Archief voor december 2005

 

He shoots, he scores

donderdag 1 december 2005 in Politiek. Permanente link | 12 reacties

Onze minister van onderwijs in de Vlaamse Raad, naar aanleiding van een vraag van Filip Dewinter, was weer fantastisch.

De feiten volgens Dewinter: een leraar geschiedenis en Nederlands aan het atheneum in Anderlecht stuurt een flauw grapje door naar een aantal vrienden en kennissen. Dat geraakt tot aan het ministerie van onderwijs. Het ministerie van onderwijs zorgt ervoor dat de leraar ontslagen wordt.

En dan schiet Dewinter in gang natuurlijk. Wil dat dan zeggen dat er geen grapjes meer mogen gemaakt worden over Hollanders zonder bang te moeten zijn voor het Centrum voor Racismebestrijding? Dat ik—verschoning, collega Morel—geen domme-blondjes-grappen meer mag maken? Is dat waar we naartoe gaan? Is dàt wat we willen? Hé? Hé?

Het ging, voor de duidelijkheid en voor zover ik kon zien aan de fotokopie waarmee Dewinter in het verslag op ActuaTV zwaaide, om deze Monopoly voor Marokkanen (misschien met OCMW in de plaats van GAK; kwestie van het wat Belgischer te maken):

Monopoly voor Marokkanen

Frank Vandenbroucke reageerde karakteristiek sec en to the point. Het ging niet om een e-mail naar vrienden en kennissen, maar naar collega’s en leerlingen. Alleen naar “blanke” leerlingen, welteverstaan. De directie van de school werd van de mail op de hoogte gebracht door iemand met een @yahoo.com-adres. En de directie van de school heeft, op eigen initiatief, zonder enige ruggenspraak met het Departement Onderwijs, de leraar voor de keuze gesteld: ontslagen worden of ontslag nemen. De man koos voor het laatste. Onderwijs is nooit tussengekomen, heeft daar noch de ambitie noch de wil voor.

Dewinter vond het teleurstellend dat de minister zich verschool achter wetten en reglementen, en wou van hem een reactie als mens. “Waar moet dit toe leiden? Naar een verklikkerssamenleving waar men collega’s kan pakken omdat ze een racistisch mopje hebben doorgestuurd naar collega’s?”

Het zou grappig zijn mocht het niet zo in-triest zijn.

politiekvlaams blok

Zeven ministers

donderdag 1 december 2005 in Politiek. Permanente link | 7 reacties

Waarom zeven ministers verantwoordelijk voor gezondheid?

Omdat we een federale staat zijn. ‘t Is alweer een tijd geleden, mijn cursus Vandelanotte (Alen eigenlijk), maar ik herinner me nog vaag dat bevoegdheden verdeeld zijn over een aantal verschillende assen: federaal/niet-federaal, persoonsgebonden/streekgebonden, en regionaal. Die twee laatste overlappen soms, maar niet altijd: zo valt Eupen in het Waals Gewest maar niet in de Franstalige Gemeenschap.

Zegt Ine:

I thought we only have 3 governments, as long as I can count that makes 3 ministers (that is already a lot…)

Nope—voor zover ik me kan herinneren [disclaimer: het zou kunnen dat ik een paar staatshervormingen achter loop]: 

 • een federale regering
 • twee gewestregeringen (waals en brussels hoofdstedelijk)
 • twee gemeenschapsregeringen (franstalig en duitstalig)
 • een Vlaamse regering die zowel van gemeenschaps– als van gewestregering doet
 • en dan nog een kleine complicatie in Brussel, waar er eigenlijk alleen maar Gewestdingen zouden “mogen” zijn, maar waar voor het gemak de persoongebonden zaken voor nederlandstaligen zijn gegeven aan een Vlaamse Gemeenschapscommissie en voor franstaligen aan een Franstalige Gemeenschapscommissie, en waar taaloverschrijdende “gemeenschapsachtige” dingen behandeld worden door de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie

Zeker zes dus, en eigenlijk misschien wel met wat stretchen négen.

Dus als ik even reconstrueer:

 • Rudy Demotte is federaal minister, bevoegd voor al wat federaal is en gezondheid aanbelangt (voornamelijk alles wat niét voor gemeenschappen en/of gewesten is)
 • Inge Vervotte is Vlaams minister, bevoegd voor gezondheid zowel persoonsgebonden (gemeenschap) als streekgebonden (gewest): gemeenschap en gewest vallen grotendeels samen in Vlaanderen, niet in Wallonië
 • Christianne Vienne is Waals gemeenschapsminister, bevoegd voor persoonsgebonden gezondheidszaken
 • Catherine Fonck is Franstalig gewestminister, bevoegd voor territoriumgebonden gezondheidszaken
 • Guy Vanhengel is minister in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, en is verantwoordelijk voor streekgebonden gezondheidszaken in Brussel
 • Bernd Gentges is gemeenschapsminister in de Duitstalige Gemeenschap, verantwoordelijk voor, opnieuw, streekgebonden gezondheidsaangelegenheden
 • En Benoît Cerexhe is verantwoordelijk voor persoonsgebonden gezondheidszaken in Brussel, als lid van de Franstalige Gemeenschapscommissie

Die gemeenschapscommissie hebben elke trouwens in principe ook een parlement-achtig orgaan. Wat betekent dat er ergens in Brussel iemand zou kunnen rondlopen met op zijn/haar visitekaartje de titel vice-voorzitter van de verenigde vergadering van de gemeenschappelijke gemeenschapscommissie. Of zo.

😀

Jaja, làch maar met België. Maar ik geef het u op een plaatje: als ze er willen uit geraken in Irak en in Israël/Palestina, zouden ze een systeem zoals het onze serieus kunenn gebruiken.

politiekbelgië

links for 2005-12-01

donderdag 1 december 2005 in Links. Permanente link | Geen reacties

Slaap!

vrijdag 2 december 2005 in Boeken. Permanente link | 3 reacties

Ha, mijn eerste nederlandstalig boek in jàren gelezen. Slaap!, van Annelies Verbeke.

Het spijt me, het spijt me. Ik vond het gekunsteld, self-conscious, een stijloefening bijna.

Hoegenaamd niet slécht of zo, maar het gaf me de indruk writing by numbers te zijn. Content dat het op een uurtje uit te lezen is, want was het langer geweest, ik had het niet volgehouden.

Misschien (wellicht) ligt het aan mij, maar ik zat meer in met het nevenkarakter Olga dan met de twee hoofdpersonages, die me eigenlijk al redelijk snel nog maar weinig meer konden schelen, eens het duidelijk was dat er weinig verrassingen te voorzien waren.

Afijn. Terug naar de pulp voor mij, vrees ik.

boekenvlaams

Foei

vrijdag 2 december 2005 in Internet. Permanente link | 14 reacties

Ik krijg het ervan als mensen in geschreven documenten de term dees gebruiken. Gesproken, tot daar nog aan toe, men kan niet altijd zijn eigenlijk lelijke dialect kiezen.

Maar geschreven? Een “dees” is tot nader order de technische term die door jongens van twaalf tot vijftien gebruikt mag worden om hun joystick mee aan te duiden—ik hoorde de term het eerst op de trap op school, toen iemand me over mijn schouder toefluisterde “edde gij al nekeer in uwen dees genepen? da’s wel een wijs gevoel, maat”.

Een dees is een fluit is een schlong is een penis.

Als Tom Debruyne op slide 28 van zijn presentatie zegt “van dees word ik zot”, is dat niet alleen fout, maar klikt het voor mij ook fout. Dees is mijn huis (slide 6) klinkt iets surrealistischer, maar is even verkeerd. Bah.

Daar helemaal naast, maar op hetzelfde élan: “zen” is een Japans soort boeddhisme. Wie iets zegt over “zen lief” of “zen broer” en het niet over meditatie heeft: foei!.

En een “es”, dat is zo’n soort boom. En “is”, dat is, wel, een werkwoord. Als er staat “kom es af” of godbetert “kom is af” of “dat zal ik is doen” of “misschien moet ik is zus of zo”… aargh!

taalboos

Blogribben II

vrijdag 2 december 2005 in Weblogs. Permanente link | 12 reacties

Paling, pladijs. ‘t Was al van maart geleden, maar ‘t is weer zover: ribben! Eten! In Gent! Met mensen die een weblog hebben!

In de Amadeus, Plotersgracht, Gent. Op 6 januari 2006, om halfacht.

Iedereen is welkom!

Bij nader inzien: niet iedereen is welkom:

Dit is een bijeenkomst van en voor mensen die voor hun eigen plezier een persoonlijke blog bijhouden. Dit is geen observatieforum of studiebijeenkomst voor de mainstream media of de reclame agentschappen, voor de brand-breeders, de community-watchers, of de mensen die met hun deelname iemand anders dan zichzelf willen vertegenwoordigen (uitgever, uitgave, bedrijf, politieke partij of overtuiging, godsdienst of sekte), of die gewoon willen “beestjes komen kijken”. Er zijn geen lezingen over sociale netwerken, e-communities of de laatste trends in RSS en WebServices, want we willen gewoon gezellig samen eten, drinken en plezier maken.

Dat gezegd zijnde—en het klinkt waarschijnlijk fundamentalistischer dan het bedoeld is :)—laat uw coördinaten achter op de blogribben-wiki!

blog dinnerribben

links for 2005-12-02

vrijdag 2 december 2005 in Links. Permanente link | Geen reacties

Van domeinen

vrijdag 2 december 2005 in Internet. Permanente link | Geen reacties

Allez dan.

Mijn domeinnaamsituatie is opgelost geraakt, of toch bijna.

Wat ik nu nog heb:

 • zog.org (met allerlei erin)
 • blaffeture.net (ook met allerlei erin)
 • tsuk.org (mijn vroegere yahoo-kloon, nu leeg)
 • vuijlsteke.be en vuijlsteke.net (leeg voor het moment)
 • pattyn.be en pattyn.net (ook leeg, voor mijn madam ooit, dàn eens, als ze zelf een weblog of zoiets wilt, een mens weet maar nooit) (of eigenlijk, voor mijn schoonbroer en schoonzus, als dié een website willen of zo)
 • waegenaer.be (wie weet wil mijn moeder ooit een weblog!)

Wat ik niet meer heb: een hele stapel. Spijtig, maar een mens moet ergens grenzen trekken. Het enige domein dat ik had en dat ik echt ga missen, is argl.com. Hebben ze stomweg laten veropen een tijd geleden. Niet dat ik het gebruikte, maar toch.

No Sir

vrijdag 2 december 2005 in Televisie. Permanente link | 5 reacties

Als ‘t niet goed is, moet het ook gezegd worden.

De mannen van Neveneffecten hadden een paar flitsen van briljant zijn, maar het duurde te lang.

En ik ben helemaal aan overgeefhumor, maar trop is teveel. En dat gedoe met die goudvismarteling, mneh.

Allez ju, volgende keer beter, mag een mens hopen.

televisieneveneffecten

Sinterklaas

zaterdag 3 december 2005 in Kinderen. Permanente link | 3 reacties

Timing is alles, ook voor de Grote Kindervriend uit het verre Spanje.

De handlanger van de goedheilige kerel te onzent, ‘t is te zeggen mijn madam, was vergeten de wensen van onze bloedjes op tijd door te geven aan de Collishop van de Colruyt.

En dus heb ik het gisterenavond gedaan. En dus, wisten ze mij te vertellen, zullen we ons gerief maar kunnen afhalen op zes december zelf.

Zucht. Geen opblaasbaar bed dus voor Zelie (we gaan het denk ik geven voor Nieuwjaar), geen ridderkasteel, gelukkig wél de film van Doornroosje (die hebben we hier liggen), en gelukkig ook wat prutsen genre plakboekjes en leerboekjes en zo.

We hebben de kinderen vanavond in ieder geval al wat voorbereid. Dat Sinterklaas eigenlijk héél de dag heeft om zijn cadeautjes te komen brengen. En dat het dus zou kunnen dat er ‘s morgens nog niets ligt, maar dat het er dan misschien wel zal zijn als ze van school komen.

Och here die dutsen. Ik ga morgen toch nog eens de stad in trekken om te zien of ik niet iets kan kopen. Voor Louis, want voor Zelie en Jan hebben we nog genoeg stand-by-cadeaus.

Ik denk dat het ridders zullen worden. En draken of zo. Van die speelfiguurtjes die hij dan in zijn kasteel-van-de-Sint zal kunnen doen evolueren.

Het zal morgen natuurlijk wel zaak zijn, in het licht van de steeds verregaander homogenisatie van de speelgoedmarkt, dat bibi hier zich zoveel mogelijk inhoudt, in de speelgoedwinkel.

Ahem.

sinterklaaskinderen

Trekt eens aan mijn vinger

zaterdag 3 december 2005 in Links. Permanente link | Geen reacties

Tee hee.

Trekt eens

Meer moet dat niet zijn. Nee meneer.

humor

links for 2005-12-03

zaterdag 3 december 2005 in Links. Permanente link | Geen reacties

Problogger

zondag 4 december 2005 in Weblogs. Permanente link | 2 reacties

Het is een paralelle wereld, die van de probloggers. Professionele webloggers. Free-lance journalisten, als het ware, maar dan op hun eigen weblog. Die hun inkomsten uit hun weblog halen.

Misschien wel de twee bekendste voorbeelden: Jason Kottke en Heather Armstrong. Ze volgen allebei een radikaal andere weg om aan hun geld te geraken.

Kottke vroeg, toen zijn besluit vastlag om zijn werk op te zeggen en full-time te gaan, aan zijn lezers of ze wat geld wilden storten op zijn rekening. In de aloude traditie van het mecenaat, als het ware, maar dan in het klein. Micropatrons, noemt hij zijn geldschieters, en als hij niet de eerste is om die term te gebruiken, is hij wel degene die hem bij het grote publiek bekend maakte.

Ik heb die mens ook wat geld gegeven. Waarom? Ik weet het niet. Uit sympathie, denk ik. Op het ogenblik dat hij besloot “pro” te gaan, was het eigenlijk al een hele tijd geleden dat er nog iets interessants op zijn site verschenen was. En ik vond meneer Kottke eigenlijk wel een sympathieke kerel, en ik vond dat hij het vriendelijk vroeg.

Ondertussen zijn we een paar maand verder, en Kottke is geleidelijk aan weer iets interessanter geworden—iets, zeg ik wel, want zó interessant is het nu ook niet, iemand die rondzit en niets doet behalve zijn weblog schrijven en remaindered links herhalen die iedereen die digg en (tech.)memeorandum en waxy en boingboing en fark nog een paar andere volgt, ook al lang gezien had. Het moet zijn dat hij dat zelf ook vond, want hij is onlangs drie weken naar Zuid-Oost-Azieë getrokken en het was al meteen weer wat interessanter.

Enfin ja. Het is hem gegund. Ik wens die mens het allerbeste toe.

Heather Armstrong omschrijft haar weblog als “I talk a lot about poop, boobs, my dog, and my daughter”, en was zowat de eerste bekende blogger die ontslagen werd vanwege haar weblog—to be dooced, weetuwel.

Armstrong doet het zoals gezegd helemaal anders. Zij heeft geen geld gevraagd aan haar bezoekers—al zou ze daarmee vermoed ik een hele hoop meer geld dan Kottke door krijgen, gegeven haar specifieke situatie (man zonder werk, zij zonder werk, depressie, klein kind, schattige hond) en haar op het griezelige af trouwe en grote lezerspubliek. En al laat ze het wel toe, via PayPal en Amazon.

Nee, ze heeft haar weblog gewoon volgeplakt met reclame. Het is nu al beter dan het in het begin was, maar toch… Draai een gemiddelde entry-pagina op zijn zijkant, en dat ziet er zo uit:

Dooce

Paars is inhoud, groen is navigatie, rood is reclame.

Hoeveel brengt dat allemaal op? Geen idee. Maar het zal veel zijn. Héél veel. Want dooce.com heeft echt wel ontieglijk veel bezoekers: volgens Alexa staat de site ergens op plaats 8.800 van alle websites ter wereld. Ter vergelijking: volkomenkut staat op 98.500. Mozilla.com op 28.000.

Vind ik die reclame erg, of heb ik er een probleem mee? Nope. Ik gun het haar helemaal. Ik betwijfel haar status als bijna-machtigste vrouw in de blogosfeer, maar elke dollarcent is haar gegund, al was het om haar fantastische maandelijkse newsletter voor Leta. Of haar machtige constipatie-verhalen, zowel van haarzelf als van Leta. En omdat ze er redelijk down to earth by blijft, en over het geheel sympathiek. En omdat ze genoeg meegemaakt heeft.

Zijn er nog sympathieke professionele bloggers? Ik ken er geen. Jason Calcanis (van Weblogs, Inc.) en Nick Denton (onder meer  Gawker en Wonkette) zijn nog nauwelijks bloggers te noemen—meer proto-wannabe-media-moguls. Scrivs—Paul Scrivens—ook: jong, zwart, machtig ambiteus, arrogant, full-time betweter en CEO van 9rules. Schaamteloos, zeer bewust en zeer de underdog spelend, en desondanks, of misschien net omdàt hij zo op sheer chutzpah drijft, toch sympathiek.

…maar geen van hen verdient zijn geld verdienen met het schrijven op hun weblog: zij managen netwerken en halen zó het geld binnen. Een aantal andere soi-disant A-listers, de Dave Winers van deze wereld, zijn al lang binnen, en halen geen inkomensten uit hun weblog. Nog andere zijn min of meer blogger voor (Scoble) en/of naast (Russ Beattie) hun werk. En mannen zoals Engadget of Gizmodo zijn gewoon ad-supported tijdschriften on-line, geen weblogs.

Nee, de overgrote meerderheid van de professionele webloggers die ik tegenkom op tinternet, zijn mensen die schrijven over hoe meer geld te verdienen met allerlei  Google-nonsens. Of erger, hoe geld te verdienen met AdSense. (Short answer: zet een netwerk van splogs op die naar uw website verwijzen waar mensen uitgelegd wordt hoe ze kunnen betalen om uitgelegd te worden hoe ze splogs moeten opzetten om naar een website te verwijzen die uitlegt hoe… inderdaad).

De meest ironische van de hoop zijn de weblogs die professioneel bloggen over hoe professioneel te bloggen, zoals het very aptly named Problogger—helping bloggers earn money. Die nu al dagen aan een stuk een reeks heeft over hoe blogger’s block tegengaan, en die laatst een ik-weet-niet-hoe-irritant artikel had over Blogging Goals: of hoe “10% meer lezers” een doel op zich kan zijn, en dat in het hele artikel geen woord over de inhoud van het weblog gesproken wordt.

Godgeklaagd.

:)

weblogsinternet

Ideal

zondag 4 december 2005 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Johnny Vegas in Ideal, toen Cartoon Face net per abuis (wegens op trip) een klant doodgeschoten had (“I meant take him out for clubbing, not take him out—shoot him!”):

Guns and acid are a lethal combination! In fact, guns on their own are a lethal combination!

Ik heb de eerste aflevering van vandaag op een paar minuten van het einde na gemist, maar gelukkig is er nog een tweede. Ideal is echt serieus zowat van het beste dat er op TV is tegenwoordig. Johnny Vegas is op zijn best, meelijwekkend en grappig en ontroerend en romantisch en absurd tegelijkertijd.

Johnny Vegas

En elke aflevering zit voller met one-liners dan een vers geschud blik cola met spuit. Zoals die keer dat de gehandicpte vriendin in het deurgat staat:

– It’s a shame you don’t have one o’ them jetpack things for t’work, like in Minority Report.
– Don’t go talking about me like I’m not here!
– Yeah, show her some respect, she’s a cripple!

Of als er iets beweegt onder het laken waar een lijk onder ligt en ze denken dat de man nog leeft en het blijkt alleen maar de poes te zijn:

– Mrs Slocombe, what have I told you about licking the dead?!

Ik vrees dat we binnen enige jaren minder dan goed nieuws zullen hebben van kameraad Vegas, zoals de man drinkt en leeft, so do let’s enjoy him while he lasts.

televisiebbcidealjohnny vegas

links for 2005-12-04

zondag 4 december 2005 in Links. Permanente link | Geen reacties

Iedereen verhuist!

zondag 4 december 2005 in Weblogs. Permanente link | Eén reactie

Bruno van Priorweb en Movable Type naar Dreamhost en WordPress. En Ilse van Combel en kerygma.blogt.be naar Dreamhost en kerygma.be.

Ilse is van URL veranderd—de wet van Robb, weetuwel— en kan bij deze voor ‘t serieus beginnen PageRank verzamelen; Bruno is op enige details na volledig transparant verhuisd, en zou dus geen halve milligram PageRank mogen verliezen.

Who’s next?

weblogverhuisdreamhost

Je ne sais quoi

zondag 4 december 2005 in Sonstiges. Permanente link | 4 reacties

Ich bin so krank wie ein Wienerschitzel. Rap, rap, wat is het?

 • ‘t Is met keelpijn maar zonder hoesten.
 • ‘t Is met barstende hoofdpijn en slapeloosheid.
 • ‘t Is met koorts en dan weer hot flashes.
 • ‘t Is met een namiddag en een nacht en een dag en een voormiddag doodziek zijn, dan anderhalve dag relatief normaal, en dan weer een dag doodziek. En niet weten of ik morgen in orde zal zijn of niet.

Dat van die hoofdpijn zou er eigenlijk wel los van kunnen staan, want dat zou wel eens van de number one kunnen zijn: ik denk dat ik me één dezer dagen een aneurysme ga, eum, wateren—denk constipatie, maar aan de andere kant.

Ahem. Ik denk dat ik morgen maar eens van mijn geen dokter-principe afstap en nog eens naar mijne maat dokter van huisartsegem ga.

En dat ik hem meteen om een adres van een goeie uroloog vraag.

En dat ik daarna ook eens naar de apotheker stap, en dat ik die brave mens anderhalve doos Nelaton-katheters terug ga geven en een paar honderd Thiemann-katheters in de plaats ga bestellen.

Waarom, vraagt u zich af? Awel, om maar meteen in de details te treden: als dendezen naar het toilet gaat, komt daar sinds mijn accident van vorig jaar, alwaar enige ruggenwervels sneuvelden en verlammingen allerlei mijn deel werden, een tube aan te pas.

Het mannelijk apparaat zit op dat vlak net iets lastiger in mekaar dan een vrouwelijk apparaat, en het grootste verschil tussen die Nelaton en die Thiemann is dat die eerste zo ongeveer de consistentie van gekookte spaghetti heeft. En ik daag iedere man uit om 40 centimeter wet noodle in zijn eigen noodle te duwen: niet. zo. fijn.

Enfin ja. Of de wereld dat wilt of niet, ik houd de wereld op de hoogte. :)

ziekurologie

X-Factor

zondag 4 december 2005 in Televisie. Permanente link | 10 reacties

Udo zingt van Every Kind of People, en hij doet dat goed. En ik bedenk hoe spijtig het is dat Robert Palmer al dood is. En hoe onterecht het is dat Peter Gabriel de hemel ingeprezen werd om zijn multikultureel en expirementeel gedoe, terwijl Palmer dat vroeger en beter en vooral wijzer deed.

Daar geheel naast: Udo is een verrekt goeie vakman, en het orkest is bijzonder goed bezig.

Ivann is, moet een mens toegeven, min of meer te pruimen in een misschien wat magere versie van On Broadway. De twee wel bijzonder heaumeaux dansende medemensen die hem choreografisch flankeren, kunnen me dan weer minder charmeren.

De Cappaertjes doen weer onverklaarbaar van kippenvelmoment. Ik weet niet hoe ze het doen, misschien met die twee stemmen die zo op mekaar ingespeeld zijn? ’t Is iets moderns en van iep op-achtig, maar het blijft zeer goed.

Oooo gaat Udo Creep zingen? Jààà! Dat kàn niet anders dan goed zijn!

[en toen werd het stil: milleku zo goed]

Ivann begint goed aan iets van Elton John, maar het eindigt in pathos en bombast. Nah. Niet mijn tas koffie.

De Cappaert Sisters doen Uninvited, en alhoewel Alanis Morisette niet mijn grootste fan is, is dit zonder overdrijven magistraal te noemen. Dat er niet veel, wat zeg ik, hoegenaamd niet veel, waar dan ook, zijn die hen na doen. En, wat ook wel eens mag gezegd worden: hun Engels is verdorie goed. Beter dan hun Algemeen Nederlands, zou een slechter mens dan ik zeggen.

