Archief voor september 2011

 

The Matrix

donderdag 1 september 2011 in Computers en dingen. Permanente link | 2 reacties

Ik voel mij altijd zo’n beetje Carrie-Anne Moss, als ik naar logfiles van een webserver aan het kijken ben.

the-matrix-reloaded-original

Dan floepen er allerlei regels voorbij, en als het een niet al te druk bezochte website is – eentje die, pakweg, net online gezet is – dan herkent men er de individuele bezoekers in.

Zo van: oh kijk, die is via die site hier terechtgekomen, en nu gaat die naar de kalender kijken… en nu klikt hij door naar dié pagina, en leest hij verder naar dié pagina, en nu is hij weer in de kalender… en nu zal hij weg zijn.

Ik heb vanmorgen een nieuwe website online gepleurd, en dan zet ik een groot terminalvenster open met een tail –f op het log.

tail –f wwwlog | grep -vE '(sites|files|misc)'

en draait dat de hele tijd in de achtergrond, en wacht ik tot de mensen binnenkomen.

log

Ik had één link geplaatst, op Librarything, om vier uur vannacht of zo. Om 5u01 kwam GoogleBot al langs

google1

…en om 6u01 was Yahoo!’s slurp er:

slurp

(Oh ja, ik weet: stom, screenshots van een tekstfile. Maar ‘t is nostalgie, ik heb van tien jaar geleden nog allemaal van die screenshots staan.)

Eens het allemaal online staat en er komt meer dan een paar bezoekers, zet ik mijn terminal op

tail –f wwwlog | grep -vE '(sites|files|misc)'

…dat ik zo ongeveer alleen nog de pagina’s zie, niet meer de css en de javascript en de beelden.

Ik zou dat eigenlijk hele dagen kunnen laten op staan. Op zo’n enorme muur, met veertig grote monitors, en allemaal logfiles en garfieken en dingen.

Mmmm.

Mijn Restaurant

donderdag 1 september 2011 in Televisie. Permanente link | 2 reacties

In uitgesteld relais naar de eerste aflevering aan het kijken, en voor zover ik het zo zie na nog geen halve aflevering: oef!

Wat een verademing, eens een groep van gelijk allemaal sympathieke mensen, die gelijk geen van allemaal caractériels zijn, maar mensen met precies drive en ambitie en realiteitszin en zo. Die precies gekozen zijn om het echt te doen lukken, en niet om conflicten te genereren en kijkcijfers.

En een jury die gelijk ook redelijke mensen zijn, die het gelijk niet verkeerd voorhebben met de deelnemers.

Ik ben een contente mens.

Geen lightbox

donderdag 1 september 2011 in Computers en dingen. Permanente link | 3 reacties

Grr, om lastig van te lopen.

Soms lukt het om op één nacht een stuk website te bedenken, te maken en in te vullen, en dan is de wereld het-kan-niet-mooier.

En soms, zoals vanmiddag, zit ik uren aan een stuk bezig om een futiliteit te proberen doen werken, en dan is de wereld helemaal kut.

Er staan beelden, en ik wil die na een klik groter in een lightbox laten verschijnen, en dat lukt niet. Achterlijk, ja, ik weet het. Want normaal gezien moet dat op eentweedrie werken, is dat inpluggen en vergeten, op één van wel vijftien verschillende manieren.

Zoeken en proberen, kijken waar het zou kunnen aan liggen, op pagina’s als deze komen waar uiteindelijk absoluut niet duidelijk is wat nu de status van dat ding is. Ik vermoed dat “Unassigned / Status: needs work” op een issue van december 2009, met de titel “Port Lightbox2 to Drupal 7” geen goed teken is, of wel?

Enfin, watdanook, Lightbox2 werkt niet, Shadowbox werkt niet, geen enkele van die dingen. Noch in module-vorm, noch als ik het gewoon manueel in de code pleur. Uiteindelijk op een andere, lege Drupalsite gezet, en daar blijkt het wél te werken. Grr.

Eén voor één dezelfde modules aangezet als wat ik op de niet-werkende site had: alles blijft werken. Tot. Ik. Drupal. Update. Naar. Bloederig. Drupal. 7.8.

Mag ik dus op zoek naar wat er daar precies veranderd is aan wat ze uitvogelen met jquery of css of wieweetwat, vermoed ik. En laat ik daar nu een écht geen goesting in hebben — het enige wat de changelog erover zegt, is “Numerous markup and CSS fixes.”

Of nee, wacht: dat is het ook niet.

Aaargh!

Lightbox2 zet geen rel=”lightbox” bij beelden. Ah, en waarom doe ik dat niet zelf? Dat is toch gewoon maar

$(‘a > img’).each(function(){ $(this).attr(‘rel’, ‘lightbox’); });

doen met jquery? Wel, ik doe dat niet zelf omdat ik ook de Flickr-module gebruik, waarmee ik met één code een foto of een hele set foto’s kan in de pagina krijgen. En die linken dan naar de Flickr-pagina, maar via Lightbox2 kunnen die ook in een lightbox naar het beeld linken in plaats van naar de pagina.

Aaargh maar het werkt niet!!!

Een hele namiddag en een hele avond, ben ik met die kloterij bezig. Ik zou er ondertussen geld voor beginnen geven als iemand het zou op kunnen lossen. En ik ga dus niet aflaten. Al moet ik de hele nacht doorwerken en mijn eigen Drupalmodule schrijven, godverdju.

Allemaal veranderingen op school

donderdag 1 september 2011 in Kinderen. Permanente link | 4 reacties

Zelie zit in de middelbare school.

Louis zit in het vijfde, Jan in het derde, en Anna in het eerste leerjaar.

En zoals het er nu naar uitziet, gaat Sandra met de jongste naar de ene school, en ik met Zelie naar de andere school, ’s morgens. Schoolpoortvader, ik (maar dan eentje zonder goesting om te socialiseren met andere mensen) (en met een dochter die vermoed ik met de maand minder zal willen hebben dat ik ook maar in de buurt van de school komt).

Update: Jan zit nog maar in het tweede leerjaar, beweert Sandra. Enfin ja.

Niet katholiek , maar alla

vrijdag 2 september 2011 in Computers en dingen. Permanente link | Geen reacties

Dat dinges van die lightbox? Ha, wel, ’t is (voorlopig) vals spelen geworden. In de rapte theme_flickr_photo() uit de Flickr-module overschreven in template.php. Waar er dit stond:

return l($img, $photo_url, array('attributes' => array('title' => $title), 'absolute' => TRUE, 'html' => TRUE));

veranderd naar

return l($img, flickr_photo_img($photo, 'b'), array('attributes' => array('title' => $title, 'rel' => 'lightbox[pg]'), 'absolute' => TRUE, 'html' => TRUE));

Dat zorgt ervoor dat er een afbeelding geschreven wordt met een link naar een groter Flickrformaat, in plaats van naar de Flickr-pagina, met een rel=”lightbox[iets]” in de <a> om ervoor te zorgen dat alle foto’s om een pagina na elkaar bekeken kunnen worden indien gewenst.

Leve de Flickr API, en leve de toch redelijk proper geschreven Flickr-module.

Volgende stap: in de lightbox een duidelijke link naar de Flickr-fotopagina zetten.

’t Zal een les zijn voor het leven

vrijdag 2 september 2011 in Kinderen. Permanente link | 8 reacties

Zelie heeft sinds een paar maand een GSM.

Ze heeft een heel telefoonboek staan van contacten, ze maakt foto’s, ze maakt filmpjes, ze speelt spelletjes: misschien geen echte power user, maar dan toch een gevorderde gebruiker.

’t Is een telefoon die kuren heeft: valt regelmatig stil, doet zeer vreemde zaken — een Samsung Galaxy denk ik.

