Michel Vuijlsteke's weblog

Tales of Drudgery & Boredom.

Maand: maart 2007 (pagina 1 van 8)

All your base

Ah, good times. We worden oud meneer, we worden oud.

Ach, en die keer dat de website van Pioneer Europe mits een http://www.pioneer-eur.com/base.cfm?ayb=zig al zijn statusboodschappen in allyourbase-ese zei. En dat de klant er–ik weet tot nu nog altijd niet hoe–achter gekomen was. Good times indeed.

Lees verder

Kogel door kerk

Zo. Computer gekocht.

Dezelfde als die van mijn broer maar met twee grote snelle harddisken erin, een extra ventilator, een tv-kaart, een engelstalige Vista, en twee monitors.

Zucht. Al dat geld.

Carrièreplanning Louis

Louis, binnenkort eerste leerjaar, plant zijn toekomst.

– Papa, weet je wat ik graag zou willen worden?
– Nee, zeg eens?
– Krabbenvanger.
– Euh, waarom?
– Om krabben te vangen.
– En wat zou je daar dan mee doen?
– Ik zou daar rekkertjes rond doen, en dan kunnen die scharen niet meer los. Dan ga ik die krabben in een hokje aan het water steken. Of eigenlijk, in een bakje. Met niks in, want krabben kunnen wel zwemmen.
– Jamaar, en hoe gaan ze dan eten?
– Ik weet het niet. Een beetje visjes in steken? Eten die eigenlijk wel graag visjes?

Een mens moet een doel in zijn leven hebben, denk ik dan.

Contrast

Het kon niet groter zijn, het contrast, op Villa Politica.

De houding en de kledij sprak boekdelen: Kathleen Van Brempt zoals altijd stijlvol in een prachtig kleedseken dat op haar gegoten zat, met een discreet halsjuweel. Klasse. Marie-Rose Morel daarnaast in een soort zak-achtig wit ding, volledig verkeerd van model, uitgesneden tot over haar oksels, haar ondertussen maand na maand meer en meer pafferige armen hoegenaamd niet flatterend. Goedkoop.

Het oog wil ook wat, toegegeven, maar bovenal en naast de uiterlijkheden was het nog schriller. Kathleen Van Brempt, rustig, dossierkennis, zeker. En Marie-Rose Morel, schril, naast de kwestie, hysterisch.

Het zou humor zijn, als het niet zo droevig zou zijn.

Roddel

Welke Gentse amateur van kippen werd deze morgen betrapt met een zak van een winkel waar hij dure eden had gezworen geen voet meer binnen te zetten?

Ahaha!

Del.icio.us op 30 maart 2007

De klauw

Ze hangen tegenwoordig overal, deze reclameposters (sorry voor de foto, ik had alleen mijn eeuwenoude GSM op zak):

klauw

Mooie momenten krijg je cadeau, en dan een foto van een typisch huiselijk tafereel zoals we dat allemaal kennen in België.

Bon, goed. Die taartachtige dingen die daar gemaakt zijn: die zijn dus al gemààkt. Waarom ligt het nog vol bloem op het werkblad? Wat doen die koekjesvormen daar? Moeten wij geloven dat moeder en dochter dat samen gemaakt hebben?

En ook: de hand van dat meisje is zó afgrijselijk belicht, ze ziet er meer uit als de hand van de heks van Sneeuwwitje dan als iets anders. Wij staat ze daar in ‘s hemelsnaam te doen? Het gebak heeft in de oven gezeten, is geglazuurd en heeft zo’n maraschino-kers gekregen, en is al in papieren bakjes gezet. En dan weer op de bakplaat? En dan maakt het meisje voor de aardigheid nog eens haar handen vuil?

En waarom doet zo zo’n klauwbeweging met haar linkerhand? Wat bedoelt ze daarmee? Waarom vindt die “moeder” dat zo hilarisch? Wat staat die rode kleurstof daar te doen? Waarom houdt die moeder zo’n plakkerige geconfijte kers in haar hand? En wat verbergt dat meisje met haar rechterhand?

Ben ik nu echt de enige die zich daar vragen bij stelt?

Gedegouteerd

Bleh, ik ben kwaad op css. Ik probeer twaalf menu-items in een tabelachtig iets te steken met <ul><li>’s. Met een tabel zou het op vijftien seconden gedaan zijn. Bah.

Toet, piep, tuut

Kijktekeer wat er vanavond op mij stond te wachten in de zetel…

Kijkt ekeer!  een cadeautje!

O! Een doos! Wat zou dat kunnen zijn!? Zou die Soprano Saxophone op de zijkant een hint kunnen zijn?

Zie nu: er zit een valies in de doos!

oho, gelijk van de kodaks!