En ook: haal zo’n kalkoen boven, trek dat zijn staart uit en steek het resultaat in de hoed van dat orkest. ‘t Was Wreed Schoon. En het wordt altijd maar groter: voor Udo’s volgende—Isn’t it Time?—komen er naast de strijkers ook nog eens blazers bij. Udo ziet er voorwaar gelukkig uit als hij zingt, as well he should, de lucky bastard—het is niet veel mensen gegeven met zo’n bezetting en zo machtig goed te zingen.

Bij de beoordeling van Liliane St. Pierre is het overduidelijk dat ze daar geheel niet op haar plaats zit. Ze zegt dat de fans van Udo niet sportief zijn, maar miljaar, zo’n tang. Ik zou het haar Ivann wel eens willen zien doen. De goele.

Enfin, die Ivann doet nu dus Higher and Higher. Niet zo goed, me dunkt. Of het zou moeten zijn dat het la Saint-Pierre’s negativiteit is die er op afstraalt en dat ik niet objectief meer oordeel. Ik vind hem te gelekt en gelepeld. Plastiek.

Ik denk dat het dit is: Ivann neemt elk liedje en maakt het middle of the road. Hij heeft to nog toe elk van zijn keuzes vakkundig ongevaarlijk gemaakt, terwijl de twee andere elk van hun keuzes net gevààrlijker maken. Breekbaarder, of agressiever, of moeilijker, maar in ieder geval verrassend.

Kris Wauters en Jean Blaute blijven op de vlakte. Niet echt enthousiast, maar ook niet negatief. Slimme keuze, zegt Jean. Veilig en voorspelbaar, zegt Kris. Ik vind dat ze te vriendelijk zijn, vooral gezien hoe die ex-Claudette het nodig vindt zomaar mensen af te kappen.

De Cappertsjes besluiten met If I ain’t got you. Spijtig, vind ik. We hadden dat al gehoord. Uitstekend hé, dar niet van. Maar ik zou besloten hebben met een bang en niet met zo’n toch wel ergens enigszins whimper.

Maar jonges toch, Saint-Pierre vond het “best OK”—jay-sus! En in het tweede nummer vond ze de kleedjes goed. Jongens jongens jongens. En ze vond dat er “weinig te merken was van de stemproblemen die er vannamiddag waren”.

Kris zegt terecht dat ze het risico niet geschuwd hebben. En dat Uninvited wel degelijk zeer moeilijk was. En dat Alicia Keyes op het einde fantastisch was.

Kijk, het mag gezegd worden: Liliane Saint-Pierre is een gemene bitch. Ze heeft nodeloos mensen afgekraakt, en op een niet weinig subtiele manier. Beneden alles. Belachelijk. En wie is zij om commentaar te geven? Soldiers of bleeding Love dedju.

update: gerechigheid is geschied. Udo en The Cappaert Sisters komen volgende week terug. Niet één van de twee zal volgende week een verliezer zijn, daarvoor zijn ze te verschillend van elkaar en te goed.

televisiemuziekx-factor

argl

maandag 5 december 2005 in Sonstiges. Permanente link | 7 reacties

Voeg daar maar een symptoom aan toe: ik kan geen daglicht verdragen. Mijn scherm staat op minder dan een kwart van zijn brightness, en alle gordijnen zijn dicht.

Als er teveel licht is, is het alsof er naalden in mijn ogen gestoken worden.

De dokter zal voor vanavond zijn vrees ik: ik zit hier nu al een uur met een vochtig washandje op mijn ogen tegen de pijn.

Mystery diseases & weird symptoms.. :(

ziek

links for 2005-12-05

maandag 5 december 2005 in Links. Permanente link | Geen reacties

So this man walks into the doctor’s office…

maandag 5 december 2005 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Ik heb een doktersbriefken tot vrijdag. ‘t Moet zijn dat plots opkomende en weer weggaande en dan weer opkomende koorts mogelijk reden is tot ongerustheid.

Dus: pipi in een potje, naar het labo, en we wachten af wat dat zegt.

En ik ga van de okkazie van mijn thuis zijn, als het even lukt tenminste, gebruik maken om wat op te ruimen in huis.

ziek

True. True.

maandag 5 december 2005 in Computers en dingen. Permanente link | Geen reacties

Op Overheard in the Office:

Coder #1: I liked the fix you did on that bug.
Coder #2: When in doubt, just take away access from the user. It’s a fascist approach, but I swear by it.

It’s funny cause it’s true.

dixitprogrammeren

Lezen en schrijven

maandag 5 december 2005 in Kinderen. Permanente link | Eén reactie

Zelie begint dat serieus goed te doen:

Zoekdewoorden

Ik ben er kweetniethoe trots op, op ons meisje.

kinderenlezenzelie

Fantastisch nieuws

dinsdag 6 december 2005 in Weblogs. Permanente link | 7 reacties

Ik kijk er eigenlijk wel serieus naar uit, deze keer, naar die blogribben in januari.

Vorige keer fijne mensen als Ilse en Lien en Steven en Hugues leren kennen, en deze keer kijk ik er ernstig naar uit om de auteurs van twee van mijn favoriete weblogs in techt te zien: Kat en Pietel.

En, wat leest mijn lodderige newsreader net? Sara komt ook, op voorwaarde dat ze haar ouders overtuigd krijgt—hoezee! Allemaal brieven schrijven! :)

ribbenblog dinner

System crash

dinsdag 6 december 2005 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

Sorry dat ik er blijf over doorgaan, maar ‘t is vanmorgen weer iets anders: mijn stem is weg en er komt hard geel slijm uit mijn keel.

Ik denk dat het wel eens zou kunnen zijn dat ik ergens een uiterste houdbaarheidsdatum overschreden heb. Wie weet was ik maar onder garantie tot eind november 2005, en valt morgen mijn been wel uit of zo.

Enfin, vannacht toch een uur of drie kunnen slapen, ‘t is altijd dat.

ziekkapot

De gelegenheid maakt de man

dinsdag 6 december 2005 in Sonstiges. Permanente link | 7 reacties

Daarnet op het nieuws: jongen in levensgevaar met zware interne brandwonden nadat hij ammoniak drinkt.

De jongen had een halve liter Spa blauw gekocht in een buurtwinkel. Niemand begrijpt hoe dat kind niet rook dat het om ammoniak ging.

De winkelier is er zeker van dat het flesje nog dicht was en nooit open geweest. Niemand weet waar die ammoniak vandaan komt, Spa zegt dat nergens in het productieproces ammoniak gebruikt wordt. Een tweede flesje van hetzelfde lot is teruggevonden, maar dat bevatte alleen water.

Ik ben niet verbaasd.

Meer nog: ik vraag me af waarom dit niet veel vaker voorkomt. Ik blijf het verbazend vinden dat er niet veel meer random acts of terrorism zijn, gezien dat zó eenvoudig is.

Voorbeelden? Loop rond in een verlaten straat. Haal een scherpe schroevendraaier boven. Kras alle auto’s van het ene eind tot het andere eind van de straat de vernieling in.

Loop ‘s nachts rond in de stad met een zware kniptang. Verniel gemakkelijk dertig fietsen op een uur tijd. Ditto met een goeie cutter: snij tientallen banden door, bijvoorbeeld om vier uur ‘s nachts aan de dampoort.

Vergruizel glas in een vijzel. Dump het resultaat in de salad bar.

Vat post op een brug over de autostrade met een aantal betonblokken. Smijt die betonblokken op voorbijrijdende auto’s.

Neem een spuit met vergif, ga naar het eerste het beste grootwarenhuis, spuit er appelsienen en tomaten mee in.

Neem een flesje Spa blauw, prik met een spuit bovenaan in de hals, zuig het flesje half leeg, en vul het dan weer met een kleurloos, reukloos en smaakloos gif.

Allemaal min of meer eenvoudig te doen, en mits enige voorzorgen, redelijk ontraceerbaar.

Als het niet geeft hoe traceerbaar het is—als het om psychopaten zou gaan pakweg—is het nog gemakkelijker.

Neem een dikke 4×4, wacht tot er ergens een groep kleuters op weg naar de zwemles ergens oversteekt, maai ze allemaal neer.

Duw een man of twee onder de trein als die aankomt in het station.

Neem een ijspik mee naar een concert en begin random mensen neer te steken tijdens een pogo– of headbangachtig nummer.

Neem fles bijtend zuur mee naar het zwembad, giet ze over het muurtje van een kleedkot.

Geraak aan een machinegeweer, ga naar de kassa’s van een druk grootwarenhuis. Begin te schieten.

Voor mensen in een min of meer verantwoordelijke positie die niet inzitten met gepakt worden of niet, is het nóg gemakkelijker.

Apothekers: maak giftige bereidingen. Koks: maak gistig voedsel. Verplegers: geef verkeerde medicijnen aan al wie je tegenkomt in het hospitaal.

Onderhoudspersoneel in een pretpark: saboteer de molens. Onderhoudspersoneel van een liftonderhoudsfirma: saboteer de liften.

Garagisten: vijs het motorblok los. Zaag het chassis  bijna volledig door, zodat het in stukken valt van zodra de auto te snel rijdt. Doe iets met de remmen. Of de stuurkolom.

Als het niet geeft of de “auteur” leeft of niet—pakweg in het geval dat het om zelfmoordterrorismen gaat—zijn de mogelijkheden schier eindeloos.

Nee, ik begrijp niet hoe er zo weinig vreselijke zaken gebeuren.

update: ’t was een poging tot zelfmoord begod, dat van die ammoniak.

links for 2005-12-06

dinsdag 6 december 2005 in Links. Permanente link | Geen reacties

Petard, hoist, etc.

dinsdag 6 december 2005 in Internet. Permanente link | 2 reacties

Grappig. 456 Berea Street pleegt een artikel over tien redenen om webstandaarden te kennen en te gebruiken.

En dat ziet er in mijn RSS-lezer, die Internet Explorer gebruikt als HTML-engine, zó uit:

De pagina is valide HTML4.01 Strict, joechei. Maar in mijn Internet Explorer is de inhoud wel blanco. Laatste keer dat ik keek, werd Internet Explorer toch nog gebruikt door de overgrote meerderheid van alle mensen op tinternet.

Ach, ‘t zal wel toeval zijn, maar ‘t blijft grappig. Op mijn werk kan niemand dit lezen, bijvoorbeeld.

Tsk tsk

dinsdag 6 december 2005 in Weblog. Permanente link | 22 reacties

Waar hebben we dit nu weer aan verdiend?

Dominiek wil niet naar Gent komen ribben eten.

Even op een rij.

Omdat we uitdrukkelijk zeggen dat we geen zin hebben in van die mensen die achteraf zo’n avond gaan misbruiken voor allerlei ambetante corporate of watdanook doeleinden, is hij helemaal bang geworden: 

Voor je het weet, zeg je of doe je er namelijk iets verkeerd. En dan word je ontegensprekelijk platgekauwd en uitgespuwd door de zelfuitgeroepen beau monde uit het Vlaamse bloglandschap; je wordt de daaropvolgende dagen, weken en maanden aan de publieke schandpaal [genaamd tinternet] genageld en zowel jij als de rest van het bloglezend universum zal om de oren geslagen worden met argumenten, uit de context gerukte citaten en uit vergeelde dagbladen opgediepte jeugdzonden; alles is good om vanaf dan te bewijzen dat jij ontegensprekelijk de antichrist bent.

Eum? Hu? Wat? Met wie of waar is dat gebeurd? Hij durft het in zijn stukje zelf niet te hebben over Tanguy Veys, waar naar aanleiding van een ander evenement, toevallig ook in Gent, eventjes wat heisa was.

Voor wie het allemaal eigenlijk nog iets kan schelen: Tanguy werd toen op voorhand al uitgespuwd door sommigen. Anderen kwamen expliciet niet, precies omdat Veys er was.

Ik ben toen wel gegaan, en ik zat niet aan Tanguy’s tafel maar anders had ik er gerust ook mee gesproken—ik maak tot nader order (al is dat misschien verkeerd van me) nog altijd het verschil tussen de mens en de politicus.

Maar goed, dat is noch hier noch daar, want Dominiek, ongetwijfeld een goede superblogoprichter maar niet meteen behept met het beste geheugen van Vlaanderen, verwart de keer dat hij niet kon komen, op 17 maart, met die keer dat Tanguy er was, op 14 juni.

Toén was er een kerfuffle. In maart was er niets dan goodwill en leute. En wij hadden eerder gedacht aan een herhaling van maart en niet van juni. En vandaar de expliciete paragraaf.

Bof, ‘t is eigenlijk te stom om los te lopen. Wat over en weer roepen over Hitler en demagogie, veel geblaat, weinig wol.

De ronduit manipulatieve draai die gegeven wordt aan de “affaire-Veys”, vind ik wél op het belachelijke af fout, in meer dan één betekenis van het woord. Kaarten op tafel, Dominiek: dit is het internet en we zijn allemaal grote jongens. Als je zo’n stukje schrijft en je slingert beschuldigingen over en weer, voeg daar dan wat URL’s aan toe. We hebben allemaal permalinks op onze weblogs, en ik zie graag wie wie precies heeft aangepakt over wat hij of zij in maart gezegd heeft.

En voor de rest: naast een cursus logica en argumentatieleer, vrees ik dat cursussen begrijpend lezen en bronnenonderzoek zich ook opdringen:

Mensen die meewerken aan een groepslog, zijn niet welkom.

Damned. Dan mag ik ook niet komen? Zever niet hé, Dominiek.

Webloggers die niet over persoonlijke zaken schrijven […[ zijn niet welkom.

O ja? Hoe kom je dààr bij, als je vertrekt van de zin “Dit is een bijeenkomst van en voor mensen die voor hun eigen plezier een persoonlijke blog bijhouden”?

En nog:

Dus als ik het goed begrijp zijn enkel lifeloggers welkom en mag er enkel over datzelfde life gebabbeld worden ook.

Nee, Dominiek, je hebt het niet goed begrepen.

Zoals de meeste webloggers elkaar ook vrijwel dagelijks spreekwoordelijk in de kont neuken, door continu op de eigen en elkaars webpagina te gaan verklaren hoe goed ze de weblogs van hun zus, hun buurman, die-weblogger-die-naar-hen-linkt en die ene populaire mens die veel bezoekers lokt wel niet vinden.
Ik heb geen nood aan dat geaai, ik hou meer van eerlijkheid en toelichting.

Geen nood aan geaai? Allez ju: Dominiek, you’re full of it. Ik weet niet wat er met jou aan de hand is, ik heb er geen flauw gedacht van waaraan we dit plots verdiend hebben, maar één ding weet ik zeker: ik ben bijna content dat ik u niet moet tegenkomen. En merk op hoe ik met geen woord gerept heb over de merkwaardig met het Vlaams Blok gelijklopende rethoriek—inclusief slachtofferrol, och here!—, of over de vreemde borderline-homofobie van dat kontneuken.

Ach, eigenlijk moeten we hem allemaal dankbaar zijn, want hij illustreert meteen wat er allemaal aan de hand is met weblogs en communicatie en dergelijke: hij vertrekt van een verkeerde premisse, verwart twee gebeurtenissen—was op géén van beide aanwezig overigens—zit zichzelf helemaal op te werken en nijdig te maken, trekt allerlei verkeerde conclusies, en schrijft dan meer dan anderhalve A4 vol nonsens.

En dat alles zonder blijkbaar ook maar één telefoontje of zelfs maar mail om verduidelijking te sturen naar de betrokken personen.

Dààrom is zo’n blog dinner net zo’n goed idee. Dus eigenlijk, bij nader inzien, beste Dominiek: kom gewoon af, en laat al uw vooroordelen thuis. Doén!

dom

Schaamtelijk

dinsdag 6 december 2005 in Televisie. Permanente link | Geen reacties

Als ‘t niet goed is, mag het ook gezegd worden.  [tiens, ik val in herhaling] :)

Making Slough Happy op BBC2 sleepte zich vandaag tot zijn ultieme niet-apotheose. Het concept: een task force begeleidt een team van 50 vrijwilligers om Slough, dat de laatste tijd meer in het nieuws komt als de troosteloze locatie van David Brent’s fictieve bedrijf, gelukkiger maken.

Een soort SAM-achtig, Fata Morgana-achtig ding gekoppeld aan een soort reality-dinges.

Ik heb het al die weken gevolgd, maar ik werd er niet bepaald opgewekt van. De slotshow, die de kers op de taart moest worden, was een slecht georganiseerd, rommelig boeltje, met een minuskuul podiumpje in het midden van een winkelstraat, met meer mensen óp het podium dan ervoor.

Ze bleven ook stilstaan bij de mensen achter de vrijwilligers, en dan kreeg je natuurlijk ook de kleine kanten van de mensen te zien: de aandachtshoeren, de gedemotiveerde mensen, de opgevers, de gedeprimeerden… nee, we doen dat beter in België.

televisiebbc

Atmosfeer

dinsdag 6 december 2005 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Ik houd van December.

Sinterklaas, mja, bof, maar kerstmis en nieuwjaar: hoezee!

Ik vind de kerstsfeer fantastisch. Lichtjes, vroeg donker, veel mensen op straat, warm ingepakt, winkel in winkel uit—zelfs de muziek vind ik wijs.

En het geld uitgeven natuurlijk. Cadeaus! Nutteloze cadeaus!

Ik ben helemaal tégen het concept van één cadeau per koppel voor één ander koppel, al zie ik er wel de redelijkheid van in. En cadeaus krijgen: minder, minder. Maar cadeaus geven: niets dat ik liever doe!

Vroeger thuis hield mijn moeder de Master List met cadeaus bij, die religieus ingevuld moest worden, en met elk jaar dezelfde usual suspects waarvoor niemand op een cadeau kon komen (“Le petit pyromane”, anyone? Zes stukken Sunlight zeep, iemand?) en elk jaar ook dezelfde klassiekers, zoals daar was de reuzengrote blikken doos quality street voor mijn grootvader.

Tegenwoordig doe ik het anders: ik koop een paar dingen op tinternet, ik heb een klein aantal zaken (Sandra’s cadeau bijvoorbeeld) die ik op voorhand goed weet, en voor de rest trek ik er een paar dagen op uit in de stad. Impulse buying.

Alle principes overboord, en gewoon geld uitgeven. Ik doe ook niet mee aan die histories van “ik koop voor X iets van 35 euro, dus moet ik voor Y nog iets van 10 euro kopen want ik had al iets van 25 euro”. Nee, zolang ik niet aan mijn budget zit, koop ik wat ik wil kopen.

In de gezellig verlichte straten, op de tonen van achtendertig variaties van Jingle Bells en We Are The World.

sfeerkerstmis

Films

woensdag 7 december 2005 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Als er één ding goed is aan ziek thuis zitten, is het wel dat er al die goeie films op televisie zijn overdag.

Eergisteren was er het uitstekende The Locket, met onder meer Robert Mitchum in very fine form—maar wellicht beter bekend als de film van de flashback in de flachback in de flashback: een mens komt op de trouw van een andere mens komt en vertelt hem een verhaal in een flashback waar een andere mens hém een verhaal vertelt in een flashback waarin een juffrouw die derde mens een verhaal vertelt, ook in een flashback. En dan komen alle flashbacks samen op het hele einde. Fijne film.

Op dit eigenste ogenblik is het The Spider Woman, klassieke Sherlock Holmes, met Basil Rathbone in very fine form indeed.

—What do they do in India, Norman?
—Oh, ride elephants.
—How cumbersome. See that he gets a car to the casino.

Ik heb hem zeker al een keer of twee gezien, maar ‘t blijft goed.

Alleen spijtig dat ik het volumen praktsch af moet zetten: splijtende hoofdpijnen. :(

films

Het monster

woensdag 7 december 2005 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Wijlen Jan Van Herreweghen begon er zijn lessen Engels in het derde jaar humaniora mee: the ough monster.

Om maar te zeggen:

A rough-coated, dough-faced, thoughtful ploughman strode through the streets of Scarborough; after falling into a slough, he coughed and hiccoughed.

Bij gebrek aan IPA font: ruff, doh, thottful, plow, thru, scarboro, slew, coffed, hiccupped. Engels is de meest wijze taal ter wereld.

taalengelsmemories

links for 2005-12-07

woensdag 7 december 2005 in Links. Permanente link | Geen reacties

Leve Windows

woensdag 7 december 2005 in Computers en dingen. Permanente link | 5 reacties

Kijk, zo ziet het er uit als ik schrijf in mijn weblogschrijfklant en ik mijn font daarin op 72 punt zet:

Geen ligaturen

Een schoon, schoon lettertype. Candara. Van Microsoft. Of beter, door Gary Munch voor Microsoft gemaakt.

Er zijn onverlaten die dit de minst geslaagde van de zes nieuwe Vista-fonts vinden, maar ik dus niet. Voor wie de font niet staan heeft en hem toch in actie wil zien: rep u naar fontblog, daar gebruiken ze Candara voor de broodtekst en sturen ze het font mee [werkt enkel met Internet Explorer, sorry].

Maar waar ik het eigenlijk wou over hebben, en waarom ik Leve Windows zei: wie schetst mijn aangename verbazing als ik daarnet in Notepad aan het schrijven geraakte?

Niemand, that’s who.

Ik heb ook in Notepad mijn standaardfont op Candara gezet, en toen ik daar het woord “filter” schreef, viel me plots iets op. Even wat uitgeprobeerd, en welja:

Ligaturen

Notepad doet ligaturen met OpenType fonts die ligaturen hebben! [Die andere kanters eronder was om te testen in hoeverre diverse niet-standaard-unicode-dinges in de font zaten—behoorlijk indrukwekkend veel, blijkbaar.]

Vergelijk Adobe Garamond Pro Bold zonder ligaturen in BlogJet:

Geen ligaturen Garamond

…en mét ligaturen in Notepad:

Ligaturen-garamond

Mànneken is dat schoon, of wat?

fontwindowstypografie

Pipi

woensdag 7 december 2005 in Sonstiges. Permanente link | 7 reacties

Huug vraagt erom!

[…] ik heb een tijdje geleden iets (gelijkaardigs) over op mijn blog gezet.
Destijds vroeg ik me het volgende af (en nog steeds): ok, ik begrijp dat je met zo een buis iets in de blaas kan stoppen. Alleen hoe krijg je het er terug uit? Blijkbaar gebeurd dit door het samentrekken van bepaalde (bekken?)spieren (die zouden dan bij jou niet meer werken?) of juist te ontspannen (verklaart ook meteen mijn pisangst in openbare toiletten want om te kunnen wateren moet je kringspier ontspannen zijn, dit terzake). Alleen om de laatste druppel eruit te krijgen moet je dan weer je billen toenijpen. Soit, terug naar Fazekas: die stond op zijn buik te duwen. Zou het dan niet handiger zijn met een ingebouwd pomje? Enfin, allemaal vragen…

Waar het bij mij over gaat: Clean Intermittent Self-Catheterisation.

‘t Is een kwestie van een plastieken buis van 40 cm die tot in de blaas moet geraken. Erin steken en gewoon verder duwen, meer is dat niet.  ‘t Is niet meteen aangenaam of zo—en al helemaal niet in de richting van opwindend—maar pijn doet het ook niet.

Het enige lastige punt is als de tip van die sonde voorbij de prostaat en de sluitspier van de blaas moet geraken. Dan is het een kwestie van wat te ontspannen en stevig dóór te duwen.

Waar het met die Fazekas over ging, vermoed ik, is dat hij zo’n catheter ingestoken heeft, en dan via die catheter “propere” urine in zijn blaas heeft gespoten. En misschien was het dat hij zijn catheter in had laten zitten, misschien te diep of niet diep genoeg, en dat hij op zijn buik aan het duwen was om een number one te doen. Of zo.

In ieder geval: billen toenijpen is er niet echt bij.

Bij normale mensen is het helemaal niet nodig om een buis te gebruiken om dat ingebrachte vocht er weer uit te krijgen: dat gebeurt vanzelf als de sluitspier open staat en de blaas zichzelf toenijpt.

Het is wel zo dat het voor sommige mensen in sommige omstandigheden heel moeilijk is om op commando naar het toilet te gaan. Eén van die omstandigheden is met onderbroek en broek aan—populaire weddenschap volgens mijn vorige uroloog: “ik geef u 500 euro als g’er in slaagt om in uw broek te doen, nu meteen”. Een andere bemoeilijkende omstandigheid, is met een catheter in uw willy. Dus misschien dat het dàt was. Dat Fazekas zijn buis had laten zitten, in plaats van ze eruit te halen.

Wat er bij mij aan de hand is, trouwens, is dat de sluitspier van de blaas wel nog werkt, maar dat de blaasspier zelf niet meer contracteert. Duwen op de buik helpt niet echt, maar ik denk wel dat ik ondertussen de allersterkste buikspieren van Oost-Vlaanderen heb. :)

sonde

Eppie burfdeej

donderdag 8 december 2005 in Sonstiges. Permanente link | 13 reacties

Er is er eentje jarig, te weten: mijn madam, hoezee holadiejee!