Onlangs was hij finaal vastgelopen: niets reageerde nog. Naar de winkel, ze gingen hem opsturen, een tijdje later teruggekeerd, en wat blijkt: de telefoon werkt volledig anders dan hij begin deze week werkte. En oh ja, hadden ze dat niet gezegd op voorhand juffrouwtje? We hebben hem helemaal gewist, haha.

Alle filmpjes van deze vakantie weg, alle foto’s, alles. Zelie was, ik moet het niet zeggen, serieus overstuur.

Ze zal voortaan dus wel back-ups nemen, vermoed ik — maar ik vind het dus wel geen manieren van die winkel.

(Bijna) helemaal herbegonnen

zaterdag 3 september 2011 in Kinderen. Permanente link | Geen reacties

Zelie is naar de gymnastiek geweest en is Jan heeft een voetbalmach gespeeld.

(’t Wordt schaamtelijk: ze hebben weer gewonnen, de ploeg van Jan. VC Zwijnaarde – RSC Excelsior Mariakerke: 4 – 25. Zondag 2 oktober spelen ze tegen de A-ploeg van Sint-Denijs-Westrem, trouwens!)

En straks gaan ze allevier zwemmen, en Louis doet de hele namiddag animatiefilm.

Volgende week staan er twee info-avonden op het programma (en jawel, wij gaan, zoals we al tien jaar elke keer gaan, zelfs al hebben we het ondertussen al allemaal gehoord), en dan beginnen de activiteiten één voor één opnieuw: turnen, zwemmen, voetbal, AMV, ballet, scouts, saxofoon, animatiefilm, judo, gitaar, breakdance, urban/clipstyle.

’t Is soms niet te bevatten, wat ze allemaal doen, en onze kalender ziet er met het jaar complexer uit. Maar hey, zolang ze het graag doen. En het is gemakkelijker om ergens mee te stoppen als blijkt dat het echt niet meer gaat, of dat het toch niet zo wijs was, dan achteraf te zitten met spijt van “had ik maar”.

Bleeeuuuurrgh

zondag 4 september 2011 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Zeg, wat voor vurt weer is dat jong?

Het is de afgelopen tijd redelijk in orde geweest, en nu beginnen ze een beetje met zomerweer of wat?

Ik mag van ganser harte hopen dat het rap gedaan is. En lang gedaan blijft.

Info (1 van 4)

maandag 5 september 2011 in Kinderen. Permanente link | 7 reacties

Hey, eerste info-avond achter de rug, en ik was eigenlijk al vergeten wat voor fantastische meester het is waar Louis bij zit dit jaar.

De geruchten over het vijfde leerjaar? Waarvan ze zeggen dat het het allermoeilijkste leerjaar van de hele lagere school is? Allemaal waar.

Het eerste, tweede en derde jaar is eigenlijk nog wat spelen. Het vierde is dat al wat minder, maar ’t is tegelijkertijd ook niet echt moeilijk wegens vooral gewoon herhalen. Het vijfde leerjaar is het jaar dat de speeltijd écht gedaan is. Dat ze zelfstandiger moeten worden, en dat het gedaan is met voortdurend bij het handje houden. Dat er veel méér gezien wordt, en dat het veel sneller gaat.

’t Zal niet evident zijn, maar we hebben er eigenlijk wel goeie hoop op.

/vinges gekruist

Allez jong, kom dat tegen

dinsdag 6 september 2011 in Kinderen. Permanente link | Eén reactie

Vanmorgen ben ik met Zelie meegereden tot aan het stadhuis ongeveer, en dan moest ik terug naar huis: mijn ransel vergeten. Zelie is alleen verder naar school gereden.

Vanavond kwam ik thuis, en ’t eerste dat ik hoorde, was dat Zelie een ongeluk praktisch had zien gebeuren. En niet zomaar: een botsing tussen fietsen, met allerlei hoofdwonden en bloed, en dus écht niet zo leutig.

Stom dat ik er juist vandaag niet bij was, nu heeft Zelie het allemaal alleen moeten zien.

“Er was allemaal bloed, en ik dacht dat het een pop was”, zei ze daarnet, “maar toen bewoog dat hoofd met allemaal bloed, en zag ik dat het iemand echt was en geen oefening”.

Zoiets is al verschietachtig en vies als het een vreemde is maar, beeld het u in: het was de kersverse klastitularis van Zelie. Ick.

Het nieuws dat zij er in de loop van de dag van hoorde, was absoluut niet opbeurend: ze was er toch wel van aangeslagen. Het allerlaatste nieuws is gelukkig dat het nog altijd heel erg is, en dat het nog altijd intensieve zorgen is, maar dat het ongetwijfeld allemaal in orde komt.

Oef. En toch nog: vingers gekruist, en helemaal beterschap gewenst.

O_O

woensdag 7 september 2011 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

QMYQT.jpg

De schaamtelijke top tien

woensdag 7 september 2011 in Internet, Kinderen. Permanente link | 2 reacties

Kinderen thuis, en Youtube: perfect voor schaamtelijke muziek die in uw hoofd kruipt en daar helemaal gegeeuw goesting blijft zitten. Muziek én tekst, helaas (“lady-gaga-zonder-pietje”, aaargh!).

Oeioei

woensdag 7 september 2011 in Kinderen. Permanente link | 5 reacties

Zelie kwam van de orthodontist terug met minder goed nieuws.

Het is al jáááááren aan een stuk dat ze geen melktanden meer verliest, maar dat er wel nog allemaal in haar mond staan.

Blijkt vandaag dat haar kiezen onder haar melktanden allerlei niet-katholieke dingen dreigen te doen, en dat dat allemaal niet goed is.

Mijnheer doktoor wist te vertellen dat er wel zeker vier kiezen gaan moeten getrokken worden, en dat er allerlei beugels aan te pas gaan komen — zucht.

’t Zal niet haar beste keer zijn, vermoed ik zo.

Info (2 van 4)

donderdag 8 september 2011 in Kinderen. Permanente link | Geen reacties

Onze jongste gaat naar het eerste leerjaar, en kijk, we hebben nog eens een juffrouw die we nog niet hebben gehad met de drie vorige.

’t Ziet er in orde uit.

Allez hop.

Leve de Turken!

vrijdag 9 september 2011 in Sonstiges. Permanente link | 5 reacties

Er lag sinds een paar dagen een briefje van de Post aan de deur. Euh, van bhie-p-hoowst, dus.

“Wij hebben een zending voor u!” staat er als aanhef, mét uitroepteken. Postbode ABBAS ALI (mét hoofdletters) is op 6/9 afgekomen met een Taxipost Int’l (mét afkappingsteken, die “ernationa” was er duidelijk teveel aan), maar er was niemand thuis.

Het pakje, voor ene MICHEL WIJLSTEKE, ligt te wachten voor mij bij AKGUM ERDEM. Ik mag er om gaan op maandag, dinsdag, woensdag, vrijdag en zaterdag tussen 9u en 22u.

Tot 22u ’s avonds! Zo’n luxe!

(Ik vermoéd dat het iets van uitbesteding zal zijn, en in dat geval: hoera, ’t zal eens wat anders zijn dan tijdens de kantooruren naar het Stapelplein te moeten trekken.)

(Het zou natuurlijk ook een scam kunnen zijn: als er in de gazet staat dat ik vermist ben morgen, dan weet ge waar het aan ligt.) (Al zal ik de laatste lach hebben, haha, al mijn organen en zo zijn toch al al kapot, ze zijn nog juist goed om in een Chinees restaurant een fond van te trekken.)

(En ik weet trouwens hoegenaamd niet wat het zou kunnen zijn, dat ik besteld heb.) (Of nee, wacht, misschien is het mijn verjaardagscadeau van mijn moeder en mijn broer wel: een variabel neutraal density filter!)

