Michel Vuijlsteke's weblog

Tales of Drudgery & Boredom.

Maand: januari 2011 (pagina 1 van 4)

1989 aan de Middellandse Zee

’t Is weer helemaal gelijk 22 jaar geleden, toen de ene na de andere domino viel in Centraal- en Oost-Europa.

Weer allemaal (relatief) vreedzame transities, weer dat aftasten van de grootmachten, weer dat voorzichtig optimisme over de toekomst. Wie weet zal Syrië het Roemenië zijn van het Midden-Oosten, wie weet gebeuren er allemaal dingen in Israël, wie weet loopt het daar allemaal wel goed!

En wie weet loopt het allemaal niet goed, en krijgen we, als de dictators en de geheime polities en de repressie van hogerhand wegvalt, wel allemaal nationalismen en stammentwisten: wie weet wat voor onderhuidse dingen zijn er daar allemaal te vinden, in het land van Jugurtha en Saracenen?

En binnen tien of twintig jaar: we weet gaan we dan wel ontdekken wie er achter de mensen achter de gebeurtenissen achter de evoluties zit? Welke machinaties aan de gang waren, en wie er wat gepland heeft of had, en wat er gelukt is en wat mislukt?

Spannend, in ieder geval, voor iemand wiens eerste écht bewuste ervaring met de media was een knipselmap samenstellen over de moord op Anwar El Sadat.

We worden wereldkampioen!

Genoeg geneut en gezaag over regeringsvormingen! Vlamingen, Walen en Brusselaars, één strijd!

163699_173981969311587_169438736432577_360490_7384191_n.jpg

Waar een klein land groot in kan zijn!

Bevestig uw komst op Facebook, volg Twitter op Twitter, en kom vooral af (als we erin slagen) op 17 februari. In Gent, natuurlijk — waar anders?

Stand by for marathon?

Zonet van mijn moeder een hele doos Columbo meegenomen: 69 afleveringen, van 1971 tot 2003. Allemaal rippen en op de computer zetten en kijken, denk ik.

Ik was al bezig met de zooi van de kinderen — alle *bootlading* DVD’s — en nu komen die erbij.

Een eeuw geleden had ik al mijn DVD’s al omgezet naar filmpjes-op-de-computer, en ik herinner me dat het niet echt snel was, maar nu ik het een beetje in degelijke kwaliteit wil doen: godhemel wat gaat dat traag.

Misschien ligt het aan Handbrake? Misschien is het niet zo’n goed idee om software te gebruiken die praktisch nooit meer een nieuwe versie krijgt? Of misschien moet ik gewoon de hele DVD rippen?

Euh nee, toch niet: de hele DVD rippen zou in het geval van die Columbo-DVD’s willen zeggen dat ik ad vitam eternam elke keer ik een DVD in steek een minuut intro zou zien die ik niet kan skippen, en voor elke keer dat ik naar een aflevering wil kijken, eerst een boodschap van de Belgische/Nederlandse anti-piraateenheid van ook nog eens minuut moet zien dat ik niet kan skippen.

Urgh. En dus zit ik gelijk een idioot dingen te converteren. Een uur, is die Handbrake bezig, voor een uur en twintig minuten aflevering. Gelijk een idioot, ik: als ik er voortdurend mee bezig ben, en geen enkele keer vergeet de DVD te wisselen, en niet ga slapen, dan kan ik die 69 afleveringen in digitaal formaat op de computer hebben, met taalversies en ondertitels, op iets minder dan drie dagen.

Screen shot 2011-01-30 at 23.41.01.png

Oh, en als ik alle afleveringen van Columbo in DVD-kwaliteit, ruim gerekend een gigabyte per keer, van op het internet zou willen downloaden — gesteld dat ze te vinden zouden zijn, natuurlijk — zou ik ze op pakweg anderhalve minuut per aflevering kunnen binnen trekken. Zonder kijken of moeite, op minder dan twee uur, alle afleveringen ooit van Columbo.

Ik zou er evenveel voor willen betalen als ik voor de DVD-box betaald heb. Maar: niet mogelijk. Pech.

En dan vragen mensen zich af waarom er gepirateerd wordt. Oh hang on: misschien is het eigenlijk zelfs illegaal om DVD’s die men zelf gekocht heeft, op zijn eigen computer te zetten om zelf te bekijken op zijn eigen televisie?

Grmbl.

Is dat nu echt te veel gevraagd?