Ik ben eens benieuwd of ik vanochtend een slets naar mijn hoofd ga krijgen als ik ze wakker maak met dit hier.

In ieder geval, als ze na die Backstreet Boys niet wakker is… :)

verjaardagsandra

Stem

donderdag 8 december 2005 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Ik weet wel dat mijn zingen niet je dat is, maar met mijn keelontsteking (of wat het ook is), is het aan de andere kant wel gemakkelijk om mijn innerlijke Nonkel van Grauwel boven te halen.

Which I did to great effect, al zeg ik het zelf, toen Louis vanavond lastig deed om mijn een kus en een knuffel te geven voor hij naar boven moest.

Ik heb hem met krakende en piepende stem gezegd dat als hij mij niet rap een kus en een knuffel gaf, ik de Duivel zou telefoneren en hem zou vragen om vannacht in zijn warme bedje te komen overgeven.

‘t Was rap gedaan met het weigeren mij vast te pakken. De onverlaat!

stemkinderenlouis

Allerlei

donderdag 8 december 2005 in Computers en dingen, Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Juich. Nieuwe BlogJet. ‘t Werd gedimme tijd. Highlight van deze release: eenvoudige integratie (nu ja) met Flickr. Dit is op een paar muisklikken geflikt:

Zonsopgang vanuit mijn bureau

Ben ik de enige die Freya Vandenbossche géén knappe juffrouw vindt, ze evenmin echt sympathiek vindt, maar wel een knappe politica?

En idemditto voor Inge Vervotte trouwens, behalve dat ik haar wel knap en sympathiek vindt? :)

Is het normaal dat ik om de vier dagen van ziekte verander? Vorige week Mystery Disease, begin deze week stem weg en keelontsteking of zo, en nu weer hoesten en doodmoe?

Hoera! Les heeft een job gevonden! Akkoord, ‘t is maar part-time en het betaalt minder dan vroeger, maar iets is beter dan niets.

Hoera! Bayram van de groenten– en fruitwinkel aan de Vrijdagsmarkt werd dinsdag gehuldigd door de Gentsche Sosseteit!

Hoera! ‘t Is vanavond Walking With Monsters! De CGI zag er in het voorfilmke niet zo indrukwekkend (meer) uit, maar goed, ‘t is van prehistorie, dus wat moet een mens meer hebben.

update: vier uur en zes minuten, zo lang duurt het voor er commentaar komt op een dt-fout. Leve het internet!

links for 2005-12-08

donderdag 8 december 2005 in Links. Permanente link | Geen reacties

Familie

donderdag 8 december 2005 in Kinderen. Permanente link | 5 reacties

Mijn madam is ervandoor. Uit aan het gaan.

‘t Is proper.

Ik zit thuis alleen met de kinderen, pauvre de moi.

Normaal gezien, met onze drie koters, is dat geen enkel probleem: beetje spelen, aan tafel, eten in hun hoofd krijgen, nog wat spelen, een kwartiertje televisie kijken, kleren uit, Jan een nieuwe pamper, pijama’s aan, Jan naar bed, nog een kwartiertje televisie, verhaaltje, Louis naar bed, Zelie in haar dagboek schrijven en/of in een werkboekje werken en/of huiswerk maken, naar bed, opgelost.

Iets minder gemakkelijk vanavond: Jan zijn tuut en zijn beer, onvindbaar.

Ik wou dat ik kon zeggen dat hij er relatief rustig bij gebleven is, terwijl ik het halve huis ondersteboven gezet heb om het nodige te vinden. Het stond me bij dat Sandra die dingen meestal ‘s morgens op de ongestreken was onder de trap legt, maar daar was dus niets te vinden.

Un fichu quart d’heure, ik moet het u niet zeggen. Uiteindelijk heb ik Jan een andere beer gegeven, en een oud zuigdinges dat nog in een schuif lag beneden. En is hij alsnog in slaap geraakt, het dutsken.

Enfin, Sandra zal er morgen verzekers een heel andere draai aan geven, maar ‘t is gewoon on-ver-ant-woord, mij ziek achter te laten met drie kinderen, waarvan één zonder troostmiddelen whatsoever en met een vuile pamper. Een schande meneer.

update wat blijkt? “iemand”, ik ga geen namen noemen, had beer en zuigmathilde in de auto laten liggen. Ha! Wat zeg ik? Ik herhaal: Ha!kinderen

Open Source, bah

donderdag 8 december 2005 in Computers en dingen. Permanente link | 17 reacties

Het zal niet lang meer duren voor er een Internet Explorer zal zijn die beter is dan die Firefox-miserie.

Vista. Internet Explorer 7. Nog eventjes.

firefox

(Centrum)(rechtse)(Christen)democratische(volks)partijen onder mekaar

vrijdag 9 december 2005 in Politiek. Permanente link | Geen reacties

Ze hebben niet lang geduurd, de wittebroodsweken van David Cameron.

Eén van de redenen waarom veel eurosceptici hem steunden, was omdat hij beloofd had zijn partij uit de EVP te halen.

Wat hij dus wel degelijk gaat doen, werd vandaag nog eens bevestigd. Wegens alsdat de EVP te federalistisch is.

Newsnight, gemenerds dat ze zijn, hebben al Cameron’s MEP’s afgebeld en gevraagd of zij het eigenlijk een goed idee vinden om zomaar pardoes uit de EVP te stappen.

Toegegeven, ze hebben er niet veel zover gekregen dat ze een uitspraak wilden doen, maar diegenen die iets kwijt wilden of konden, daarvan was een meerderheid het eigenlijk niet helemaal eens met de wijsheid van een dergelijke beslissing.

Djingboem! They shoot, they score! De Britten en Europa, het blijft lachen.

Familie II

vrijdag 9 december 2005 in Kinderen. Permanente link | 2 reacties

Meh. Nee, de eerlijkheid gebied me te zeggen dat de kinderen alledrie engeltjes geweest zijn vanavond.

Jan is zonder enige vorm van protest gaan slapen. Ik vond zijn slaapmateriaal niet meteen, en ik heb wel degelijk misschien een kwartier of meer aan een stuk het hele huis ondersteboven gesmeten, maar ik ging gewoon om de paar minuten even langs zijn bed, waar hij heel erg rustig en zonder wenen op mij lag te wachten.

Op het einde heb ik hem zoals gezegd een oude tuut en een andere beer gegeven, en dan is hij gewoon zonder ook maar één huilkramp in slaap gevallen, rond 19u15.

Louis is zonder morren om 19u20 naar bed getrokken, en Zelie is om 20u stipt naar boven gegaan, nadat ze haar huiswerk nog afgemaakt had. Ze had daarvoor trouwens een paar bladzijden schoonschrift gedaan in een oefenboekje dat de Heilige Spaanse Ploert haar aan de hand had gedaan.

En dan heb ik ze heel de avond niet meer gehoord.

Of neen, toch: Jan had zijn dekentje afgesmeten, en hij was van de kou wakker geworden (slaapt onder het dak, nogal groot raam, geen dubbel glas). Dekentje teruggelegd, ondergestopt, alles zonder protest weer in orde.

Kijk, ik heb maar anderhalf uur biologie per week gehad op school, en het zou dus kunnen dat ze er in het leerplan niet toe gekomen zijn, maar wellicht wordt het op de universiteit bij medische doktoren en zo wel besproken: de radar die kinderen hebben waarmee ze weten of hun moeder in de buurt is.

Ik zwéér het: was Sandra hier geweest, het zou geen waar geweest zijn. Dan zou Louis niet willen gaan slapen zijn. Zou Zelie ook niet willen gaan slapen zijn, toch niet vooraleer ze duidelijk had gesteld dat haar buik pijn deed, dat ze een teennagel gescheurd had, dat ze naar het toilet moest gaan, dat ze écht pijn had aan haar been, en watnog.

Zou Louis wenend wakker geworden zijn om negen uur omdat hij naar het toilet moest, en zou ik hem met geen vinger mogen aangeraakt hebben zonder hysterische krijsen te veroorzaken.

Zou Jan om het uur wakker geworden zijn, en zou ik hem met geen stokken getroost kunnen krijgen.

Maar nee, Sandra was er niet, en dan zijn ze zo braaf als lammetjes.

Afijn. ‘t Was trouwens kerstmis-eindejaars-drink met de collega’s van Sandra’s departement op het werk. En al had ik gezegd dat ik er niet naartoe zou gaan, bij nader inzien had ik eigenlijk wel goesting om erbij te zijn. Volgende keer dan maar.

Afijn afijn. Morgen laatste dag ziek, mag ik hopen. Dat ik wat uit kan rusten in het weekend van al dat ziek zijn.

Eum. Trouwens, dat van die stokken: ik wil daarmee niet zeggen dat ik Jan altijd eerst met stokken probeer te troosten hé. Niet eerst.

familiekinderen

Google de weg kwijt

vrijdag 9 december 2005 in Internet. Permanente link | 3 reacties

Maar jongens toch. Google heeft deze keer echt wel een rot ei gelegd.

Ze hebben RSS toegevoegd aan GMail.

Ho! Fantastisch nieuws! hoor ik er al zeggen: één interface waarmee ik mail en weblogs kan lezen! Handig! Misschien integreren ze het wel met Google Blog Search! En gieten ze er de zo geroemde Google Genieën-R-Us-saus over! Webtweepuntnul! Hector! Of Ajax! Of in ieder geval zo’n tiep uit de buurt van Troje!

Nee dus, niet echt. Echt niet, zelfs. Details staan bij Google zelf, maar het komt hierop neer:

Gmailwebclips

…dat lichtblauw dingetje boven de rest van de interface, juist.

“RSS” of “feeds” zijn te moeilijk voor de gemiddelde gebruiker, denkt Google blijkbaar, dus heet het “Web Clips”. Hun goed recht natuurlijk, maar als we zo gaan beginnen, zouden we nu geen CD’s en DVD’s hebben maar misschien wel muziek– en veelzijdige schijfjes. En geen radar maar straalzieners of zo. Maar goed.

Eén lijntje en dat is alles? Yep, dat is het. Hoe kun je daarmee weblogs lezen? Kort antwoord: niet.

Clips of your favorite RSS and Atom feeds are displayed randomly

Yep: één clipje tegelijkertijd, en je kunt met de pijltjes een nieuw clipje laten zien in dat ene lijntje als het clipje u niet interesseert. Let wel: een random nieuw clipje. Chronologisch? Naah, da’s zo webéénpuntnul. Dit is met ajax gedaan, vééél beter dan een lijst of zo!

Tot zover “web clips” als vereenvoudigende term trouwens—nu zijn ze niet te beroerd om het het plots over clips van RSS en Atom feeds te hebben. Waarom? Aha, dat staat erboven:

Web Clips shows you news headlines, Gmail tips, blogs, any RSS and Atom feed, relevant sponsored links, and more — right at the top of your inbox and messages.

Inderdaad. Goed gelezen. Nieuws, weblogs, feeds: door uzelve gekozen. Enfin vermoed ik toch, of toch minstens gedeeltelijk. Maar daarnaast ook tips, relevant sponsored links en “more”.

Wàt? Jezus Christus Google, zèg dan gewoon dat de reclameboodschappen in de mail-leesschermen niet genoeg opbrachten, en dat op deze manier vanaf nu ook “right at the top of your inbox and messages” reclame komt!

Fijn in cauda venenumpje trouwens—het uitlegje van hierboven over feeds eindigt zo:

Clips of your favorite RSS and Atom feeds are displayed randomly and aren’t targeted to the contents of your mail.

Compare and contrast:

Web Clips shows you news headlines, Gmail tips, blogs, any RSS and Atom feed, relevant sponsored links, and more

Dus mijn eigen feeds worden random getoond en zijn niet relevant voor wat ik nu aan het bekijken ben, maar als er reclame staat, dan is die wél gekoppeld aan wat ik aan het lezen ben.

Schurken.

googleboos

links for 2005-12-09

vrijdag 9 december 2005 in Links. Permanente link | Geen reacties

Elk zijn affiche en zijnen toebak

vrijdag 9 december 2005 in Sonstiges. Permanente link | 8 reacties

Mij vanmiddag uit huis gesleept om naar de persconferentie van deze bijzonder leuke actie te gaan, met twee collegæ van GentBlogt.

Mijn rol beperkte zich tot het model spelen:

uuk zuu veeleFoto: Steven Noels

…en tot het ravitaillement. Met drie ergens naartoe gaan, da’s bijna op schoolreis gaan.

En op schoolreis gaan, daar horen tradities bij: Ilse had de Caprisonnekes mee, en ik had sandwichen met omelet gemaakt. En ingepakt. Er moesten eigenlijk nog voor elk een vochtig washandje in een plastiekzak bij en een briefje van vijftig frank, maar goed.

A splendid time was had by all, trouwens, en morgen stuur ik mijn madam op pad met de affiches in de straat. :)

Consolidatie

vrijdag 9 december 2005 in Internet. Permanente link | Eén reactie

Toch vreemd. Yahoo! wordt noch door Google noch door Microsoft gelijk als bedreigend gezien.

Ze hadden Flickr al overgekocht, en nu hebben ze del.icio.us ook gekocht.

Tch.

Eskimo’s zijn fuckers

vrijdag 9 december 2005 in Sonstiges. Permanente link | 9 reacties

Neveneffecten, alles is u vergeven! ‘t Was vorige week niet goed, maar nu was het weer meesterlijk goed.

En vrac en at random, waar ik onder meer heb moeten om lachen…

Een net boven komende zeehond: “Fùùck! Nen ijsbeer!”

De olifant die boos was omdat de drinkfonteinreparateur teveel vroeg om het kraantje te repareren (na zes dagen! in het droog seizoen!): “‘k Hê der nog nie vele platgestampt, moar dendienen was ‘t er nie verre van, milledjuë.”

Diezelfde olifant, die warempel uit de buurt van Knesselare leek te komen, over de perpetrator van de kraantjeskapotmakerij: “Pas op, ‘k zij gene racist, maar ‘t zal verzekers ne makak geweest zijn.”

De ijsbeer, kwaad omdat de eskimo’s alles op de ijsberen steken: “Hoe! ‘De Rijksdag brandt!’ Steek het maar op d’ijsberen. ‘k Zal ekik nekeer wa zeggen: Eskimo’s zijn fuckers.”

Antilopen (in handige Rudolf the Red-nosed Reindeer-kledij):
– Ja, dat droog seizoen is eigenlijk mijn minst favoriete van de twee.
– Te droog.

De leeuw, terwijl hij op een zebra jaagt, regie-aanwijzingen gevend aan de cameraman: “Medium blijven! Medium!”

De ijsbeer op therapie: “Ik ben dus Geoffrey en ik ben nen ijsbeer. Ik ben vooral bedreigd om mijn prachtige pels. En omdat Eskimo’s fuckers zijn.” Waarna hij overgaat op het beschrijven van zijn hobbies: scheten laten in iglo’s, zeehondjes afdessen en dooddoen. En kruiswoordraadsels.

En jawel, ik heb hartelijk kunnen lachen om de neergeknuppelde zeehondjes, vooral dan omdat het de schuld van de maatschappij was. Wegens niets te doen en geen jeugdhuizen. En ook wel dat het de schuld van Greenpeace is omdat ze die vol met lichtgroene verf spuiten, ha!

En met de fistfuckscène heb ik ook kunnen lachen. Jazeker.

televisieneveneffecten

RIP Robert Sheckley

zaterdag 10 december 2005 in Boeken. Permanente link | Geen reacties

Getver. Robert Sheckley is dood.

Ik geef toe dat het al jàren geleden was dat ik hem nog gelezen heb, maar hij zat in de vaste leeslijst toen ik jong was. Nóg jonger dan nu, bedoel ik.

Met bijzonder veel plezier gelezen, in het algemeen. De oudere dingen dan—Bring me the Head of Prince Charming en consoorten bedekken we graag met de mantel der liefde.

Ik heb er zelfs niet eens veel boeken van in huis, wegens alles al lang gelezen en herlezen en nog eens herlezen, maar dat is nu zó lang geleden dat ik denk dat ik maar eens de raad van Neil Gaiman ga opvolgen en deze verzamelaar ga kopen.

boekendood

links for 2005-12-10

zaterdag 10 december 2005 in Links. Permanente link | Geen reacties

Steen. En been.

zaterdag 10 december 2005 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

We zijn vannamiddag naar het eerste verjaardagsfeestje van mijn petekindje, Felix, geweest. En nu is Sandra gaan spaghetti eten met de familie, en ben ik thuisgebleven met de kinderen.

Goed dat ik thuisgebleven ben.

Thuisgekomen van de verjaardag, en in de zetel gestuikt.

Net in klam zweet wakker geworden na een uur of twee slapen, en wat blijkt? Fucking weer 38° koorts. This is getting really old really fast.

ziek

Hark

zondag 11 december 2005 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

De grimlach van herkenning. Wij gaan met al onze kinderen al vier jaar naar dezelfde school, en ik heb nog altijd problemen om collega-ouders aan te spreken.

Zo ongeveer de enige mens waar ik zonder al te veel schroom tegen durf te spreken op dergelijke gebeurtenissen, is de vader van Tim. Die toen wij klein waren een buurjongen van ons was, en dat schept toch een band. :)

Sandra daarentegen: no problemo. Honderduit spreken met alles en iedereen. Een sociaal mens, zoals dat heet.

Ik ben al altijd bang geweest van tegen mensen te spreken in het wild. Toen wij klein waren en er moest om een tas suiker gegaan worden naar voornoemende buren, stuurde ik er altijd mijn broer (anderhalf jaar jonger) op uit. Als er op straat iets moet gevraagd worden wegens weg kwijt of zo: Sandra moet het doen. Telefoneren naar mensen: idemditto.

Op het ziekelijke af verlegen, thass me.

Behalve als het moet weggestoken worden, natuurlijk. Dan kan ik als de beste doen alsof ik eigenlijk een heel sociale mens ben, die niet bang is van de medemens. En tussen ons gezegd en elders gezwegen: tenzij ik u al een hele tijd ken, ben ik nog altijd bang van u. :)

Pas op, ik heb er helemaal géén last van om voor grote groepen mensen te spreken, integendeel, als ik wat tijd en opportuniteit heb gehad om mijn zaken voor te bereiden doe ik dat zelfs bijzonder graag.

En eigenlijk: verkoopspraat doen voor klanten en dergelijke, dat deed ik ook heel erg graag. Als er geen smalltalk moest aan te pas komen—of beter, als de smalltalk niet persoonlijk hoefde te worden en als de sociale situatie duidelijk was: kom mor ip.

Afhankelijk van hoe je het bekijkt, was dat een situatie van “Ik ben hier om u in de luren te leggen, en u wilt mij een kloot afdraaien en zo goedkoop mogelijk bediend te worden” en/of “Ik ben de enige die u kan helpen en u hebt mij nodig; ik heb u niet nodig, en u mag content zijn dat ik u wil helpen”, en wijs dat dat achteraf gezien eigenlijk was!

Maar tussen dat, waar ik geen problemen mee heb, en mensen die ik wat beter ken, en waar ik ook geen problemen mee heb, zit dus die Valley of Awkwardness.

De situatie van de housewarmingparty waar iedereen de gastheer kent, maar niemand elkaar. Waar we dan in een grote cirkel, elk met een glas in de hand, in de living zwijgend naar elkaar staan te koekeloeren.

De situatie van de management trainingen.

Van de recepties na congressen.

Brrr.

sociaal

Pitch

zondag 11 december 2005 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Qua trip down memory lane: ik wist tot een jaar of tien geleden eigenlijk helemaal niet dat ik graag voor veel mensen spreek, en dat ik graag van verkoopspraat doe. 

Tot ik ooit eens jàren geleden voor het werk naar een farmaceutische multinational een intranet moest gaan (helpen) pitchen.

De briefing, voor zover ik het me herinner, was iets in de zin van “g’hebt een dik kwartier en ze zullen met een man of vier zijn, en gij zijt er om de technische vragen te beantwoorden in ’t Frans”. Ik was helemaal voorbereid om de website te gaan voorstellen, een presentatietje in Parijs, de Powerpoint klaargemaakt, mockup van een dummy website, verhaal getimed op een minuut of zeven, voor een publiek van Mensen Die Weten Waar Het Over Gaat.

Tot ik er was natuurlijk: het begon met een paar man, en er bleven er maar bij komen. Tot er uiteindelijk een kleine vergaderzaal nokvol zat, misschien veertig man. Een aantal europeanen, maar ook een hele lap mensen uit China en andere Ginderachterlanden. En of het dus niet erg was om het in ‘t Engels te doen.

Euh, nee, uiteraard niet.

En o ja, de projector deed het niet, of het dus zó kon.

Euh, ja, natuurlijk.

En of ik het dan maar alleen zou doen.

Erm, yeah, sure.

Mijn eerste vraag was gelukkig iets als “before I start—are any of you familiar with the world wide web?” …want het antwoord was een vergaderzaal vol blank stares.

Enfin, lang verhaal kort, ik heb ze daar toen op een half uur of zo, met alleen een flipchart en een groene alcoholstift als hulpmiddelen, in zowel Engels als Frans uitgelegd wat het internet was, wat www was, hoe een website werkt (die client-server-diagrammetjes, weetuwel). En dan op nog een kwartietje of zo diets gemaakt wat we voorstelden en waarom het nuttig zou kunnen zijn.

Ze waren achteraf helemaal begeesterd en enthousiast, mijn toenmalige broodheer ook, en ik was er tout chose van dat het mogelijk was om met zo’n beperkte middelen mensen zó te raken.

Het was niet veel later dat ik besefte dat topmanagers, grote bazen en gelijkaardige klant-achtige entiteiten gelijk kleine kinderen zijn: niet moeilijk om enthousiast te krijgen, maar immens moeilijk om een sluitend contract te laten ondertekenen. Maar op dàt moment was het wel een revelatie.

Ik zou het eigenlijk graag nog eens doen. Zo eens naar een potentiële klant gaan met een goed product, en die klant dan over de schreef helpen.

Hélpen, weliswaar. Niet over de schreef duwen of trekken—dat was waar ik in mijn voig werk een hekel aan had: weten dat ik de klanten leugens moest vertellen om ze te doen bestellen.

(Ja, uiteraard kunnen we dat leveren tegen mei. Natuurlijk hebben we programmeurs genoeg. Nee, we hebben dit al ontelbare keren gemaakt. Nee, onze programmeur is niet met een drug-induced psychosis en zogezegde depressie weggelopen, neenee. Echt niet.)

memorieswerk

Ik zou daar een t-shirt van kopen

zondag 11 december 2005 in Games. Permanente link | 2 reacties

Yep, ik ben een triestig persoon.

[via]

links for 2005-12-11

zondag 11 december 2005 in Links. Permanente link | Eén reactie

X-Facteur

zondag 11 december 2005 in Televisie. Permanente link | Eén reactie

Finale van X-Factor.

Ik zei het al vorige week: het is eigenlijk geen wedstrijd meer. De overgebleven kandidaten zijn allemaal goed op hun eigen manier, en ik kijk eigenlijk uit naar een avond goeie muziek.

Udo begin met Something Happened on the Way to Heaven, uiteraard goed gezongen, maar ik ben niet aan Phil Collins. En dan doet hij Hard to Handle. Mja. Ik heb hem overtuigender gehoord.

De Cappaert Sisters doen Love at First Sight, van begod Kylie Minogue. Mneh. Niet goed. En knullige danspasjes. En hebben ze dan eens een orkest, doen ze toch wel zo’n djoemdjoemnummer zeker? En dan doen ze nog een klef ander nummer, To You of zo. Mbah.

Tiens, Udo gaat Roch Voisine doen, I’ll Always Be There. Achter de piano zowaar. Zéér zéér schoon. Indrukwekkend schoon.

Liliane is weer de koe uit aan het hangen. Dat Udo iets in zijn hart moet steken dat al in zijn vingers zat en zo.

En de Cappaertjes doen The Boxer, van Simon & Garfunkel, en ze doen dat, heb ik de indruk, niet zo goed als ik er van zou verwacht hebben.

Allez ju. ‘t Kan me niet schelen wie wint en wie verliest. Ze verdienen het allebei, en ze gaan allebei nog schone dingen doen in de toekomst.

update: Udo gewonnen. Verdiend. En de Cappaerten, die gaan volgend jaar toch nog een plaat oppakken met Jean Blaute.

muziektelevisiex-factor

Clockwork

maandag 12 december 2005 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Ik geraakte niet in slaap, en CMYK is zóó jaren ‘90, dus…

Clockwork

filmspielerei

Ergh

maandag 12 december 2005 in Werk. Permanente link | Eén reactie

Welkom trug! You have 975 unread mails!

werkmail

Ah ja

maandag 12 december 2005 in Sonstiges. Permanente link | 4 reacties

Nu da ‘k eraan denk: passeert gij eens langs de Colruyt om cola light? Anders wil ik ook wel gaan naar de GB aan de Dampoort—en moet ik dan iets anders nog meepakken?