Alles in huis

vrijdag 9 september 2011 in Televisie. Permanente link | Geen reacties

Moh, op het elan van Komen Eten en dat ding met de bed en breakfasts: een nieuw programma waarbij mensen elkaars huis bezoeken en punten geven.

Ik vind dat geen slecht idee, maar ze zouden toch een beetje verder mogen gaan.

Op de wijze van Komen Eten: familieleden beoordelen. In de vooravond mama’s en papa’s die beoordeeld worden door kinderen, en ’s avonds laat ouders die kinderen beoordelen.

Op gedienstigheid, studeren en hobby’s of zoiets. En met punten. En gemeen zijn. En in de kasten snuisteren en alles. En afbrekende commentaar van het PeterVanAsbroeckte op de achtergrond.

Must see teevee.

Voor Anna

zaterdag 10 september 2011 in Kinderen. Permanente link | Geen reacties

Anna leert lezen. Hoja, we hadden ze kunnen leren lezen vóór ze naar het eerste leerjaar ging, absoluut. We hebben dat voor geen van onze kinderen gedaan, en wel degelijk heel bewust: veel leutiger om dat in de klas te doen, en samen te leren, dan daar in de klas te zitten en het allemaal al te kunnen, denk ik zo.

(’t Is alleen mislukt met Louis, die wou absoluut zijn dierenencyclopedie lezen, en hij heeft het zichzelf allemaal geleerd ergens in de loop van de zomer voor hij naar het eerste ging.)

Maar Anna dus: ze leert lezen.

Ik moet dan dingen op papier schrijven en Anna leest die dan, zo fier als een gieter. En dan moet ik woorden schrijven die niet bestaan, en zinnetjes, en alles.

Niet evident als ze alleen de letters van maan, roos en vis hebben (of beter, de klanken aa oo i m n r s v) en als het maar één lettergreep mag zijn, maar hey, uiteindelijk zijn er toch wel redelijk wat woorden te doen:

Voor Anna1

Ha, ik had ook nog “oom” kunnen gebruiken, bedenk ik. En “moor”. En ik had er een verhaal van kunnen maken. Over een rare oom Rik die de maan in het raam ziet, en dan naar de maan gaat om maanvis te gaan halen. En dan de rare vis in room doet. Vis is van oom Rik. Mmm vis in room. Vis is in oom Rik. Mmm vis in oom Rik. Mmmm vis in room in oom Rik.

En dan eind goed al goed want er is een roos, die ik, gedimme, nu ik eraan denk, ook in een vaas had kunnen steken: roos in vaas is voor Anna.

(En verder vind ik het ongemeen boeiend, hoe rap dat ze ermee weg is, met dat lezen.)

Japanezers, ’t zijn toch aardigaards (deel LXII)

zaterdag 10 september 2011 in Sonstiges. Permanente link | 5 reacties

Het concept, blijkbaar: potten op de grond zetten, en kijken hoe de kleine katjes in de potten kruipen.

>/p>

Vermoed ik. Voor hetzelfde geld worden die beesten vijf minuten later met kokende olie overgoten en opgevreten, natuurlijk.

Taxonomie op school

zondag 11 september 2011 in Web/Tech, Werk. Permanente link | 2 reacties

’t Is een probleem van informatiearchitectuur.

Op de website van de school staan er allerlei nieuwsberichten en verslagen. Die artikels:

 • zijn in categorieën in te delen: schoolnieuws, mededelingen aan ouders, verslagen van de oudervereniging, …
 • kunnen één of meer onderwerp hebben: nieuws uit de klas, koor en orkest, sport, uitstappen, …
 • zijn hoedanook in de tijd en dus in een schooljaar te situeren
 • kunnen te maken hebben met één of meer groepen: 1ste graad humaniora, 2de jaar humaniora, kleuterschool, 4A (de klas van meester Luc), 6 Latijn-Moderne Talen, de kangoeroeklas van de lagere school, alle leerlingen van de humaniora

Zodus.

Categorieën en onderwerpen bepalen waar iets te zien zal zijn op de website. Maakt iemand een nieuw artikel aan, dan moet die kiezen in welke categorie(ën) iets zit: iets kan tegelijkertijd in de categorie “verbouwingen” zitten (en dus op de verbouwingen-pagina opgelijst staan) als in de categorie “humaniora” en “baissschool” (en op de homepagina van humaniora en basisschool tussen het laatste nieuws staan). En verslagen van de schoolraad, bijvoorbeeld, komen in de regel enkel op de scholraadvergaderverslagpagina.

Het onderwerp overlapt soms wat met de categorie: ’t zou kunnen zijn dat ik daar nog eens een ingreep in doe.

Het schooljaar is af te leiden is uit de datum van het artikel.

De groep is een boomstructuur, in principe: helemaal bovenaan staat “iedereen”, daaronder dan bijvoorbeeld “basisschool” en “humaniora”.

Onder “basisschool” staat “kleuterschool” en “lagere school”, en dus bijvoorbeeld

 • basisschool > kleuterschool > eerste kleuterklas (juffrouw Greet)
 • basisschool > lagere school > kangoeroeklas
 • basisschool > lagere school > 5C (Meester Dirk)

Onder “humaniora” is het wat ingewikkelder, daar zijn er drie graden van telkens twee jaren, en binnen de jaren allerlei verschillende richtingen en klassen. Dus zijn er bijvoorbeeld de volgende:

 • humaniora > 1ste graad > 1ste jaar > 1A4
 • humaniora > 2de graad > 2de jaar > 3EC4 (economie / 4 uur wiskunde) > wie weet zelfs een 3EC4a en 3EC4b

…en daar wordt het lastig, als het over klassen gaat. Als het zou ophouden bij jaren, zou er geen enkel probleem zijn: er is altijd wel een eerste, tweede, derde leerjaar en een eerste, tweede, derde jaar humaniora.

Maar er zal niet ten eeuwigen dage in de humaniora een 1A1 zijn met meester Bauwens als klastitularis. En wat nu 1A1 tot 1A8 was, was jaren geleden opgesplitst in Latijnse en Moderne, en wie weet welke richtingen komen er nog allemaal bij in volgende jaren?

Wat ik zeker wil, is dat een leerling binnen vijf jaar nog altijd kan kijken wat er allemaal in zijn of haar klas gebeurde tijdens dit schooljaar.

Dus idealiter heb ik een boomstructuur met bovenaan het schooljaar en daaronder al de rest, want de klasindelingen kunnen veranderen van jaar tot jaar.

Maar andere andere kant: ik wil niét dat het een enorm ingewikkelde bedoening wordt voor iemand die inhoud wil toevoegen. Ik zie het niet zitten dat die in een boomstructuur eerst een schooljaar moet selecteren en dan naar een klas moet navigeren.

Ik heb er lang op lopen nadenken, en vorige week, terwijl ik schermen voor het werk aan het tekenen was, schoot het mij plots te binnen:

 • ik maak een taxonomieterm “klassen” aan
 • de klassen van 2011-2012 zet ik op niveau 1, zo eenvoudig mogelijk (in de basisschool op klasniveau, van “1ste kleuterklas” tot “6C”, in de humaniora op graad- en jaarniveau)
 • en alle andere informatie van vorige jaren staat telkens per schooljaar in alle nodige boomstructuren

In de praktijk moet iemand die iets nieuws maakt alleen maar kiezen of het basisschool of humaniora is, en dan kiezen tussen de onderverdelingen in graden/jaren/klassen, die allemaal op hetzelfde niveau staan.

En dan op het einde van het jaar verhuis ik al die klassen van dit jaar naar een nieuwe term “2011-2012” die er op niveau 1 bijkomt, en steek ik er één of twee niveaus bij.