Elke dag komt er grijs haar bij in mijn baard. Dat is goed: met een beetje geluk zal binnen een tijdje al het rost eruit verdwenen zijn. Niet dat ik ermee zit of zo, daar niet van.

En bovenop mijn hoofd speelt zich een slow motion Alexander Litvinenko af. Niet dat ik daar mee zit, daar niet van.

Uitvallen is uitvallen — ik heb heel mijn leven gehoord dat dat soort dingen een generatie overslaat, en mijn twee grootvaders hadden een, euh, hoog voorhoofd.

Maar is het écht te veel gevraagd dat het daar ook eerst grijs zou worden? Ik zou dat echt wel serieus appreciëren.

The darnedest things

Louis, daarnet: “Papa, ik vind dat ik naar inktvis ruik. En ik vind dat inktvis lekker ruikt.” En zonder verder een woord trok hij naar bed.

Anna, deze avond, toen we naar huis stapten: “Papa, in de etalage staan allemaal alsoffe mensen. Dat zijn mensen die ze dood gedaan hebben en dan hun handen en hun voeten en hun hoofd afgedaan en hout rondgedaan en geschilderd. Echt waar hé? En dat is bij standbeelden ook hé?”

Yup.

Home entertainment

…we zijn er bijna, met de televisie en het home entertainment en dingen afspelen vanop het netwerk en zo.

De setup nu is dat in het achterhuis, waar ik al mijn DVD’s in digitale vorm heb, films op een pc staan. En dat in de woonkamer boven een televisie staat die de pc kan zien, en die door de pc kan gezien worden.

Ik kan op de pc, die Windows 7 draait, op elke film (of afbeelding, of geluid) rechtermuisklikken, zeggen “play to televisie”, en dan werkt dat via de magie van Upnp. De televisie ziet ook Media Player staan, en kan de library afspelen zonder al te veel problemen. Niet extreem snel, van menu tot menu gaan, maar werkbaar.

De kwaliteit is wel niet echt helemaal idaal, ik zal eens moeten kijken naar de settings.

Een tweede optie is via PS3 Media Server te gaan. Settings up the wazoo, vanalles en nog wat instelbaar, en het kan denk ik wel redelijk wat meer. Maar ’t is wel meer gefrutsel, en het weigert vooralsnog sommige films degelijk af te spelen — ruis in plaats van gewoon geluid, geen beeld bij de eerste poging, teveel cpu innemen, yada yada.

De optie die ik ondertussen aan de kant heb gelaten, is het Western Digital bakje met de harddisk er rechtstreeks aan: dat speelt een hele reeks films gewoon helemaal niet af. En heeft ook diezelfde problemen met geluid en beeld, maar er is niets aan in te stellen. En bovendien zitten de harddisks dan niet meer in het netwerk.

Zucht.

Misschien moet ik wel gewoon een goedkope dedicated mini-pc aan de televisie hangen. Dat zou nog het gemakkelijkste zijn, denk ik.

Lynn Beekwezen

Zeg, vergis ik mij daarin, of is dat toch wel echt een bloedmooie vrouw, die Lynn Wesenbeek? ’t Is om stil van te worden verdorie: ze wordt 50 en ze ziet er verdorie beter uit dan twintig jaar geleden.

Op reis!

Ik kreeg een brief van de tot nog toe nog altijd Belgische Staat: dat de belastingen mij geld terugbetalen!

’t Is geen massaal groot bedrag, maar ’t is wel onverwacht genoeg dat het Meteen Kan Uitgegeven Worden: het internet naar boven gehaald, Excel opengetrokken, plannen gemaakt en geldsommen naast de plannen gezet, om op vakantie te gaan met de familie.

Sinds de kinderen geboren zijn, zijn we welgeteld één keer een kleine week op vakantie gegaan: een El Cheapo all-in, waar we met z’n allen dag in dag uit naast een zwemdok hebben gelegen. Het had net zo goed in Zimbabwe of Nieuw-Zeeland of Center Parks Zomergem kunnen zijn, voor wat we er aangevangen hebben.

Nu zijn de kinderen allemaal wat ouder, en is het al wat haalbaarder om iets minder, euh, passief te doen. En dus vandaar: het internet erbij.

Lang moet dat niet duren, zo’n vakantieplanning: een uur later zijn we er min of meer uit. We wilden terugkeren naar Ierland, onze ongeveer eerste en enige vakantie samen, dertien jaar geleden, dat stond vast. We hebben gekeken naar vliegtuig+huurauto, maar dat kwam op minstens 4000 euro uit, bijna drie keer zoveel als de optie met eigen auto en ferries.