Ik zal vroeg thuis zijn trouwens, maar ‘t is vanavond wel van vergadering voor Gentblogt trouwens (voor ‘t geval ik zou vergeten zijn dat te zeggen).

[@wannes: zielige mensen, wij? Ha! zie hoe we niet eens meer communiceren via commentaar maar wel via trackback! de toekomst! haha!]

metacommunicatie

De nieuwe mama

maandag 12 december 2005 in Sonstiges. Permanente link | 7 reacties

De verenigde S van A, waar tolerantie en rede hoogtij vieren.

Demons!

Het lijkt grappig, maar lééf maar eens in dat gezin. Brr.

weirdtelevisieusa

links for 2005-12-12

maandag 12 december 2005 in Links. Permanente link | Geen reacties

This doesn’t bode well

dinsdag 13 december 2005 in Kinderen. Permanente link | 5 reacties

Oeioei. Vanavond een vzw opgericht (u mag me allemaal secretaris noemen, jazeker), thuisgekomen om iets voor twaalf, en moeten constateren dat onze jongste al twee uur niet aan het slapen was.

Wat zeg ik, niet aan het slapen—aan het bleiren dat het geen naam heeft.

We zijn nu een kleine twee uur later en hij ligt toch (zij het wat ongemakkelijk) te slapen, maar nu is Louis al een uur aan het hoesten.

Van dat vieze hoesten dat meer op blaffen lijkt dan op hoesten. Van dat vieze “ik ga hier binnen zeer kort onnoemelijk zwaar ziek vallen” hoesten.

Ik ben al een paar keer gaan troosten boven, en als er één teken is dat het erg is: Sandra is aanwezig in het huis en toch laat Louis mij hem troosten. Zelie licht ook redelijk wat te kuchen, en in de kamer aan de andere kant van de overloop hoor ik Jan ondertussen ook wat hoesten.

En, zeer vervelend: als ik wil voelen of Louis koorts heeft, blijkt hij redelijk koel aan te voelen. Ik naar de badkamer, thermometer in een huidplooi—wat geraadt gij? Effektief: 38.1° C.

Tiedjuë. Vannacht geslapen (nu ja) tussen halfvier en zeven, en nu is het alweer halftwee. En, holadiee: hoofd– en oorpijn zijn mijn deel.

I’m so happy. No really I am.

Bring the wife and kids..

Yippee.

ziekkinderen

VZW

dinsdag 13 december 2005 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Zegt Roel:

Ik ben nu toch nieuwsgierig naar die vzw hoor. Wie a zegt…

Ah, euh. Rien de bien mystérieux. We zijn met aantal mensen die schrijven voor gent.blogt.be.

In projecten waar meer mensen in betrokken zijn dan “een paar”, en waar onvermijdelijk geld aan te pas komt (hostingkosten, milde giften zoals vrijkaarten of voedsel die we kunnen houden of verdelen of in wedstrijden weggeven, eventuele structurele samenwerkingen, etc.), is het altijd een fijn idee om het één en het ander duidelijk af te spreken en structureel in orde te krijgen.

En dus hebben we een vzw gemaakt, zo democratisch als maar enigszins mogelijk. Met volledige transparantie en waar de algemene vergadering—alle schrijvers—het meest te zeggen heeft.

Als we eerlijk zijn met onszelf, hebben op gentblogt de laatste tijd ene beetje ter plaatse getrappeld, en daar heeft de hele rompslomp van die vzw en perikelen en dergelijke ook wel iets mee te maken.

Maar nu we zo’n vzw hebben, en we binnenkort de bijhorende plichtplegingen achter de rug zullen hebben (Staatsblad, bankrekeningen, blabla), gaan we er Serieus Invliegen.

Om maar te zeggen dat er in de nabije toekomst allerlei Wreed Schone Dingen op til staan.

vzwgentblogt

links for 2005-12-13

dinsdag 13 december 2005 in Links. Permanente link | Geen reacties

Grr

dinsdag 13 december 2005 in Sonstiges. Permanente link | 4 reacties

Het is een goede regel dat men best niet te veel schrijft als men boos is.

Ik ben boos.

En ik ga dus niet al te veel meer schrijven vanavond.

Voor ik dingen zeg die ik morgen betreur.

Maar goed dus: grr.

boos

Wacht

dinsdag 13 december 2005 in Sonstiges. Permanente link | 7 reacties

De mens van het secretariaat van de wachtdienst vond niet zo snel een telefoonnummer van een dokter van wacht.

En dus heeft hij dan maar onze huisdokter zelf uit zijn bed gebeld.

Want: Louis heeft begod 39.5 van koorts. Den duts.

En nu komt onze huisarts langs.

Had ik al gezegd dat wij de beste huisarts van de wereld hadden? Ja? Welaan dan.

update ’t is zware koorts en hoesten en ongetwijfeld iets viraals en zo, maar tot nader order geen longontsteking. Voor alle zekerheid wordt er morgen een foto van Louis’ longen gepakt. Met de X-stralen en al.

zieklouisdokter

True

woensdag 14 december 2005 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

Dilbert vandaag:

Dilbert2002035151214

Scott Adams is misschien een wel een nurk als het op evolutie en intelligent design aankomt, maar voor werksituaties zit hij er vaak pléts op.

Een puber van zes

woensdag 14 december 2005 in Kinderen. Permanente link | 13 reacties

Help! Zelie is aan haar puberteit begonnen!

‘t Is nu al een paar keer dat een vergelijkbaar scenario zich afspeelt:

INT – EVENING – LIVING ROOM

In de buurt van zeven uur. Zelie moet haar kleren uitdoen en haar pyjama aandoen. Ze heeft net een doos van Doornroosje met een diorama erin bovengehaald. De doos heeft een schuifje waarin een doos met een DVD zit.

PAPA

Zelie, kleertjes uit en pyjama aan! 

ZELIE

ongeïnteresseerd, begint diorama-doos van DVD van Doornroosje uit te pakken

Jaja.

PAPA

Zelie, je kan straks met die doos spelen, maar nu moet je je kleren uitdoen. 

ZELIE

zonder opkijken—ze staat op minder dan een halve meter van papa verder aan de doos te pulken

Uh huh. 

PAPA

Zelie. Kleren uit. Nu. 

ZELIE

het diarama is nu open, ze begint de doos van de film uit zijn schuifje te halen; op bijzonder verveelde toon—onderverstaan “hij is daar weer met zijn gezaag”, en ook wel “ik draag zó al de last van de wereld op mijn schouders, en nu komt dít er nog eens bij”:

Jààààààààà.

PAPA

Zelie, laat die doos liggen, en doe nù uw kleren uit en uw pyjama aan! 

ZELIE

Zeg! Ik ga gewoon eerst die film eruit halen! 

PAPA

Nee Zelie: geen film uithalen. Laat dat liggen, en doe nu meteen uw pyjama aan. 

ZELIE

nog altijd zonder eigenlijk op te kijken en zeer weinig geïnteresseerd

Jaja. Ik ga eerst die film uithalen.

PAPA

Zelie! Laat. Liggen. Kleren uit! Pyjama aan! Nù! 

ZELIE

plots, een echte Kevin the Teenager waardig, en ook completely out of the blue, hysterische huilbui

Maar alleez! ‘t Is gewoon niet eerlijk! Jullie zijn altijd kwaad op mij! Ik kan hier gewoon nooit iets doen! Ik wil gewoon die film bekijken! Mag dat dan niet soms? 

PAPA

Nee Zelie, ik heb gewoon gevraagd dat je eerst je kleren uitdoet en je pyjama aandoet. 

ZELIE

hysterisch krijsend

Jamaar ik was gewoon die film aan het bekijken en ik was mijn kleren aan het uitdoen en ik ging mijn pyjama aandoen en ik mag hier gewoon niets doen of iedereen is altijd kwaad op mij!

Waarna ze luid snikkend in de zetel troosteloos gaat liggen doen.

Ahem. Ik denk dat er iemand is die vindt dat haar twee zieke broertjes teveel aandacht krijgen.

kinderenzelie

kch

donderdag 15 december 2005 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Rokers

donderdag 15 december 2005 in Sonstiges. Permanente link | 16 reacties

Kijk, het spijt mij, maar rokers beginnen mij meer en meer te storen. Ik word er bijna zo ambetant van als mijn grootmoeder, in illo tempore.

Vanmorgen was ik, wegens thuis moeten passen op twee slapende zieke kindjes terwijl Sandra Zelie naar school voerde, te laat voor de trein van 7u23 en te vroeg voor die van 8u23. Ik dus naar het cafetaria (wat heet!) van Gent-Dampoort om een krant en wat Cola te gaan kopen.

Ik daag om het even wie uit om in dat hok binnen te stappen en niet gedegouteerd te zijn. Alles ziet er grauw van de sigarettenrook en er walmt u een lucht tegemoet als was het lokaal jaren geleden opgetrokken uit aangestampte sigarettenpeuken, en sindsdien nooit meer verlucht.

De geur is zó doordringend dat ik hem om kwart voor negen in Aalter nóg ruik in de Morgen die ik er om tien voor acht kocht. Er liggen op de toog achter glas boterkoeken: ik ben ervan overtuigd dat een gezondheidsinspecteur ze meteen verbiedt wegens mogelijke nictoinevergiftiging. Nee, de stank is er gewoon niet te harden.

Enfin, ik mijn aankopen gedaan, half wurgend en zo snel als menselijk mogelijk, terug naar buiten, naar boven op het perron op een bank gaan zitten—wat komt er naast mij zitten? Zo’n vrouw, type neusring, jeans, witte anorak, zwart haar geblondeerd met drie centimeter uitgroei, versleten aan 25. Druk aan het zuigen aan een stompje sigaret.

Haar ene sigaret was bijna opgezogen, haalt ze een tweede boven, steekt ze aan aan de sigaret in haar mond, smijt ze de peuk op de vloer, en begint ze te tjoezen op die tweede sigaret.

En dan bedoel ik dus wel degelijk wat ik schrijf: kauwend zuigen, met een welhaast Xaviera Hollanderachtige gretigheid. Blik op oneindig, vingers rond de sigaret geklemd, alsof haar leven ervan af hing. De rook ongetwijfeld tot onderaan de longen naar binnen trekkend, daar twee ademtochten houdend, en dan langs neus en mond tegelijkertijd uitblazend.

Als het u stoort, hoor ik u zeggen, zet u dan ergens anders. Inderdaad. Heb ik dan ook gedaan. En voor één keer zelfs niet eens ostentatief, zonder enig evil eye throwing naar die vieze dame in kwestie.

Merk trouwens op dat het voor mij helemaal niets te maken heeft met de discussie over passief roken: ik kan me inbeelden dat we met alle uitlaatgassen en watnog genoeg vuiligheid in ons lijf krijgen dat we dààr eerder aan gaan doodgaan dan aan de occasionele flard sigarettenrook. Nee, voor mij is het alleen maar dat ik het vies vind.

In het openbaar is toch iedereen vrij om te doen wat hij wilt? Ja, misschien. Ik zou eigenlijk mogen hopen dat een treinperron een publiek gebouw is, en dat daar een rookverbod is, of tenminste komt, maar wat er ook van weze: zelfs als het màg, neemt dat niet weg dat het ik het walgelijk vind. Net zoals er geen wet is die mensen verbiedt om zich in de zomer niet te wassen, drie kilo asperges te eten en dan in hun broek te pissen, vervolgens een bol look rauw op te vreten—en zo op een treinperron zich naast mensen te gaan zetten.

Zelfde verhaal op restaurant trouwens: zelfs àls er aparte tafels voor rokers voorzien zijn, zolang die mensen niet met een persoonlijke afzuigkap uitgerust worden, slagen ze er voor mij in om mijn eten te verpesten. Dat verbod op roken in restaurants kan er niet snel genoeg komen.

En dan een algemeen rookverbod, met uitzonderingen voor medische redenen. Op voorwaarde dat het in de beslotenheid van hun eigen huis gebeurd. Niet in de burt van de kinderen. In een daarvoor voorziene rookkamer in de kelder.

O ja, dat van dat passief roken: één uitzondering. Stuur Gaia op de kantine van de Dampoort af, dat ze die arme papegaai kunnen ontzetten die daar hele dagen naar lucht zit te happen.boosrokenstation

Naamgeving

donderdag 15 december 2005 in Computers en dingen. Permanente link | 23 reacties

Servers: Silicon, Nitrogen, Hydrogen, Sulfur, Titanium, Lithium, Boron, Magnesium, Aluminium en dergelijke.

De PC’s thuis: Shoggoth en Cthulhu voor de mijne. En SandraP4, ZelieP3, LouisP3, JanP3, maar die vier staan voor het moment niet aan.

Op mijn vorig werk, vóór ze allemaal namen als fp32gent1 en dergelijke kregen: Mingus, Parker, Davis, en dergelijke.

En u?

[via]

computer

Folksanomaly

donderdag 15 december 2005 in Internet. Permanente link | 6 reacties

Bleh.

Dan begint een mens eens tags te gebruiken, en dan linkt hij daar eens automatisch beelden van Flickr aan…

Dit is wat Flickr op 15/12/2005 om 12u30 of daaromtrent dacht over het gegeven “computers”:

Flickr over 'computers'

Unicorn chasers! Getcher unicorn chasers:

Unicorn

Tiedju

donderdag 15 december 2005 in Kinderen. Permanente link | Geen reacties

[op de toon van die zeehond van vorige week in Neveneffecten toen hij uit de zee opdook en zag dat er een ijsbeer aan zijn luchtgat zat:]

Fùùùùck maat, een longontsteking.

Allez, we weten weer hoe we onze dagen productief gaan kunnen vullen.

update: how cute is that? Louis daarjuist aan de telefoon:

ik heb een ong ontstekening!

Louisziek

links for 2005-12-15

donderdag 15 december 2005 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Typisch

donderdag 15 december 2005 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Godverdomme.

Met Jan en vooral Louis ziek, heb ik besloten om een deeltje van mijn overuren op te nemen.

Dus dat ik morgen thuis ben bijvoorbeeld.

Op weg van Brugge naar Gent, op de trein, ben ik ziek gevallen.

‘t Is begonnen met buikpijn en vreselijke rugpijn, en nu zijn we een uur of vier later, en heb ik drie keer overgegeven. Nu ja, ik zeg “overgeven”, ik bedoel eigenlijk “zijdelings over de leuning van de zetel hangen en niets uit mijn maag krijgen wegens leeg”.

Over het toilet gaan hangen, trouwens, voor wie zich de vraag zou stellen, is sinds mijn Wreed Accident gewoon lichamelijk niet meer mogelijk.

Het lijkt wel alsof ik een voedselvergiftiging heb, ware het niet dat ik vandaag niets gegeten heb en gisteren gewoon dezelfde spaghetti als Sandra en de kinderen.

Maar het is dus fucking typisch: van het moment dat er risico is dat ik even thuis zou kunnen zijn op een dag dat ik eigenlijk zou moeten werken, val ik ziek.

En als u me nu excuseert: I have some dry heaving to do.

ziek

Persconferentie

vrijdag 16 december 2005 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Vannamiddag is het de lancering van het eerste neveneffect van gentblogt

Er komen acties, en rondleidingen, en er worden dingen verkocht, en er wordt een brunch geveild op eBay, enfin: allen daarheen.

In de kelder van de Boekentoren op de Blandijn, om 14 uur.

Hoezee!

gentblogt

Computer kapot

vrijdag 16 december 2005 in Computers en dingen. Permanente link | 21 reacties

Damned.

Ik dacht, ik ga eens grote kuis houden op de computer. En vrac dingen ontinstalleren die ik toch niet gebruik. Brol zoals Google Desktop Search en spelletjes die ik al geen maanden meer gespeeld heb en zo.

Ik heb een stuk of tien kleine prutsen ontgeïnstalleerd voor ze me vroegen om de computer te rebooten, voor Google Desktop Search. En toen de computer weer herstartte, kreeg ik mijn desktop te zien, maar niet veel anders.

Een three finger salute later stond task manager mooi te blinken, dus dat werkte nog, ’t is altijd dat, dat hij niet volledig vasthangt. File > Run > explorer.exe: nada. Hm. Weird. Vóór ik iets doe, eens herstarten in safe mode… zelfde resultaat.

Reboot, ctrl-alt-del, explorer.exe: niets. De taskbar flitst er even op, maar dat is het. Er staat na afloop ook geen explorer.exe-proces te draaien. Vreemd. Bon. Eens naar Windows Update gaan? IExplore.exe: zelfde resultaat, geen antwoord. Firefox: start op. DirectoryOpus, mijn explorer-vervanger: start op. MS Word: geen probleem.

Eigenlijk: alles werkt behalve iexplore.exe en explorer.exe. Ik verdenk er Google van dat die bij het ontinstalleren van toolbar en desktop search allerlei smerigheid uitgehaald heeft.

Een nieuwe Internet Explorer downloaden en installeren lukt niet: hij zegt me dat ik al een nieuwere versie staan heb. Installatie volledig downloaden en met ie6setup.exe /q installeren lukt wel, maar heeft geen effect: ’t is na installatie en booten nog hetzelfde.

Wanhoopspoging, een beetje: heel XP Service Pack 2 downloaden en proberen herinstalleren. En daar ga ik nu aan beginnen. <Wishing myself luck>

update 16:07
SP2 wil niet installeren omdat hij smss.exe niet gesloten krijgt. Grr. Nee, ik heb geen virussen of trojans of adwaremiserie staan. Ik ga nog maar eens in safe mode booten, me dunkt.

16:15 Damned. Het geeft ook problemen op die smss.exe in safe mode. Zucht. Ik ga voor de zekerheid nog eens zo’n adaware of zo downloaden en laten draaien.

17:50 adaware staat al een tijd te kauwen op mijn harddisks, hij is al een half miljoen objecten verder, en zou er al een paar anomalieën uitgehaald hebben. Zeer waarschijnlijk cookies die hem niet aanstaan, maar goed.

18:14 85 tracking cookies gevonden. Pff. Big deal. Nog maar eens booten, een mens weet nooit.

update 3u20: ’t was de schuld van Googlecomputerkapot

Gastblogger

vrijdag 16 december 2005 in Politiek. Permanente link | Geen reacties

Om het met Brel te zeggen:

On n’était pas du même bord
On n’était pas du même chemin
Mais on cherchait le même port

Ik ben niet meteen van dezelfde politieke familie als de man, maar als ik zijn entries als gastblogger op gentblogt lees (Een drukke maandag en De week van Sas … vervolg! tot nog toe), word ik bijna emotioneel van zoveel toch tenminste oprecht lijkende communicatie. :)

Sas is, of komt tenminste over, als ein ganz zuumpaatischer Tuup.

En ik denk niet dat ik de enige zou zijn die het fantastisch zou vinden mocht hij een echt weblog zelf bijhouden: ik heb denk ik op die twee tekstjes meer geleerd over die mens, wat hij doet en wat hij denkt, dan op alle jaren dat ik in zijn stad als (toegegeven, zéér weinig in gemeentepolitiek geïnteresseerde) min-of-meer-onderdaan doorgebracht heb.

O ja en trouwens: ik kan het in diezelfde contact ook niet meer of minder dan een regelrechte schande vinden dat Freya Van den Bossche het niet nodig vond om zich ook maar enige moeite te getroosten.

Ja, gentblogt is Vrij Nederland natuurlijk niet, en ja, er was uiteraard een Bal Fatal op poten te zetten, maar toch: belofte maakt schuld, dedju.

Dixit

vrijdag 16 december 2005 in Kinderen. Permanente link | 3 reacties

Charmante kinderen.

Louis: Mama heeft een dikke poep gelijk een olifant.
Zelie: Nééé! Mama heeft een dikke poep, maar niet zó een dikke poep als een olifant.

kinderen

Kapot (weeral)

vrijdag 16 december 2005 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

’t Is weer van dattum bij Typepad:

Kapot

Eens benieuwd wat het excuus deze keer zal zijn. En wat onze lokale Chef-SixApart daar allemaal over denkt.

Want ’t is niet omdat mijn “hoofdweblog” niet meer bij Typepad staat, dat ik geen betalende klant meer ben natuurlijk. En ik vermoed zo dat ik niet de enige zal zijn die zijn Terms and Conditions eens ernstig gaat nalezen: een heel aantal mensen betalen geld—niet eens heel erg weinig geld—voor een dienst die het niet (voldoende) doet.

Ach ja, ik was het bijna vergeten natuurlijk:

ooooooo

We’re sorry! You won’t blame us will you? We’re so cute! Ki-yooote!

Meh.typepadkapot

Allemaal SAM

vrijdag 16 december 2005 in Sonstiges. Permanente link | 6 reacties

Kijk kijk kijk.

Ik krijg eigenlijk de kriebels van die hele SAM-histories, maar misschien moet ik nu wel eens beginnen kijken?SAMboekentoren

Foto’s van de Boekentoren

zaterdag 17 december 2005 in Foto's. Permanente link | Geen reacties

‘t Was vrijdagnamiddag, zoals ik mag hopen zla duidelijk worden uit de weekendkranten, persconferentie voor boekentoren.be, in de kelder van de Boekentoren.

Ik was erbij om foto’s te pakken voor gentblogt, maar uiteindelijk was het me niet echt duidelijk waar precies foto’s van te nemen: van Lien en Ilse terwijl ze een powerpoint deden? Of van de journalisten die er waren, een soort fotografische arroseur arrosé?

Enfin, ik heb een paar foto’s genomen van Lien en Ilse, en ook van de journalisten, maar die leken me wat, eum, zelfbevlekkend. (De foto’s, welteverstaan; niet de journalisten. Toch niet tijdens de persconferentie. Toch niet voor zover ik kon zien. Niet dat ik daar specifiek op aan het letten was, daar niet van.)
Ik heb ook een fiemken gemaakt op miniDV, kwestie van dat ooit eens, te zijner tijd, in het grote digitale gentblogt-archief te smurfen.

En voor de rest: wat rondgewaard in de kelder, en wat random foto’s genomen. Het ligt er eigenlijk vol met materiaal; en ik vond het nog het spijtigste van al dat mij videocamera op het statief stond dus dat ik niet meer foto’s met een grotere f heb kunnen pakken.

Tijdschriften

Al heeft het natuurlijk wel wat, die foto’s met de Siggma 30mm op f/1.4, met, eum, welgeteld praktisch géén depth of field.

Funderingen zijn belangrijk

Papier

En het materiaal is er natuurlijk wel gefundenes Fressen… oude en nieuwe boeken en tijdschriften door mekaar, vergeelde boeken, boeken die aan het vergaan zijn, tijdschriften die geen mens nog ooit zal lezen (tijdschrift over hygiëne jaargang van 1867, iemand?), en daarnaast in vreemde juxtapositie: moderne rolrekken, jaren en jaren Knack, en massieve mensenhoge chauffagebuizen. En een kerkhof van kapotte boekenrekjes:

Zevende verdieping

Wiel kapot

O ja, wat ik eigenlijk wou zeggen: er bestaat ook een Flickr-groep voor de boekentoren. Al wie foto’s heeft van de Boekentoren, van binnen, van buiten, van onder of van boven: van harte welkom in http://www.flickr.com/groups/boekentoren.

boekentorenfoto

Terug naar de laptopzak

zaterdag 17 december 2005 in Computers en dingen. Permanente link | Eén reactie

Mijn tabletPC, die net terug was uit reparatie, is weer naar de reparateur vertrokken.

De symptomen: de computer is zo traag als een salamander na anderhalf uur in het koelvak. Nu, de Toshiba M200 is geen beest van een snelheidsduivel; zelfs met de 2GB geheugen die ering zitten, maar de performantie nadat hij “gerepareerd” was, was gewoon onaanvaardbaar traag.

Vóór ik kon beginnen schrijven op het scherm, moest de computer er gemakkelijk vijf seconden over nadenken. En het programmaatje dat voor die pen input zorgt, tabtip.exe, bleef bij negen van de tien reboots ook gewoon hangen.

Films afspelen was er ook niet meer bij. Vroeger kon ik een DVD insteken, het scherm in portrait mode draaien, op de bovenste helft naar een film kijken op 1050 pixels breed en dan nog een browser van 1050 op 800 pixels overhouden onderaan. Nu: zelfs in landscape mode, zelfs met een internetkwaliteit filmpje op 100% van de pixelgrootte van op de harddisk afgespeeld, kon ik geen vijf seconden kijken zonder dat de film stokte en het geluid uit sync geraakte.