Ja, ’t klinkt allemaal stom en simpel, maar ik ben er toch content mee.

En dan moet ik nog eens heel hard naar Drupal kijken om het allemaal proper ge-out-geput te krijgen. En hopen dat één dezer die Tokens-module eindelijk begint te doen wat ze eigenlijk zou moeten doen (serieus, hoe die gasten er een hannekensnest van kunnen maken, het is soms niet te bevatten).

Where were you on nine eleven?

zondag 11 september 2011 in Sonstiges. Permanente link | 5 reacties

All the hip kids are doing it, dus waarom niet?

Het was een weekdag in 2001. Ik was algemeen directeur (heh) van een bedrijf waar ik al een jaar of zes werkte (zeven? geen idee eigenlijk, zonder LinkedIn op te snorren).

We maakten websites en zo, en we hadden net een sales manager aangenomen. We waren aan het vergaderen, en toen zei iemand die naar goede gewoonte (ahem) op het internet zat in plaats van te werken dat er op Slashdot stond dat er een vliegtuig in het WTC gevlogen was in New York.

Het internet lag plat, CNN op kop, behalve één mirror van denk ik MSNBC (bestond dat toen al?) waar tekst werd up to date gehouden, en waar één filmpje op postzegelformaat te zien was. Ik had een draagbaar televisietoestelletje (gekocht in New York toen ik er het jaar ervoor, of het jaar daarvoor voor het werk was): ik ben op de gang op gaan kijken of er iets op de tv was, maar ik kon alleen VRT pakken en daar was niets te zien, alleen radio te horen.

We hebben de dag dan maar afgemaakt, met de radio op de achtergrond, en met die paar pagina’s –Slashdot en die mirror dus– die nog niet plat waren gegaan op refresh.

En naar huis gegaan op een normaal uur.

En dan naar televisie gekeken.

Ik herinner me niet dat ik er enorm van overhoop lag, of dat ik het een enorm wereldschokkend iets vond. Indrukwekkend, dat wel, maar niet zo visceraal wereld-omver-gooiend als de beelden van Tsaristische vlaggen in een optocht in Moskou in de winter van 1988-89, of de val van de Berlijnse Muur, of van Tien An Men, of van Timisoara, of van de eerste Golfoorlog.

Hey kijk.

Zonder context

maandag 12 september 2011 in Boeken. Permanente link | 3 reacties

fout.jpg

Het last.fm-syndroom

maandag 12 september 2011 in Music. Permanente link | Eén reactie

Het lukt echt niet, om de één of andere reden, om de muziek die ik beluister op mijn telefoon (en het is er nochtans veel) op Last.fm te krijgen.

Ik lig er niet van wakker, daar niet van. ’t Zou mij misschien wat schaamtelijkheden besparen als er automatische boodschappen de wereld ingestuurd worden als zou ik naar de muziek luisteren waar mijn kinderen eigenlijk naar luisteren op de Sonos, maar hey.

Mijn muzieksmaak is voor de rest al jaren niet meer geëvolueerd, blijkens mijn muzikale compatibiliteiten zoals verteld in mijn last.fm-vriendjesaanvragen:

Screen Shot 2011-09-12 at 20.53.55.png

Koor en orkest

dinsdag 13 september 2011 in Kinderen. Permanente link | 2 reacties

Ik spendeer mijn vrije tijd tegenwoordig met het overzetten van foto’s en verslagen en filmpjes en dingen van een oude versie van de website van de school van de kinderen naar een nieuwe versie van die website.

’t Is al jaren dat ik dat eigenlijk wou doen, en ’t is ook al jaren dat ik me zo miserabel voelde als ik naar die oude site keek (binnen een paar jaar vertel ik wel eens waarom precies, herinner er mij dan eens aan), dat ik eigenlijk probeerde om er zo weinig mogelijk naar te kijken.

En ook, natuurlijk, dat onze kinderen tot dit jaar allemaal in de lagere school zaten, en dat ik dus niet echt naar de website van de “grote school” moest gaan kijken.

Maar bij deze dus wel. En dan vind ik links en rechts op de oude website en op de server en op het internet allerlei dingen die dan bij elkaar gesmeten kunnen worden tot artikeltjes en artikels, en fotoverslagen en vanalles. En ontdek ik meer en meer wat er eigenlijk allemaal gebeurt op zo’n grote school.

Anima Perla Musica, bijvoorbeeld: het koor en orkest van de school. Ik herinner het mij vaag van, oh, pakweg vijfentwintig jaar geleden. Ik was naar geen enkele muziekschool gegaan, ik was doodsbang van andere mensen in het algemeen en van de leraar die het koor deed specifiek — dat laatste trouwens helemaal zonder reden, bleek een jaar of tien geleden — en dus was er ook geen haar op mijn hoofd dat er ook maar aan dacht dat ik een seconde in het koor zou zingen.

Of toch: ik ben ooit één keer, in het begin van een jaar, toen er denk ik een briefje hing dat er volk gezocht werd, naar de klas waar er koor gedaan werd, geschuifeld. Mee met iemand anders, die al jaren in allerlei koren en muziekscholen zat, en die op auditie ging. Ik weet eigenlijk niet goed wat ik dacht of waar ik de moed vandaan had gehaald, en wie weet wat er zou gebeurd zijn als de mens van het koor mij niet zou aangesproken hebben nog voor ik goed en wel binnen was?

Ik kan nog zó een plattegrond tekenen van wie waar stond in het lokaal, en zijn woorden staan voor eeuwig in mijn hoofd gegrift: “Huh. Wat komt gij hier doen, Vuijlsteke?”

Zoals ik zei: compleet zonder enige reden, dat ik zo bang was van die leraar. Maar wat er ook van weze: that was that, qua esbattementen in het schoolkoor. Afgedropen als een frisco in een sauna, ik.

Zelie, daarentegen, die heeft al die hangups niet. Zij is er gewoon op af gestapt in het begin van het schooljaar, heeft beslist dat ze toch liever zingt in het koor dan dat ze saxofoon zou spelen in het orkest, en hopla, dat was dat. Repetities dinsdag en donderdag, koor- en orkestweekend eind september, en dan eind oktober al meteen optreden in de Opera in Antwerpen en in Gent. Wahey!

Het begin van schone dingen, vermoed ik. Want gedomme, er is serieus veel veranderd op die vijfentwintig jaar. De school doet bijvoorbeeld samen met het Stanislascollege in Delft allerlei grote projecten: het Te Deum van Bizet, Dido and Aeneas van Purcell, Cantata Ecologica van Hoogenberk, het Te Deum van Charpentier, The Mass for Peace van Karl Jenkins, of Dirk Brossé’s Juanelo, waar ik daarnet nog foto’s en teksten over online zette. Er zijn muzische avonden, concerten met lokale koren, allerlei. Of, pakweg, masterclasses met (oud-leerling) Philippe Herreweghe.

Donderdag mag ik eens langskomen bij de repetitie, om inhoud te sprokkelen voor de website. Ik kijk er redelijk hard naar uit.

Jongerentaal to the max

woensdag 14 september 2011 in Kinderen. Permanente link | 8 reacties

Helemaal mee met de tijd, ik:

photo-3.PNGphoto-4.PNG

Die “p b g w i z” was “papa begrijpt gij wat ik zeg”, daar moest ik zelfs niet over nadenken. Ha!

(En foei, een dt-fout in “bedoeld”. Zo hebben we ze nochtans niet opgevoed.)

Diablo III beta invitation!

donderdag 15 september 2011 in Games. Permanente link | Geen reacties

Ja, absoluut niet verdacht hoor gasten:

From: “diablo3” <…>
To: “hepsimanyax pelin” <…>
Date: Thu, 15 Sep 2011 16:51:58 +0800
Subject: Diablo III beta test invitation!

