link die proper gemaakt moet worden in de tweede. En dat maakt dan van “Annelien Coorevits” en “taxonomy/term/5165” propergaweg <a href="http://url-van-mijn-site/subdirectory/tag/annelien-coorevits">Annelien Coorevits</a>.

Ahem.

Back to the drawing board dus, nog maar eens. Ik ga voor de zoveelste keer nog eens alles herbekijken dat ik tot ngo toe gedaan heb.

Pregnant sex

dinsdag 2 juni 2009 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Grinnik.

Awesome

dinsdag 2 juni 2009 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Ik ga dit om de paar maand opnieuw posten, denk ik.

Awesome

Bing

dinsdag 2 juni 2009 in Sonstiges. Permanente link | 4 reacties

Hrm. Ik krijg tegenwoordig opvallend veel bezoek van Microsoft’s nieuwe zoekmachine.

Ik alleen? Of lijkt het erop dat dat ding toch meer dan een beetje gebruikt wordt?

Hoera! We hebben een winnaar!

dinsdag 2 juni 2009 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Ik ben op dit ogenblik lijdzaam Bewitched aan het ondergaan. Een obscure remake, met Nicole “robot face” Kidman.

Op nummer één van mijn persoonlijke lijst van slechtste films ooit: Highlander II is eindelijk van zijn troon gestoten.

Ik vraag mij af waarom we blijven kijken.

Del.icio.us op 2 juni 2009

dinsdag 2 juni 2009 in Links. Permanente link | Geen reacties

Awoert de VRT

woensdag 3 juni 2009 in Sonstiges. Permanente link | 7 reacties

Ik heb daarnet mijn televisie-avond afgesloten met een portie Newsnight.

Paxman deed het nog eens–een vraag herhalen en blijven herhalen tot iedereen begreep dat William Hague zwaar, ahem, aan het ontwijken was:

Een journalist die op zijn strepen staat, op het randje van het onbeschofte, maar wel relevant in de context. Het was een hard tegen hard interview: Paxman wou weten of Hague, die aan Ashcroft als voorwaarde om een peerage te krijgen had gesteld dat hij zich zou laten domiciliëren ergens waar hij belastingen betaalt aan het Verenigd Koninkrijk, nu ook wist of Ashcroft belastingen betaalde.

Verder ging het ook over Europa, waarbij één voor én de weinig verkwikkende vermoedelijke toekomstige fractiegenoten van de nieuwe Tory-fractie in het EP afgegaan werden. En probeerde Paxman ook te achterhalen wat Hague’s plan was als het Verdrag van Lissabon er door zou raken: Hague had laten doorschemeren dat het VK dan misschien wel uit de EU zou stappen, of minstens een totale heronderhandeling zou eisen.

Hard tegen hard, no nonsense, minuten en minuten aan een stuk. Over de grond van de zaak, niet vissend naar one-liners of bon mots.

Ik vraag het mij tegenwoordig wel vaker af: beséft de VRT eigenlijk waar ze mee bezig is? Is er iémand die die opgeleukte debatten tegenwoordig goed vindt?

Ingrid Holvoet en de criminelen van SKEPP

woensdag 3 juni 2009 in Sonstiges. Permanente link | 11 reacties

De commentaren op het filmpje van Ingrid Holvoet op Youtube zouden grappig zijn, als ze niet zo in-triest waren.

Een Youtube-kanaal met één filmpje erin en meer dan vierhonderd commentaren — de grootste hoop zoniet door Ingrid Holvoet zelf dan wel door een zeer klein aantal andere mensen geschreven.

Met als blijkbaar enig doel Google te spammen met tekst over Ingrid Holvoet en hoe kwaad ze is op SKEPP.

Tja. Iedereen moet met zijn tijd meegaan.

Wave

woensdag 3 juni 2009 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

Dat het er rap mag zijn, Wave.

Sinds de presentatie vorige week, heb ik vooral situaties meegemaakt waarin ik dacht miljaar, hadden we allemaal maar Wave:

Lang fimpje, maar volledig aangeraden.

Hold your horses

woensdag 3 juni 2009 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Gisterenavond had Stephen Colbert om de een of andere reden de slappe lach bij het begin van zijn Report.

Hold-your-horses

Zo wijs.

Draden eruit

woensdag 3 juni 2009 in Sonstiges. Permanente link | 5 reacties

Vannamiddag is Dokter Huisarts langsgeweest, om de draadjes uit mijn rug te pulken.

Het ging niet al te gemakkelijk: het zou wel eens kunnen dat er nog een stuk draad in zit, en wie weet! wie weet! gaat dan dan wel verzweren, en een fistel geven of zo, en heel mijn rug purulent en kapot en alles!

Het zou wel eens kunnen dat die draad bleef steken in het hematoomweefsel, blijkbaar.

Ah well. We shall see.

Maandag ga ik weer naar het werk, come hell or high water.

Met weinig content

woensdag 3 juni 2009 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Als de resultaten van de Europese verkiezingen voor Gordon Brown minder rampzalig vernederend zijn dan verwacht, zou dat al goed zijn, hoorde ik op de televisie.

Tja.

Zo van op afstand bekeken komt het allemaal shakespeariaans over: Brown die na jaren en jaren en jaren degelijk werk in de schaduw van Blair, alsnog aan de macht komt. Na intriges, broedermoorden, dolken in ruggen, gebroken beloftes, een puinhoop op het persoonlijke en politieke vlak.

En dan gaat het allemaal naar de pieren.

Drama’s.

Del.icio.us op 3 juni 2009

woensdag 3 juni 2009 in Links. Permanente link | Geen reacties

 • I had never heard of Fagunda. A 17th-century map places it in the North Atlantic, not far from Estotiland, Bus and Frislant. These and other so-called phantom islands were a by-product of the Age of Discovery. They started out as errors of nautical observation, and lived on as cartographic misconceptions – sometimes for centuries.

  A comprehensive list of phantom islands is quite long, but Fagunda is not on it. That’s because Fagunda is real. Even if its history is equally obscure and hardly less fantastic than that of actual phantom islands. Even if that name is as absent from today’s maps as those of its fictional companions.

  (tags: mapping)
 • Isolated from continental land masses for 18 million years, Yemen’s Socotra Island showcases an alien-like landscape with unusual plants and animals, such as the blood dragon tree and desert rose. Its high degree of biodiversity has earned it the name the “Galápagos of the Indian Ocean.”
 • The real highlight of the 1983 cult animated movie, I quickly discovered, is Teegra’s ass.
  (tags: animation)

Ingrid Holvoet lastert

woensdag 3 juni 2009 in Sonstiges. Permanente link | 7 reacties

Zozo. Ingrid Holvoet, abnormaal begaafd, publiceerde een persoonlijkheidsprofiel van Wim Betz, de voorzitter van SKEPP. Ze kan aan een foto voelen wat de persoonlijkheid is van de persoon op de foto: het onderbewustzijn van een persoon wordt namelijk gekopieerd op de foto.  Vandaar dat iemand die paranormaal begaafd is zoals Ingrid Holvoet de persoonlijkheid kan aanvoelen op een foto.

Ze noemt hem daarin onder meer een psychopaat:

Wim Betz, voorzitter van SKEPP, universiteitsprofessor, dokter in de geneeskunde, en psychopaat.

Groot ego, hij is belangrijk, waant zich het centrum van de wereld, alles draait rond hem, is voor 100% op zichzelf geconcentreerd. De anderen zijn van geen tel, hij is het die belangrijk is, de anderen hebben geen waarde, hij veegt ze zó van tafel, het is zijn woord dat telt.
 
Hij is God, hij heeft het voor het zeggen, iedereen moet luisteren naar hem, anderen moeten gehoorzamen, hij is de grootste, de anderen moeten plooien, hij gaat voor niemand uit de weg.
 
Eigent zich het recht toe om anderen te vernietigen, hij mag dat doen, want hij is immers professor Betz.  Hij wordt gerespecteerd en geeerd, hij staat op een voetstuk, hij is ongenaakbaar, en dat geeft hem het recht om alles en iedereen te bekladden, te vernederen, te vernietigen, uit de weg te ruimen. Hij mag dat doen, dat is zijn recht, want hij is immers professor Betz. Zijn positie geeft hem dat recht.
 
Verwaand, acht zich boven andere mensen verheven, kijkt neer op andere mensen, veel mensen rond hem zijn maar gewoon wat vuiligheid, die zijn toch maar het onderkruipsel van de maatschappij, daar doe je toch mee wat je wilt.
 
Hij streeft naar macht, hij wil alles en iedereen overheersen, hij wil bovenaan staan, hij moet bovenaan staan, hij moet geprezen worden, hij moet geeerd worden.

[…]
 
Hij kan liegen en bedriegen, hij kan zonder blikken of blozen de grootste leugens vertellen, hij kan de grootste onwaarheden verzinnen en kan het zó uitleggen dat hij nog geloofd wordt ook. Hij kan liegen en bedriegen als geen ander, hij kan mensen dingen wijsmaken als geen ander, hij kan mensen zand in de ogen strooien als geen ander. Als het dreigt uit te komen kan hij het weer zo draaien dat hij weer geloofd wordt, en de anderen (die hem betrapt hebben of op dingen gewezen hebben) worden als de bedrieger afgeschilderd.
 
Hij kan mensen bedriegen waar ze bij staan, en hij kan hen daarbij nog het gevoel geven dat ze het grote lot gewonnen hebben. Indien hij in de verkoop zou zitten (hij zit eigenlijk wel in de verkoop, hij is een goedbetaalde vertegenwoordiger voor de farma industrie), zou hij een topverkoper zijn, hij ziet alleen zijn doel, en dat zal hij bereiken, welke middelen hij ook moet gebruiken, hij is gewetenloos, hij kan mensen ompraten en bereikt zijn doel.
 
Hij is graag gezien bij gewetenloze mensen met een hoge positie, want hij bereikt dingen voor hen, hij kan het zich ook permitteren een hoge prijs te vragen voor zijn prestaties voor hen, want hij is goed, hij heeft resultaten, hij kan deuren openkrijgen.
 
Hij is meedogenloos, hij is uitsluitend op zijn eigenbelang uit, ziet alleen zijn eigen voordeel, zal de dingen altijd zo draaien, tegenover alles en iedereen dat de dingen in zijn voordeel geregeld worden, de ander plooit en geeft toe, hij wint.
 
[…]

Hij zal zich wreken tegenover iemand die tegen hem ingaat en zal dingen publiceren over die persoon om die persoon belachelijk te maken en in diskrediet te brengen. Hij zal een verhaal over iemand naar buiten brengen om die persoon te breken. Zij tactiek is het kleineren en belachelijk maken van mensen, het aan de schandpaal brengen van mensen. Hij bereikt meestal dat mensen zwichten daardoor en vanaf dan zich gedeisd houden.
 