En ja, vóór er iemand de vraag stelt: het eerste wat ik gedaan heb, is de hele computer vers geïnstalleerd van de installatie-DVD en alle windows updates en drivers en watnog op gesmeten.

Als ik toch zou moeten gokken, gok ik op een probleem met het moederbord. Of het geheugen. Of zoiets.

Maar dat was hoegenaamd niet alles: het verklikkerdingetje dat moet vertellen wanneer het scherm van portrait naar landscape omgeplooid wordt, was kapot. Want het scherm wou niet automatisch verschakelen naar portrait, maar eens het in portrait stond, ging het wel vanzelf weer af. At random intervals. En dan weer terug. Flikkeren. Over en weer. Om zot van te worden.

En daarnaast was er ook iets met de USB, die geen stroom meer gaf gelijk: de externe DVD-lezer die het vroeger altijd al deed met één USB-kabeltje voor data en één om de batterij opgelden te houden, werkte nu alleen maar meer als ik de transfo aankoppelde.

En ook: zelfs als ik de computer manueel af zette met een shutdown, dan nóg werd hij vaak plots “wakker” in de computertdraagtas. Zodat ik thuis kon komen met een welhaast gebakken laptop. Nee, er stond geen “wake up on network connection” of zo aan.

Enfin; allerlei was er mee aan de hand.

Ik was eigenlijk niet van plan er een groot spel rond te maken, en rustig het anderhalf jaar af te wachten tot hij wegens afschrijving aan vervanging toe was, maar uiteindelijk: de computer was toch nog onder garantie voor de reparatie. En na enige zachte dwang van de chef-IT heb ik hem alsnog ingepakt en klaargezet voor verscheping.

En zit ik nu dus met een voorlopige vervangcomputer. Een, even kijken, Dell Precision M70. Groot, krachtig, 1680×1024 scherm, redelijk snel. Met eigenlijk maar twee nadelen: een QWERTY-toetsenbord, en een neiging om heel erg warm te worden.

QWERTY is vooral een probleem omdat ik niet weet waar de “kleiner dan” en de “groter dan” en de backslash zitten, en ik dus geen html meer kan typen. De rest lukt me wel, want ik heb tot mijn eigen verbazing gemerkt dat ik eigenlijk gewoon helemaal blind typ tegenwoordig, maar de toets die normaal net rechts van de linker-shifttoets zou moeten zitten, is wég!

En die warmte, die is opgelost met de truuk van de laptopzak. De laptopzak op mijn schoot en de computer op de laptopzak zetten, yepyep.

laptop

Davis heerst

zaterdag 17 december 2005 in Sports. Permanente link | 2 reacties

Maar-jongens-toch-maar-jongens-toch-maar-jongens-toch.

Steve Davis zit in de finale van het UK Championship snooker, en het was een onmetelijk fantastische match.

Ik sprong een metaforisch gat in de lucht toen hij 9–6 won van Stephen Hendry—ik voelde me ineens vijftien of twintig jaar jonger.

snooker

Fucking Google

zaterdag 17 december 2005 in Computers en dingen. Permanente link | 8 reacties

Ik heb de halve dag doorgebracht, in steeds verder gezochte prutserijen, om te proberen mijn computer weer aan de praat te krijgen.

Safe mode, registry hacking, manueel allerlei zever runnen, uiteindelijk was ik bijna op het punt om alles opnieuw te herinstalleren. Had ik me er bijna bij neergelegd dat ik mijn eigen computer voor de eerste keer in vele jaren zou moeten herinstalleren.

En dan kreeg ik het idee om Google Desktop maar eens te herinstalleren.

Hey presto: de computer werkt weer zoals hij vroeger werkte. Maar als ik het weer weg doe, werkt het niet meer.

Inderdaad: de computer werkt als ik Google Desktop installeer, en de computer is kapot als ik Google Desktop verwijder. Wél Google: werkt. Niet Google: werkt niet. Google ja: computer doet wat hij moet doen. Google nee: computer is onbruikbaar.Doet het één keer, doe het twee keer, doe het vijf keer: niets aan te doen. Ik moét Google laten staan of de computer werkt niet meer.

Wacht, laat het mij even heel erg duidelijk stellen:

Google zijn fuckers.

Zo. And with that off my chest: ik ga eens een poging doen voor een voorstel van logo voor gentblogt.googleboos

Milde giften

zaterdag 17 december 2005 in Sonstiges. Permanente link | 6 reacties

‘k Zie tegenwoordig overal, en ook al op van weblogs, jongens schuppen op nen bal van die banners van make poverty history.

Al die mensen die in deze dagen van festive good cheer reklam maken voor het eindigen van het onrecht in de wereld, allemaal goed en wel, maar kwijtschelding van schulden aan allemaal landen die schulden hebben opgedaan omdat hun diktators van leiders decennia lang liever F-16’s en mega-kathedralen en stuwdammen in de woestijn bouwden, da’s mij ein bißchen te ver van huis.

Ik ben persoonlijk nogal gewonnen voor “steun het noodlijdende gezin Vuijlsteke-Pattyn—milde giften van computermateriaal en trekzetels voor hun vierde kindje zijn welkom”, maar als er nóg waardiger alternatieven zouden zijn die nóg meer van toepassing zijn voor een nóg groter deel van Gent of pakweg Vlaanderen of België, zou ik daar ook eventueel een mogelijkheid in zien natuurlijk.

Als de mannen van Penny Arcade via hun Child’s Play bijna een half miljoen dollar kunnen verzamelen, dan zou het toch mogelijk moeten zijn om met een paar mensen bij mekaar ook iets nuttigs te doen?

Nú is het misschien wel al een beetje te laat, kan ik me inbeelden, en het is in Vlaanderland niet zo gemakkelijk als in de VS om internetgewijs geld te verzamelen, maar zouden er er zo geen waardige doelen zijn die aandacht nodig hebben?

Niet the usual suspects genre Amnesty International, maar dingen zoals pakweg het Meisjeshuis? Of zoiets?

Allez, ‘t is maar een gedacht natuurlijk.

Kan die incestueuziteit van de ons-kent-ons-osfeer nog iets ten goede opbrengen?

goed doel

Kontent sowie ein Kätzchen

zaterdag 17 december 2005 in Computers en dingen. Permanente link | Geen reacties

Ik zit draadloos op het interweb!

…maar eigenlijk en tegelijkertijd ook: call me Doctor Stoopid.

Wat is er gebeurd?

Ik heb dus sinds gisteren zo’n proper vers bakbeest van een draagbare (versleurbare, more like) computer, ik kom daarmee thuis, maar dat ding wil niet op mijn draadloos netwerk geraken.

Gedimme, denk ik, drivers. Want er zit wel degelijk zo’n netwerkdinges-zonder-draad in, enfin dat verzekert de website van Dell mij toch. En mijn lijst van devices zegt me dat er welgeteld één niet-herkend ding in de computer zit, en dat dat een network adapter is.

Ik dus naar Dell gesurft, de driversectie bezocht voor mijn specifiek Service Tag, gedownload, proberen installeren: nada.

Grr!

Nijdig, naar de FNAC getrokken, een draadloos pcmcia-kaartje gekocht, in de computer gesmurft, gemerkt dat het niet meteen herkend wordt zonder drivers (serves me right voor de meest El Cheapo Bastardo van alle mogelijke El Cheapo Bastardo-kaarten te kopen). Naar de website gegaan; drivers gedownload, explorer opengedaan om te zoeken naar de ge-ontzipte files… hé.

Tiens.

Wat ziet mijn lodderig oog daar?

Draadloos

O kijk. Een hele lijst drivers, onder meer ook voor de ingebouwde wireless-dinges. Ahem.

Een dubbelklik en niet eens een reboot later, en ik ben on-line.

Enfin ja. Kan ik iemand een plezier doen met een weliswaar goedkope maar daarom niet minder werkende en nog nooit gebruikte Wireless-kaart?

computernetwerkdraadloosstom

Zoeken

zaterdag 17 december 2005 in Sonstiges. Permanente link | 4 reacties

Hoezee! Op een aantal klassiekers na, ben ik bijna van alle porno af in mijn zoekreferrers. Dit zijn de meest gebruikte zoektermen, de pagina’s waarop ze terechtkomen en het aantal bezoekers ervoor de afgelopen twee weken:

Zoals altijd, geldt hier uiteraard ook dat het allemaal een zipfdistributie is (o sorry, Long Tail—must… hype… web… 2.0…), en dat de termen waar maar een paar keer naar gezocht wordt, eigenlijk de grappigste zijn.

Ik heb niet meteen snel statistieken bij de hand, maar als ik wil lachen, kan altijd even monitoren via de mint die nog draait op de server:

Referers

Tee hee.

Eejits

zaterdag 17 december 2005 in Computers en dingen. Permanente link | Geen reacties

Kijk, een HTML-quiz voor idioten!

En er zit zelfs een vraag in die verkeerd is:

 • Which is not a valid web page extension?
 • htm
 • htl
 • asp
 • php

Eum—sinds wanneer zijn er “ongeldige” namen op het internet? Als ik beslis om mijn webpagina brol.htl te noemen, of teen.oftander, of gewoon laat.mijnhoofmetgrust, dan is dat toch gewoon mijn beslissing?

Of de mime types en watnog juist staan, is nog een andere zaak natuurlijk, maar ongeldig?

Het commentaar op digg is anders ook wel grappig. Die mannen hebben Anne van Kesteren duidelijk nog niet bezig gehoord. :)

links for 2005-12-17

zaterdag 17 december 2005 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Bloghoudelijke mededelingen

zaterdag 17 december 2005 in Sonstiges. Permanente link | 7 reacties

één

Kijk eens wie bijvoorbeeld wél Google Ads mag plaatsen? En ik niet, op geen enkele van mijn websites. Ik heb zelfs geprobeerd met andere namen en adressen, maar neen. Zelfs op websites van klanten, die gewoon objectief gezien zwaar zouden scoren wegens bijvoorbeeld in sectoren die zwaar reclamegeld opleveren.

Sour grapes, moi? Tùùrlijk niet. Maar ik begin het wel een beetje verdacht te vinden. Alsof ze op de één of andere manier wéten dat ik het ben die de aanvraag doe… aaaaardig!

twee

Er was een probleem met mijn RSS2 feed. ‘t Was de schuld van een plugin die het nodig vond om een nutteloze extra blanco regel toe te voegen aan elke gegenereerde pagina.

Maar goed, ‘t is opgelost. Denk ik toch.

drie

We zijn vanavond naar een kerstfeestje gegaan. Ik heb genoeg vitriool verzameld om wel twee weken aan een stuk boze entries te schrijven.

Maar doe ik dat? Welnee. Zolang mijn kinderen er content zijn, en mijn aanwezigheid beperkt blijft tot één of twee keer per jaar, houd ik me wel in.

Les van de namiddag: blijf u voorhouden dat meestal de meeste mensen niet a priori boosaardig zijn. En dat de kans astronomisch groot is dat wat als boosaardigheid overkomt, gewoon rank incompetence is.

O ja, dat geldt niet voor die ene mens die ik rond het eind van de avond toegesnauwd heb “yow, ouwen, ‘t is niet omdat ge voor enen avond uit het oud manennhuis moogt komen, dat g’u gelijk een zwijn moet gedragen”. Tegen wiens vrouw ik heb moeten zeggen, toen hij deed alsof hij me niet begreep: “madam, zegt tegen dienen ouwen dat het niet is omdat ze hem nekeer nen avond uit het oud mannenhuis laten, dat hij hem mag gedragen gelijk een zwijn”.

metameta

SixApart kapotheid

zaterdag 17 december 2005 in Computers en dingen. Permanente link | 5 reacties

Zegt Maarten:

Hallo,

Maarten van Six Apart hier, de ‘lokale chef’ zoals je dat zo mooi uitdrukt.

Eerst onze welgemeende excuses voor het ongemak vrijdag. Tijdens onderhoudswerkzaamheden waarbij extra aparatuur werd geïnstalleerd om het systeem betrouwbaarder te maken, sloeg de wet van Murphy toe en ging er het één en het ander mis. Meer bepaald vielen de storage servers uit waar gepubliceerde blogs op worden bewaard.

Tijdens het weer in gang zetten van die dingen bleek een disk-check nodig te zijn die verscheidene uren heeft geduurd. Ondertussen werden reserve-servers ingeschakeld, maar die hadden geen recente versie van de data staan en alles er opnieuw op genereren zou te lang duren. Ze werden dus zonder update on-line gezet, en de applicatie zelf werd tijdelijk uitgeschakeld.

Hierdoor was bloggen gedurende een aantal uren onmogelijk en werd een vier dagen oude versie van de meeste weblogs getoond in plaats van de recentste berichten. Intussen zou alles weer bij het oude moeten zijn. Meer info op http://www.blogologie.be en http://status.sixapart.com.

We zitten zelf (uiteraard) erg verveeld met deze zaak. Wees er zeker van dat ze in San Francisco binnen niet al te lang met een mededeling zullen komen.

En neen, cuteness is geen excuus.

Maarten

Ach ja. Maarten bedoelt het allemaal goed, ongetwijfeld. En hij kan ook niet meer doen dan herhalen wat de Groep zegt natuurlijk.

De “meer info” op blogologie en status.sixapart is, maar dat had ik niet verwacht, niet meer info. Het is gewoon wat we allemaal al wisten, en wat Anil Dash en anderen al links en rechts bij diverse weblogs en andere achtergelaten had.

En wat CEO Barak Berkowits ongetwijfeld nog eens met licht andere woorden en na wat over-en-weer met de PR-firma (of niet, wie weet), zal herhalen in een mooi geformatteerde mail binnen zeer kort.

Maar, en ik had toch ergens gehoopt dat ze dit ondertussen ergens een beetje zouden doorhebben: dat-interesseert-ons-niet.

Nu kijk eigenlijk: voor mij hoeft het al helemaal niet meer, want mij zijn jullie kwijt als klant. Maar voor de geïnteresseerde medeburger, graag toch een aantal antwoorden, als het even kan. Andere mensen zullen de vragen beter kunnen stellen, ongetwijfeld, maar goed:

Om te beginnen, zuiver technisch en zeer low-level, met het huidige probleem: waar zijn jullie christelijke gedachten om een missiecritisch deel van de hostinginfrastructuur eventjes te vervangen zonder het worst case scenario in gedachten te houden? Zonder te controleren of er wel backups zijn recenter dan een week tot twee dagen oud? En eens het ondenkbare gebeurd is: waarom zijn wij, klanten, nooit geïnformeerd?

Over die communicatie en die informatie en zo: waarom is er zo weinig? In het algemeen? De website leert ons:

Mena Trott is president and a co-founder of Six Apart.

Mena’s Corner is my chance to show the inner workings of a start-up and give the outside world a glimpse into our challenges, our achievements, and our professional passions.

Mena’s Corner heeft sinds 8 december geen nieuwe entries meer gekregen. Even de entries van het laatste kwartaal checken:

 • 4/10: we bestaan vier jaar!
 • 7/10: ik heb een stommiteit gezegd op web2.0
 • 11/10: ik ben naar web2.0 geweest
 • 26/10: typepad is al weken kapot. sorry hé.
 • 3/11: typepad is nog altijd kapot maar we gaan ons best doen
 • 17/11: typepad is weer in orde, het gaat nooit meer gebeuren, we hebben ons lesje wel geleerd
 • 17/11: o! ik was op tv!
 • 7/12: ik heb “fuck” gezegd on stage
 • 8/12: sorry dat ik “fuck” gezegd heb on stage

Negen entries op een kwartaal. En ziet iemand een trend in de inhoud?

Het kan zijn dat ik me vergis natuurlijk, maar ik heb wellicht ergens de developer blogs gemist. Die waar ze uitleggen hoe ze precies de miserie met beeldenuploads gaan oplossen bijvoorbeeld.

Het kan ook zijn dat ik me nog altijd vergis, maar ik heb ook ongetwijfeld de andere corporate blogs gemist. Die waar ze nu eindelijk eens uitleggen hoe het precies zit met al die duizenden (tienduizenden?) mensen die consistent élke maand aan vele honderden procent van hun maandelijkse bandbreedtequotum zitten, en vele keren teveel gigabytes opslagruimte verbruiken.

Bon, ik weet dat ik in een droomwereld leef als ik zeg dat ik het fijn zou vinden te weten precies hoeveel miljoen klanten Typepad heeft. Ik weet dat het er miljoenen zijn, dat geven ze zelf toe. Waarom is dat relevant? Omdat ik denk dat eens mensen beseffen om hoeveel geld het precies gaat (het minimumbedrag voor een jaarabonnement is $ 50 per jaar, reken en tel), ze misschien iets minder vergevingsgezind riskeren te zijn.

Comet? I could not care less. Ik heb ongeveer de helft van de naar mijn persoonlijke smaak desastreus slecht presentatie op Demo2005 gezien, en colour me uninpressed. Tenzij het 180° anders is dan MovableType van architectuur, spendeer ik er denk ik zelfs geen tijd aan om het te evalueren.

MovableYahoo!Type? Big bloody deal. Ik had begrepen dat ze hetzelfde gaan doen bij Yahoo! met WordPress. En bij About.com zijn ze de MovableTypes aan het vervangen, één voor één, door WordPressen. Maar kan dat met schelen? Nee, ook niet.

Ik wil weten waar ze echt naartoe gaan. Wat hun groot plan is. Hoe ze het gaan doen. En niet pie in the sky hoe, nee: meat and bones hoe. Channel 9 hoe. Niet Alvin and the Chipmunks trust us cause we know what to do no really we do honest injun.

Er zijn grenzen aan het naief zijn. Die zijn in mijn geval bereikt bij de vorige keer dat het mis liep, eind november. Het geluk dat ze hebben bij 6A, is dat ze enorm veel klanten hebben die technisch gezien zo dom zijn als het achtereind van een varken, en die nooit vanzeleven gaan verhuizen.

Dat weten ze bij de geldschieters van 6A ook wel natuurlijk: 90% van de klanten van SixApart leest enkel zijn eigen weblog, dat van zijn vrienden en kennissen, en misschien links of rechts een recepten– of modelbouwweblog. Die trekken zich al dat geneut van de wat-heet-blogosfeer geen zak aan. Ze hebben nu uiteindelijk een weblog, houden het al een tijd vol, vinden het super, stellen zich geen vragen, en zijn dankbaar voor wat SixApart ze geeft.

En dààrom kunnen ze bij SixApart dan ook zo cynisch zijn.

Tja.

Behoorlijk ziek, vind ik dat.

SixApartkapotboos

links for 2005-12-18

zondag 18 december 2005 in Links. Permanente link | 5 reacties

Marokkaans

zondag 18 december 2005 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

We hebben vanmiddag…

Een kist leeggoed

allemaal couscous en tajinges gegeten van bij de Mimosa aan de overkant van het water.

‘t Was wreed lekker.

voedsel

Het schijnt dat ik zaag

zondag 18 december 2005 in Typepad. Permanente link | 3 reacties

Zegt dog of flanders:

Als 90% van de klanten content is met 99% uptime, of zelfs 95% uptime, en liever extra functionaliteit heeft voor hun geld in plaats van extra negens na de komma, zult ge nog lang kunnen zagen.Als 90% van de klanten content is met 99% uptime, of zelfs 95% uptime, en liever extra functionaliteit heeft voor hun geld in plaats van extra negens na de komma, zult ge nog lang kunnen zagen.

Neen, ik zaag niet over extra uptime.

En ik betwijfel sterk dat 90% van de klanten meer functionaliteit wil—dat zou wel de eerste keer zijn dat de grote massa echt functionaliteiten nodig heeft.

Goede werking, ja.

Ik betwijfel geen ogenblik dat 90% van de klanten er wél een probleem mee hebben dat ze anderhalve minuut moeten wachten vóór hun entry on-line geraakt.

Dat màànden aan een stuk élk weblog op Typepad dubbele, driedubbele en vierdubbele commentaren staan had omdat het gewoon zo traag was dat bezoekers voortdurend time-outs kregen.

Dat het op een gemiddeld groot weblog ùren duurt om het uitzicht te veranderen, als je de pech hebt de “individual entry template” te moeten aanpakken en alles te moeten rebuilden.

Dat mensen die Typepad al een tijdje gebruiken en ook een eigen domeinnaam gebruiken voor hun weblog, de beelden die naar Typepad ge-uploaded werden, ondertussen op drie of vier verschillende locatie terugvinden, onder twee of meer domeinnamen&mdash;wat een eventuele verhuis al helemaal moeilijk maakt.

Dat mensen, àls ze er even bij stil staan, zich vragen gaan stellen over hun contract met SixApart, waar nergens echt duidelijk wordt wat er gebeurt als ze “teveel” bandbreedte gebruiken.

En dergelijke.

En trouwens: ik zaag graag eens, ja. Maar ‘t is gelijk genoeg dat ik maar een klein beetje zaag of de mensen beginnen te zagen dat ik aan het zagen ben.

Van twee maten en twee gewichten gesproken, pff.

Misbruik

zondag 18 december 2005 in Computers en dingen. Permanente link | 3 reacties

Tiens. Op de Zevende Dag zei zo’n advokate vanmorgen dat als een vrouwelijke collega pornografisch materiaal zou zien dat door mannelijke collega’s bekeken wordt, dat ze dan in negen van de tien gevallen zal melden aan de bedrijfsleiding. Omdat ze zich vernederd zou voelen.

Allez jongens, negen op tien. En arme, zwakke, bedreigde vrouwtjes toch, dat ze vernederd geraken door porno.

Dezelfde dame zegt dat als het gaat om zééér ernstige feiten, zoals porno, dat dan rechtstreekse en niet-anonieme controle mogelijk is.

Oei. Dan zijn wij op het werk allemaal vatbaar voor rechtstreekse controle van al onze e-mails, met al die spam!

Jazeker, zegt de dame: als iemand spam krijgt, moet men weten of het gaat om ongevraagd ontvangen e-mail of om mensen die hun e-mailadres ergs op een website gegeven hebben en dus om de porno gevraagd hebben. Getver.

De oplossing, volgens de grote lichten in de studio, is de websites af te sluiten.

Al kan het dan nog wel via e-mail binnenkomen natuurlijk, die vieze porno. Maar goed, daar zijn ook gradaties in: je hebt het bekijken en het opslaan.

Hu? Daar bleef het debat zo’n beetje bij. Het kan zijn dat ik de fijnere details gemist heb, want ik was maar met een half oor aan het luisteren terwijl ik met het andere een crumble aan het maken was.

Volgens mij zou het zo mogen, op het werk:

 • een duidelijke acceptable use policy op het werk die zegt wat wel kan en wat niet, zodat er geen verrassingen zijn (ja, “redelijkheid” is een element van zo’n policy, en dus is zo’n ding nooit sluitend, maar bon)
 • werknemers weten op voorhand dat ze anoniem gecontroleerd worden; als er inbreuken op de policy komen worden ze de mogelijke overtreders gewaarschuwd dat ze voor een welbepaalde periode zullen van dichtbij gevolgd worden, niet-anoniem
 • en dat daar dan duidelijke sancties aan kunnen verbonden worden

Maar uiteindelijk vind ik dat dàt maar in allerlaatste instantie zou moeten kunnen.

Ik spreek niet over pakweg kinderporno verdelen via bedrijfsemails en zo; het lijkt me redelijk duidelijk dat dergelijke activiteiten niets met computers te maken hebben (dat zou tenslotte mutatis mutandis ook gekund hebben in de jaren 70 via de mail room en de stencilmachine).

Maar als we eens realistisch zijn: wat kàn er allemaal eigenlijk nog in een degelijke omgeving? Niet zo veel, me dunkt:

 • gebruikers zijn geen administrators van hun computer, en dus kunnen ze geen programma’s installeren
 • de computers staan zó ingesteld dat alle nodige updates automatisch doorgevoerd worden, zodat exploits en dergelijke moeilijker worden
 • met een goed gecomputeriseerd systeem voor monitoring en analyse, en een degelijk en goed werkend systeem van traffic shaping, kan men bijvoorbeeld het hele netwerk niet meer lamleggen door overmatig te up– of te downloaden
 • het hele netwerk zit achter een firewall, er zitten allemaal dmz-en en lagen van beveiliging, en antivirussen zowel op de server als op de computers, en alles
 • alles wordt dagelijks, wekelijks en maandelijks decentraal gebackupped

Enfin ja. Als dat allemaal zo is, zou het mij allemaal niet kunnen schelen wat het personeel op het werk doet met zijn computers. Want of ze naar blote wijven aan het kijken zijn of ze zijn solitaire aan het spelen: het is maar een vorm van tijdverlies en/of ontspanning.