Greetings from Blizzard Entertainment! We’re gearing up for the forthcoming launch of Diablo III and would like to extend you an invitation to participate in the beta test. If you are interested in participating, you need to have a Battle.net account, which you can create on our Battle.net website.

We will flag you for access to the Diablo III beta test when we begin admitting press. You do not need to go through the opt-in process.

To secure your place among the first of Sanctuary’s heroes,Please use the following template below to verify your account and information via email.

* Name:
* Battle.account name:
* Password:
* Country:
* E-mail Address:

Thanks and see you all in the Burning Hells!

Trr.

Info (4 van 4)

donderdag 15 september 2011 in Kinderen. Permanente link | 3 reacties

He he. Dat zit er dan ook weer op: we hebben allevier de info-avonden van de kinderen achter de rug.

Ik heb er maar drie meegemaakt wegens alsdan die van Jan op hetzelfde moment was als die van Anna, en dat ik bij die van Anna zat, maar hey, ’t is niet alsof ik het nog nooit gehoord had.

Het eerste middelbaar, dat had ik nog niet gehoord. Enfin, ’t is te zeggen, ik had het meeste van de harde info al van op de website van de school gelezen, maar de intro van de klastitularis-ad-interim was helemaal nieuw.

Ik moet opletten wat ik zeg, de muren hebben oren en tegenwoordig zijn er wel meer mensen die zo’n interwebsconnectie hebben op hun rekenmachine, maar voor zover ik dat kan inschatten dénk ik dat Zelie zowat de meest wijze klastitularis(-ad-interim) en leraar Latijn heeft die er in verre omstreken te vinden is.

We hebben het hele verhaal van de zorgpiramide gehoord (alle leerlingen hebben recht op welbevinden op school, en daar is een heel systeem voor, van een brede basis voor iedereen tot begeleiding voor wie het nodig heeft, en zorg op maat voor wie dat nodig heeft, en allerlei ruggespraak met het Centrum voor Leerlingenbegeleiding en alles), en ik was eigenlijk nog het meest onder de indruk van de manier waarop de mevrouw van het CLB ons duidelijk maakte (en nog eens, en nog eens) dat zij gebonden is aan allerlei beroepsgeheimen. Dat leerlingen bijvoorbeeld met haar kunnen spreken en dat noch ouders, noch school daar iets van weten zonder expliciete toestemming van de leerling.

Ik zal wat te wachten op het verhaal van de pijlers van de jezuïeten (cura personalia, non multa sed multum, magis / plus est en vous, en todo amar y servir), maar het bleef bij die eerste. Ik vermoed dat het hele verhaal al gedaan werd bij de “inschrijving op ambachtelijke wijze” (elke leerling individueel door de algemeen directeur), en de ouders van de lagere school hebben het vorig jaar in alle geval meegekregen in de kennismaking met de humaniora — maar toch, ik miste het gelijk wat. :)

De martelgang achteraf — het bain de foule met alle andere ouders op de receptie — is mij een beetje bespaard gebleven wegens mij in een hoek kunnen duwen en babbelen met mensen die ik al langer ken, ah ha! En dan ben ik er vervroegd van onder gemuisd. Sandra’s sociale zelf kennende, zal die ergens in het midden van de nacht thuiskomen. En mijn eigen gebrek aan ruggengraat kennende, zou ik ook tot een stuk in de nacht op café gezeten hebben als ik nu niet naar huis was gekomen.

We worden allemaal oude mensen: ik zei vanmiddag nog tegen iemand die vroeg hoe lang dat nu geleden was, dat het een kwarteeuw geleden was.

Maar alla.

Zelie zit in het eerste jaar van de humaniora. Ze doet meer activiteiten dan ik vingers aan mijn handen heb, zowel tijdens de schooluren als erna. Ik heb geen flauw idee wanneer ze studeert of wanneer ze haar huiswerk maakt, maar voor zover we zien en kunnen volgen, loopt alles voorlopig nog helemaal gesmeerd.

En ze voelt zich goed op school. Meer dan goed, eigenlijk: ze is helemaal klaar voor het vervolg van, euh, alles, vermoed ik.

Ik houd zoveel vingers gekruist dat ik het moeilijk heb met typen.

To bed!

donderdag 15 september 2011 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Ik ging vanavond nog twee artikels schrijven en een interview afnemen per e-mail, en dan ging ik nog wat inhoud van de oude schoolwebsite naar de nieuwe overzetten, en dan moest ik nog een playlist samenstellen met muziek.

Maar het is halftwaalf en ik zou er nog aan moeten beginnen, en ik zie het echt niet zitten.

Ik ga met bossa nova en comics in bed gaan liggen. So there.

(en wat een machtig schone versie, trouwens)

En u?

vrijdag 16 september 2011 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Ik heb vanavond…

Foto’s genomen van de kinderen (de onze en de andere in de straat).

Anna trekt aardige wezens

Margaux en Zsa Zsa

Zelie eet een appel

Ito op de iPad

Een decentrale back-up uitgevoerd bij de buur van twee huizen verder.

Eten klaargemaakt (zelfgemaakte frieten, gecarameliseerde appels, cordon bleus).

Sandra uitgewuifd (ze is naar Bert Kruismans gaan luisteren in het Fransoos, de volksverraadster).

Met de buren van naast de deur gebabbeld, op straat natuurlijk.

De twee jongste kinderen in bed gejaagd, het ene al kwaadschikser dan het andere.

Nog gebabbeld met de buren.

Ijsje gegeten met de buren en Zelie en Louis.

Louis naar bed gestuurd.

Gebabbeld over Het Onderwijs (’t is wat, meneer mevrouw).

Zelie naar bed gestuurd.

Nog wat gebabbeld.

De plooitafels opgeplooid, de buren slaapwel gezegd.

Sandra en mijn moeder, vers terug van Kruismans, allo gezegd en een koffie mee gedronken, nog altijd op straat.

Moder uitgewuifd en Sandra slapel gezegd wegens alsdan ze deze keer eens écht op tijd in bed wou zitten (zaterdag is zowat de drukte dag van de week voor haar wegens duizend kinderen naar elfendertig activiteiten over en weer moeten krijgen).

En dan nu: met de computer in het verlengsnoer en de peignoir aan postgevat op het plankier, om nog wat voor school te werken. Op de achtergrond een hele resem slechte films, van Hitlerjunge Quex over El planeta de las mujeres invasoras tot Spawn of the Slithis, en op de voorgrond niet minder dan drie! interviews die tot artikels moeten verwerkt worden.

En dan nog een half jaar of zo nieuwsberichten overzetten, denk ik. 2006-2007. Ayup.

Ja, update nog geen kwartier later: ’t zal bed worden met een bierglas pijnstillers. ’t Is in mijn rug geschoten. Fuck.

Deur

zaterdag 17 september 2011 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Een toilet zonder slot, dat is redelijk vervelend.

20110917-235259.jpg

En dus zeggen dat wij jaren een toilet zonder deur hebben gehad.

Onvoorzien

zondag 18 september 2011 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Het was vandaag (enfin, gisteren en vannacht) de dag dat we naar een verjaardagsfeest gingen en dat ik plots koude voeten kreeg omdat ik dacht dat er veel te veel volk zou zijn en dat Sandra dus alleen is vertrokken maar dat toen bleek dat er niet zoveel volk was en dat ik achtergekomen ben en dat het uiteindelijk tien voor vijf was.

Haja.

N-VA: wetten zijn wetten (als het in ons kraam past)

zondag 18 september 2011 in Sonstiges. Permanente link | 63 reacties

Eigendomsrechten, copyright en zo: niet erg besteed aan de mannen van de N-VA, blijkbaar.