[…]

Als hij ergens voor verantwoordelijk wordt gesteld zal hij er zich met leugens uitwerken en bekomt hij meestal dat hij aan het ergste ontsnapt, de anderen wijken of plooien. Hij heeft er zich weer uit gewerkt, hij heeft het weer voor elkaar gekregen en hij kan weer verder doen met zijn praktijken. Hij wordt niet gestraft voor zijn wandaden, hij kan telkens weer aan straf ontsnappen, het wordt in de doofpot gestopt.
 
Omkopen van mensen, hij overtuigt mensen met zijn argumentatie en stopt ze intussen wat geld in hun handen. De mensen zwijgen en doen wat hij wil dat ze doen. Het is alsof hij een kracht aan het werk kan zetten die hen de dingen doet doen die hij wil dat ze doen. En dat kan hij, hij heeft een duivelse macht over mensen.
 
Geld moet naar hem toekomen, het mag niet naar een ander gaan, hij is jaloers op anderen die geld verdienen, hij moet het meeste krijgen, hij moet het meest verdienen, als hij denkt dat een ander meer verdient dan hem, dan zal hij die persoon willen breken. Hij wil geld vergaren, wil geld bijeenschrapen, wil rijk worden.
 
Vrouwen zijn maar een voorwerp en hij doet ermee wat hij wil, hij kan ze nog beter kneden dan mannen, hij is nog beter bij vrouwen met zijn mooie praatjes dan bij mannen, vrouwen zijn nog gemakkelijker te bedriegen dan mannen, verachting voor vrouwen. Een vrouw daar kun je niet veel mee doen, die zijn waardeloos. Een vrouw is een voorwerp dat je gebruikt en weggooit als je het niet meer nodig hebt.

Vanaf welk ogenblik wordt zoiets laster? Op een andere pagina schrijft ze zijn “patronen” neer, en daar zit het er ook bovenarms op, onder de titel “de zieke geest van Willem Betz”.

Ik kan me inbeelden dat Betz een zeker de minimum non curat praetor-gevoel heeft, maar dergelijke nonsens moet toch ergens stoppen?

Ik zou ze een proces aandoen van hier tot in Tokio.

Scheduling entries in Drupal

donderdag 4 juni 2009 in Sonstiges. Permanente link | 4 reacties

Soms leert een mens nog het meest bij van de dingen die niet meteen helemaal helder zijn. Een stom, klein, en uiteindelijk —zo bleek— eenvoudig op te lossen voorbeeld: iets dat compleet voor de hand liggend is in WordPress, het klaarzetten van een artikel om op latere datum gepubliceerd te worden, is blijkbaar niet zo voor de hand liggend in Drupal.

In WordPress ziet het er standaard zo uit:

WordPress publish

Als ik niet direct wil publiceren, klik ik op “Bewerk” naast “Direct publiceren” en krijg ik dit:

Publish on...

Duw ik op “OK” of op “Publish”, ziet het er zo uit:

Publishing on...

Dat wordt dan automagisch gepubliceerd op die dag en dat uur.

Niets van dat in Drupal. Er is per node een “created” datum (die in Drupal moet ingegeven worden in een zeer welbepaald formaat, en dan nog eens in UTC ook: “2009-06-04 07:45:00 +0200” om iets op 4 juni 2009 om 9u45 te laten “gemaakt” zijn).

…maar die “gemaakt op”-datum is dus niet de datum waarop iets zal gepubliceerd worden.

Dat concept bestaat niet in standaard Drupal, en daar moet een module voor geïnstalleerd worden.

Scheduler is de module waar zowat alles en iedereen naar verwijst. Installatie: downloaden en op juiste plaats zetten, zeggen welke gebruikers mogen schedulen, zeggen welke content types mogen gescheduled worden, en dat zou het moeten zijn.

Ik wou meteen al wat aanpassen, en ik was er al meteen mee in de problemen geraakt. Standaard install en een aanpassing van het datumformaat, dat geeft me onderaan mijn invoerformulier inderdaad twee velden:

Drupal scheduler

Het formaat dat ik moet gebruiken (dag/maand/jaar uur:minuten) staat erbij, voor het gemak: “Format: 4/6/2009 3:58”. Helaas: als ik “4/6/2009 4:58” ingeef, krijg ik dit te zien:

Scheduler error

Fantastisch. Terug naar de opties voor Scheduler, en daar de standaardwaarden terugzetten dan maar (Y-m-d H:i:s in plaats van wat ik gezet had)?

Inderdaad, dat was het.

Een manier vinden om de input een beetje gebruiksvriendelijker te laten verlopen dan met de hand in te typen? Kijk nu, er is een patch die de datumpopup en het tijdveld van de nieuwe Date erin smurft..

Installeren, en dat werkt, hoera! Geen enkele garantie dat die patch er bij de volgende release in zal zitten, en als hij er niet in zit, dat de mens die die patch heeft verzorgd, er zal voor zorgen dat hij hem opnieuw maakt voor de nieuwe release, maar bon.

Scheduler zorgt er ook voor dat de datum van het artikel zelf goed komt: nu heb ik misschien wel de publicatie laten gebeuren 4 juni 2009 om 9u45, maar standaard blijft de datum van het artikel (“created”) gewoon staan waar hij op stond. Drupal heeft geen concept van “published on date”, maar als ik de optie “Alter published on time” in Scheduler aanklik, wordt het wel relatief proper omzeild.

Oh. Juist, ja: er moet wel een cron draaien. Op mijn ontwikkeltoestel is dat niet het geval. Niet dat dat zo erg is, ik ben niet van plan machtig veel te publiceren alhier.

*
*    *

Was dit de enige optie om het aan te pakken? Nee, natuurlijk niet.

Ik heb minstens één meer complexe workflowmodule zien voorbijflitsen, maar terwijl ik dit schreef, bedacht ik dat ik ook gewoon een “publish on”-veld zou kunnen gemaakt hebben, en dat aan die content types toegevoegd hebben.

En dan een bijkomende filter bij alle mogelijk displays: published=“yes” staat er al, het zou een kwestie zijn van er “publish on<now()” bij te zetten. Of zo. Als heeft dat misschien wel andere nadelen — snelheid, misschien? Dat die nodes alsnog zouden teuggevonden worden links en rechts, nog voor ze “gepubliceerd” zouden geraken?

Ah well.

Het werkt zoals het nu werkt. Ik was er heel even wat bang voor, maar ik heb weer iets bijgeleerd.

Bultrug

donderdag 4 juni 2009 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Mijn rug ziet er niet bont en blauw uit, als ik zo in de spiegel kijk. Ik dacht dat het allemaal wel meeviel, met dat hematoom waar de verpleegsters zo met grote angstige ogen naar keken in het hospitaal.

Ik dacht dat ik een dikke pleister op mijn rug had.

Dat bleek uiteindelijk nog mee te vallen, die pleister. Hij is er sinds vanmiddag af, en het bleek niet echt zo’n monster te zijn als het aanvoelde.

Maar nu ik zonder pleister aan mijn rug kan voelen, voel ik dat hematoom dus wel: zoiets ter grootte van een vuist, ongeveer half zo hoog. Hard. En pijnlijk. En daarrond een zone, ongeveer zo groot als een grote ovalen braadpan, waar het niet zo dik maar toch wat dik staat, en squishy. Niet pijnlijk, gelukkig.

Brr.

Mijn papier met instructies van Dokter Neurochirurg herlezen (Sandra had er mij aan herinnerd): ik mag een maand tot anderhalve maand niets dragen of opheffen.

Brr.

Vrijdag afspraak in het hospitaal.

We shall see.

De man van Atlantis is weird

donderdag 4 juni 2009 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Serieus:

Reetveter

donderdag 4 juni 2009 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Ze waren al een tijd geleden thuisgekomen met “ik ben jouw oma!” en geen mens die wist waar het over ging, zijzelf nog het minst van al.

Vanavond moest Zelie weten wat “reet” eigenlijk betekent.

Oh boy, denk ik dan. Hier gaan we weer. One of those conversations.

Ik probeer er mij van af te maken met een “ik reed naar huis”, maar Zelie wil weten of er nog andere betekenissen zijn. “Een reet dat kan ook een kier zijn of een spleet of zo… Waarom soms?”

En dan komt de aap uit de mouw: dat ik eens op YouTube moest intypen “star wars lord reetveder”. Wat ik bij deze dan maar gedaan heb:

Vinger op de pols van de populaire cultuur (van vorig jaar), het jonge volkje.

Del.icio.us op 4 juni 2009

donderdag 4 juni 2009 in Links. Permanente link | Geen reacties

Del.icio.us op 5 juni 2009

vrijdag 5 juni 2009 in Links. Permanente link | Geen reacties

Beatles Rockband

zaterdag 6 juni 2009 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Wow.

Beatles

Bekijk het hele filmpje op thebeatlesrockband.com/cinematic.php.

Dit is iets waarvoor ik me wel eens zo’n Xbox zou kunnen kopen. Of zo.

[Downloaden kan ook]

Grote kuis

zondag 7 juni 2009 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Ik heb opkuis gehouden in mijn weblogfeeds.

Het werd wat tijd: er zaten er tussen met ettelijke honderden artikels per week, waar ik dan telkens de eerste drie of zo van las en de rest “mark all as read” zette (HuffPo, iemand?), er zaten ertussen die al jaren verhuisd waren naar een ander adres (die er dan in zitten als Naam1, Naam2, Naam3), en er zaten ertussen die ik las uit gewoonte, maar die echt slecht voor mijn bloeddruk werden (op uw nuchtere maag iemand lezen schrijven dat hij officieel in Wallonië woont en “dus” zal stemmen voor Vlaams Blok Europees en FN regionaal want het is niet het moment om picky te zijn bijvoorbeeld).  

Het lucht wel op, zo grote kuis houden.

Misschien dat ik de rest van de dag wel grote kuis houd op de rest van de computer. Eén voor één de programma’s bekijken en weggooien wat ik niet meer gebruik — in Firefox staan er ongetwijfeld een hoop extensies die ik nooit gebruik, bijvoorbeeld.

‘t Is tussen dat en GTA IV spelen. Weinig zo fijn als met Tori Amos op de autoradio cruisen door de stad.

De kiezing

zondag 7 juni 2009 in Sonstiges. Permanente link | 4 reacties

Ik heb het uitgehouden tot iets voor negen, en dan is mijn schoen richting televisie gevlogen.

Siegfried Bracke: Mijnheer Dedecker, zijn we d’er met z’n allen over gegaan tijdens de campagne, in termen van modder gooien?