Dit is het geworden, voorlopig:

 • Vertrek in Gent, met de auto, op 30 juli om 6u.
 • Calais naar Folkestone met de trein: 30 juli 10u00-10u40.
 • Naar Pembrokeshire National Park rijden, daar wat rondhossen, overnachten in The Old School Hostel.
 • Rustig naar Fishguard rijden, ferry naar Rosslare: 31 juli 11u-13u.
 • Van 31 juli tot en met 9 augustus: rondrijden in Ierland. Cork? Ring of Kerry? Geen idee, we zien wel. B&B en/of hostels, we zien wel. Misschien dat we er een paar op voorhand reserveren, misschien niet.
 • We keren naar Engeland terug vanuit Dun Laoghaire: ferry naar Holyhead, 10 augustus 13u15-15u14.
 • En dan hebben we vier dagen in het Verenigd Koninkrijk. Misschien langs Chester, Worcester, Gloucester, Salisbury? Geen idee!
 • Terugkeren: Folkestone-Calais, 14 augustus 18u00-18u40, terug in Gent rond pakweg 21u.

Ha! En nog eens: ha!

Screen shot 2011-01-27 at 23.11.32.png

Pas op, niet dat het allemaal al vast staat: we moeten nog de tiketten kopen. Maar eigenlijk zouden we dat allemaal kunnen doen morgen, eigenlijk.

Zero Punctuation: Minecraft

Hij heeft gelijk.

Terminologie en cijfers

Dus.

Stel, meneer A komt op 15 december 2010 voor het eerst naar een website. Hij bezoekt er pagina’s a, b, c, d, terug naar c, terug naar b, en dan naar e.

Op 3 januari 2011 komt hij terug, bekijkt hij a, b, c, f, g. Op 10 januari nog eens, daar gaat hij van g naar c, herlaadt hij c, naar d, naar h. Op 14 januari kijkt hij ’s morgens om 8u naar a. En dan opnieuw om 9u15. En om 9u30.

Ik kan me inbeelden dat er voor de website-eigenaar een aantal verschillende gegevens interessant zouden kunnen zijn:

 • Het duidelijkst van al: het aantal bekeken pagina’s. Iemand die een pagina bekijkt en daarna opnieuw, dat is twee bekeken pagina’s, ongeacht hoeveel tijd er tussen die twee keer zit, een kwartier of een maand.  In het voorbeeld hierboven: 19 bekeken pagina’s.
 • Iets minder voor de hand liggend: het aantal uniek geziene pagina’s. Ik kan me inbeelden dat alle bezoeken naar pagina a van 14 januari als één uniek geziene pagina tellen. Misschien dat “unieke pagina’s” wel zouden moeten rekening houden met de inhoud van de pagina’s? Dat als pagina a niet veranderd is van inhoud in de loop van 14 januari, dat alle views van van meneer A tellen als één unieke geziene pagina? In het voorbeeld hierboven, ervan uitgaand dat pagina’s niet meer dan eens per dag van inhoud veranderen: 14 uniek bekeken pagina’s.
 • Nog minder voor de hand liggend: aantal bezoeken. Wat telt als “een bezoek”? Google zegt, min of meer arbitrair, dat na een half uur niets doen, een bezoek als een nieuw bezoek telt. dat had even goed een kwartier kunnen zijn, of een uur, eigenlijk, vermoed ik, maar een half uur lijkt wel degelijk. In het voorbeeld hierboven: 4 bezoeken. Dat geeft de 14de januari dus meer bezoeken dan uniek geziene pagina’s.
 • En dan is er nog het aantal bezoekers. Ha. Niet eenvoudig, want in het hoofd is dat redelijk duidelijk (“euh ja, gewoon, het aantal verschillende mensen die komen kijken hé”), maar voor de computer is dat absoluut niet evident. In het voorbeeld hierboven heeft de website van december tot januari natuurlijk welgeteld één bezoeker, maar hoe kan een computer zeker weten dat het bezoek op 14 januari door dezelfde mens gedaan werd als dat van 15 december? Om maar iets te zeggen: als die meneer op een andere computer zit of verschillende browsers gebruikt, is het meteen einde verhaal. Tenzij het gaat om mensen die ergens inloggen met een naam en wachtwoord of zo — tenzij die logingegevens gedeeld worden, natuurlijk.
  En dus wordt er met vooronderstellingen gewerkt: als er een cookie staat, als een min of meer unieke combinatie van bezoek + computereigenschappen (OS, browser, plugins, geïnstalleerde fonts, locatie) gezien wordt, dán spreken we van één bezoeker. Maar omdat de computer niet alle gegevens van iedereen eeuwigdurend kan bijhouden, wordt er gewerkt met aantal bezoekers per periode — in het voorbeeld heb ik op vier verschillende dagen telkens één bezoeker per dag. En heb ik, tegelijkertijd, één bezoeker per maand van december tot en met januari. (En zou ik, met wat slechte wil, tot 19 verschillende bezoekers kunnen raken, gewoon door bij elke pagina mijn cookies te wissen).
  Dus, afhankelijk van hoe lang de computer dingen bijhoudt, heb ik 1, 2 of 4 “bezoekers”. Ahem.
 • En om te besluiten, bijna volledig voodoo: aantal unieke bezoekers. Google Analytics spreekt van “absolute unique visitors” om er een soort air van authoriteit aan te geven, maar het gaan eigenlijk om hetzelfde probleem als bij het berekenen van het “gewoon” aantal bezoekers. Net zoals één echte bezoeker kan tellen voor 1, 2, 4 of 19 “bezoekers” afhankelijk van hoe ruim de computer het venster maakt en hoe slecht mijn slechte wil, gaat precies hetzelfde op voor het aantal unieke bezoekers. Als de computer een cookie zet die twee jaar lang meegaat, zoals Google doet, dan kan dat venster wat groter zijn en is het wellicht wat dichter in de buurt dan als de computer telt per dag.