Wat zou er in de valies kunnen zitten? Zou die Eastman iets te maken hebben met Kodak? Of geeft de vorm van de doos al iets weg van de inhoud?

Zelie ter hulp geroepen:

Zelie inspecteert de goederen

Zo schoon ingepakt maat! Allemaal in aparte zakjes! ‘t Is gedimme een sopraansaxofoon! Wie had dat gedacht!

Een tube met allemaal valven erop, en een mondstuk, en dan twee verbindingsstukken tussen mondstuk en tube—een recht en een scheef.

Mijn nieuw blaasding!

Oooooooo zo wijs! En, eigenlijk, zo veel gemakkelijker om op te spelen dan een klarinet!

Ik denk dat ik eens een handleiding ga zoeken om te zien welke noot waar zit, en dan stop ik niet vóór ik voldoende Kraftwerk en Sound of Music kan spelen.

Schoon gerief jong, trouwens, zo’n saxofoon. Een wonder van schoon festijn:

Sax appeal (eh heh, heh)

Supertalent in Vlaanderen

Tja. Wat moet een mens zeggen?

Dat het soms eens goed is en soms eens barslecht, en dat het bij momenten zó erg cringe TV is dat ik mijn hoofd in mijn peignoir verberg?

Er zal wel een publiek voor zijn, denk ik dan. Euh ja, inderdaad: ten huize hier hebben er vijf mensen het hele programma uitgekeken. Geen mainstream-bashing hier meneer. En nu gaan we kijken nar Chris & co All Stars. Sue us.

Maar! Edoch! Wat zag mijn lodderig oog in het aankondigingsfilmpje voor de laatste preselectie van Supertalent in Vlaanderen?

Ha! Gili! Doet! Mee!

Met een act van Joseph Dunninger, dezelfde die hij deed op de Crazy Comedy Cover Contest onlangs—wacht wacht, ik citeer wat ik Gentblogt schreef:

een willekeurig lid van het publiek roept een getal tussen 50 en 100, en Gili maakt een volkomen perfect magisch vierkant op minder dan 38 seconden! Alle lijnen, zowel horizontaal als vertikaal als diagonaal als alle groepjes van 2×2 vakjes opgeteld komen allemaal op dat getal uit.

Het zegt bijzonder veel over Gili, het nummer en de performance, dat ik bij iets dergelijks, zuiver wiskunde en getallen optellen eigenlijk, er zelfs mijn fototoestel niet bij heb gehaald, zo erg ging ik er in op. Van wervelend begin tot wervelend einde: magisch, adrenaline, en boeiend. Geef die mens een televisieprogramma! (of minstens een volledige zaalshow met mentalisme à la Dunninger)

En ik méénde dat dus hé. Gili is niet alleen écht zeer goed (echt waar serieus), hij is ook een ongelooflijke showmens, ongelooflijk grappig, en hij zou écht een programma moeten krijgen. Oh, en dat staat nog helemaal los van het zuivere feit dat het een vreselijk sympathieke mens is. 

Gili

Ik ben enorm uiterst benieuwd wat ze ervan gaan maken. En wat hij op twee minuten uit zijn mouw gaat schudden.

Ik heb geen slaapproblemen

Ow ow ow, jongens, vóór er hier allemaal dingen een eigen leven gaan leiden: ik heb geen slaapprobleem hé.

Als ik wil, ga ik gemakkelijk om 22u30 naar bed en slaap ik proper tot 8u30 door. Of ga ik slapen om 4u30 en slaap ik tot 6u30. Of combinaties van allerlei.

Het is al een eeuwigheid geleden dat ik nog problemen heb gehad om in slaap te geraken, en het is al een tijd dat ik mij slechts zéér bijzonder zelden eens overslaap.

Ik kan overal en altijd slapen: het lukt me zonder problemen om pakweg ergens een half uurtje of een uurtje te slapen, en dan weer klaarwakker te zijn, en het maakt me daarbij niet veel uit of dat ‘s morgens, ‘s middags, ‘s avonds of ‘s nachts is.

En ik kan tegenwoordig echt wel functioneren op gemiddeld een uur of vier-vijf per nacht, aangevuld met telkens een dikke drie kwartier op de trein heen en terug.

Nee, mijn enige probleem is dat er gewoon te weinig uren op de dag zijn, en dat ik zit te wachten tot ze slaap in pillen verkopen. Geen slaappillen om in slaap te geraken, maar pillen die de slaap vervangen.

Ook weer niet dat ik niet graag slaap (slaap is wa de max maat joengne), maar dat het zo’n zonde van de tijd is.

Pf. Heh. Misverstand uit de weg geruimd.

Tot zover

Ik dacht dat ik het gevonden had. De afgelopen twee weken heb ik tijdens de week telkens weer weinig geslapen ‘s nachts—zo tussen een half uur en vier uur—en dan sliep ik ‘s morgens en ‘s avonds telkens nog een uur op de trein.