Jean-Marie Dedecker: (knikt) Ja. Maar ik denk —en ik weet dat dat weer niet in goede aarde zal vallen— ik denk dat de journalistiek ook wel eens in eigen boezem mag kijken. Wat er de laatste drie maand geschreven en gebeurd is… er belde vanavond een krant naar mij, ik zal ze bij naam noemen, De Morgen. Aan dergelijke rioolkrant geef ik geen commentaar meer. Begrijp je? Je moet ook als journalist eens zeggen, “waar zijn we mee bezig in dit land?”

Bracke: (sputterend, terwijl alle politici rond de tafel staan te grinniken) Ik zou niet weten waar het over gaat, meneer Dedecker. Laten we bij de politiek blijven.

Getver. Le culot.

Del.icio.us op 7 juni 2009

zondag 7 juni 2009 in Links. Permanente link | Eén reactie

 • 16-year-old girl is a term used as a sweeping reference to all teenage girls on teh internets (in fact, most 16 year-old girls are 13 or younger): their juvenile gossip, teen angst, inability to say a sentence without the word "like", excitement over pop culture and incoherent posting using strange expressions, unusual typing styles, and aLtCaPs to scald your retina. They are also a known producer of anti-lulz, the disease that causes AIDS and a whole slew of other virile venereal diseases.
  (tags: lulz)
 • I started keeping notes and in celebration of all things Monkey Island, I thought I'd share them.

Ragtime 1980s

zondag 7 juni 2009 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Achtereenvolgens:

Come on Eileen (Dexy’s Midnight Runners)
Don’t You Want Me Baby (Human League)
The Final Countdown (Europe)
Axel F (Harold Faltermeyer)
Material Girl (Madonna)
Every Breath You Take (The Police)
Don’t Stop Believin’ (Journey)
Living on a Prayer (Bon Jovi)
Never Gonna Give You Up (Rick Astley)
Total Eclipse of the Heart (Bonnie Tyler)

En als het toch ragtime mag zijn:

Martin Spitznagel en Bryan Wright doen Star Wars (het ding in de Cantina) in een ragtimeduet. Het origineel was al ragtime natuurlijk.

Terug gaan werken

maandag 8 juni 2009 in Sonstiges. Permanente link | 4 reacties

Zo. Ik ben terug aan het werken.

Voorsalsnog vanuit mijn thuisbasis: een stukje masterclass bijschaven voor volgende week.

Maar ik probeer woensdag weer de trein te nemen. Al was het om mijn ziektebriefje af te gaan geven. En desnoods zonder rugzak, want mijn hematoom —ik overweeg het een eigen naam te geven— doet toch maar aardig, vooral omdat ik gisteren veel te lang recht gezeten heb blijkbaar.

Related posts voor Drupal

maandag 8 juni 2009 in Sonstiges. Permanente link | 6 reacties

Mijn artikels hebben categorieën en trefwoorden. Ik wil per artikel een lijst van verwante artikels, op basis van de trefwoorden (tags) die eraan gekoppeld zijn.

Ik weet niets van modules maken voor Drupal — dat zal voor dán eens zijn — dus doe ik het allemaal zuiver persoonlijk voor mezelf. In een functie die ik bij gebrek aan betere plaats in template.php steek.

1. Lijst van tags voor een gegeven node krijgen

$tags=taxonomy_node_get_terms_by_vocabulary($node, 2);
$taglist=implode(",",array_keys($tags));

Simpel: taxonomy_node_get_terms_by_vocabulary geeft mij een array van alle tags (vocabulary ID=2) voor een gegeven node. Ik heb er enkel de keys van nodig, en dan nog enkel de keys als een lijst voor in een SQL query.

2. Lijst van nodes gesorteerd op aantal gemeenschappelijke tags

Alle nodes gekoppeld aan de tags uit de lijst is dit:

SELECT * FROM node LEFT JOIN term_node ON node.vid=term_node.vid WHERE tid in ($taglist)

Dat gegroepeerd per node-ID en aflopend gesorteerd op aantal tags per node, is dit:

SELECT node.nid FROM node LEFT JOIN term_node ON node.vid=term_node.vid WHERE tid in ($taglist) GROUP BY node.nid ORDER BY count(tid) DESC

…en dat geeft wat ik wil: een lijst van node-IDs, aflopend gerangschikt op “verwantschap”, ‘t is te zeggen, op aantal gemeenschappelijke tags met de oorspronkelijk doorgegeven node-ID.

Kleine verfijningen: bijkomend ook aflopend sorteren op datum (ORDER BY created DESC), de huidige node er niet bijzetten (node.nid<>$nid), enkel gepubliceerde nodes tonen (node.status<>0) een optie toevoegen om het aantal te beperken (LIMIT $limit) en omdat ik toch aan het hacken ben: meteen ook de titel en het aantal reacties erbij ophalen, dan kan ik in één moeite een geformatteerd lijstje outputten.

Alles tesamen geeft dat dan:

function get_related($nid,$limit) {
 $node=node_load($nid);

 $tags=taxonomy_node_get_terms_by_vocabulary($node, 2);
 $taglist=implode(",",array_keys($tags));

 $related=db_query("SELECT node.nid nid, title, 
   comment_count FROM node LEFT JOIN term_node ON 
   node.vid=term_node.vid LEFT JOIN node_comment_statistics 
   ON node.nid=node_comment_statistics.nid WHERE tid 
   IN (%s) AND node.nid<>%d AND node.status<>0 
   GROUP BY node.nid ORDER BY count(tid) DESC, 
   created DESC LIMIT %d", 
 $taglist,$nid,$limit);

 while ($rel=db_fetch_object($related)) {
  $result.="<p>".l($rel->title,"node/".$rel->nid);
  $result.=" ($rel->comment_count)</p>\n";
 }
 return $result;
}

Dat moet dan nog wat opgeleukt worden, natuurlijk: sanity checks allerhande, een lijst van random dingen geven uit de laatste maand als er geen verwante items gevonden werden bijvoorbeeld. Maar het werkt toch al in eerste instantie.

Africa – Toto

maandag 8 juni 2009 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

A capella-versie van Toto’s Africa door Perpetuum Jazzile. Mét regenbui en donder en bliksem:

Tss.

Del.icio.us op 8 juni 2009

maandag 8 juni 2009 in Links. Permanente link | Geen reacties

iPhone

dinsdag 9 juni 2009 in Sonstiges. Permanente link | 7 reacties

Ik heb het nog lang uitgehouden, vind ik, maar van zodra die nieuwe iPhone er is in België, denk ik dat er mij een koop.

Mijn iPod Touch heb ik elke dag de hele dag bij, en mijn GSM gebruik ik nog nauwelijks. Ja, om soms eens een foto te trekken of een filmpje te maken als ik geen ander fototoestel of filmtoestel bijheb.

En, als het een beetje wil lukken, soms, om de GPS te gebruiken (die van mijn Nokia N95 is echt wel crap vergeleken met die van de N85).

Soms om eens op het internet te geraken, en dan nog: meestal als wireless access point voor mijn iPod.

Oh, en om heel soms eens een telefoon mee te plegen.

De nieuwe iPhone doet alles wat mijn iPod doet en waar ik hem alle dagen voor gebruik (muziek, films, audioboeken, mail, internet, spelletjes), én doet GPS, telefoon, foto, video.

Akkoord, foto en video zijn minder goed dan de Nokia, maar met wat in-toestel post-processing kan er vanalles gedaan worden.

En dat is dat. Zo. Beslissing genomen.

Sandra zal van zodra ik die iPhone heb, een zeer goeie GSM hebben.

Bang even in stilte head

dinsdag 9 juni 2009 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

Ik krijg vaak de kriebels van lol als plaatsvervangende smiley.

Dan schrijft iemand “ja, ik zal dan vanavond langskomen, lol” en dan moet ik mij daarbij het mentaal beeld vormen van “JA IK ZAL DAN VANAVOND LANGSKOMEN WAHARGHARGHARGH MWAHAHA”, namelijk.

Afijn. Geen echte lol bij deze, maar toch een welgemeende brede grijnslach.

Beeld u in dat op uw koptelefoon Behemoth’s Decade of Therion staat. Dit liedje:

Beeld u verder in dat het voor de rest een vredige ochtend is ergens in de vrije natuur:

Jawel.

Pike

dinsdag 9 juni 2009 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Pike, three inches long, perfect
Pike in all parts, green tigering the gold.
Killers from the egg: the malevolent aged grin.
They dance on the surface among the flies.

Or move, stunned by their own grandeur,
Over a bed of emerald, silhouette
Of submarine delicacy and horror.
A hundred feet long in their world.

In ponds, under the heat-struck lily pads –
Gloom of their stillness:
Logged on last year’s black leaves, watching upwards.
Or hung in an amber cavern of weeds

The jaws’ hooked clamp and fangs
Not to be changed at this date;
A life subdued to its instrument;
The gills kneading quietly, and the pectorals.

Three we kept behind glass,
Jungled in weed: three inches, four,
And four and a half: fed fry to them –
Suddenly there were two. Finally one

With a sag belly and the grin it was born with.
And indeed they spare nobody.
Two, six pounds each, over two feet long,
High and dry and dead in the willow-herb –

One jammed past its gills down the other’s gullet:
The outside eye stared: as a vice locks –
The same iron in this eye
Though its film shrank in death.

A pond I fished, fifty yards across,
Whose lilies and muscular tench
Had outlasted every visible stone
Of the monastery that planted them –

Stilled legendary depth:
It was as deep as England. It held
Pike too immense to stir, so immense and old
That past nightfall I dared not cast

But silently cast and fished
With the hair frozen on my head
For what might move, for what eye might move.
The still splashes on the dark pond,

Owls hushing the floating woods
Frail on my ear against the dream
Darkness beneath night’s darkness had freed,
That rose slowly towards me, watching.

—Ted Hughes, 1960

Del.icio.us op 9 juni 2009

dinsdag 9 juni 2009 in Links. Permanente link | Eén reactie

 • A bad day in the news gallery? Talkback recording of everything going wrong during The One O'Clock News from the BBC in 1986: Part One, Part Two, Part Three. Unless of course, this was a typical day … "I haven't got any scripts Mike! How am I supposed to run a show?" "Animate quantel or whatever you want to do…"
  (tags: bbc news)
 • After a day of rescuing people from the crushing floodwaters, including an old woman, Zeitoun, who owns a construction business, returned to his home. Because of his house’s high stilts, he was spared the most devastating of the flood waters. His wife, Kathy, had fled with their family but he had remained in New Orleans. He was in his house with a Syrian friend and a white American client. A boat appeared carrying a group of men in military fatigues with machine guns. Zeitoun isn’t sure if the men were actual military personnel or employees of a company like Blackwater, which was also active in New Orleans at the time.
  (tags: katrina)
 • Plump, terrier-size creatures abristle with so many competing notes of crane, mole, pig, turtle, tribble, Babar and boot scrubber that if they didn’t exist, nobody would think to Photoshop them.
  (tags: animals)

Del.icio.us op 10 juni 2009

woensdag 10 juni 2009 in Links. Permanente link | Geen reacties

Tupperware

donderdag 11 juni 2009 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Ze waren hier gisteren, van Tupperwarenparty. Vier nichten, twee mensen van Gentblogt, één ex-collega en drie jeugdvriendinnen. Van rond zeven uur tot ergens voor middernacht.