En in het eerste geval zullen ze zelfs zonder computer niets zitten doen—krant lezen, koffieklets, op het toilet zitten, whatever—en in het tweede geval kan het het werk alleen ten goede komen.

Toch?

computers

werk

Feest

zondag 18 december 2005 in Foto's, Kinderen. Permanente link | 2 reacties

Zelie was zó geconcentreerd de kinderanimator aan het nadoen, dat ze zelfs zijn handen rond zijn mond toen hij aan het roepen was, emuleerde:

Zelie disco

En Louis had me bijna doodgedaan met zijn opblaasbaar zwaard:

Louis met een rood opblaasballonnenzwaard

fotozelielouis

Davis – Ding

zondag 18 december 2005 in Sports. Permanente link | 4 reacties

Goeie help, de match van Davis tegen Ding is span-nend!

Davis staat 4–6 achter, die chinees is ongelooflijk goed, en ik hoop zó dat Davis wint!

Da-vis! Da-vis! Da-vis!

Hij is nu bezig aan de elfde frame, hij heeft een eenvoudige blauwe gemist terwijl het allemaal net goed aan het gaan was, en ik steek het allemaal op de commentatoren: where do they bleeding get off jinxing Davis door te zeggen dat het allemaal veel beter aan het gaan is!?

update 23u33 Davis staat 5–9 achter. Om te winnen, zou hij alle vijf resterende frames moeten winnen. Dat is redelijk onmogelijk, denk ik toch. En tóch staat hij daar nog te spelen als een bezetene. 67 ahead, 75 remaining. Jongens toch.

23u41 Davis had geen rode ballen meer aan 74–0, dan heeft Ding de tafel zowat leeggespeeld, maar met twee snookers nodig was er met één rooie over plots was er vijf minuten van het meest wijze safety play dat er maar kan zijn. Ding begon, Davis redde telkens weer, en toen nam Davis over en redde Ding telkens weer. Tot Davis uiteindelijk de laatste rode potte voor de frame. Great, great stuff.

0u20 ’t Was ter elfder ure nog spannend, maar niet echt eigenlijk: Ding heeft enorm goed gespeeld, en verdiend gewonnen. En dat Steve Davis tweede geworden is, is nothing short of bloody amazing.

Snooker is zo goed. Die stomme golf en darts mogen ze van mijn part in braille uitzenden op de middengolf, maar als ze ooit snooker verhuizen naar digitaal, koop ik meteen een satellietantenne.

sportsnooker

12dailypro en Andrew Hillman zijn comment spammers

zondag 18 december 2005 in Internet. Permanente link | Eén reactie

Kijk kijk. PhE3r the wrath of the SEO professionals.

12dailypro en Andrew Hillman zijn comment spammers, blijkbaar.

update: de link was ongeldig geworden. Internet Archive to the rescue.

Nigel Wie?

maandag 19 december 2005 in Sonstiges. Permanente link | 5 reacties

Ik moet dringend mijn kennis van vaderlandse kleinkunst opkrikken.

Ik zal u dan ook morgenavond deze tijd hopelijk kunnen zeggen hoe goed of hoe slecht ik Nigel Williams wel vond.

Met wat geluk zal ik er, ondanks mijn quasi-totale gebrek aan vrienden om mee op café te gaan, alsnog in slagen mijn opinie over de man, de wereldvrede, de huidige coalitieregeringen in Europa en de weerslag van voormelde regeringen op de Europese integratie en de Europese gedachte in het algemeen, de wereld kond te maken.

Ik zal me overigens niet inhouden om het te zeggen als ik hem even slecht vond als al die andere mensen met een weblog die zich blijkbaar niet ingehouden hebben om de kerel af te slaggen.

remove tongue from cheek :)

Nee serieus: morgen humor! En ook en ter voorbereiding: ik ga nu op dit eigenste moment naar mijn videorecorder zoeken om de cassette van Wim Helsen, de ex-partner van Nigel W., mee te bekijken. Kwestie van voorbereid te zijn op morgen. Want terwijl ik Nigel wel kende van radio en tv, had ik tot mijn schande nog nooit gehoord van Helsen. Maar ’t schijnt, vertellen Mensen Die Het Weten, dat zijn nieuw programma wel heel erg goed is.

En wat ook goed is trouwens, is de humor aan de andere kant van de taalgrens: ruimschoots de moeite waard om laat op te blijven en op la une te bekijken. Bijna spijtig dat het snooker was op kanaal nummer 8, dat ik de humor op kanaal nummer 9 gemist heb.

humor

Heden Soup

maandag 19 december 2005 in Sonstiges. Permanente link | 4 reacties

…maar natuurlijk had ik Wim Helsen al vroeger gezien. Ik maakte gewoon niet de connectie tussen man-met-muts en naam.

In alle geval: net Heden Soup gezien en het moet gezegd, ‘t es vrieënd goed.

Poëzie mijn waarde, poëzie.

humorWim Helsen

…and a happy place to be

maandag 19 december 2005 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

Tous en cœur!

Dit weekend spraken we over adoptie (niet voor ons, gewoon, in verband met andere dinges) en zei mijn madam iets over iemand die op haar weblog iets had gezegd (alhier).

Ah juist, zeg ik, Kat. Maar dan wel met haar volledige echte naam.

Môh! zegt Els, zowat de beste vriendin van Sandra, kennen jullie die?

Baneenwij, zeggen we allebei, alleen maar van tinternet.

Want zij dus anders wel. En dat ik dus de groeten moest doen van Els en Wim.

De wereld meneer, zo klein: welhaast microscopisch.

mensen

Processor

dinsdag 20 december 2005 in Weblog. Permanente link | 5 reacties

Verdjuë. Ik heb het weer vlaggen, en ik ben niet alleen deze keer.

Ik verbruik 150 CPU-minuten per dag, en dat is meer dan waar ik eigenlijk recht op heb. Nu, dat is natuurlijk maar normaal ook: ik gebruik met deze ene website op het moment zo’n 10% van alle CPU-tijd per dag, en ik denk dat er nét iets meer dan tien klanten per server staan bij Dreamhost.

Ik dacht even dat het was wegens de referrer spam, maar daar kan ik niets aan doen. Toen dacht ik dat het aan de statistiekenprogramma’s of zoiets lag. Ik kan die dingen missen, dus had ik ze een dag afgezet, maar nee: het helpt niet.

Stom natuurlijk van me: ik zie dat mijn homepagina 47 queries heeft en 2.5 seconden duurt om op te laden.

En ik had de vorige 24 uur zo’n 3500 hits op de homepagina, 3500 x 2.5 / 60 is, jawel, 146 minuten.

Met die taggeratie-dinges eraf wordt het 32 queries, maar blijft de tijd wel 2.34 seconden, dus dààr ligt het ook niet aan.

Ik zoek eens verder.

wordpressdreamhostCPU

Heh

dinsdag 20 december 2005 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

– What is that language?

– It’s Elvish.

– Oh, of course, the Yiddish Elvis!

humor

Comedy Casino

dinsdag 20 december 2005 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Vanavond (maandag, eum, gisteren dus) naar het ICC in Gent geweest voor gentblogt. Comedy Casino. Nieuw programma vanaf vrijdag 13 januari op Canvas. Stand-up comedy.

Comedy Casino!

Ik wist niet helemaal waar het om zou gaan, behalve dat het van humor was. Tot ‘s middags dacht ik dat het een persvoorstelling was met video. Begrijpend lezen is soms mijn fort niet.

Toen dan bleek dat er ook iets live zou gebeuren, wist ik niet of ik ook zou mogen blijven: er stond dat de pers mocht komen om 18u30 en dat de opname zou beginne om 19u30, vandaar.

Enfin, lang en verward verhaal kot: ik mocht dus blijven, en ‘t was goed. En als Bruno zijn artikels van gentblogt ook mag posten op zijn weblog, awel dan mag ik dat ook.

Bij deze dus, gedeeltelijk.

De magie van de televisie: we kregen maandagavond twéé uitzendingen te zien, back to back. Dus twee openingsmonologen van Ad, en dan pas begon het voor ‘t echt. En ook twee afscheiden na elkaar.

“Het tweede deel is veel grappiger dan het eerste deel, want in de pauze hebt g’al de kans gehad om nog meer te drinken”, werden we gewaarschuwd. En dat we moesten applaudisseren als er ons om gevraagd werd, en dat we moesten lachen ook als het niet grappig was. En applaus geven als de komieken opkomen en afgaan. “Niet als ze op het podium afgaan”, verduidelijkte de man, en ik kan me vergissen, maar het was wellicht niet de eerste keer dat hij dat zei.

Comedy

Maar goed. Van afgaan was er geen sprake tijdens het optreden van Alex Agnew. Agnew, half Engels en half Limburgs (het gedacht!), gaf onder meer een bloemlezing van wat ik hem niet vaak genoeg kan zien doen: heavy metal en death metal—zó herkenbaar! En voor de rest: hersentumoren, concentratiekamen en musicals: them’s all good eats, quoi. Een goed optreden, yepyep.

Anuar, voor het gemak te klasseren als “nen ‘ollander”, viel iets minder mee. Hij zag er behalve jong ook nerveus uit, en als je het moet hebben van de dingen in je omgeving en de interactie met het publiek, is het een handicap als je (a) voor Vlamingen niet meteen herkenbare situaties omschrijft (hebben we hier buiten de disco’s ook van die gemeenschappelijke grote groene openluchtpisbakken?) en (b) als de mensen hun uiterste best moeten doen om je taal te begrijpen.

Ik zweer het: ik zal er op televisie meer om kunnen lachen, als er ondertitels op zullen gemonteerd zijn. Het was niet voor niets dat het grappigste stuk van zijn optreden begod in het Marokkaans was.

Boothby Graffoe, zei de compère achteraf, had een paar bakken Duvel achter de kiezen. Mja. ‘t Zou kunnen. In ieder geval: de kerel is duidelijk een bijzonder goed en geroutineerd komiek, had een aantal briljante momenten, maar mijn algemene indruk was dat het ongetwijfeld nog beter had kunnen zijn. Ik moest trouwens enorm lachen om dingen waar praktisch niemand om moest lachen (absurde dinges, en de Fijnere Woordspeling en Sneer), terwijl ik dan weer niet zo grappig vond waar de hele zaal plat mee lag (soms echt té gemakkelijke nonsenswoordenslapstick). Enfin goed, hoedanook en met de gevleugelde woorden van de meisjes van Baccara: bery bery good indeed.

De entr’acte tussen de optredens wordt gedaan door Wim Helsen, die dat op een totaal absurde, totaal geloofwaardig meeslepende en totaal poëtische wijze presteert. Niet voor de hand liggend, als je weet dat het op een bepaald ogenblik erop neer komt dat hij een baby een stamp in het gezicht geeft. Om u maar een idee te geven.

En ik heb—u ziet het volgend jaar ook op televisie, ik wil het voor u niet verbrodden met details—minutenlang tegelijkertijd met open mond moeten kijken én hardop lachen om Gunter Lamoot in combinatie met Wim Helsen. Wat, al was het om anatomische redenen, niet voor de hand ligt, maar zoals Johannes De Doper zei: “it had to be Essene to be believed”.

Nà de pauze kwam Nigel Williams zijn reputatie alle eer aandoen. Hij is er ouder op geworden, en hij zag er om eerlijk te zijn niet zo goed uit, maar hij bracht wel een uitstekend ding. If anything is hij scherper dan hij was; of misschien is dat maar mijn indruk.

Anuar deed een tweede nummer, en ik vrees dat het meer van hetzelfde was. Een schattige kerel, ongetwijfeld grappig voor mede-native speakers, maar deze keer gaf ik het zelfs soms gewoon op om te proberen begrijpen wat hij zei. Ironisch en ergens ernstig second degré: hij maakte zich op een bepaald moment druk over het feit dat ze op Aruba zogezegd Nederlands zouden spreken, maar dat bij zijn aankomst bleek dat ze eigenlijk misschien wel officieel dezelfde taal spreken, waar hij in de praktijk niets van snapte. Ik denk dat Anuar vanavond genoeg materiaal opgedaan heeft voor een nieuw stukje in een volgende show. Iets over Vlaanderen en Hollands. En ondertitels. 

Boothby Graffoe was dan weer een eind beter toen hij terugkwam. Hij heeft er een aantal dingen gedaan waar ik bij de uitzending op televisie luidop krom zal liggen van het lachen, maar waar ik in de zaal op het moment geen lawaai om durfde te maken omdat ik de enige was geweest—let er op hoe de hele zaal wel een minuut lang volledig in de war is als hij op een bepaald moment met zichzelf begint te spreken. Magistraal.

Magistraal ook hoe ontroerend hij eigenlijk was, en hoe kwetsbaar bij tijden. Niet één zwak moment. Een grote meneer.

Wim Helsen en Véronique in de tweede helft: woorden ontbreken me. Adriaan Van den Hoof daagde ons achteraf uit: “probeer dàt thuis maar eens na te vertellen”. Wel, ik begin er zelfs niet eens aan.

Maar wel dit: als deze ene draaidag indicatief is voor het niveau van de hele serie, zal het serieus de moeite waard zijn. Allemaal kijken.

En er zijn nog opnamedagen in Januari en Februari. Hààst u, van zodra er weer kaarten te krijgen zijn.

humortelevisiestand-upreviewcomedy casino

Flashback

dinsdag 20 december 2005 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

M. says:
ik heb de meerderheid van die Disney’s voor het eerst samen met mijn kinderen gezien 
in mijn tijd bestond nog geen video of dvd hé

M. says:
[shows age]

M. says:
[props! old skool!]

L. says:
respect

M. says:
😀

L. says:
*slaat met vuist op hart*

M. says:
homes

L. says:
big up

M. says:
word

M. says:
o, wacht, 2003 flashback:
I’m blogging this

L. says:
lol

IMdixit

Och here!

dinsdag 20 december 2005 in Kinderen. Permanente link | Geen reacties

Om acht uur deze morgen: Louis aan mijn bed.

Of hij naar televisie mocht kijken. Ik: dat als hij dat écht wou, we misschien wat konden kijken. Maar dat we toch eerst zouden ontbijten en onze kleertjes zouden aandoen.

Louis druipt af. Ik kruip uit mijn bed, doe mijn ochtendlijke abluties, en wat blijkt? Louis nergens meer te zien. Alle lichten in het huis uit.

Ik—meteen visioenen van Louis die op straat op zoek naar de rest van de familie gegaan is—hem roepen, hij geen antwoord geven. Het hele huis is nog donker.

Naar boven getogen: op de donkere bovenverdieping weerklinkt een zachtjes snikken. Louis ligt op zijn buik opgerold in zijn bed, helemaal onder een berg deken verstopt.

Ik hef het deken op, en hij stopt met snikken. Ik vraag hem wat hij graag zou willen doen.

Louis: “nog een beetje slapen”.

Och here, dat manneken.

update 9u45: Louis komt hartverscheurend huilend naar beneden. “Zelie ligt óók niet in haar bedje!!”

On-troost-baar. Tot ik hem vraag wat hij graag zou doen. “Boterhammetjes eten. En dan tekenen.”

Allemaal samen: ooooooo…

update 11u15: Louis komt hartverscheurend huilend bij mij. “Komt mama nog naar huis? En komt Zelie dan ook mee?”

I think it’s safe to say dat onze kleinen het vandaag een beetje lastig heeft.

update 14u20: We hebben pizza gegeten, en siroop gedronken (hij, ik niet), dan hebben we getekend, en binnen een uurtje gaan we naar tv kijken. En dan zien we wel weer. Hij lijkt er trouwens weer een beetje door te komen: een volledige pizza opgegeten!

louis

Jan aan het woord

dinsdag 20 december 2005 in Kinderen. Permanente link | 2 reacties

Jan: Mama, kijk! Mama, kijk! Màma, kijk! Mama! Mama! Mama, kijk!

Sandra: Ja, een rendier!

Jan: Eddy! Mama, Eddy! Eddy mama!

Sandra: Ja jongen, flink: een rendier.

Jan: Kaka. Dat?

Sandra: Een giraf.

Jan: Dat? Eeeeeeeewww!

Sandra: Ja, een tijger.

Jan: Eeeeeeeeuuwwww—rrrrrhgggrrrrrgggrrrr!!! (pauze) Mama, kijk!

Sandra: Een hoed.

Jan (diep teleurgesteld): Kapot. (pauze) Ghrrruuuugh! Eeeuw. Eeeeeuww. Eeeeuw mama. Mama. Eeeuw.

Sandra: Tijger.

Jan: Kijk mama. Eeeuw. Mama eeeuwww. Kijk. Mama. Mama. (pauze) Mamà! Kaka.

Sandra: Kaka? Kom Jan, we gaan naar boven, pampertje verversen.

Jan (klimt trap naar boven): Papa! Papa! Papa! Papàà! Papa! (verontwaardigd, wijst naar beneden) Inaf. Papa, inaf.

Michel: Hu? Wat?

Jan (het lot van de wereld rust op zijn schouders): Inaf.

Michel: Wàt?

Sandra: Giraf.

Jan (wijst weer naar beneden, teleurgesteld): Eeuw. (hernieuwde energie) Papa, kijk Papa kijk! Kijk! Papa, kijk! (wijst een beker aan, om onbestemde redenen)

En dan is hij krijsend een paar keer over een weer gelopen van de zetel naar de badkamer. Met de beker in de hand.

Zonnetje in huis, onze jongste.

Jan

Zelie, art critic

dinsdag 20 december 2005 in Kinderen. Permanente link | Geen reacties

Zelie over een tekening die Louis haar (zo fier als een gieter) komt tonen:

Ja… ‘t is heel mooi.

En het is ook bijna helemaal binnen de lijntjes, alleen hier niet.

Weet je wat ik er niet mooi aan vind? De lucht. Die vind ik niet mooi, maar de rest is wel heel mooi.

En dàt hier vind ik ook lelijk, maar het is voor de rest wel een mooie tekening hoor.

Jaja, onze kinderen zullen gewapend zijn tegen de wrede harde wereld daarbuiten.

ZelieLouis

In bad

dinsdag 20 december 2005 in Foto's, Kinderen. Permanente link | 5 reacties

Laat de googlelaars tot mij komen!

Kijk hier een foto van mijn naakte dochter in bad met vijf varkens:

Zelie in bad met vijf varkens

Zelie (typisch) zag nog maar het ofotoestel, en ze begon al te poseren. Dit hierboven, spontaan? Nah! Ze kon zo gemakkelijk nog vijf minuten blijven zitten.

Louis (typisch) wou daarentegen niet stil blijven zitten:

Louis in bad met vijf kikkers

fotoZelieLouis

Christmas Shows

woensdag 21 december 2005 in Televisie. Permanente link | Geen reacties

Hm. Ik ben teleurgesteld. Catherine Tate is door de band on-ge-loof-lijk goed, maar ik vond haar Christmas Show iets minder.

Het leek alsof het materiaal óp was, maar dat ze dan ter elfder ure alsnog een aflevering hebben moeten in elkaar draaien.

Uiteraard was Gran briljant in haar interactie met Charlotte Church, dat spreekt vanzelf. Minder: Lauren (“Am I bothered?”) en de verpleegster waren allebei een brug te ver. Misschien niet meteen onherroepelijk jumped the shark, maar toch vervaarlijk dicht in de buurt: Lauren kreeg té veel weerwerk, en was té topical (met X-Factor en Idol en dingen), terwijl de verpleegster zélf embarrassed werd door een lesbische collega.

Er zijn van die ongeschreven regels, en voor die twee karakters was het alsof Firmin den bokser plots zou Antwerps blijken te spreken: ze zijn voor mij, vooral dan de verpleegster, een beetje verbrod voor de volgende serie.

Enfin ja, ‘t is misschien persoonlijk.

Ook Buzzcocks was in ‘t zelfde bedje ziekjes: absurd is uiteraard geen probleem, maar er komt een punt dat het niet erger meer kàn zonder vervelend te worden. En zelfreferentieel zijn heeft nog nooit iemand kwaad gedaan (wie herinnert zich de stoïcijnse telkens terugkerende “number five” niet een paar seizoenen geleden?), maar dat ze meer en meer gewoon zelfs niet meer doen alsóf de antwoorden belangrijk zijn, en dat ze de line-up gewoon elke keer volledig uit de hand doen lopen… mja.

Ze zullen zich mogen herpakken, ik vermoed dat er daar wat burn-out aankomende is.

Voor de rest geen klachten hoor.

televisiebbccatherine tatebuzzcocks

CPU Usage

woensdag 21 december 2005 in Weblog. Permanente link | 2 reacties

Zucht. Ik krijg mijn CPU usage niet naar beneden, wat ik ook doe.

Dus maar ten einde raad een mailtje gestuurd naar de mannen van Dreamhost:

I’ve tried everything I can think of to reduce my CPU usage, but nothing seems to help.

http://blog.zog.org holds the WordPress blog responsible for probably 99% of traffic on my account.

I’ve disabled all plugins and reduced the number of queries used on the page as much as possible, but it still takes around 2.5 seconds of CPU time to build the home page and about 1.5 seconds for the other pages.

I can’t easily change PHP to not run as CGI since that turns out to break almost the entire website, so I can’t narrow CPU usage down to one particular PHP file, but as a test I’ve installed a fresh WordPress blog on [ander adres].

This blog runs as another user (not [de user die teveel CPU gebruikte] but [een andere user]), there aren’t any plugins installed, there is no content to the site, obviously no-one is visiting it, and still it takes anywhere between 1 and 5 seconds of CPU time.

Is there any chance at all that there is something going on with the server instead of with my sites?

Frustrerend, frustrerend.

En eens benieuwd wat het antwoord zal zijn.

dreamhostcpuweblog

Och here (andermaal)

woensdag 21 december 2005 in Kinderen. Permanente link | Eén reactie

Het blijft toch zielig, zo’n kindje dat ziek is.

Louis komt er ‘s avonds door, maar ‘s morgens is het al heel wat minder.

Gisteren drama in schuifkes, vandaag heeft het wat minder lang geduurd, maar heeft hij wel gecompenseerd in zieligheid.

Hij is wakker geworden om kwart voor tien (!) al wenend om zijn mama. Ontroostbaar. Snikken, voortdurend en zachtjes. Gaan eten? Nee, geen zin. Naar beneden? Nee, in bed blijven. Moet papa blijven? Snikken. Moet papa weggaan? Nee. Wat zou je willen? Mama. Gaan we dan samen tekenen? Nee.

En dan weer incommunicado wegens te druk aan het wenen.

Ik heb er mij naast gelegd in zijn bed en ik heb hem eens goed vastgepakt. En dan heeft hij dus een dik half uur liggen wenen in mijn armen.

Om twintig na tien of zo uiteindelijk naar beneden verhuisd, waar hij niets anders wil doen dan naar tv kijken. Gisteren nochtans de hele dag mooi gespeeld en getekend en alles, maar vandaag heeft hij geen zin blijkbaar.

Zelie is vannamiddag naar een verjaardagsfeestje, dus mijn plan om met Louis naar mijn moeder te gaan vannamiddag zodat hij met Zelie kon spelen, gaat ook niet door.

Ik hoop in ieder geval dat hij er binnen een uurtje of zo weer door geraakt…

louis

Weblog van het jaar

woensdag 21 december 2005 in Weblogs. Permanente link | 15 reacties

Mag ik bij deze iedereen oproepen te stemmen voor Gentblogt voor weblog van het jaar bij De Standaard?

Ben ik de enige trouwens die dat een beetje incestueus vind, dat ze hun eigen weblog tussen de nominaties zetten? En dan alleen abonnees laten stemmen?

Enfin, geen verwijten, geen verwijten. Maar stem toch liever op Gentblogt. Uiteraard en vooral wegens goed. Maar ook wegens met een goed hart gemaakt en helemaal door niet-betaalde vrijwilligers gedaan. Eum, en Voor Het Goed Van ‘t Algemeen en zo. SAM en alles.

Dankuzeer. Ons Here zal het u lonen.

o ja: Mensen met arendsogen zullen gezien hebben dat ik ook sta te blinken tussen de tien genomineerden voor beste weblog van het jaar. Naast een welgemeende huh?!, ook nog dit: danku maar nee bedankt. Niet geïnteresseerd. Mocht ik nu nog Google Ads staan hebben, dàn…

NB: je hoeft geen abonnee te zijn om te kunnen stemmen: registreren volstaat. Dus: alsnog, doén! [merci Bart en sorry voor de insinuaties :)]

standaardweblogs

All’s Fair in Love and War

woensdag 21 december 2005 in Weblogs. Permanente link | 17 reacties

Ha!

vlamingen! drie bloederige duizend, pfeh Bushism Leuven-bah

Houd het u voor gezegd. :)

O ja: stemmen kan hier. Alvorens u eraan begint: een simpele registratie volstaat. Met woorden van collega-bestuurder Huug: Geen dank, wij danken u.