Ik ben er helemaal voor hoor, dat ze Elio Di Rupo niet letterlijk in een schandblok zetten. En dat ze zich beperken tot gooien met ballen en niet met rotte landbouwproducten.

Maar, beste jongens en meisjes, teken dan misschien zelf uw afbeeldingen. Of zoek er die rechtenvrij zijn. Want serieus, het is niet omdat het op het internet staat, dat het gratis is. En het is niet omdat het downloadbaar is in hoge resolutie, dat ik u toestemming geef om het voor dergelijke voze doeleinden te gebruiken:

Screen shot 2011-09-18 at 02.45.20.png

Een foto van een ongetwijfeld erg volkseigen ballenkraam op een ongetwijfeld volkseigen pensenkermis in blijkbaar Beersel, waar twee volkseigen Vlaamse kientches op geheel volkseigen manier een afbeelding van Elio Di Rupo aan het bekogelen zijn.

Kijk eens waar ze naar aan ’t smijten zijn? En kijk, gemaakt een paar dagen nadat Elio Di Rupo preformateur geworden was:

Elio

Gemaakt door mij.

Ik heb u geen toestemming gegeven, beste mannen van de N-VA, om die illustratie te gebruiken voor uw indoctrinatie van jongeren. En ik zou het mij zeker herinneren als er iemand van de N-VA het mij gevraagd zou hebben.

Ach ja, blijkbaar zijn (eigendoms)rechten maar belangrijk als het de Walemannen zijn die ze al dan niet ingebeeld schenden. En ben ik niet volkseigen genoeg om mijn rechten gerespecteerd te zien door de Nieuw-Vlaamse Alliantie.

Vriendinnen

zondag 18 september 2011 in Kinderen. Permanente link | 2 reacties

’t Is erg: ik was sinds dagen zowat de meest nerveuze mens in het huis.

Er kwamen twee nieuwe vriendinnen spelen: eentje van Anna, en eentje van Zelie.

Het vriendinnetje van Anna, daar zat ik niet mee in, en dat was inderdaad rap gebakken. Kinderen van het eerste leerjaar, vooral als er geen volwassen getuigen bij zijn, daar ga ik graag en goed mee om, ha! (euh, hang on, dat kwam er minder goed uit dan ik het bedoeld was)

Neen, het was de nieuwe vriendin van Zelie waar ik mee inzat, en dan echt ernstig nerveusgewijs. Een nieuwe vriendin op een nieuwe school in het eerste jaar van de humaniora: stel dat dat hier niet goed zou gaan en het zou mijn schuld geweest zijn, dat zijn dingen die ik niet wil op mijn geweten hebben.

Ze hebben gebabbeld, zijn naar de autoloze stad gegaan, hebben nog gebabbeld, hebben Ice Tea met blauwe voedselkleurstof gedronken, hebben zich — I kid you not — verkleed met de verkleedkleren van onze jongste, en hebben dan nog gebabbeld. En dan hebben we allemaal samen zelfgemaakte lasagne gegeten, en dan zijn alle ouders ze komen halen: geen enkel incident, a splendid time was had by all, voor zover ik dat zo kon zien.

Het blijft natuurlijk wel spannend, maar, gelukkig! Via het mirakel van Sociale Netwerken weet ik ondertussen dat het “super” is geweest. Zelfs al zijn er “super-marginale” foto’s getrokken. :)

Zelie en Anna

Ik voel mij alsof ik juist een zeer moeilijk examen afgelegd heb. Pfoei.

Life of Brian-debat

maandag 19 september 2011 in Film. Permanente link | 2 reacties

Las ik daar dat binnenkort dit interview in zijn oorspronkelijke niet-geknip-en-plakte vorm zou uitgezonden worden?

Ik kijk alvast uit naar de film van de film.

HeyHey!

maandag 19 september 2011 in Kinderen. Permanente link | 3 reacties

Zeg, ik was dat eigenlijk helemaal vergeten opschrijven, maar: ge raadt nooit waar onze kinderen zich deze vakantie het meest mee geamuseerd hebben op de iPad!

Geen Suskes en Wiskes, geen Tower Defence, geen Plants vs. Zombies, geen Toca Boca-dingen, maar gewoon een volledig eigen (ik ging bijna “volkseigen” zeggen) product: HeyHey Colors.

photo-7.PNG

Een kleurboek? Yep, een kleurboek. Maar dan wel een kleurboek dat geluid maakt, dat schrikkelijk wijze tekeningen heeft, met allemaal leutige kleuren en patronen.

photo-8 copy.jpg

Gemaakt door Pieter van op mijn werk en Stefan van op mijn werk en met de prachtige tekeningen van Bue the Warrior. Wie in Gent en ver daarbuiten rondloopt herkent direct zijn stijl:

Allez ju, ge moest al op weg zijn naar de App Store: uren gegarandeerd plezier!

Avast!

maandag 19 september 2011 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Zo wijs! Ik moest letterlijk luidop lachen:

Arrrrr

Kristof Martin en kornuiten

dinsdag 20 september 2011 in Music. Permanente link | 12 reacties

Vanmorgen, in de slaapkamer:

– Huh kijk nu, Coldplay doet een Europese tour.

– Komen ze ook naar België?

– Londen, Parijs, Keulen, Rotterdam.. ah ja: Sportpaleis. 22 september voorverkoop.

– Kunt gij dan kaarten kopen?

– Hoeveel?

– Doe maar twee, ik zal wel iemand vinden om mee te gaan.

Binnenkort twintig jaar samen zijn, het heeft zo zijn voordelen. Dat niet alles nog eens uitgelegd moet worden. :)

Niet dat ik Coldplay niet graag hoor, daar absoluut niet van: ze hebben een heel schoon liedje, vind ik, en ik vind het uitstekend dat ze dat meer dan tien jaar keer op keer kunnen uitbrengen.

Ze zijn een beetje gelijk die mens Milow op die manier. Behalve dat ik dat ene liedje van Milow tegelijkertijd slaapverwekkend én irritant niet goed vind, natuurlijk. Maar hey, da’s persoonlijke smaak.

Zodus: mijn madam gaat op 18 december, als ’t God en Proxmus belieft, naar Coldplay. En ze zoekt zeker nog één iemand om mee te gaan.

Operation Smile

woensdag 21 september 2011 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Moh, er was hier gelijk juist iemand ajuinen aan het snijden in huis.

[via]

Verbouwingen: het dak

donderdag 22 september 2011 in Verbouwingen. Permanente link | 6 reacties

Muuuuuuuuueeeeuuurghhhh.

Vanmorgen is er een meneer langsgekomen voor een afstappping ter dake. De man heeft zich door de chauffagekotvelux naar buiten gewurmd, heeft de twee kanten van het dak bekeken met inbegrip van dakgoten en wat daar nog allemaal rond zo’n dak hangt, en tegen de middag zat er al een eerste verslag in onze mailbox.

Gmmmmmmnnnnnnnggggggggg.

Als er werk is aan een dak, is dat zeer zelden goed nieuws, en ’t was niet anders bij ons.

Oh kijk nu, zei de meneer van het dak, er is gewoon gelijk een hele rij dakpannen die ontbreekt aan de ene kant van uw nok. En tiens, dat moet al een tijd zijn, want er zitten al verrotte balken.

Ik weet niet hoe het met u zit, maar als ze mij zeggen dat er in het dak van mijn huis rotte balken zitten, in een dak dat al een paar eeuwen overeind blijft staan meer uit gewoonte dan uit degelijke constructie: dan heb ik ongeveer een halve dag nodig om te beseffen dat ik eigenlijk beter meteen had gepanikeerd.

Aaargh!

Enfin, niet panikeren, niet panikeren. Als die mens zegt “rotte balken”, dan bedoelt hij misschien niet noodzakelijk “heel uw dak moet eraf en vernieuwd worden”.