Ik heb een schaar gekocht.

En voor zover ik kon zien, hadden we zowat de halve catalogus al in huis.

Tss.

Sluitstuk

donderdag 11 juni 2009 in Sonstiges. Permanente link | 7 reacties

In de schoven in de keuken, naast potten en pannen en schalen en mengpotten en gadgets allerhande en bestek en kruiden en dingen:

 • Een fijne en een medium Microplane grater.
 • Een mandoline, met hulpstukken voor fijne en medium schijfjes, en frietachtige dinges fijn en medium en dik.
 • Drie aardappelschillers. En één aardappelschiller voor zacht fruit. En één aardappelschiller voor asperges.
 • Een stuk of vier aardappelmesjes.
 • Twee wetstaven (één grof, één fijn van Global) en een messenscherper.
 • Twee gewone keukenscharen en één grote keukenschaar.
 • Twee blikopeners.
 • Twee rode plastieken spaghettischeplepels en één metalen van Brabantia.
 • Een zester.
 • Twee meloenbollers in verschillende formaten.
 • Een vierkante rasp zo met vier kanten voor raspen en schijfjes en dingen waar het handvat helaas van afgevallen is en dat wat gammel is, en een grote rasp.
 • Een wokscheplepeldink.
 • Twee pollepels.
 • Twee sauslepels.
 • Een metalen spatel van Global.
 • Een metalen lookpers van Leifheit en één van Brabantia.
 • Een groot broodmes.
 • Een groot hespmes.
 • Twee grote snijmessen met rechte snede.
 • Drie grote snijmessen met gekartelde snede.
 • Een pareermes.
 • Een hakmes.
 • Een kaasmes van Tupperware.
 • Een heavy duty all-purpose mes.
 • Zo’n japans chefmes en zo’n groot snijmes en zo’n klein snijmes van Global.
 • Een snijvork.
 • Twee grote, een middelgrote, een kleine en een heel kleine gewone kloppers, van Rösle en WMF. Een lepelklopper van Tupperware. Een staffjesbolletjesklopper van WMF. Een metalen spiraalkloppertje, en zo’n handgeraaide mechanische klopper met een handvat.
 • Een manuele fruitpers.
 • Een gekookte-eieren-uit-het-water-haler.
 • Twee siliconen pannenlikkers.
 • Een siliconen nijptang, een houten nijptang en een metalen nijptang van Rösle.
 • Een siliconen roerlepel.
 • Twee siliconen spatulen en een metalen spatule.
 • Twee schuimspanen.
 • Zeven houten lepels in verschillende formaten.
 • Een paar houten slascheppers.
 • Een kleine metalen zeef met afgeronde bodem en een middelgrote puntzeef.
 • Vijf (!) chinezen, in allemaal verschillende formaten.
 • Een bain-marie-ding.
 • Twee formaten metalen vergieten.
 • Een passe-vite.
 • Vier maatbekers met handvaten in verschillende formaten, twee hoge maatbekers.
 • Zo’n ding van Jamie Oliver met een steen erin.
 • Een Bamix en bijhorende stukken en mengbeker.
 • Een vijzel voor grof werk en een apothekersvijzel voor fijn werk.
 • Een deegrol.
 • Een keukenrobotdink van Braun.
 • Een suikertang.
 • Maatlepels.
 • Een borstel met haar en een borstel met siliconen, om dingen op dingen te borstelen.
 • Een gekartelde ijsschepper, zo’n heavy-duty-in-één-stuk ijsschepper en zo’n nijptanachtige ijsschepper.
 • Een caiperinhastamper.
 • Drie notenkrakers, drie kroonkurkenwippers, een flessentrekker en een flessenopendoender.
 • Een masticateur.

…en daar is sinds vandaag het sluitstuk aan toegevoegd. Na jaren en jaren:

Fileermes

Een fileermes! Hoera!

Een aardig beest

donderdag 11 juni 2009 in Sonstiges. Permanente link | 7 reacties

Ik ben vanmorgen met Zelie naar het hospitaal geweest: er moest een buisje uit haar oor gehaald worden.

Om zeven uur vanmorgen present in het AZ Jan Palfijn, en ongeveer anderhalf uur later wegens op een slechte stoel gezeten: alsnog beseft dat het met mijn rug nog niet zo goed gaat als ik eigenlijk dacht. En alsnog beseft dat zowel op mijn werk als thuis, ik het ongelooflijk grote geluk heb enorm goeie bureau– en andere stoelen te hebben.

Vannamiddag even op de koer gaan zitten, uit reflex rondgekeken of er niets bewoog dat ik kon fotograferen zonder mij te moeten bukken—en kijk wat er op de muur van het achterhuis naar boven klom:

Raar beest

Een klein, wit-grijs-achtig beestje dat zich heel erg traag voortbewoog. Met slaglicht van boven:

Raar beest

Rugzicht:

Raar beest

…en gefotografeerd van bovenop:

Raar beest

Zes pootjes, dus ‘t is een insect. Ik heb zo’n vermoeden dat het geen volwassen beest is, maar ik kan me niet inbeelden wat het precies is.

Hoe groot? Ter vergelijking, een mier op dezelfde vergroting:

Mier op mijn broek

Del.icio.us op 11 juni 2009

donderdag 11 juni 2009 in Links. Permanente link | Eén reactie

 • Imagine someone holding forth on biology whose only knowledge of the subject is the Book of British Birds, and you have a rough idea of what it feels like to read Richard Dawkins on theology. Card-carrying rationalists like Dawkins, who is the nearest thing to a professional atheist we have had since Bertrand Russell, are in one sense the least well-equipped to understand what they castigate, since they don’t believe there is anything there to be understood, or at least anything worth understanding.

LOL together

vrijdag 12 juni 2009 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Nu ook met de beelden erbij:

Kthxbye.

And in related news: Hey there Chtulhu…. no-one corrupts the way you do:

Het equivalent van een Vlaams Blok-burgemeester

vrijdag 12 juni 2009 in Sonstiges. Permanente link | 10 reacties

In Doncaster in het noorden van Engeland is Peter Davies burgemeester geworden.

Peter Davies van English Democrats, een soort Engelse (niet: Britse) nationalisten, min of meer, ergens tussen UKIP en BNP. In Vlaamse termen: iets tussen LDD en Vlaams Blok. Min of meer.

En toen ging er vanalles mis in Doncaster, schandalen allerhande, en werd Davies burgemeester waar anders een overleden parkiet met een Labour-partijkaart het zou gewonnen hebben van een Tory.

Zijn eerste interview na zijn verkiezing is er al meteen pal op:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

De tekst van het interview staat alhier. En voor wie zich ooit afvroeg hoe het zou zijn met zo’n Vlaams Blokker aan het roer ergens waar er echte beslissingen moeten genomen worden: ‘t is de moeite van het luisteren/lezen waard.

Bootjes

vrijdag 12 juni 2009 in Sonstiges. Permanente link | 9 reacties

Ultrakorte test, test, test. Proof of concept en leve clichés:

De high definition video op Youtube begint eigenlijk wel goed te werken.

Morgen probeer ik opnieuw.

Del.icio.us op 12 juni 2009

vrijdag 12 juni 2009 in Links. Permanente link | Geen reacties

Snaar

zaterdag 13 juni 2009 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Nieuwe Snaar geweest. Wijs!

Del.icio.us op 13 juni 2009

zaterdag 13 juni 2009 in Links. Permanente link | Geen reacties

Het nieuws

zondag 14 juni 2009 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Ah kijk zie, deze stond nog te wachten op afgemaakt te worden:

Oh, pijnlijk, pijnlijk:

Jason Jones van The Daily Show op bezoek bij The New York Times. Cringe TV. Voor de hand liggende humor — “toon mij één iets in de krant dat vandaag gebeurd is”, met een klein grondje van waarheid, maar eigenlijk helemaal niet.

Ik had allemaal opinies, en allemaal standpunten. En met wat tijd en energie zou ik die ook nog uitgeschreven gekregen hebben.

Maar dan lees ik links en rechts de ene na de andere opinie, vijf ballen voor een frank. De ene loos gepraat, de andere er plets op, nog een derde complete zever.

Badinerend, ironiserend, schril, polemisch, hysterisch, provocerend.

De problemen van OpenVLD, de opwarming van de aarde, binnenhuisdecoratie, hybride auto’s, genetische manipulatie, borstvoeding, LDD, het Vlaams Blok, loftsocialisten, iPhone of Android, Mac of PC, Tokio Hotel of Jonas Brothers, het fijn stof in Vlaanderen, de positie van de Kerk, de muziekindustrie, het onderwijs, de media.

Het is om moe van te worden.

Ik heb meer en meer de neiging om op al die meningen één van twee antwoorden te geven: “ja, en dan?” of “ja, en wat doet g’er aan?”

Salonwereldverbeteraars verdorie.

Del.icio.us op 14 juni 2009

zondag 14 juni 2009 in Links. Permanente link | Geen reacties

Donk

maandag 15 juni 2009 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

‘t Is altijd prijs bij mij, als ik op de trein niet slaap: dan val ik anderhalf uur of zo in slaap in de zetel, voor televisie, en word ik slechtgezind wakker.

Del.icio.us op 15 juni 2009

maandag 15 juni 2009 in Links. Permanente link | 2 reacties

Calme…

maandag 15 juni 2009 in Sonstiges. Permanente link | 6 reacties

Zoals Michael zegt:

C’est un peu calme ici en ce moment, je l’avoue, mais ces derniers temps j’ai envie de poster plein de trucs, je me mets à les écrire, mais au moment où j’ai envie de les mettre en ligne, je me dis ‘et puis non’. Vous avez surement déjà raté 4 billets de cette façon.

 ‘t Is hier niet anders, behalve dat er geen vier, maar stapels meer zelfs niet begonnen zijn.

Wat doet ge daar dan mee, met dingen die u blij maken maar waar het interweb eigenlijk niets mee te maken heeft? Of die u verdrietig maken? Of kwaad?

Met problemen en oprispingen en ambetantigheden waar een luisterend oor en een “g’hebt gelijk, there, there” al lang genoeg zijn?

Wat hoor ik u zeggen? Niét op het internet zetten en met vrienden bespreken? Ah OK.