…maar het is dus absoluut niet zo evident.

Hoe rapporteren analytics-paketten dat? Misschien niet verwonderlijk, maar het varieert nogal. Ik heb bij wijze van test een paar verschillende dingen naast elkaar laten draaien, en de resultaten zijn, euh, weird.

De terminologie verschilt, maar de twee cijfers die meestal terugkomen, zijn iets met “totaal aantal dinges” en een ander met “uniek aantal dinges”. Voor één en dezelfde site, over een periode van een week, en teruggebracht op 100, kreeg ik van de verschillende paketten voor de totalen:

 • 100 “total visits”
 • 93 “impressions”
 • 91 “views”
 • 83 “pageviews”
 • 60 “visits”

En kreeg ik voor de unieke:

 • 100 “contacts”
 • 92 “visits”
 • 91 “unique visits”
 • 77 “absolute unique visitors”
 • 60 “uniques”

Ja, dat loopt redelijk uiteen. Om het zacht te zeggen. En het is absoluut niet altijd even duidelijk welke term op wat precies slaat.

(Onderzoek wijst trouwens, geheel terzijde, uit dat de plaats op de pagina waar het ding staat dat de analytics doet, ook een erg een groot verschil geeft: hetzelfde pakket bovenaan de pagina aangeroepen kan gemakkelijk 10% meer watdanooks geven dan als het onderaan de pagina aangeroepen wordt.)

Oh, en is dat het enige? Wel, neen.

Bij ons op het werk is het nog wat moeilijker. Daar komt er nog een dimensie bij. Stel, in het voorbeeld, dat er advertenties op de pagina’s staan. Op pagina a staat een leaderboard en een IMU en een skyscraper, op pagina’s b en c staat er een leaderboard en een skyscraper, op de rest staat er enkel een leaderboard.

Als ik wil zeggen aan een adverteerder hoeveel mensen zijn advertentie gezien hebben, welk cijfer moet ik dan zeggen? Ah. Wát was nu weer precies “een bezoeker”? Voor hoeveel “mensen” telt meneer A uit het voorbeeld hierboven?

Daaraan verwant: een vaak voorkomende vorm van advertenties bestellen is met een frequency cap, ’t is te zeggen, “toon deze advertentie maximaal x keer aan een bezoeker”. Ah. Aan unieke bezoekers? Echt reëel unieke bezoekers kan een computer niet weten, dus wat doen we dan? Met een frequency cap van 1, mag meneer A die reclame dan één keer per dag zien? Ah neen. Is één keer per maand verschoonbaar? Neen? Eén keer over de hele loop van van de campagne, zelfs als die drie maand loop? Oooo-kaaayyy… gesteld dat hij altijd vanop één computer komt bezoeken, zonder cookies te verversen, met telkens dezelfde browser, bedoelt u dus?