Ik vermoed het ook wel dat het dat niet betekent, want in de volgende paragraaf gaat het erover dat de isolatie (wellicht 6 cm rotswol) zou kunnenv ervingen worden door 8 cm Sarkin powerroof isolatie zonder plaatsverlies binnen. Ik kies ervoor om daarin te lezen dat ze de kamers niet moeten afbreken. Gnn.

En dan moeten er dus nog nieuwe pannen komen, en een nieuwe dakgoot, en nieuwe veluxen, en aaaaarghh!!!

Inademen. Uitademen. Inademen. Uitademen.

Een sliderken

vrijdag 23 september 2011 in Computers en dingen. Permanente link | 4 reacties

Ik dacht: ik ben dat eigenlijk een beetje beu gezien, het laatste nieuws op de website van de school dat zomaar in een saaie tekstlijst staat.

Wat als ik eens de laatste, oh, pakweg vijf items neem, en zet die in zo’n javascriptslidergedoe? Zo eentje dat animeert en alles, dat ik een beeld in het groot kan zetten en dan de reader erover en zo?

Moeilijk is dat allemaal niet met Drupal en jquery tegenwoordig: een nieuwe view aanmaken met daarin alleen die artikels en velden die mij interesseren (afbeelding en teaser en link van de laatste vijf “toon op homepagina”-artikels van de humaniora), wat prutsen in de html van die view, er wat css op smijten, pakweg slidesjs op loslaten, hey presto.

Dat was zo rond halftwaalf.

Altijd een uitstekend idee om aan dergelijke dingen te beginnen op zo’n uur: al half voos van te moe zijn, en dan de stomste dingen eerst over het hoofd zien (van het genre “ah fuck ja, $ werkt niet meer in Drupal 7, dat moet met een (jQuery), dáárom werkt het verdomme niet”), en dan natuurlijk weigeren op te geven tot het ongeveer doet wat het zou moeten doen, toch minstens in Chrome en toch minstens in een eerste versie.

En dan is het bijna twee uur voor het af is. Gedomme.

update en dan denk ik, ik kijk par acquit de conscience nog eens hoe het er op de telefoon en de tablette uitziet, en dan feck ’t is waar ook, ik had er zo’n media query spel in gestoken voor als het scherm minder breed zou zijn dan 1280 pixels en met mijn te rap willen ervan af zijn heb ik die css met absolute pixels gedaan en aargh… voeg er nog maar eens een minuut of tien extra aan toe.

En zou ik nu nog eens gaan kijken hoe het er op oude Internet Explorers uit ziet?

Euh, nee. Nee, toch niet.

Buikpijn en hoofdpijn

vrijdag 23 september 2011 in Kinderen. Permanente link | 4 reacties

Gisterenochtend lag Zelie in de zetel boven. Stilletjes miserabel te doen: “ik heb buikpijn en hoofdpijn, mhuuuhuuuu”.

Yeah right, denk ik dan. Buikpijn en hoofdpijn, dat is leerlingentaal voor “ik heb geen goesting om naar school te gaan”. Dat was het bij mij toch meestal in de tijd: zo’n vage klacht, en dan in combinatie met een gesaboteerde koortsthermometer, moeilijk om te gaan zeggen dat het niet waar is, en een ideale manier om toch minstens een dag of twee thuis te kunnen blijven.

Ik onverbiddelijk dus: geen sprake van thuisblijven, hopla de fiets op en naar school, niets aan te doen. Als het op school erger wordt, bel dan en ik kom u halen, maar ge gaat naar school, péch.

Ahem.

Rond een uur of tien telefoon: van de verpleegster op school. Dat Zelie erge hoofdpijn heeft, en of ik haar niet kan komen halen. Gelukkig werk ik maar op vijf minuten van school, enfin, Zelie heeft de rest van de dag op mijn werk doorgebracht. Boekjes lezen, iPad spelen, huiswerk maken.

Tegen de namiddag was het gedaan met de buikpijn en hoofdpijn: ik zou liegen als ik zei dat ik het niet zeer verdacht vond dat haar symptomen ongeveer precies een schooldag geduurd hebben.

Fade out, fade in.

Vanmorgen. Anna en Jan hebben buikpijn en hoofdpijn, en, hey! ik ook. Buikgriep, hoezee.

Ik vermoed dat Zelie het vies (of, meer waarschijnlijk, marginaal) zal gevonden hebben om gisteren te vermelden dat ze, oh, gelijk, de hele tijd met de plop-plop zat, naast haar hoofdpijn en haar buikpijn.

En dus zit ik nu thuis. Met Anna die aan het snikken is in de zetel omdat ze eigenlijk absoluut naar school wil gaan, maar dat ze al twee keer is naar het toilet moeten gaan het afgelopen half uur.

Kinderen, meneer mevrouw: ’t is een gemak, soms.

update ’t Was schooluitstap vandaag bij Anna. Snif.

Bloederige autocorrect

vrijdag 23 september 2011 in Computers en dingen, Kinderen. Permanente link | Eén reactie

Autocorrect op mijn computer: handig in pakweg 80% van de correcties, vervelend voor de rest.

Screen Shot 2011-09-23 at 11.01.08.png

Nuttig 80% van de tijd (want ik schrijf echt wel veel verkeerd, vooral omdat ik gewoon veel te snel schrijf en dan niet meer nalees), vervelend 20% van de tijd (want het ding weet natuurlijk geen blijf met teksten waar meer dan één taal tegelijk gesproken wordt, om nog te zwijgen van, ahem, taalparticularismen).

En ondertussen, trouwens, is Anna nog altijd ziek. Ze slaapt, ze wordt kermend wakker, ze klaagt van bloed in haar mond (neen, er zit er geen), ze drinkt een beetje, ze gaat naar het toilet, en ze valt weer in slaap.

Te hopen dat het niet meer is dan zo’n één-dag-buikgriep.

Serieus?

vrijdag 23 september 2011 in Internet. Permanente link | 3 reacties

Uit eerlijke nieuwsgierigheid: is er nog iemand tegenwoordig die wakker ligt van zijn Klout-score?

Ik kreeg daarjuist een bericht in mijn mail dat ik dringend moest gaan kijken omdat er nieuwe updates waren!!

Ik klik op die link — ik ben een gemakkelijke mens daarin, ze mogen mij altijd iets nieuws vertellen, en wat begroet mij op klout daht cahm? Een mevrouw in volle grand mal, in het midden van een reclamefolder van Dunaldi, dacht ik op het eerste gezicht.

klout1

38!!!! schreeuwt die mevrouw het uit, in paroxismen van orgiastische extase! I CANNOT FUCKING BELIEVE IT!!! lijkt ze wel te zeggen, NU IS MIJN LEVEN COMPLEET!! ik kan mijn werk opgeven en in de sociale SM media gaan!!!!!

klout

IK!! HEB!! 38!!! KLOUTS!!! ACHT! EN! DERTIG! KLOUTSEN!!!!! omfg omfg omfg omfg omfg omfg 38 38 38 38

klout

Brave mensen: dit is niet, herhaal, niét een beeld dat mij aanzet om die Klout open te smijten. Maar ach, omdat ik toch al in de buurt was: toch eens gaan kijken. Dit is wat Klout over mij weet:

 • You are effectively using social media to influence your network across a variety of topics
 • You engage with influencers but focus on friends
 • You have the ability to generate actions and discussions
 • You have built a good size network that is highly engaged
 • You haven’t been influenced by anyone recently
 • You are a thought leader in your industry. Your followers rely on you, not only to share the relevant news, but to give your opinion on the issues. People look to you to help them understand the day’s developments. You understand what’s important and what your audience values that.