Mastergeklasd

dinsdag 16 juni 2009 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Pfoei, content dat het gedaan is, eigenlijk, die masterclass op het werk. Ik doe het wel graag, daar niet van, maar in tegenstelling tot vorige maand over wireframes en prototypes, had ik hier meer een gevoel van een spreekbeurt geven.

“Technologie” en “Enterprise 2.0” in de context van Enterprise Information Architecture, uiteindelijk is het allemaal wel gegaan, daar niet van. Maar voor hetzelfde geld kon er, zonder enig overdrijven, zeker telkens een dag of twee over gesproken worden.

Allez ju.

De rest van de week wordt het werken aan offertes. En vergaderen. Nekeer azo, nekeer anders.

Del.icio.us op 16 juni 2009

dinsdag 16 juni 2009 in Links. Permanente link | Geen reacties

Ding dong the witch is dead!

woensdag 17 juni 2009 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Siegfried Bracke hoofdredacteur af.

(niet dat ik me illusies maak dat we daardoor op korte termijn een einde gaan zien aan de verbrackiseerde actua en “duiding”, maar alla)

Del.icio.us op 17 juni 2009

woensdag 17 juni 2009 in Links. Permanente link | Geen reacties

Leve Meester Luc, en: Film!

donderdag 18 juni 2009 in Sonstiges. Permanente link | 6 reacties

Het was een beetje ontroerend, vanavond op school bij Zelie.

Ze hebben met de klas een film gemaakt, Hotel Mysterious Castle. Het verhaal speelt zich af in de school, die eigenlijk een hotel is. In 1909 zijn er rijke mensen en zijn er arme mensen, en er worden allemaal arme mensen opgesloten in een kelder door een Schlechte Schlechterik. Geketend en vermoord of uitgehongerd, in ieder geval vies.

Zelie was, voor zover ik het begreep, de vrouw van de Schlechterik (ze staat niet echt met lippenstift):

Zelie met lippenstift

Ze werd aan tafel bediend en alles:

Mystery1

En dit waren de bedienden:

Mystery7

En zo zagen ze eruit in de kerker:

Mystery3

De Schlechterik wordt uiteindelijk aangepakt, maar de mensen in de kelder zijn ondertussen wel dood.

Honderd jaar later komen er gasten in het hotel. ‘s Nachts zien ze allemaal vreemde visioenen, en er beginnen gasten te verdwijnen. Tegelijk vinden ze allemaal tips; als ze ze ontcijferen wijzen ze naar de kelder.

Ze gaan er naartoe, en slagen erin om hun vrienden te bevrijden.

Dan verschijnen plots de Schlechte Schlechteriken, die er twee blijken te zijn: een identieke tweeling! Er volgt een episch gevecht in Bollywoodstijl:

Mystery5

…en uiteindelijk: eind goed al goed, en dansen!

Mystery2

‘t Is geen Ingmar Bergman natuurlijk, maar het plezier en de trots van de kinderen en van Meester Luc waren zo voelbaar dat het ontroerend was.

Mystery6

En hij had er echt wel zijn werk van gemaakt: na afloop kreeg elk kind van de klas een Oscar, én een gepersonaliseerde doos met erin twee DVD’s: één met foto’s van de film en van tijdens het jaar (voor enkel dat ene kind!) en één met de film erop.

(oei, verkeerd geconverteerd: het einde ontbreekt)

Die keer dat ik kapot was

vrijdag 19 juni 2009 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Gisterenavond gaan slapen met een druipneus. Vanmorgen opgestaan met een verstopte neus en een vallingstem.

Vanmiddag barstende koppijn beginnen krijgen.

Vanavond compleet kapot: als een zombie gewoon verdwaasd blijven zitten op de trein toen hij toekwam in Dampoort, en dan moeten uitstappen in Lokeren.

En daar, tot overmaat van ramp, had de trein drie kwartier vertraging.

Kapot, kapot, kapot. En koorts. En nu ook: pillen.

Del.icio.us op 19 juni 2009

vrijdag 19 juni 2009 in Links. Permanente link | Geen reacties

Verplicht leesvoer over de Turken

zaterdag 20 juni 2009 in Sonstiges. Permanente link | 17 reacties

Voor mij was het grootste nieuws uit Gent gisteren dat de stad een duidelijke eisenbundel op tafel gelegd heeft voor de Vlaamse regeringsonderhandelingen, maar ik zag vannacht ergens voorbijfloepen dat er vandaag een zeer negatief artikel over Gent en over burgemeester Termont in de Standaard zou staan.

Ik dus met een bang hart naar de Standaard vandaag. En het artikel waarvan sprake, gevonden. Negatief voor de de stad en de burgemeester? Nee, niet echt.

Ga het artikel gerust lezen: Turkse blues in de Gentse straten.

In het kort: er zijn de laatste maanden kort op rij een paar ernstige geweldfeiten gebeurd in de Turkse gemeenschap. Een uit de hand gelopen ruzie tussen twee families: woorden op café, kloppen, bedreiging met messen en uiteindelijk schoten. Een paar uit de hand gelopen echtelijke ruzies die ook met pistolen geëindigd zijn.

In eerste instantie zijn het, zoals Termont terecht zegt, losstaande feiten die zuiver toevallig na elkaar gebeurden. Er is géén geweldepidemie in Gent, er zijn niet meer dan vroeger echtelijke ruzies of familievetes.

Maar Termont ontkent ook niet dat er wel degelijk een ernstig en groeiend probleem is. Dat er bij die ruzies en dat geweld naar wapens gegrepen wordt, is misschien zelfs minder relevant dan het feit dát die vetes en geweld er zijn. ‘t Is vies om zeggen, maar misschien dat er niets aan zou gedaan worden als er geen doden waren gevallen.

En het werd tijd dat er iets aan gedaan werd.

Onder het artikel in De Standaard stonden vanmorgen twee reacties, van mensen die het artikel waarschijnlijk niet eens gelezen hadden. De bovenste reactie was deze:

Het zal wel allemaal de schuld van het Vlaams Belang zijn zeker.

Ja, inderdaad, het is de schuld van het VB. Dit is het soort artikel en het soort debat dat we twintig jaar geleden hadden moeten hebben, maar dat niemand aandurfde omdat men ervan overtuigd was dat het het VB in de kaarten zou spelen.

Het is de schuld van het Vlaams Blok indertijd, maar het is ook de schuld van Turkse ouders, die na x generaties in België nog altijd hun kinderen uithuwelijken aan kinderen uit “the old country” (of van de segregatie tussen Turkse jongens en meisjes in België, waardoor ze niet echt kennis maken met “geestesgenoten” in België, wat ze in Turkije dan wel doen). Het is ook de schuld van de naieve hoera-roepers voor wie een allochtoon niets verkeerd kan doen en die geen enkel mogelijk probleem zien in de zeden en gewoonten van die jongens die vers uit Emirdag in Gent toekomen.

Het is de schuld van wat VB cum suis de “politiek correcten” noemen en het is de schuld van de media die nu eens “de allochtoon” demoniseert en dan weer verheerlijkt. Het is de schuld van hokjesdenken en de schuld van amalgameren.

Ik hoop van ganser harte dat het failliet van het extreem-rechts in de recente verkiezingen één gevolg heeft: dat er een ernstig en, zoals dat dan heet, “sereen” debat komt over de problemen die er zijn.

Problemen moeten aangepakt worden. Ons collectief hoofd onder de wol steken, helpt niet.

Over die Gentse vrouw die door haar Nederlandse man vermoord werd vorige week, zei Termont dit:

Vorig jaar hebben we in 526 gezinnen waar de politie werd opgeroepen voor geweld in het gezin, aangeboden om te helpen. Slechts 44 zijn daarop ingegaan. We hebben bijvoorbeeld een systeem met een alarmknop. Als een vrouw die wordt bedreigd daarop duwt, is de politie binnen de tien minuten ter plaatse…. Als het slachtoffer van vorige week dat systeem had gewild, dan was dit drama mogelijk nooit gebeurd.

Tien jaar geleden was Termont voor een dergelijke uitspraak voor racist uitgescholden, en had het Vlaams Blok dezelfde uitspraak verdraaid en gerecupereerd om “aan te tonen” dat “de Turken” niet in “onze” maatschappij thuis kunnen horen en de “multicul” gedoemd is om te falen.

Dat is nu wel definitief voorbij, hoop ik.

En nu dus dat debat. Over huwelijksmigratie. En wapenbezit. En integratie.

Ik kijk er naar uit.

Opkuis

zaterdag 20 juni 2009 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Ik zit met de sniffles thuis terwijl Sandra en de kinderen naar een verjaardagsfeest zijn.

Normaal gezien zouden we in Brussel op mijn werk zijn, samen met zo ongeveer alle collega’s en de hele buurt (120 man, had ik gehoord!) om het min-of-meer-klaar-zijn van de verbouwingen in het gebouw te vieren, maar die verjaardag mocht echt niet gemist worden, en Sandra was vergeten hem in de kalender te schrijven, enfin, lang verhaal kort: ik zit thuis en niet op het werk en niet bij de verjaardag.

Medicamenten, dat is iets raars: dan voelt een mens zich zo slecht als een zeehond met een termietennest in zijn hoofd, en neemt hij wat pillen links en rechts, en is het na een tijd weer allemaal min of meer in orde.

Tot de volgende keer dat mijn hoofd begint te reclameren, ga ik de zetel naast mijn computertafel maar eens opkuisen, denk ik. Die ligt vol met kabelderijen en andere computerachtige dingen, en eigenlijk moet dat daar allemaal niet liggen.

What they call… baskets ball

zaterdag 20 juni 2009 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Zo wijs.

We zijn thuisgekomen. 

The hodg-man. Yes.

Del.icio.us op 20 juni 2009

zaterdag 20 juni 2009 in Links. Permanente link | 2 reacties

Kleine drama’s

zondag 21 juni 2009 in Sonstiges. Permanente link | 5 reacties

Louis was thuisgekomen met een toets metend rekenen waar hij twaalf op vijfentwintig had.

Gebuisd.

Wat nog erger was: ver, vér onder het klasgemiddelde.

Wij dus uitleg vragen. Louis wenend naar boven gekomen met zijn toets. Dat hij niet weet waarom het zo slecht is.

Meer uitleg? Of hij het niet wist, of hij gewoon geen zin had, of hij zomaar iets ingevuld heeft: geen kik. Groot drama: “ik wééét het niet meer”.

De vragen allemaal afgegaan: nu wist hij de antwoorden wél. Waarom dan verkeerd antwoorden op de toets? “Ik wéét het niet.”

En dan bij één van de vragen: “ik heb dat niet geschreven”. Louis zei dat iemand anders een verkeerd antwoord op zijn blad geschreven had.

Hoezo, iemand anders? Heeft iemand op zijn blad geschreven? Hij wéét het niet. Of heeft hij afgekeken van iemand anders, die verkeerde antwoorden had? Nee, dat was het niet.