Gnn.

Want ik zeg nu “advertenties”, om het eenvoudig te houden, maar het zou even goed om het even welke relevante inhoud kunnen zijn. Die, ah, eigenlijk, helemaal niet aan verouderde concepten als “pagina’s” gebonden hoeft te zijn. Want wat is dat eigenlijk, een “pagina”, als ik naar een site ga die voor een groot deel voor mij persoonlijk gepersonaliseerd is, waarvan de inhoud wijzigt terwijl ik er sta naar te kijken, zelfs als ik geen muis of keyboard aanraak?

En hoe relevant is een “pagina” als stukken inhoud op verschillende plaatsen terugkomen, op verschillende websites zelfs?

Om maar te zeggen dat het niet zo simpel is om zelfs maar achteraf gegevens te gaan achterhalen.

En vandaag heb ik me bezig gehouden met te zien hoe dat allemaal zit met voorspellingen. Met profielen. In allerlei dimensies. En met allemaal combinaties van vanalles (ik wil alle reclameruimte op die en die plaats vol zetten met mijn dingen! ik wil aan een bezoeker eerst banner A tonen, en dan B, en dan C! ik wil alleen mijn banner tonen als er geen enkele andere staat!).

Ayup.

Pas op, niet dat het verschrikkelijk moeilijk is per se, eens men het door heeft. ’t Is maar dat het moet aanschouwelijk voorgesteld worden, voor mensen die in geen honderd jaar de moeite gaan doen om er een studie van te ondernemen. Die gewoon een A4 willen zien waarop relevante cijfers staan. Proper gepresenteerd, als het even kan. En vooral begrijpbaar.

Zeg nu zelf: is dat geen leutig werk?

links for 2011-01-25

 • f.lux makes your computer screen look like the room you're in, all the time. When the sun sets, it makes your computer look like your indoor lights. In the morning, it makes things look like sunlight again.

  Tell f.lux what kind of lighting you have, and where you live. Then forget about it. F.lux will do the rest, automatically.

SMS-taal

Ik geef mijn kinderen een gezond respect voor de geschreven taal mee. Ze moeten bij mij niet afkomen met van dat aardig gedoe zonder klinkers of met allerlei vreemde accenten of droedels of overdaden aan leestekens.

Zelie veegt daar met plezier haar voeten aan. Dit was een uitwisseling gisteren, over een nieuw gedicht dat ze geschreven had:

Screen shot 2011-01-25 at 22.01.22.png

En dit was zonet op haar nieuwe GSM, waar ze doodgelukkig mee is:

zelie-sms.png

’t Zijn dingen. (En ja, ’t is 22u en ze slaapt nog niet. Par for the course, met Zelie.)

Professionele visualisatie

We zijn tegenwoordig op het werk hard bezig met nadenken over visualisatie.

De mannen van LinkedIn hebben hun werk goed gedaan:

inmap.gif

Spijtig, vermoed ik, dat ik niet meer mensen op LinkedIn bevriend heb, anders zou mijn professioneel netwerk er vermoed ik nog veel mooier uitzien.

Het blauw linksboven zijn mensen die ik via het internets heb leren kennen, het groen is mensen op en rond Gentblogt, het oranje (toepasselijk!) zijn mensen op en rond Namahn, en het paarse mini-ongeveer-clustertje zijn mensen van op school en op de universiteit. En dan is er nog een minuscuul groepje donkerblauw bovenaan in het midden van Unit4Agresso, de groep waar Netpoint een tijdje in zat, en een minuscuul groepje lichtoranje onderaan rechts van het Europacollege.

En kijk eens hoe verweven (of net niet) mijn professioneel sociaal netwerk en dat van mijn madam verweven zijn, na 19 jaar samen zijn:

Screen shot 2011-01-25 at 21.31.41.png

Maak uw eigen ding aan via http://inmaps.linkedinlabs.com — en wie mijn LinkedInvriendje wil zijn: houd u niet in hé.

GMS

Het is zover: de twee oudste hebben een GSM.

Aaargh!

Sarah Palin Battle Hymn

Al twee of zo weken dat ik elke dag mijn best doe om er niet naar te luisteren. En dat het elke dag mislukt. Zo goed, jong.

(Via de helft van de wereld — als het op BoingBoing gestaan heeft, ga ik ervan uit dat iedereen het al gezien heeft.)

Oudere berichten

© 2018 Michel Vuijlsteke's weblog

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