Zie ook onder meer Stem voor ons en Ik geef het op.

Bah

woensdag 21 december 2005 in Computers en dingen. Permanente link | 4 reacties

Kijk, we zijn weer in 1996:

Dogma

Ik kreeg dit op mijn bord toen ik naar deze pagina wou gaan kijken.

Niet alleen is het compleet belachelijk om dergelijke nonsens te schrijven, maar kijk eens naar de html van die pagina… aargh!

Valid XHTML 1.0, jaja. Maar in-line styles en veux-tu en voilà, en tabellen waar ze niet nodig zijn, en semantische code mijn raap.

En wat raadt-ie aan? Firefox. Geen Opera, geen Safari, nee, Firefox. Maar niet zomaar Firefox, nee: Firefox met Google Toolbar.

Zeveraars. Als er één soort mensen is die onvoorwaardelijke uitgeroeid zouden moeten wordne, is het dat soort dogmatische tiepen. Van die gasten die alleen maar in absoluten kunnen denken: ze zouden voor altijd hun internetvergunning afgepakt moeten worden.

firefoxfanatiek

Yeah right

woensdag 21 december 2005 in Internet. Permanente link | 2 reacties

Google Zeitgeist voor 2005.

Jaar na jaar wordt dat slicker en mooier van opmaak, en jaar na jaar worden de resultaten… vreemder.

“Top Gainers”—wat wil dat eigenlijk zeggen? Zoektermen die het opvallend beter doen dan vorig jaar? En wat zou dan wel het criterium mogen zijn? Gelooft iemand dat de stijging in aantal van baidu (nieuwe search engine in china) en die van itunes (dat vorig jaar ook al bestond) in dezelfde lijst kunnen geraken zonder editorialisering? En is er iemand die gelooft dat orkut (het minofmeer mislukte social dinges van Google zelf) in dat lijstje hoort?

Janet Jackson, wat heeft die gedaan om de nummer één zoekterm in nieuws te worden begod? Nieuws!?

Ben ik de enige die zich meer vragen stelt bij de plotse daling in deze grafiek, daar ergens in de derde week van april?

Londen

En ook: welke termen zijn er uit de zoekopdrachten geweerd? Ja, “sex” en “nekkid wymmyns” zullen er wel uit zijn, uiteraard.

Maar “Yahoo”? “Microsoft”? “Hotmail”? “Amazon”? “eBay”?

Och ja.

google

links for 2005-12-21

woensdag 21 december 2005 in Links. Permanente link | Geen reacties

Hèèèèlp!

woensdag 21 december 2005 in Weblog. Permanente link | 11 reacties

Ik geraak er niet uit, en ik ken niet genoeg LAMP om performance tuning te doen…

Mijn website draait te traag en ik weet niet waarom. Of, andere kant van de medaille: mijn website gebruikt teveel CPU-tijd per pagina.

Om de homepagina van deze site te bouwen duurt het tussen anderhalve en drie seconden. Voor de duidelijkheid: een halve seconde zou al héél veel zijn.

En ik weet niet wat het is.

Ik weet wel wat het niét is:

 • het ligt niet aan het aantal posts op de pagina: met één post of dertig, veel verschil is er niet
 • het ligt niet aan een plugin: allemaal uitgeschakeld of allemaal aan, veel verschil is er niet
 • het ligt niet aan de template: mijn eigen template of de standaard-kubrick, veel verschil is het niet

Wat kan het dan nog zijn? Een probleem met de database? Ik ken helemaal niets van mySQL. Een probleem met PHP zelf? Of WordPress? Het zijn dezelfde versies als bijvoorbeeld bij i., en daar is de homepagina op 0.3 seconden gemaakt.

Hulp. Echt serieus: hulp. Als iemand iemand kent die hier iets van afweet: laat mij iets weten.

blogcpukapot

Sprekend

donderdag 22 december 2005 in Sonstiges. Permanente link | 14 reacties

Een fijntje, via J-Walk Blog:

Examine the clothes you are wearing right now, and then tell us what words, if any, are printed on them. External words only (i.e., no need to transcribe the tag on your underwear).

Bij mij:

 • een label achteraan mijn Doc Martens: Air Wair / With Bouncing Soles.
 • in diepdruk op mijn broeksriem: MEXX
 • en, al weet ik niet of het telt wegens enkel zichtbaar mocht ik mijn vest helemaal open houden, aan de binnenkant van mijn vest links een label VANHOUTTE / Dames– en Herenkleding / GENT en rechts een label SCABAL

…maar dus eigenlijk, tenzij je onder mijn broekspijpen of binnenin mijn vest gaat kijken of het lebberken van mijn riem tegen het licht houdt: niets zichtbaars.

Ik heb een grove hekel aan zichtbare merknamen, en als er een merk op staat is het voor mij al een argument om het niet te kopen. Takkoord, bij veel t-shirts en zo is er gewoon geen keuzen, maar die pipo’s bijvoorbeeld die op mondelinge examens afkomen in kostuumvesten waar ze de etiketten aan de buitenkant van de mouwen laten hangen: belachelijk.

Beh.

memekledij

Dreamhost WordPress Performance

donderdag 22 december 2005 in Weblog. Permanente link | 2 reacties

Met dank voor alle tips, maar als je een blanco WordPress op een nieuwe useraccount installeert, en de default homepagina (één post, één comment, één categorie, verse database) zonder enige template heeft tot drie seconden nodig om erop te komen, dan weet je dat het niet noodzakelijk aan jezelf of aan WordPress ligt.

En ik ben inderdaad niet de enige.

Hu? Wat hoor ik daar in de verte?

Het klinkt als…

Een zachte monkellach?

Het lijkt wel…

Steven?

Die zachtjes zegt…

Told ya so.

update …of toch niet echt. Eens andere statistieken laten draaien op de log files, en daaruit blijkt dat ik duizenden en duizenden hits op een niet-meer-bestaande pagina krijg. Referrerspam van vuilaards als sustanon.info-one.org en dolce-gabanna-jeans.buy-here.info.

Ik heb voorlopig alle sites behalve deze afgezet. En alle plugins op deze site ook afgezet. En als het niet betert tegen morgen, vraag ik de gasten van Dreamhost dat ze het zelf oplossen.

Fuck.

dreamhostcpu

Hoo-ray, hoo-ray

donderdag 22 december 2005 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

It’s a holi-holi-day.

Als het ware. Vanmiddag mijn laatste plichten vervuld op het werk—een wachtpagina voor de website als die maandag een dag plat gaat, de nieuwe faculty en het nieuwe study programme voor het nieuw departement EU International Relations & Diplomacy, een mini-sitetje voor een conferentie die General Studies volgend jaar samen met CERA doet—en nu is het gedaan!

Fini!

Tot de tweede week van januari!

vakantie

links for 2005-12-22

donderdag 22 december 2005 in Links. Permanente link | Geen reacties

WoW

vrijdag 23 december 2005 in Games. Permanente link | 5 reacties

Een mens kan eens lachen…

Who doesn't?

Existentialism@Arathi Highlands:

I think therefore I am

Warcraft

Hunters/Gatherers

vrijdag 23 december 2005 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

Het verschil tussen mannen en vrouwen: als mannen shoppen gaan ze op jacht. Vrouwen zijn verzamelaars.

‘t Zou proper geweest zijn, in de ijstijd: pakken we déze mammoet, of gaan we nog eens vergelijken met die van twee valleien verder?

Nee, cadeaus kopen is iets dat best uitgesteld wordt tot zo laat mogelijk. Ik ga voor kerstdag (één cadeau, bah, er mag niet meer gegeven worden wegens afspraken) morgen naar één winkel. Er naartoe, kopen, terug naar huis. Niets te treuzelen!

En voor nieuwjaar wacht ik tot volgende week. Dat mijn loon voor januari binnen is. Dat ik precies weet hoeveel ik moet uitgeven. En dat er genoeg druk achter zit: de paniek van “als ik dit niet koop, heb ik gewoon niets!

Dan ga ik van winkel naar winkel naar winkel, in de weeë geur van gluhwein en mensenzweet onder dikke jassen. In de bijna-donkerte en de valse gezelligheid die zó vals is dat ze weer echt wordt.

Tot mijn geld op is, en ik cadeaus heb voor iedereen.

En dan bel ik naar mijn broer en gaan we samen op stap tot àl ons geld op is en we nog meer cadeaus hebben voor iedereen.

En kom nu niet af dat mijn hunter/gatherer vergelijking niet klopt omdat mannen vanalles en nog wat zouden kopen en dat vrouwen heel erg doelbewust op voorhand een lijstje maken en zich daaraan daaraan houden hé!

cadeauskopen

Stem voor ons

vrijdag 23 december 2005 in Sonstiges. Permanente link | 10 reacties

Kijk, eigenlijk moeten we de mannen van Leuven dankbaar zijn.

Ze tonen op een twee dagen precies wat het verschil is tussen hen en wij.

Bij hen is het allemaal om de kille mechaniek te doen. Eentjes en nulletjes. Techniek. Zo zit het internet in elkaar meneer: eentjes en nulletjes. Plaats voor meer dan één goed weblog? Nee meneer. Zo zit de wereld in mekaar meneer: één en nul, zwart en wit.

“Wie Gent.blogt stemt is een dikke nul”: het staat er letterlijk. Wij zijn één, zij zijn nul. Dikke nullen zelfs. Alsof zij allemaal perfecte lichamen hebben, als ze hun Photoshop-truukjes achterwege laten.

En het zijn valsspelers bovendien: u dacht toch niet dat Louis Tobback zich écht met zo’n afplakker op zijn hoofd heeft laten fotograferen? Zullen we even naar de communicatieafdeling van het Stadhuis in Leiven bellen? Eens kijken hoe nauw Tobback het neemt met het portretrecht?

Pfeh.

Nee, wij gaan voor echt. Bij ons zijn het echte mensen, echte emoties. Met positieve boodschappen.

Stem voor ons

Klik om de foto in ‘t groot te zien. En in tegenstelling tot die arty-farty-foto’s van Herman, kun je deze wél als desktopachtergrond gebruiken.

Stemmen kan nog steeds hier. Alvorens u eraan begint: een simpele registratie volstaat. Geen dank, wij danken u.

The Gloves Are Off

vrijdag 23 december 2005 in Sonstiges. Permanente link | 8 reacties

Nee maar, dit slaat werkelijk alles.

Ik was door mijn archief bij Flickr aan het bladeren, en wat zie ik daar staan? Een foto, als ik de gegevens van Fickr mag geloven, genomen op 15 maart 2004 en op Flickr gezet eind maart 2004:

mécaniquetélé

Getver, ik dacht nog dat dat zogezegde nieuwe logo van drieduizend me bekend voorkwam.

Een daaraan zie je, alles kunnen ze doen met Photoshop die mannen. Niet-te-vertrouwen!

gentblogt

Eerlijk is eerlijk

vrijdag 23 december 2005 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

We moeten daar niet flauw in doen, Leuven is een minstens even bruisende stad als Gent.

Klik voor detail:

dynamisch

Trouwens, ‘t is wreed hoe eenvoudig het is om negatieve slogans en dingen te maken, maar hoe lastig om positief te blijven.

gentblogt

Ik geef het op

vrijdag 23 december 2005 in Sonstiges. Permanente link | 15 reacties

Allez ju, we hebben ons best gedaan, maar tegen de goedgeoliede machine van de mannen van Leuven valt niet op te boksen.

Het zou me niet verbazen mochten alle ambtenaren van de stad een oproepingse-mail in de bus gekregen hebben. :)

Geen erg, geen erg. Wij kunnen met geheven hoofd de resultaten tegemoet kijken. Sterk in de wetenschap dat we ons nooit verlaagd hebben tot smerige taktieken of truken-van-de-foor.

Pretty please

Zo is dat meneer.

gentblogt

links for 2005-12-23

vrijdag 23 december 2005 in Links. Permanente link | Geen reacties

Kwies

vrijdag 23 december 2005 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Kwissen maken, kwissen doen: niets zo wijs.

Of toch: niets zo wijs als er tenminste een kans is dat je een paar antwoorden weet. De mannen King William’s College hebben dit jaar voor de honderd-en-eenste keer een eindejaardquiz.

Niet simpel:

During the year 1905:

 1. What opened with Blue Bell?
  Aldwych Theatre
 2. What little red flower appeared in a new guise?
  ?
 3. Whose election recalled that of his Uncle Wilhelm?
  Ik vermoed ergens iets in Duitsland?
 4. Whose big cat got into the wild beasts’ show in Paris?
  Picasso, bij de fauvisten
 5. Whose discovery of mycobacteria took him to prize-giving on December 10?
  Koch, Nobelprijs.
 6. Which organisation was formed to alleviate excessive constabulary restrictions?
  Sinn Fein, gesticht in Ierland om vreedzaam te protesteren tegen het strenger wordende optreden van de politie. Denk ik.
 7. What was the result of arthropod larvae appearing en route for Tendra?
  De muiterij op de Potemkin. Wegens maden in het vlees, en boze zeemannen, en alles.
 8. Under what title was a long letter to Bosie published?
  De Profundis, lange brief van Oscar Wilde aan Lord Alfred Douglas
 9. What collapse interrupted a theatre’s rebuilding?
  ?
 10. What brought jollity to Vienna?
  ?

…en dat waren de eerste tien vragen van de 180. De tien gemakkelijke eerste vragen.

Ahem. De volledige quiz staat bij The Guardian.

quiz

Dardinaal

zaterdag 24 december 2005 in Sonstiges. Permanente link | 4 reacties

Kardinaal Danneels vergelijkt op VTM onze tijd met de vierde-vijfde eeuw. En dat er nu overal new age-dingen zijn, wel: toen waren praktisch alle soldaten over het hele rijk aan de Mithrascultus. En is daar nu nog iets van over?

Mja. We gaan niet lastig doen en de kardinaal verwijten dat hij zich honderd jaar vergist, en dat Mithras meer derde-vierde eeuw was. En dat Mithras/Mithraïsme en Christus/Christendom in vele opzichten parallel liepen, maar dat Mithraïsme alleen mannen toeliet en het dus in de concurrentiestrijd niet meteen kon opnemen tegen het Christendom. En dat het uiteindelijk gewoon verboden werd na 394.

Over Christendom en Islam: we zijn familie—neven en nichten. We hebben dezelfde God, dezelfde Abraham. We hebben maar één incompatibiliteit: Christus aanvaarden als zoon van God of als een profeet in de rij van profeten. Maar we streven allemaal naar het geluk van de mens.

Over creationisme en ID: hij vind dat totaal geschift. Het scheppingsverhaal legt niet het hoe uit, maar het waarom van de schepping. En mochten we alles kunnen uitleggen, zou het geen geloof meer zijn.

Right on, Godfried!

Ik kan er niets aan doen, ik vind Danneels een sympathieke vent. Apparuit humanitas Dei nostri inderdaad.

Hm

zaterdag 24 december 2005 in Sonstiges. Permanente link | 4 reacties

Politiek is vaak veel te droog. En staat te ver van de mensen—een paar jaar geleden waren “de mensen” trouwens nog “de burger”, is dat omgeslagen toen het momentum van Verhofstadt naar Stevaert omsloeg, eigenlijk?

Maar goed: politiek moet dichter bij de mensen komen. Als Sas Van Rouveroij een paar dagen in zijn week omschrijft, dan is dat een goede zaak, en eigenlijk wel interessant.

Maar dit is me toch een beetje des Guten zuviel: het jaardagboek van Freya Van den Bossche voor de Standaard. Ik weet uiteraard niet wat de opdracht was, maar ik had toch iets meer inhoud en iets minder fluff verwacht.

Pak de maand december:

 • we hebben een goeie peiling gehad, hoera
 • ik heb een fuif gegeven, hoera
 • ik heb de nieuwe cd van Madonna gekocht maar ik ben niet naar Clouseau gaan kijken
 • ik heb een idioot interview gegeven en meer ga ik daar niet over zeggen

Freya Van den Bossche. Vice-eerste minister. Minister van begroting en consumentenzaken.

De enige keer dat er over het generatiepact gesproken wordt, is hier:

De peilingen vielen tegen voor onze partij. Maar dat was niet onverwacht. Het Generatiepact, het vertrek van Steve: ik wist dat dat gevolgen zou hebben.

Over begroting in het algemeen wordt er twee keer gesproken, alhoewel, niet echt:

Ik vind niet dat we stoer moeten doen door vaak ’s nachts te vergaderen. Maar soms is het wel nodig, bijvoorbeeld bij begrotingsbesprekingen […]

en

Johan en ik zaten in volle begrotingsbesprekingen, maar aangezien Bruno alleen die avond vrij was, moesten we er even tussenuit knijpen.

Mja.

En het stomme is: in datzelfde artikel in Vrij Nederland waar ze (al dan niet terecht) over afgezeikt wordt, heeft ze voor mij van de meest interessante dingen gezegd sinds ze in de regering stapte. 

De manier waarop ze de sociale politiek van Nederland hekelde, verdiende véél meer aandacht dan de rest.

Enfin, te hopen dat ze het niet vroegtijdig opgeeft. Want voor zover een buitenstaander dat kan beoordelen, heeft ze wel degelijk serieus wat politiek talent. En visie. En intelligentie.

En het zou spijtig zijn dat aan burn-out en roddels te moeten verliezen.

links for 2005-12-24

zaterdag 24 december 2005 in Links. Permanente link | 2 reacties

Zalig

zondag 25 december 2005 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

En alles.

Versierd

Wij hebben gisteren gegeten van oesters en van truffels en van ree en van lekkere taart.

Oesters op bonen

Helemaal in het verre Holland, bij de afvallige familie die naar ginder verhuisd is.

Taart

Zéven kleine kinderen, allemaal oud genoeg om rond te lopen en Zelie de oudste van de hoop: ambiance!

Louis, Louis, Jan

Zozo. En dan nu de eindsprint naar nieuwjaar. Maandag kijken of het loon gestort is, en dan als de ingezeepte weerlicht gaan inkopen doen.

kerstmisfeest

The Doctor

zondag 25 december 2005 in Televisie. Permanente link | 2 reacties

Nonde. Dju.

Zit ik al maanden uit te kijken naar de Dr. Who Christmas Special, en mis ik hem toch wel zeker?

Feck. Feckfeckfeck.

‘t Zal wachten zijn tegen dat het gepost is op de Slechte Websites.

Verdorie toch.

televisiebbc

L’embarras du choix

maandag 26 december 2005 in Televisie. Permanente link | Geen reacties

Ik had vanmorgen de keuze:

 • Doctor.Who.2005.Special-The.Christmas.Invasion.DVB-T.DVDr.nFn.mpg
 • Doctor.Who.Xmas.Special.2005.WS.PDTV.XviD-RiVER.avi
 • Drwho.2×01.xvid.avi
 • dr.who.christmas.special.ntsc.svcd-dfd.mpg
 • dr.who_the.christmas.invasion.avi

Hè hè.

Ondertussen gezien, en ‘t was andermaal vintage Dr. Who. Tennant doet dat niet slecht als The Doctor, en Rose is zowaar een mens van vlees en bloed—meer dan kon gezegd worden van veel andere assistentes.

Op het einde van de Special was er een voorsmaakje van volgend seizoen, en ‘t ziet er in orde uit. Met onder meer K-9 zelfs!

televisie

De Wet Van…

dinsdag 27 december 2005 in Internet. Permanente link | 5 reacties

Er was al een tijdje de Wet van Robb—Robb’s Law—die geparafraseerd zegt

zet je website nooit op een URL die je niet zelf controleert

De allereerste iteratie van deze website stond op http://blogs.salon.com/001236, en de reden dat ik van daar naar http://blog.zog.org verhuisde, is enerzijds omdat toen Radio Userland enorm traag was en meer plat lag dan niet, maar ook en vooral omdat ik er me ongemakkelijk bij voelde een website uit te bouwen op een adres dat van iemand anders was, en dat op elk ogenblik kon ophouden te bestaan.

Toen ik ermee stopte bij Salon was het hoegenaamd niet uitgesloten dat ze binnen een paar maand zouden ophouden te bestaan; blijkbaar hebben ze het langer uitgehouden en staat mijn oude site er nog altijd te blinken (minus de style sheet, die ironisch genoeg op een domein en een server stond die ik wel volledig controleerde, maar die mijn vorige werkgever uitgewist heeft, maar goed, het is het principe dat telt).

Ik heb na Salon een tijd een website gehad bij TypePad, tot het daar echt niet meer te doen van traagheid werd en het bij wijze van spreken vaker plat lag dan niet, en dan ben ik naar Dreamhost verhuisd.

Goedkoop, veel functionaliteit, vriendelijke mensen, hoezee.

Wat kan een mens méér willen? Wel: support. De responstijd voor support bij Dreamhost is beneden alle peil. Soms is het binnen tien minuten of een uur voor de meest onbenllige zaken, maar vaker is het rond de 24 uur.

Jawel: een volledige dag.

En het ziet er naar uit dat het vandaag weer van dattum zal zijn. Ik kijk op dit eigenste ogenblik al meer dan twaalf uur op dit:

Unavailable

Een bad_http_conf, gevreesd en gehaat door Dreamhost-klanten. De foutboodschap zegt niet meer en niet minder dan dat httpd.conf corrupt is. Die httpd.conf is de configuratiefile van Apache, de webserver waarop de site(s) draaien, en aangezien de eigenaars van de sites dat bestand niet zelf kunnen editeren maar altijd langs het control panel van Dreamhost zelf moeten passeren, is het altijd de schuld van Dreamhost zelf als het mis loopt.

Negen kansen op tien geraakt het probleem vanzelf opgelost de volgende keer dat die httpd.conf weer programmatisch aangepast wordt—iets dat je zelf kan forceren door de settings te editeren en zonder iets te wijzigen op te slaan—maar dan blijft nog die ene keer op tien over dat het wel ernstig is.

Voor zover ik weet, is het zelfs dàn nog niet erg en volstaat een eenvoudige stop/start van de http-server, maar dat is dan wel iets dat ze bij de support van Dreamhost moeten doen, en dat ze via de geijkte supportmiddelen moeten verteld worden.

En dan krijg je dus dit:

Site-plat

Geen antwoord, uren en uren aan een stuk. Om een aneurisme van te kweken.

En dus: ik weet niet of er ergens als een wet over bestaat, maar als dat niet het geval is, zou er wel één moeten zijn.

zet nooit een voor u belangrijke site op een server bij een firma waar in noodgevallen niet binnen een redelijke termijn met een echte mens kan gesproken worden

Mijn probleem hier is met één commando in Linux opgelost. Eén lijntje. En toch riskeert het nu een dag te durenheeft het nu meer dan een volle dag geduurd eer het in orde was.

dreamhostkapot

Laat deze kelk…

dinsdag 27 december 2005 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Wij zijn slechte, slechte, slèchte ouders.

Onze drie bloedjes van kinderen zijn op dit moment hun boterhammetjes aan het opeten in de keuken, terwijl de kerstparade van VTM oorverdovend luid op zo’n meter of honderd van onze deur voorbijrijdt.

Het is niet dat we tegen VTM of de commercie of zo zijn: elke vorm van mainstream bashing is er sinds Kabouter Plop en consoorten bij ons al lang uitgeweekt, en vorig jaar stonden we er te blinken met de kinderen.

Nee—het is te koud, ik heb teveel pijn aan mijn rug, we zijn allebei te moe, we komen net van het hospitaal, de kinderen zijn eigenlijk zó ook al een beetje lastig, kortom: gewoon geen zin.

‘t Is nu maar te hopen dat ze het niet plots door krijgen dat al dat lawaai misschien wel iets wijs zou kunnen zijn.

…een half uurtje later: mission accomplished. Ze hebben er niets van gemerkt. En ’t heeft nochtans serieus lawaai gemaakt.

kerstmisvtm

Let’s Dance

dinsdag 27 december 2005 in Televisie. Permanente link | Geen reacties

Hola Pola. Ik zie zojuist op VT4 een voorfilmken van een nieuw programma, Let’s Dance.

Ik vermoed dat het een zoveelste afgeleide is van Strictly Come Dancing, een programma op bbc dat we ten huize alhier trouwens met veel interesse gevolgd hebben (ben ik niet te beroerd om toe te geven).

Maar wat zag mijn lodderig oog? Zag ik daar mijn oude vlam Véronique De Kock in een starring role? In een kleedseken zonder rug, met benen bijna helemaal tot onder haar oksels, en ongelooflijk goed aan het dansen?