“Ik schrijf mijn 2 altijd met zo’n streepje, dát hier heb ik niet geschreven,” zegt Louis.

Wij: allez, dat kan toch niet, alle getallen zijn op dezelfde manier geschreven.

…en dan kijken we heel aandachtig naar de naam op de toets.

Er staat “boris”. Dat lijkt heel erg op “louis”, behalve dat Louis zijn naam altijd met een hoofdletter L schrijft.

Zucht.

Louis schaterlachend naar beneden.

Moodswings, anyone?

Iran

zondag 21 juni 2009 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

Erg allemaal hé?

Nee serieus, érg toch wel hé?

En zo schrijnend jong! Een dode mevrouw op straat, brandende wrakken, en allemaal gefilmd met GSM’s, en getwitterd en geyoutubed.

God god god, wat gaan we nog allemaal meemaken?

Op zowat elk gefilmd beeld staan er meer mensen die ook aan het filmen zijn dan wat anders, maar dat mag de actualiteitswaarde niet drukken.

En zo érg jong.

Vooral dat er GSM-beelden van zijn dan. En dat het zo fotogeniek is allemaal.

Ik weet het wel hoor: het is erg. Maar de selectieve verontwaardiging viert dezer dagen wel bijzonder hoog tij.

Ze zouden over de hele wereld GSM’s met camera’s erin moeten uitdelen.

Leonie

zondag 21 juni 2009 in Sonstiges. Permanente link | 5 reacties

Zo groot dat die geworden is jong:

Zelie duwt Leonie

Del.icio.us op 21 juni 2009

zondag 21 juni 2009 in Links. Permanente link | Geen reacties

Perspectief

maandag 22 juni 2009 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

We waren vandaag bij mijn ouders.

Het is wreed wat een paar jaar verschil doet met uw manier van naar de dingen te kijken: toen ik klein was, leefden we zo ongeveer halftijds bij mijn grootouders, aan de andere kant van de tuin.

Het huis leek ongelooflijk groot en de tuin leek een kilometer diep. Maar uiteindelijk, na er een hele tijd niet meer geweest te zijn — het huis was verhuurd, de huurder heeft het trouwens grondig verdesteleweerd — ben ik er de laatste tijd weer wat langsgegaan.

De kleine dingen die er vroeger waren, zijn er nog altijd: de scherpe stukjes metaal onder de pompbak in de keuken, het geluid van de veren in de trektrap naar de zolder, het geluid van de keukenkasten.

Maar de tuin is een voorschoot geworden, de eetplaats krap, de deur naar de badkamer op het eerste bleek maar een halve deur te zijn.

Maaltenaard

Aan één kant van de rotonde stond vroeger — héél vroeger — een reuzengrote schommel. De plaats waar die stond, daar is nu nog net plaats voor een klein schommeltje.

Alleen boom waar we altijd in klommen, die is op ware grootte gebleven:

Klimboom

Vreemd genoeg, en ik heb geen idee hoe dat kan, lijkt het wel alsof de hele boom een paar graden in klokwijzerszin gedraaid is, helemaal onderaan.

…en aan de andere kant: vroeger leek ons eigen huis zo enorm klein, en onze eigen tuin minuskuul. Nu lijkt het op sommige foto’s alsof het een paleis is.

Bij papa en mama

Weird.

White power! Fuck the niggers! (and who’s Benjamin Yahoo?)

maandag 22 juni 2009 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

‘t Is ondertussen al een eeuwigheid oud, maar ah, hoe goed om horen dat er overal oligofrenen zitten, en niet alleen in de commentaarsectie van Het Laatste Nieuws.

Ach ja, een bende zatlappen in om het even welke stad ter wereld zouden dezelfde propos houden. Blaffende honden.

Naar ‘t schijnt was dit gecensureerd op YouTube? Niet verwonderlijk: moeten die mensen hun toestemmig niet geven om uitgezonden te worden of zo?

Ah well. Als dit

Visualisatie

maandag 22 juni 2009 in Sonstiges. Permanente link | 13 reacties

Ze slaan er ons weer om de oren mee, met de Web Trend Map van Information Architects.

Zoals altijd in dergelijke dingen, stond het al maanden (in april, dus letterlijk deze, deze keer niet internetmaanden) geleden op de usual suspectsGawker, TechCrunchBoingBoing.

En zoals meestal in dergelijke dingen, druppelt dat langzaam langzaam langzaam naar beneden tot de usual suspects in Vlaanderland.

Zuiver toevallig kwam het ding nog ter sprake op het werk deze middag. Ik vind het een af-grij-se-lijk slecht voorbeeld van visualisatie.

Web Trend Map 4

Wat legt dat schema uit? Het gooit “web trends” (een hoogstpersoonlijke selectie) bovenop de metrokaart van Tokyo.

Euh, ja? En? Wordt het u duidelijker, wat de verhouding tussen de “trends” is, als u weet dat Wikipedia op het kruispunt tussen O’Reilly en HowStuffWorks enerzijds en Twitter en Huffington Post anderzijds ligt? Dat SlideShare een klein stapeltje is tussen craigslist en IxDA, op dezelfde spoorlijn als een minuscuul Sourcefourgetje?

Komaan jongens, de kledij van de keizer: er is er geen. Dit is abject slechte visualisatie. Praktisch geen inhoud, praktisch allemaal flash.

Er is zo enorm veel op dat vlak, en dan wordt dergelijke kul goed gevonden. Dat is een stamp in het gezicht van al wie zich met ernstige infografiek en visualisatie bezig houdt.

Net zoals, trouwens, die andere degoutantigheid, de periodic table of visualization methods. Die ook al zo fantastisch wauw oh mega goed jong gevonden werd door de usual suspects in binnen– en buitenland.

En die op zijn eentje zowat alles verkracht dat goede visualisatie is. Die erin slaagt om één van de beste en meet kloppende schema’s — de periodieke tabel — volledig te verkrachten, dat tegelijk te doen in slechte typografie, én met slechte inhoud, én… aargh.

En hetzelfde op nog zo’n typische Digg-friendly zooipagina met voor de honderelvendertigste keer gerecycleerde links die de ronde doet. Daar staan een stapel goeie dingen op (die, zoals uiteraard, ook allemaal al een eeuw de ronde doen), maar het staat ook weer vol nonsens — nummer één en twee zetten al de toon: de web trend map en nog zo’n nonsensikale periodieke tabel. Nummer tien is zelfs geen visualisatie maar gewoon een mozaiek, nummer zeventien moet zelfs geen commetnaar op gegeven worden, nummer 19 is begod een kleurenplaatje en ze zijn erin geslaagd om het in jpeg te zetten zodat het niet eens meer klopt, en ook 20 en 21 zijn weer periodieke tabellen zonder de minste coherentie.

AAAAARRGH.

Mijn pilletjes gaan pakken. Snel.

Del.icio.us op 22 juni 2009

maandag 22 juni 2009 in Links. Permanente link | Geen reacties

De baan op

dinsdag 23 juni 2009 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Ik moet een interview gaan doen en ik heb er geen goesting in. Bah.

Del.icio.us op 23 juni 2009

dinsdag 23 juni 2009 in Links. Permanente link | Geen reacties

 • Anonymous Pro (2009) is a family of four fixed-width fonts designed especially with coding in mind. Characters that could be mistaken for one another (O, 0, I, l, 1, etc.) have distinct shapes to make them easier to tell apart in the context of source code.

Verbouwingen: badkamer/slaapkamer

woensdag 24 juni 2009 in Sonstiges. Permanente link | 11 reacties

We zijn nog niet honderd procent door de keuken, en we zijn nog niet eens begonnen aan de living en het achterhuis — het ligt allemaal wat stil op het verbouwingsfront voor het moment, helaas — maar kijk:

Slaapkamer / badkamer

Zo zou de slaapkamer en de badkamer er wel eens kunnen uitzien.

Met zo’n walk-in shower. En alles.

Spannend!

Del.icio.us op 24 juni 2009

woensdag 24 juni 2009 in Links. Permanente link | Eén reactie

Zwarte honden, meneer

woensdag 24 juni 2009 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Snap out of it! zeg ik dan tegen mezelf. En dan lukt dat heel even.

En dan weer niet.

Hierziekijk, om op te fleuren:

De verleiding

donderdag 25 juni 2009 in Sonstiges. Permanente link | 4 reacties

Het is erg, wat zo’n leeg venster met “new blog post” of een lege regel met “what’s on your mind” doen met een mens.

Doen met mij.

Een omgekeerde writer’s block: ik heb duizend dingen die ik wil schrijven. Maar doe ik dat dan? Gho nee.

De verleiding blijft hoor, maar…

De muren hebben oren, om te beginnen. Al die dingen die ik zou willen zeggen maar die gegarandeerd tot bij mensen geraakt waarvan ik niet wil dat ze erover horen: dan schrijf ik ze maar niet.

Oh, en nog zo’n goed onderwerp voor schrijfsel: gevoelens. Gevoelens? ha! ha! — daar hebben wij het in de familie niet over, meneer mevrouw.

Nee: de batterij is leeg. Vakantie gaat er misschien bij helpen. Misschien. Gelukkig is het leutig werk op het werk: allemaal pagina’s tekenen en workflows en dingen.

En dan binnenkort vakantie.

Del.icio.us op 25 juni 2009

donderdag 25 juni 2009 in Links. Permanente link | Geen reacties

Riding through dust clouds and barren wastes

vrijdag 26 juni 2009 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

We zaten met vier rond een venster en een tafeltje, en we keken met drie zedig weg.

Ik deed mijn spiel van doen alsof ik slaap, de vrouw zonder nek las voor de derde keer pagina 64 van John Grisham’s Getuige, en de Commissiemeneer met de dansaertbril en stoppelbaard bleef stokken op het pragraafje “change management” in zijn rapport van een anonieme DG. 

Een man in wit hemd, die al op de trein zat sinds Brussel-Nationaal-Luchthaven, was aan de telefoon.

– We hebben twintig minuten vertraging.  Een kwartier tot twintig minuten. Twintig minuten. Nee, ik weet niet meer dan dat. Ik weet het niet. Ik kan niet meer zeggen dan dat. Ik ga het ook niet uitvinden hé.

Stilte in de trein. Een bromvlieg aan de andere kant van de lijn.  

– We staan nu stil buiten Brussel. Een kwartier, twintig minuten, ja. Twintig minuten. Ik heb mijn kaartje laten knippen en dan heb ik het gevraagd aan de conductrice, en die zei dat we binnen een kwartier of twintig minuten in Gent zouden zijn. Dat is wat ik zeg. Ik weet niet meer dan wat de conductrice mij gezegd heeft.