En dat lukte allemaal, en ik was helemaal fris, en hoera! al die uren extra op een dag, hoe wijs is dat niet?

Mneh. Niet dus: gisterenavond nog vóór middernacht mijn klop gekregen. En vannacht weer gewoon zo’n zes uur geslapen en nog moe. Bah.

Gelukig moet ik vandaag maar om 10u in een vergadering zitten in Brussel, dus kan ik wat van thuis werken eerst.

Ze gaan er toch echt iets op moeten vinden, voor dat slapen. Pillen of zo.

Michel Bauwens

Juist terug van het werk: ‘t was Namahn Talk met Michel Bauwens. Van E-Com in den tijd toen de dieren nog spraken, en van P2P tegenwoordig.

Het ging over Peer to Peer: a new economy and civilisation. Wacht, ik haal er even het detail bij:

Peer to peer is much more than just the sharing of music and film by contemporary teenagers — it is in fact a new relational dynamic, enabled by P2P-based infrastructures and organisational techniques, which fundamentally changes the dynamic between institutions and the peer-enabled individuals. No longer are institutions (companies, governments, NGOs, mass media) communicating with isolated individuals, but it is now the individuals who, assisted by their peers, approach the institutional world from a totally different perspective (pull and intention economy).

Far from limited to the co-creation of value with corporations and media (think crowd sourcing and citizen journalism), it is creating a whole new set of social processes such as peer production (think Linux and Wikipedia), peer governance (how are these projects managed without pre-established hierarchy?), and peer property (a new set of licenses that protects the common production).

Some of the following questions will be addressed:

  • What is the logic of this peer to peer dynamic, and what can we say so far about how companies and institutions are adapting to its challenge?
  • How can we interpret Web 2.0 developments and the future of computing in the light of these developments?
  • What are the political and social consequences of a peer-enabled civil society?

Tja. Mja. Hrm. Trja.

Het gaat volgens Bauwens om een hele set van diepgaande sociale processen die ertoe leiden dat p2p de dominante sociale vorm aan het worden is in de samenleving.

Ik was niet overtuigd.

Jazeker, mensen verliezen meer en meer hun vertrouwen in instituties en gaan meer en meer naar peers luisteren—maar of dat nu meteen een nieuwe evolutie is, en of we echt voor een soort tipping point staan waar de hele maatschappij grondig en voor altijd zal veranderen: I sincerely doubt it.

Zeer sympathieke mens hoor, maar ik ik kon me de hele dag niet van de idee ontdoen dat het allemaal boekenkennis was, niet getemperd door zeer veel praktische ervaring in echte p2p-omgevingen, van min of meer complexe open source-projecten of dag in dag uit-Wikipedia-werk.

En een aantal basispremissen waar ik het niet mee eens ben: dat er op het internet geen schaarste zou zijn bijvoorbeeld, en dat daardoor p2p mogelijk wordt. Natuurlijk is er schaarste op het internet: kennis is schaars, expertise is schaars, tijd is schaars, attention is schaars. Of nog zo één: dat the wisdom of crowds voor zowat alles kan gebruikt worden—honderd amateurs van de straat met elk een half uur opleiding zouden samen een betere diagnose kunnen stellen dan drie expert-radiologen. Yeah right, if you pardon my French. Anecdotisch bewijs is geen bewijs, denk ik dan.

En tot in de details: dat het fundamenteel kenmerk van de feodale maatschappij zou zijn dat de edelmannen moesten doen wat de koning zei of ze werden een kopje kleiner gemaakt bijvoorbeeld. En ik maar denken dat wederzijdse verplichtingen zowat aan de basis lagen. Akkoord, misschien was dat maar een klein onderdeeltje van één cel op één tabel van één van de slides, maar toch: dat werkt op mij alsof er ergens een analyst in the Economist zou spreken over MicroShaft Winblows of M$ Exploder.

Afijn: zeer veel slides met zeer veel tekst op, en ik denk dat ik zo ongeveer op elke slide een ander idee toegedaan was dan wat Bauwens zei. Grr.

Faut de tout pour faire un monde, denk ik dan. Zen. Niet in opwinden.

En dat het allemaal wel zo’n vaart niet zal lopen. Dat de postkapitalistische pseudo-democratische verzorgingskennismaatschappij nog niet zo’n slecht systeem is.

Mits achter de schermen bestuurd door een geheim genootschap van technocraten, uiteraard. All hail Eris.

Del.icio.us op 28 maart 2007

Photoshop CS3

Bijna uit! Filmpjes alhier. Details bijvoorbeeld alhier.

Kwijl. Ik zal mijn upgrade maar al bestellen, zeker?

Oudere berichten

© 2018 Michel Vuijlsteke's weblog

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