Schrijf mij maar al op. Ik zou wel eens een opnametoestel kopen ook. Hm-mm.

véroniquetelevisievt4

Zucht

dinsdag 27 december 2005 in Weblog. Permanente link | 2 reacties

Oeioei, zesentwintig of zo uur voor een groot deel van de wereld niet beschikbaar geweest. Welkom terug op het internet, mezelf!

Ik had al een hele lange en uitgebreide entry geschreven die begon met

Dear Dreamhost,

It’ll soon be twenty-five hours I’ll have been watching my site for any sign of life. I don’t understand how a simple bad_httpd_conf error can stay unresolved for so long.

en eindigde met

I fear I shall be taking my business elsewhere as soon as practically possible.

…maar uiteindelijk bleek het een combinatie te zijn van understaffing bij Dreamhost support wegens de feestdagen, een weirde policy waar ze na vijf dagen pas dns-wijzigingen doen op hun servers, een zeker gebrek aan gezond verstand aan beide kanten, en vooral een ernstige dosis you get what you pay for.

Uiteindelijk heb ik het allemaal zelf opgelost, maar ze zijn nog zo verkeerd niet, Dreamhost. Caveat emptor, uiteraard, en een verwittigd man is er twee waard—doe géén speciallekes met DNS en A Records en dergelijke tenzij je honderdtwintig procent zeker weet wat er allemaal gebeurt en je géén hulp van wie dan ook nodig hebt.

De mannen van Dreamhost hebben me trouwens een ernstige rebate gegeven voor de miserie, en ik ga het dan ook maar bij deze laten.

dreamhost

To two or not to two?

dinsdag 27 december 2005 in Weblog. Permanente link | Geen reacties

Hm.

Ik was al half van plan om mijn WordPress te updaten van 1.5.2 naar 2.0, ooh shiny-mens dat ben.

Maar ik vertrouw het meestal wel als Demus iets zegt, en Demus zegt dat hij nog even de boot afhoudt. Ik denk ik ook maar even.

Het zal wel een teken van ouderdom zijn, maar ik toch een zeker gevoel van niet fixen wegen niets gebroken.

[De WYSIWYG-editor kende ik trouwens al van WordPress.com, en die heb ik inderdaad meteen afgezet.]

wordpress

Leve de BBC

woensdag 28 december 2005 in Televisie. Permanente link | Geen reacties

BBC2 tijdens de kerstvakantie ‘s avonds laat: de beste zender ter wereld.

Comedy en veux-tu en voilà, herhalingen van Jools Holland, en goeie films!

Gisteren Young Frankenstein, tegelijk pastiche van en hommage aan de klassieke horror en één van de enige films die ik van begin tot einde praktisch woordelijk en beeldelijk van buiten ken—ik zou zó, zonder de film te hoeven herbekijken, het script kunnen neerpennen.

En vandaag C’era una volta il West, die mutatis mutandis hetzelfde doet voor de western als Brooks deed voor Frankenstein.

Het entreegeld waard voor de muziek alleen al—vóór de film zelf geschreven, en bij het beste van Ennio Morricone. Zijn geld waard al was het voor de openingsscène—High Noon tegelijk gepersifleerd en overstegen. Of de tweede scène, Frank oog in oog met het roodharig zoontje (die ógen!). Of de derde scène, Claudia Cardinale die toekomt (is er ooit een mooiere vrouw geweest?).

Het epische van de stervende tycoon. De béélden. Het decor. De acteerprestaties.

Een mierenneuker zou het spijtig vinden dat de kopij van de BBC van ondermaatse kwaliteit was, maar voor de rest: machtige, màchtige film.

televisiebbcfilm

Jan

woensdag 28 december 2005 in Kinderen. Permanente link | Eén reactie

Onze (voorlopig) jongste:

Jan

Zijn haar in de war en een dag of drie overdue voor een wasbeurt, zijn gezicht vol aangekoekte vuiligheid, maar toch: ziet hij er niet om op te eten uit?

Ik heb het niet zo voor boorlingen: mens kan zo goed een bleitende ganda-hesp in zijn armen hebben. Het is pas als ze beginnen echt glimlachen (niet die grimas die lijkt op een glimlach, mind you) dat ze een beetje de moeite beginnen waard worden.

En ze worden serieus de moeite waard rond de leeftijd die Jan nu heeft: bijna twee. Begint meer en meer woorden te zegen, en is al een beetje (héél klein beetje) vatbaar voor rede.

Nog twee en een half jaar en onze vierde is ook de moeite waard. :)

kinderenfotojan

Ongelooflijk

woensdag 28 december 2005 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Er staan in de Fnac Xboxen 360 te koop, en het loopt er niet storm.

Kijk eens hoe flink ik wel ben—ik heb mij helemaal ingehouden om geld uit te geven. :)

xboxshopping

Invloedrijk?

donderdag 29 december 2005 in Games. Permanente link | 7 reacties

Gamespot zet de volgens hen 15 meest invloedrijke computerspellekes op een rij. Eens kijken…

Space invaders (1978)

Ik herinner me als de dag van gisteren dat er een Space Invaders-bak in het Lunapark aan de zeer stond. En ik wou dat ik kon zeggen dat ik erop gespeeld heb tot mijn vingers bloedden, maar helaas: de namiddagen die we daar doorbrachten ware meer lêche-vitrine dan iets anders. Heel erg occasioneel, later, waagde ik me eens aan spelletje Q-Bert, maar in het algemeen was het alleen maar kijken naar de mensen die aan het spelen waren.

Maar inderdaad: Space Invaders. Invloedrijk.

Veel gespeeld op de TRS-80 ook, in de vorm van het magistrale Blitzkrieg!—nu ja, ik zeg “veel”, ik bedoel “een paar keer”, of toch minstens één keer een hele avond lang.

Pac-Man (1980)

O ja, inderdaad. Een beetje later stond in datzelfde Lunapark een Pac-Man. Maar mijn gerinneringen aan Pac-Man zijn er van de Atari 2600, bij mijn oom. Avonden aan een stuk spelen, met de hele familie, elk om beurt, tot de blokjes en de pilletjes ons voor de ogen schemerden.

Pole Position (1982)

Nooit echt gespeeld, race-spelletjes. Op een paar uitzonderingen na—Wipeout springs to mind—heb ik er het geduld niet voor.

Gauntlet (1985)

Ah, Gauntlet. Nooit echt in de arcade gespeeld, maar wel gekocht voor de Atari ST.

Wijs! Multiplayer!

En later nog veel een PC-kloon, naam tijdelijk vergeten, gespeeld. Waar de barbarian gevoiced werd door een Ahnuld-achtige stem—“all dis running is giving me a good pump in the legs”—hilarisch!

Super Mario Bros. (1985)

Kan ik heel kort over zijn: nooit gespeeld, nooit willen spelen. De enige Mario waar ik ooit wél mee gespeeld heb, was die die in mijn openklap-LCD-Donkey Kong zat.

Spelen met een korte dikke harige italiaan in overalls en met een moustache, de gedachte alleen al.

Eigenlijk in het algemeen: ik ben hoegenaamd niet aan 2D platformers in de traditie van Mario, genre Sonic en consoorten.

Commando (1985)

Mja. Ik weet het niet. Ik vind Commando niet zó verschillend van pakweg 1942, ook van Capcom trouwens. Wel goed natuurlijk, en veel gespeeld op MAME.

Double Dragon (1987)

Mneh. Niet mijn ding. De enige vechtspelen waar ik me eigenlijk mee geamuseerd heb waren Way of the Exploding Fist en Yie Ar Kung Fu, allebei uit 1985, de ene op mijn ZX Spectrum, de andere op de Commodore 64 van mijne maat.

The Legend of Zelda (1987)

Link en de zijnen zijn helemaal aan mij voorbij gegaan. Ik heb een Zelda voor mijn Gameboy, maar ik vrees dat het me niet zoveel zegt.

Ongetwijfeld natuurlijk zeer invloedrijk—geen Final Fantasy zonder Zelda—maar ik heb het nooit gespeeld.

Tetris (1987)

Is dat echt nog maar zo oud? Uiteraard: gespeeld tot mijn cursortoetsen in mijn motorisch geheugen gegraveerd stonden. Zelf versies van geprogrammeerd, gespeeld op PC, op Atari, uiteindelijk ook allerlei versies op MAME.

Dragon Warrior (1989)

Hu? Wha? Een voorloper van Final Fantasy (RPG Light, hak slash beuk zonder veel nadenken), zegt GameSpot.

Irrelevant voor mij. Ik had ondertussen toch wel een Ultima verwacht, maar niet blijkbaar.

Street Fighter II (1991)
Virtua Racing (1992)

OK, this is getting plain weird. Ik heb die dingen gespeeld, ja. Maar da’s ook alles. En gaan ze nu echt zeggen dat er geen invloedrijkere spelletjes gemaakt zijn dan dit in het begin van de jaren 90?

Vreemd.

Resident Evil (1996)

Ah bon. Zo gaan ze het doen. ‘t Is een arcade/console-lijstje.

Jaja, Resident Evil gespeeld op de Playstation. Maar of het belangrijker en invloedrijker is dan Doom of Half-Life? Not bloody likely.

Super Mario 64 (1996)

Nooit een N64 gehad, en nooit Mario kunnen verdragen, dus a fortiori nooit dit ding gespeeld. En dat dit invloedrijker was dan het tegelijkertijd uitgekomen Tomb Raider? Nu-uh.

Final Fantasy VII (1997)

De enige van de serie die ik redelijk wat gespeeld heb. De kinderlijkheid van het verhaal (chocobo’s begod!) nam ik er graag bij, want de gevechten waren wijs.

En that’s it of zo? Geen World of Warcraft (of minstens Ultima Online)? Geen Doom (of minstens Castle Wolfenstein)? Geen Diablo (of minstens Nethack)? Geen Populous? Geen Civilization (of minstens Empire)? Niets van Infocom? Niets van Sierra On-line?

Zwak. Zeer, zeer zwak.  

gameslijstmemories

Ik ging naar Brussel…

donderdag 29 december 2005 in Foto's. Permanente link | 5 reacties

…en ik zag, onder meer, mezelf in de spiegel—geen tijd gehad voor scheren deze morgen:

In the mirror

…een winkel vol camera’s en lenzen—ik ben er zelfs niet binnengestapt, kwestie van de verleiding en eraan te weerstaan:

Window shopping

…een droevig shopping center met ongelooflijk onfortuinlijke kerstversiering, en onder meer een speciaalzaak trouwkledij voor aliens.

…winkels met allemaal Fijn Voedsel, waar ik me niet voor heb ingehouden. Chili papads en sweet lime chutney als aperitiefhapjes voor nieuwjaar, jazeker.

Food, glorious food

…winkels met doosjes om muziek te maken:

Muziek!

…maar vooral veel sneeuw en veel koude:

Toi and mad

fotoBrussel

End of story

donderdag 29 december 2005 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

We houden vanavond een kleine reünie van ex-collega’s van mijn vorig werk.

Naar aanleiding daarvan hoor ik gisteren dat het vorig werk sinds bijna twee weken nu ook officieel helemaal niet meer bestaat.

Ik weet niet goed wat ik ervan moet denken. Kroniek van een aangekondigde dood, uiteraard, maar toch: het deed maar aardig.

Allez ju dan maar: Netpoint (1994–2005), rest in peace.

They were (alas, all too briefly) the best of times, they were the worst of times.

werkmemories

Nielsen zou content zijn

donderdag 29 december 2005 in Weblog. Permanente link | 7 reacties

‘t Is alweer meer dan twee maand geleden dat Nielsen zijn Weblog Usability: Top Ten Design Mistakes publiceerde.

Tijd genoeg verstreken dat het niet meer lijkt op een paniekreactie van oeioei, ik moet hier een beetje de regels volgen kwestie van geloofwaardigheid.

En dus bij deze, de tien fouten volgens Nielsen overlopen:

1. No Author Biographies
2. No Author Photo

De redenering is dat het maar een kwestie van beleefdheid is de mensen te zeggen wie je bent.

Ik zou zo denken dat ik hier al genoeg over mezelf meier, en dat ik al genoeg foto’s van mezelf op het interweb zet, maar goed.

Er staat sinds een tijdje een pagina over mezelf gelinkt bovenaan in de navigatie op elke pagina. Met foto.

Check, dus.

3. Nondescript Posting Titles

De titel van een weblog entry is een integraal onderdeel van de inhoud, gaat de redenering. Titels verschijnen vaak los van enige andere context—bijvoorbeeld in zoekresultaten bij Google, of als een lijst in een feed reader of aggregator.

Allemaal relevant als het gaat om weblogs die iets proberen te verkopen of duidelijk te maken. Als ik dààr iets schrijf, probeer ik wel degelijk een duidelijke titel te plaatsen.

Hier? Ik probeer meestal de flauwe plezante uit te halen. Da’s ook al iets, toch?

4. Links Don’t Say Where They Go

Mja. Ik heb deze regel altijd al moeilijk gevonden. Maar ik probeer mijn best te doen om niet te schrijven “klik hier voor meer informatie over de boekentoren” en wel “de website van de boekentoren bevat meer informatie”.

En ik probeer ook mijn best te doen om niet te veel ons-kent-ons-dingen te doen, maar aan de andere kant: als ik iets gelezen heb op Eskimokaka, dan is het toch wel mijn goed recht, zelfs al ken ik die mens van haar noch van pluimen, te schrijven dat “Demus zegt…”?

En het is toch niet omdat ik iemand ken dat ik die niet meer mag vermelden? En ik ben toch ook het journaal niet, dat ik niet “Bruno” mag eggen maar in de plaats elke keer “Bruno Bollaert, ex-klasgenoot, ex-collega en schrijver van onder meer volume12” moet bovenhalen—naar analogie met “de kaping in Moskou, de hoofdstad van Rusland, de vroegere sovjetrepubliek”?

Bloggers met meer journalistieke sérieux, zoals Luc (tee hee :)), doen er wel bij om te schrijven over “Gentse weblogger Vuijlsteke”, maar ik mag dat allemaal aan mijn bottinen lappen.

5. Classic Hits are Buried

Ach ja. Er staan wellicht wel een aantal fijne dingen in de archieven. Ik zou ze eens moeten opzoeken, er zijn een aantal stukjes die ik geschreven heb over de afgelopen jaren die ik wel goed vind. ‘t Zou natuurlijk al triestig zijn dat er op bijna negenduizend entries niet een paar goeie zouden tussen zitten. :)

6. The Calendar is the Only Navigation

Veel weblogs, wat zeg ik, veel websites zijn in hetzelfde bedje ziek: gebrekkige ontsluiting van gegevens.

Ik heb een archief op datum en op categorie, allebei minder dan nuttig. Ik heb ook een begin van archief op tags, dat op termijn misschien nuttiger zou kunnen worden. En er is een zoekformulier. Maar ideaal is het niet.

Nu, hier maakt het niet veel uit, ‘t is voornamelijk stream of consciousness geratel, maar voor pakweg gentblogt is het wél een goed idee om het archief beter aan de mensen aan te bieden.

Verwacht u dan ook aan Grootse Dingen In Het Voorjaar.

7. Irregular Publishing Frequency

Haha. Dagelijks, elke dag, geen enkele dag gemist, sinds de zomer van 2002.

8. Mixing Topics

Zal ‘t gaan ja? Ik ben niet uit op lezers, dus ik mag schrijven wat ik wil.

En als dat betekent dat ik dàgen aan een stuk zaag over die éne bug in een bepaald programma dat ik maak of gebruik, en dan weer een maand aan een stuk niets anders dan reality tv-verslagen schrijf, so bloody be it.

9. Forgetting That You Write for Your Future Boss

Ha, inderdaad. Ik houd er altijd rekening mee dat de hele wereld dit potentieel kan lezen.

Ik denk dat ik dat maar eens ga verduidelijken in een apart postje. “Over dit weblog”, een soort compagnon van “over mezelf” of zo.

10. Having a Domain Name Owned by a Weblog Service

Sinds een paar jaar niet meer het geval.

*
*    *

Mja. Al met al hebben ze met mij geen klagen, qua regeltjes volgen. :)

lijstusabilityweblog

Woa seg Gertje!

donderdag 29 december 2005 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

Kijk, ik wil daar niet lastig over doen, maar waar heeft die Stef Bos het eigenlijk over?

Heeft hij eigenlijk al ooit eens een aflevering van Samson gezien?

Als hij dat wél had gedaan, had hij ongetwijfeld niet geschreven dat dat beest “een heel ondeugende maar lieve hond” is.

Ja, spoonerismen al wat je wilt, en een chronisch slecht geheugen—je zou verwachten dat zelfs een hond ondertussen weet dat het niet meneer spaghetti is en dat de minister een afgevaardigde heeft, geen behaarde van de sinister.

Maar: handen naar omhoog wie Samson al ooit ondeugend heeft weten zijn! En handen omhoog wie Samson al ooit lief heeft weten doen!

…wat ik dacht: niemand. Nul handen naar omhoog.

Of toch bij benadering. Ja, ik moest gokken want de webcam deed het niet.

samson

Sneeu

donderdag 29 december 2005 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Maar manneken, wat was mij dàt?

Ik was daarjuist met de velo op pad, en plots viel daar dertig centimeter sneeuw op mijn hoofd!

Ik kan u met grote zekerheid verzekeren dat het verdomd gevaarlijk rijden is met de velo op de kasseien in het donker met van die jumbosneeuwvlokken in de ogen.

Straks resto, in het mij warm aangeraden fin du monde. Al met de dood in het hart de stratenkaart bovengehaald om te zien in welke uithoek van Gent dàt alweer ligt, maar!

Wie schetst mijn contentement? Het is gewoon de straat uit en naar links! Op pakweg honderd meter of zo van mijn deur!

[bij nader inzien: het stond ook in de bevestigingsmail, dus ik had het wel kunnen weten] [maar toch]

sneeuw

Zagevent

donderdag 29 december 2005 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Nu net op het sportnieuws, een hollander-cum-veldrijder: “Het is een heel moeilijk rondje en het is nat, en lastig, en koud…”

Ja kerel, doe nu niet alsof dat een verrassing is hé—had dan snooker gekozen in plaats van veldrijden!

sport

Oeioei

vrijdag 30 december 2005 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

Ik ben net terug van een avondje uit in Fin du Monde. Met ex-collega’s. Van mijn vorig werk.

Even ter duiding: ik ben zo zat als een waarlijk zeer zat konijn. Ik kan me niet herinneren hoeveel caipirinha’s en mojito’s en tequila sunrises ik rietjesgewijs naar binnen gezogen heb. Nog een geluk dat het aantal Irish coffees niét zo moeilijk bij te houden is: welgeteld één. Die ik overigens gewoon linea recta in mijn dame blanche gegoten heb.

Fin du Monde is te vinden in de GelukGoudstraat—op de plaats waar vroeger één van die turkse VZW’s waren.

We waren er met een aantal ex-collega’s. Als we daar heel eerlijk in zijn, hebben we elkaar allemaal niet in de best mogelijke omstandigheden voor het laatst gezien, ergens einde 2003. En alhoewel ik ergens toch serieus met de piepers zat, is het allemaal uiterst goed verlopen vanavond.

Het was vreemd, maar het was eigenlijk op geen enkel ogenblik akelig, of vervelend, of echt weird. Enfin, toch niet voor mij, vond ik toch. We hebben gesproken en gelachen en gesproken en gedronken en gegeten. En gedronken.

Het was alsof het weer 2001 was en we elkaar een jaar kenden, maar eigenlijk ook niet: ik had de indruk dat we allemaal samen en individueel door onze eigen vagevuren gepasseerd zijn, en allemaal op onze eigen manier met allerlei dingen afgerekend hebben. Of tenminste vrede genomen hebben.

O ja—de restaurantcriticus in mij komt even uit zijn coma—voor ik het vergeet en zonder al te lastig doen over Fin du Monde want de rest van de avond compenseerde dat ruimschoots, maar mijn eye-rib was wellicht nog lekkerder geweest was ze minder uitgebakken en iets warmer geweest. Voor de rest: een bijzonder in orde gelegenheid. Het is er gezellig, de muziek staat er niet te luid, het eten is pretentieloos goed, en de mensen zijn er sympathiek.

Het is een beetje een vreemde zaak: geen echt restaurant, denk ik toch, wegens eigenlijk wel wat weinig keuze en bijvoorbeeld geen voorgerechten. Geen echt café. Geen echte cocktailbar. Geen echte muziekgelegenheid—zoals gezegd stond de muziek er gelukkig zacht genoeg dat conversatie mogelijk was.

Maar dus wel lekker eten, bier, cocktails, en muziek.

De afwezige (Alain) had ongelijk. Draai of keer het hoe je wilt: Peter en Iwein en Lieve en Jan en Stijn en Alain en mezelf, we hebben samen teveel meegemaakt om elkaar nooit meer te zien.

En dat we het allemaal nog eens moeten doen. Dàn eens. No pressure.

werkmemories

Commiseraties drieduizend!

vrijdag 30 december 2005 in Weblogs. Permanente link | 4 reacties

Ach, het kan niet altijd gaan zoals je wilt… proficiat drieduizend voor de faire en volwassen strijd, maar wat schrijft De Standaard?

De verkiezing van het weblog van het jaar eindigde in een helse strijd tussen Gent.blogt en het Leuvense fotoproject Drieduizend.be. […]
Gent.blogt klopte […] het andere stadsblog (Drieduizend.be)

Tjaha.

Allez ju, we trakteren de verliezers met veel plezier. Ribben. In januari. :)

drieduizend

Andere cadeau

vrijdag 30 december 2005 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Ik heb een goeie madam hoor, daar niet van. Geen klagen.

Maar nondedju ik loop nijdig. Ze had een paar maand geleden een niet-zo-stille hint gegeven voor een nieuwjaarscadeau. Ik in mijn hoofd opgeslagen, allemaal goed en wel. Normaal is dat mijn principe niet, cadeaus kopen die mensen zelf vragen: zo van “o, wat een schoon paar sloefen. dat ik zelf gekozen heb. en waar ik zelf omgeweest ben. o dank u”.

Maar goed dus: het was al maanden geleden, en wat het precies zou worden was open, dus het kon er nog door.

Tot vanmiddag aan tafel. Tegen Els die op bezoek was: dat het toch wel wreed was dat ik niet zou weten wat gekocht, terwijl ze het toch zó duidelijk gezegd had, en dat het toch niet zo moeilijk was—waarop Els natuurlijk “hoe? wat was het soms?”—waarop Sandra met naam, toenaam en zelfs exacte datum (maandag 20 maart!) tekst en uitleg gaf.

Ack!

Geen haar op mijn lichaam dat er aan denkt om een cadeau te kopen dat zonder een schaduw van twijfel geen verrassing is.

En dus: op zoek moeten gaan naar een nieuw cadeau. Nieuwe cadeaus. ‘t Is proper.

cadeau

Don your tinfoil hats

zaterdag 31 december 2005 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Grappig om zien: trek uw Firefox open, ga naar Tools > Options > Privacy > View Cookies. En ga dan uw cookies af op zoek naar __utmz en __utma en gelijkaardige.

Die cookies worden namelijk gezet door Google Analytics, en zijn dus een gemakkelijke manier om te zien wie er allemaal Google’s gratis websitestatistiekenpakket gebruikt.

Grappig om zien dat zelfs Sitemeter klant is.

analyticscookies

Ho Ho Ho

zaterdag 31 december 2005 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

De cadeaus zijn gekocht (en hoe!), de kerst– en nieuwjaarskaartjes zijn afgehaald van bij de winkel, de cadeaus zijn (bijna) allemaal ingepakt, en ‘t is bijna vijf uur.

Nog een uur of twee en we vliegen erin, hoezee!

feest

links for 2005-12-31

zaterdag 31 december 2005 in Links. Permanente link | Geen reacties

Navigatie

» homepagina, archief

Zoek

<insert standard disclaimer>

Alles wat hier staat is mijn eigen opinie. Het wordt niet nagelezen of goedgekeurd door mijn werkgever voor het on-line komt, en ik bied geen enkele garantie voor kwaliteit of correctheid.

Mijn werkgever is het niet noodzakelijk eens met wat ik schrijf, en het spreekt vanzelf dat hij dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk kan zijn voor wat ik hier publiceer.

Ter info

Eén van mijn e-mailadressen is michel [at] zog punt org. Normaal gezien antwoord ik daar, buiten de kantooruren, onmiddellijk op.

Valideert, in principe: css & xhtml.
Gemaakt met WordPress.
Syndicatie: Entries (RSS) en commentaar (RSS).ISSN 1780-1338