Drie mensen houden hun adem in. De bromvlieg aan de telefoon was een wesp geworden.

Door het gezoem heen, zuchtend: “ik zal wel een taxi nemen”. >klik<

Meneer op trein

“Godverdomme toch,” zei hij tegen het venster. Gelaten. Berustend bijna: hij had misschien gehoopt op beter, maar het niet echt verwacht. “Fuck hé.” 

Zijn zwartoranje SonyEricsson heeft op tien minuten tijd nog een keer of drie getrild. Hij heeft hem niet meer opgepakt.

Crisis beïnvloedt lonen niet, kopte de Metro. Ik denk niet dat de man in het witte hemd er echt wakker van lag.

Na een minuut of vijf roerloos door het venster te kijken stak hij zijn iPod-oortjes in. We hoorden met ons vier, of we dat nu wilden of niet, Bruce Dickinson op maximum volume. Handengewring.

Tijdens 22 Acacia Avenue zat een paardensprong stoeltjes verder de gelukkigste Amerikaan ter wereld zo breed te lachen dat hij zowat de hele trein vulde, terwijl wij gedrieën niet wisten waar gekeken. Zo rond het einde van Run to the Hills reden we Gent binnen.  

De telefoon.

– Ja. In Gent. Nu. Nú, zeg ik. Gent. Ja? En waar is de voorkant? …ja. Ja.  Kwestie van definitie van voorkant. Ja… ja. Ça va. Ja.

Hij raapte zijn boeltje bij elkaar, sleepte zich recht en slefte met iedereen mee naar buiten. Hij zag er niet zo blij uit terug in het land te zijn, de meneer met het witte hemd.

Nescafé

zaterdag 27 juni 2009 in Sonstiges. Permanente link | 4 reacties

Zou dat in de echte wereld ook zo zijn, dat mensen dingen doen van reclame omdat de mannen van de reclameregie zo sympathiek zijn?

Ergens vorige week: of ze een pakje mochten sturen? Natuurlijk dat, ik krijg niet liever. Maar dat het pakje te groot zou zijn om in de boite te steken. Oh, stuur maar naar mijn werk dan, zei ik.

Waar het donderdag toekwam: twee koffietassen (over mijn dood lijk noem ik die dingen “koppen”), een pak Espresso, eentje Cappucino, en eentje Nescafé Frappé.

Ik ben geen koffiedrinker, maar Nescafé zit mij wel voor altijd in het hoofd: heel vroeger, in het midden van de jaren 1970 moet het geweest zijn, hadden mijn ouders dat altijd in huis, in van die grote glazen potten. Memories.

Gisteren mee thuisgekomen, met de buit, en Sandra was al direkt content met de tassen die erbij zaten (nooit genoeg van die dingen in huis). Dat er zelf van die dingen konden ontworpen worden, zei ik. Dat ze deze zo ook wel mooi vond, zei ze. (Bleek, toen ik net ging kijken, dat de Cup Designer bij Nescafé enkel om het designen van kartonnen bekertjes gaat, jammer. Er zit wel een wedstrijd aan vast, hoofdprijs twee vliegtuigtickets naar een bestemming naar keuze, en bij deze weten jullie dat ook — alles voor de mannen van de reclameregie, mevrouw meneer).

De unique selling proposition van Nescafé, dat het instant koffie is zonder moeite, is wel een beetje verloren gegaan natuurlijk: wij hebben hier een Senseo staan, en dat gaat nóg sneller dan Nescafé, wegens dat er geen water moet gekookt worden en opgegoten.

Zoals ik zei: ik ben geen koffiedrinker. Maar het ziét er wel lekker uit, op de verpakking. Ik heb me vanmorgen een Cappucino gemaakt bij wijze van eerste ding te drinken ‘s morgens na het wakker worden, en het moet gezegd: dat valt meer dan mee.

Koffie

Ze hebben iets alchemisch gedaan om daar echt melkschuim met echte chocoladesnippers bovenaan in te krijgen. Weird.

In de loop van de dag eens die Nescafé Frappé proberen, denk ik. (Al vraag ik me af wat het verschil zou zijn met een milkshake gemaakt met koffie-ijs. We shall see.)

Dankuwel mannen van de reclameregie! (En natuurlijk: dankuwel ook Nescafé.)

Vierentwintig uur magazine

zaterdag 27 juni 2009 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Ha. Vierentwintig uur voor één magazine? Pfuh, kinderspel.

Met computers en digitale camera’s en netwerken en internet? Kan het nog eenvoudiger?

Nee, dán vijftien jaar geleden: European Youth Parliament. Telkens een week aan een stuk elke dag een krant, met twaalf leerlingen van 17 jaar uit twaalf verschillende landen. Interviews, foto’s, reportages, en dan eindredactie, opmaak, en publicatie. Met computers als we geluk hadden, zonder als we geen geluk hadden.

In 1989 in Fontainebleau —ik deed toen geen redactie— herinner ik me dat de hele redactieruimte op één stopcontact zat, en dat het twee keer gebeurd was dat alles weg was. Artikels werden in strookjes gemaakt, uitgeprint en dan met knippen en plakken tot een foldertje van twee pagina’s gemaakt. Er waren er op een week tijd twee.

In 1990 was ik, als ex-mededoener, naar zo’n tweedaagse preselectie in Brussel uitgenodigd (samen met dendezen, trouwens). De “commissieleden” deden mee aan een debat, ik kreeg er een man of zes, die “journalist” zouden zijn als ze geselecteerd werden, en die dus tijdens de preselectie niets te doen hadden.

Ik had mijn computer mee. Daarop stond WordPerfect, en met die ene computer, zes man en veel enthousiasme maakten we op twee dagen twee krantjes. Geprint en gefotokopieerd op de meest geavanceerde fotokopiemachines ter wereld toen, denk ik, in de kelders van het Europees Parlement.

Ze waren onder de indruk, blijkbaar, van wat kon op zo korte tijd, en ik mocht terugkomen om de redactie te doen “in het echt”.

In 1990 in Fontainebleau waren er allemaal Macs, zonder netwerk. Teksten werden geschreven in Word, opmaak gebeurde in PageMaker. De hemel. Op de achtergrond speelde muziek: ik had mijn hele CD-collectie meegenomen, en mijn ghettoblaster.

Een krantje per dag, 32 pagina’s op A5–formaat, geprint op een LaserWriter, gefotocopieerd, geniet en geplooid op de Xerox van het INSEAD. En dan halveliters gaan drinken in Fontainebleau.

In 1991 in Lissabon was er een hele redactieruimte voorzien met computers van IBM die, had men ons beloofd, in netwerk zaten. Dat bleek minder mee te vallen dan gedacht: WordStar (^KX ^KK ftw) was te moeilijk om aan mensen wijs te maken op een halve dag tijd; ik herinner me dan ook vooral veel zelf overtypen. Voor de opmaak was er in het bureau van de directeur van de dacht ik Europese school één computer die Pagemaker op Windows draaide.

Niet voor niets dat het ding frustraçao heette — schrijven in de voormiddag, typen ‘s avonds, opmaak ‘s nachts, printen en fotokopiëren. En dan tiki cocktails en uitgaan in Bairro Alto, arm in arm slenteren in een uitgestorven Lissabon, een uur of twee crashen in een geïmproviseerd veldbed achter een gordijn in de keuken van Rui, en herbeginnen om 8u ‘s morgens.

In 1990 (dacht ik) in Kronberg was het nog wat erger: de computers die Siemens had geleverd (avec Siemens ça marche, stond er vreemd genoeg in het Frans op, in hartje Duitsland) bleken niet te werken. Ik was er toen als, ha, observer, maar als ik het mij goed herinner waren het Patrick en ik die het krantje maakten: op typmachines en met de hand geschreven, opmaak met schaar en lijm.

Dag en nacht werken, dansen op Neue Deutsche Welle, zelfs al waren ze toen al jaren niet meer aan de orde: Extrabreit, Grauzone, Peter Schilling, Spider Murphy Gang, en dan Tequila Boom Booms met binnengesmokkelde Tequila en Tonic, tot we niet meer wisten waar we stonden.

Dat, dát waren magazines op 24 uur gemaakt. Twaalf wildvreemden die elkaar nog nooit gezien hadden, weinig of geen infrastructuur (en de beschikbare infrastructuur pas zien op de eerste dag dat we er waren), tegelijkertijd het nieuws maken, het nieuws verslaan, opinie geven, opmaken, én dan nog eens de fysieke dragers maken en verspreiden. En dat midden een druk sociaal programma.

Fontainebleau, Kronberg, Praag, Gent, Straatsburg, Lissabon, Luxemburg… gedurende een jaar of vijf, twee of drie keer per jaar een dikke week, waarin ik meer geleefd heb dan in de vijf jaar ervoor of de vijf jaar erna.

Ik kan u niet zeggen hoeveel ik er voor over zou hebben om het allemaal opnieuw te kunnen doen.

Del.icio.us op 27 juni 2009

zaterdag 27 juni 2009 in Links. Permanente link | Geen reacties

 • Heart of Darkness revisited: per kajak dwars door Congo — Twee maanden lang en 1.700 kilometer ver peddelde avonturier-journalist Marc Hoogsteyns in een kajak door het hart van Congo. Hij is net terug uit de brousse, en wat hij daar zag, heeft hem diep geraakt: een volk dat totaal aan zijn lot wordt overgelaten en geen kant meer uit kan.
 • Avigdor Lieberman, the new Israeli foreign minister, emigrated from the former Soviet Union years ago. He recently returned to Russia, receiving a "notably warm reception" from Putin's government, which has displayed, we are told, none of the Obama team's "squeamishness" on Israel's hard line.

  Russia, as we've known for a long time, wants to be seen as a serious great power in the Middle East.

  Lieberman is romancing the Russians like no Israeli official before.

  (tags: israel)
 • JUST after Iran’s rigged elections last week, with hundreds of thousands of protesters taking to the streets, it looked as if a new revolution was in the offing. Five days later, the uprising is little more than a symbolic protest, crushed by the elite Iranian Revolutionary Guard Corps. Meanwhile, the real revolution has gone unnoticed: the guard has effected a silent coup d’état.

Een fimpje uit 1912

zondag 28 juni 2009 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

Het zijn dingen als dit die me doen hopen dat de Rechtvaardige Rechters nog gaan teruggevonden worden:

Serieus.

Wordt u ook wat oud?

zondag 28 juni 2009 in Sonstiges. Permanente link | 4 reacties

Dit is tien jaar oud:

En deze is van twintig!! jaar geleden:

 

Lazyweb ter hulp: Russische vertaling

zondag 28 juni 2009 in Sonstiges. Permanente link | 5 reacties

Hulp! Vertaling gezocht!

Dit is een afschrift van het overlijdensattest van een overleden familielid in het Russische — de man is in 1992 overleden in het schilderachtige Krasnoyarsk, derdegrootste stad van Siberië — maar Russisch handschrift is zo ontieglijk moeilijk te lezen mijnheer.

russisch

Iemand een idee van vertaling? Eeuwige dankbaarheid zal uw deel zijn!

Del.icio.us op 28 juni 2009

zondag 28 juni 2009 in Links. Permanente link | 2 reacties

iPhone

maandag 29 juni 2009 in Sonstiges. Permanente link | 8 reacties

Het is wat haat-liefde, te mijnent, de relatie met Apple. Ik heb al van in de jaren 1980 een hartsgrondige hekel aan de fanbois, maar heb ik ook al van in de jaren 1980 ongelooflijk veel plezier beleefd aan verschillende Apple-producten;

Ik heb een Apple IIe, ik heb ooit een tijd een Mac SE30 gehad, ik heb een hele tijd gewerkt op Macs voor het werk, ik ben lang verliefd geweest op Hypercard, ik heb de beste herinneringen aan Fool’s Errand en Dark Castle.

Allemaal dingen van een eeuwigheid geleden, ik weet het. Ik heb op dit moment geen enkele behoefte aan een Mac. Niet dat ik er geen zou willen, maar wel dat ik geen zin heb in de extra investering. In software, dan.

Ik had sinds een tijd zo’n iPod Touch, en ik gebruikte dat ding elke dag. Elke individuele dag: video bekijken, spelletjes spelen, audioboeken en muziek beluisteren, op het internet opzoeken als er een draadloos in de buurt was.

Naast mijn iPod had ik al een jaar of drie denk ik een Nokia N95. Uitstekende telefoon, goeie GPS, machtig goeie camera voor een telefoon, snel genoeg, connectiviteit fantastisch—draadloos, 3G, telefoon als hotspot.

Een iPhone zag ik niet zitten: een telefoon die veel (en véél) minder dingen kon dan mijn N95, en ik had al zo’n iTouch.

…tot nu, dus: ik heb er mij één gekocht, een iPhone 3G S.

Ik denk niet dat ik al ooit zo content geweest ben van een stuk electronisch gereedschap.

Morgen meer.

Del.icio.us op 29 juni 2009

maandag 29 juni 2009 in Links. Permanente link | Geen reacties

Marginaal

maandag 29 juni 2009 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

Het was in orde: vier potzwarte kinderen te voet door heel Gent meesleuren–Savaanstraat Verdedigingsstraat Sint-Katelijnestraat.

En kijken dat de mensen deden.

Vooral naar Anna, had ik de indruk: de zwartste van de hoop.

Wikipedia doet het weer

dinsdag 30 juni 2009 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Het deed al een tijdje de ronde op de mailinglijsten van (en.)Wikipedia, maar kijk, nu staat het ook in de gazet:

Wikipédia prié de taire le rapt du reporter du NY Times

Le New York Times a collaboré avec Wikipédia pour que la nouvelle de l’enlèvement en Afghanistan d’un des journalistes du quotidien ne soit pas rendue publique sur l’encyclopédie en ligne.

Het verhaal: David Rohde wordt gekidnapt door de Taliban. Zijn artikel op wikipedia wordt redelijk snel aangepast, door collega Michael Moss, om te tonen dat hij een vriend van de moslims is, een mens weet nooit dat de Taliban niet weten wie ze te stekken hebben en dat ze op zoek gaan op Wikipedia.

De dag na die aanpassing, voegt iemand informatie over zijn ontvoering toe. Zoals het hoort: met een bron erbij, van een onafhankelijk Afgaans persagentschap.

Minder dan anderhalf uur later verwijdert Moss het toegevoegde zinnetje over de kidnapping. Iets later wordt het weer teruggezet.

En dan gebeurt het: zes minuten na dat terugzetten, smijt Wizardman, zo’n editor met meer barnstars dan men een kat naar kan zwaaien, de edit weer weg. Met de boodschap “Pajhwok doesn’t appear to be reliable”.

De dood van elke discussie op Wikipedia: de bron is niet betrouwbaar. Wat is een betrouwbare bron? Oh, er is natuurlijk WP:RS dat richtlijnen geeft tot iedereen blauw in het gezicht is, en dan kan er nog doorverwezen worden naar WP:V, en for good measure is er nog de hele rimram van WP:N en al zijn myriades van onderverdelingen en mierenneukregels (tot porno-acteurs toe, de WP:PORNSTAR dat ze zeggen).

Er zijn al die dingen, maar uiteindelijk komt het erop neer dat als ergens een editor in good standing zégt dat een bron niet betrouwbaar is, dat die bron tot glashard, staalhard bewijs van het tegendeel niet geloofwaardig is.

Dat is niet noodzakelijk slechte regel.

Maar het staat of valt wel met WP:AGF — assume good faith, ga ervan uit dat iedereen van goeie wil is.

En dat is dus hier manifest niet het geval. Keer op keer op keer op keer op keer op keer op keer op keer werd die (juiste) informatie uit het artikel geweerd.

Op verschillende gronden: eerst is de bron niet betrouwbaar; wordt er een bron toegevoegd dan wordt de eerste bron verwijderd en de tweede meteen erna ook omdat het adres “typepad.com” bevat (en aangezien natuurlijk niets betrouwbaars ooit kan komen van een weblog, ongeacht van wie dat weblog is of waarover het weblog schrijft); daarna wordt het artikel “beschermd”, ‘t is te zeggen dat alleen administrators het kunnen editeren. Daarna verloopt die bescherming en wordt de persoon die dezelfde informatie weer toevoegt “excessief vandalisme” verweten (zie WP, wat dacht u, :VAN).

Als er uiteindelijk vier verschillende bronnen toegevoegd worden voor de kidnapping, wordt de informatie geweerd op basis van niet alleen WP:RS (“reliable sources”), maar ook nog eens WP:BLP.

Ah, WP:BLP, “Biographies of Living Persons”: de duizendkilogorilla om om  het even wat op Wikipedia onmogelijk te maken.

Kijk maar: een derde voegt de informatie nog eens toe (“added report of possible kidnapping in Afghanistan”, met bron), minder dan een dag na de laatste verwijdering van het ding met vier bronnen. Reactie: “remove addition of inadaquately sourced information. this is a blp and we multiple [sic] *reliable* sources”.

En hop, weer beschermd:

Protected David S. Rohde: per the previous protections. continued additions of unsourced/poorly sourced material. this is a blp and such must be avoided.

Het argument, blijkbaar, was dat die kidnap-informatie er absoluut niet in mocht staan, in Wikipedia, omdat anders de “waarde” van de journalist teveel zou stijgen.

Idioten.

Al wie Wikipedia kan gebruiken, kon in de page history gaan kijken, en zou meteen gezien hebben dat er iets niet pluis was.

Dit staat er bij die laatste blokkering:

see OTRS Ticket:2008111310026387 for further details

 …dat is 99 kansen op 100 een teken dat er confidentiële informatie bij de zaak betrokken is — zie WP:OTRS.

En ja hoor. Kijk maar op 20 juni 2009, als niemand minder dan Jimbo “handengezwaai ik ben niét de baas handengezwaai” Wales de bescherming weer afzet, met de lakonieke mededeling

Changed protection level for “David S. Rohde”: http://www.nytimes.com/2009/06/21/world/asia/21talibancnd.html?_r=2&hp

De eerstvolgende edit, nauwelijks een half uur later, door dezelfde editor als in november, voegt de kidnapinformatie opnieuw toe (die er al in november in stond), plus de vermelding dat de journalist ontsnapt is. Bron: Fox News. Edit summary:

Is this enough proof you fucking retards? I was right. You were WRONG.

Het kan mij dus geen knijt schelen dat het artikel beschermd werd, of dat er edits verwijderd werden.

Het kan me wél schelen dat dat op hypocriete manier gebeurde via WP:RS en WP:BLP. Had dan meteen gezegd dat het om OTRS-redenen was, maar nee: drama, drama, drama.

Godgeklaagd. Doe het dan meteen goed: onder de radar, en niet in het publiek.

Overslapen

dinsdag 30 juni 2009 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Passend dat het op de laatste schooldag gebeurt: ik heb mij overslapen.

Dat kan normaal gezien niet, met al die kinderen, en al de dingn die moeten gebeuren ‘s morgens. Maar vandaag dus blijkbaar wel, want vandaag was een speciaal geval: Sandra moest er extra-vroeg uit om naar Brussel te gaan, en er was een babysit besteld om de kinderen naar school te doen want ik moet ook vroeger dan de kinderen weg om naar het werk te gaan.

Vannamiddag ging ik vroeger naar huis komen om mee de eindejaarshistories met de kinderen geregeld te krijgen, en ik denk dat Sandra ervan uitgegaan is dat ik de hele dag thuis zou blijven. Wat dus niet het geval was: ik had een belangrijke meeting deze morgen in Brussel.

Ik werd wakker van het alarm van die meeting op de telefoon. En dan was het te laat, natuurlijk.

Shit.

De resultaten

dinsdag 30 juni 2009 in Sonstiges. Permanente link | 6 reacties

…dat ik het niet vergeet: de laatste schooldag.

Zelie en Louis alletwee zeer goede punten; respectievelijk naar het vijfde en het derde leerjaar.

 Anna, na overleg, gaat naar de tweede kleuterklas. Als het niet zou blijken te lukken, kan ze opnieuw in het eerste terecht: ze zitten toch in hetzelfde gebouwtje met die twee klasjes.

De juffen hebben daarentegen met spijt afscheid genomen van Jan, die gaat naar het derde kleuterklasje en dat is in een ander gebouw.

Ik was op allemaal trots, natuurlijk, maar zeker op Louis: die heeft na veel moeite en tranen en wanhoop alsnog 98/100 gehaald voor zijn hoofdrekenen.

En dan is het nu vakantie.

Eerst nog een paar weken werken, en dan zelf vakantie. Ik kan het moeilijk geloven, en ik weet niet goed wat er mee gedaan. 

Navigatie

» homepagina, archief

Zoek

<insert standard disclaimer>

Alles wat hier staat is mijn eigen opinie. Het wordt niet nagelezen of goedgekeurd door mijn werkgever voor het on-line komt, en ik bied geen enkele garantie voor kwaliteit of correctheid.

Mijn werkgever is het niet noodzakelijk eens met wat ik schrijf, en het spreekt vanzelf dat hij dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk kan zijn voor wat ik hier publiceer.

Ter info

Eén van mijn e-mailadressen is michel [at] zog punt org. Normaal gezien antwoord ik daar, buiten de kantooruren, onmiddellijk op.

Valideert, in principe: css & xhtml.
Gemaakt met WordPress.
Syndicatie: Entries (RSS) en commentaar (RSS).ISSN 1780-1338