Ik vraag mij af hoeveel focusgroepen ze gedaan hebben om hun boodschappen zo te laten klinken. Want uiteindelijk komen ze allemaal neer op “ge zijt een virtuele nul, ha ha, veels en veels te weinig geretweet, pipo” en ook wel op “ga wat meer op de twitters en zorg ervoor dat ge wat geretweet wordt, dwazen aap”.

Tch. ’t Zal lang duren voor ze mij daar nog eens terug zien.

Of nee, wacht, eerst nog even aangeven dat ja, mijn fijne collega Jan inderdaad influential is over Justin Bieber:

klout

Het weekend

zaterdag 24 september 2011 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

’t Is in orde ingezet: Jan heeft uitstekend gevoetbald — 8-11 gewonnen tegen AA Gent!

Voor de rest was het allemaal onduidelijkheid: Zelie moest naar de scouts, wou dat Jan en Anna meegingen, maar die moesten eigenlijk niet mee, en dan bleek dat zijzelf eigenlijk ook niet echt moest, en dat het niet duidelijk was waar en wanneer, en dat het ook niet duidelijk was tot hoe lang. (Uiteindelijk gingen wij naar een verjaardagsfeest om 19u, en wisten we pas ergens na achten dat ze thuisgeraakt was: ’t zal haren besten dag niet zijn, morgen!)

Anna maakte er een drama van dat ze niet naar de Fnac mee mocht rijden met Jan en Sandra (ik had een cadeaubon gekregen en die aan hem gegeven, hij wou al lang een boek gaan kopen), maar hey, Anna wil niet met de fiets rijden — ze moet maar leren fietsen als ze mee wil. (De andere drie konden aan haar leeftijd al een eeuw fietsen, zij zat gewoon veel liever achteraan op de fiets bij Sandra. En dat begint nu te steken, natuurlijk.)

Morgen is het Bellewaerde voor Sandra en de kinderen (en Kris en zoon en vriend). Ik blijf thuis, en ik ga nog een beetje werken.

En een lamstajine maken voor ’s avonds.

En ik ben niet samenhangend want ik kan geen pap meer zeggen, om geen aantoonbare reden.

Ze zijn zo lief, meneer

zondag 25 september 2011 in Werk. Permanente link | 3 reacties

Vrijdag geen werk wegens zieke Anna:

Anna, ziek en juist wakker

Maar morgen wel weer werk! Bij de fijne collega’s waar ik daarnet nog een reeks foto’s van op mijn fotomathilde vond!

Ze kunnen zo goed vergaderen!

Zogezegd bezig

Ze zijn zo ondersteunend van het werk van hun collega’s!

Collega's die werk van andere collega's hard kunnen waarderen

Hun brainstorms leiden tot positieve resultaten!

Tomcat kaka

Ze zijn zo fotogeniek!

Fijne collega Jan

Tee hee. :)

Meus ftw

zondag 25 september 2011 in Food and Drink. Permanente link | 7 reacties

De kinderen en Sandra waren naar Bellewaerde vandaag, en ik heb, euh, even nadenken… niets gedaan. Oh ja, geprutst met catalogi en dingen, en comics gelezen.

En ’s avonds eten gemaakt, aan het handje van de blauwwitgeblokte redder des vaderlands, Jeroen Meus. Zijn kookboek op iPad staat vol met allemaal omtereenvoudigste gerechten, met een handige boodschappenlijstmaker, en een knopje om de ingrediënten van 2 naar 4 naar 6 naar 8 mensen te doen veranderen, en met overal naast de duidelijke instructies ook nog eens een filmpje erbij.

Vanavond was het Tajine. Kruiden roosteren:

Kruiden op het vuur

Kruiden in een vijzel fijnstampen, look en gember en olijfolie erbij (leve Microplane raspen, de allerbeste ter wereld, trouwens):

De beste rasp ter wereld raspt gember

Vlees in blokjes snijden, marineren:

Lamsvlees

Kruiden op vlees

In de tajine afbakken:

In de tajine

Groensel snijden en op het vlees plonken:

Groensel

Groensel gesneden

Groensel in de tajine

En een half uur later:

Klaar!

Op het bord

Yum!

Een kleine inzinking

maandag 26 september 2011 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Te lang op de verkeerde stoel op het plankier gezeten: tijd om in mijn nest te kruipen.

Morgen: over de middag langsgaan op school en eens kijken hoe het zit meteen paar van de mensen die de website onderhouden.

En dan morgenavond toch nog eens een schooljaar van de ouder site oversmurfen: dat was er vanavond niet meer van gekomen.

Vier!

maandag 26 september 2011 in Sonstiges. Permanente link | 18 reacties

O ja: ik ben erin geslaagd om het aantal schermen aan mijn computer op het werk op te drijven naar vier, ha!

De laptop zelf doet 1440×900, rechts daarvan staat een kleine Philips die 1280×1024 doet, daarnaast een portrait HP die 1050×1680 presteert, en links van de laptop een Samsung met 1920×1080.

’t Is interessant om zien altijd, wat applicaties en websites doen in zo’n smalle portraitresolutie.

De computer kan het niet zo hard meer trekken, heb ik de indruk, maar ’t is voor de rest wel leutig, en uiteindelijk de moeite waard. (Al kan het ook aan Lion liggen, die traagheid: sinds die erop staat, is het alsof ik voortdurend te weinig geheugen heb. En dat Flash alles nóg meer op zijn gat doet vallen dan vroeger.)

Luchtbegrafenis

dinsdag 27 september 2011 in Sonstiges. Permanente link | 4 reacties

Maar zo wijs!

Een mens dekt een tafel vol voedsel en wacht tot er vogels op afkomen. Niet vooruitspoelen, gewoon op u af laten komen. Het duurt een minuutje oft wee, maar dan is het prijsloos:

Drie minuten en negentwintig seconden griezelfilm

dinsdag 27 september 2011 in Sonstiges. Permanente link | 12 reacties

Zo. Dat weten we dan ook alweer:

Voor mij persoonlijk: ’s mans wereld is niet meer of minder dan the stuff nightmares are made of. [via]

Skeptische put

dinsdag 27 september 2011 in Sonstiges. Permanente link | 4 reacties

Test, test:

Skeptische put.jpg

Yep: om de één of andere reden slaagt Ecto er niet meer in om beelden te ftp-en. En vind ik geen blogging client op Mac die ook maar een tiende zo goed als Windows Live Writer. Feck.

Rap Genius

dinsdag 27 september 2011 in Music. Permanente link | Eén reactie

Kottke werd eraan herinnerd, en ik daarmee ook: Rap Genius, een redelijk geniale site met lyrics-plus-uitleg.

Ik probeer elke keer ik er ben, er ook iets aan toe te voegen:

Screen Shot 2011-09-27 at 21.09.14.png

Grin.

Gewoon luisteren en niet proberen begrijpen Zelie, papa heeft alleen een klankbord nodig

woensdag 28 september 2011 in Computers en dingen. Permanente link | Eén reactie

Dixit mijn madam, die het zelfs niet kon opbrengen om te luisteren. Dat is het hé, als ge zelfs aan uw naaste familie niet in de rapte kunt vertellen over uw kleine overwinningen van de dag.

Ik had wat zitten zoeken om een css inset box shadow te zetten op een image, maar dat lukte niet omdat het beeld per definitie boven de schaduw zat, en dan was de oplossing om die inzet shadow op de div rond het beeld te smurfen, met een z-index van pakweg -1 op het image en van pakweg 10 op de div, maar dat lukte ook niet omdat ergens anders de background van de div op niet-transparant gezet werd (duh!), en toen kwam ik daar achter en lukte het nog niet omdat de position van de image niet-relative was (dubbel duh).

Maar nu staat er dus een box-shadow inset 1px 2px 10px rgba(0,0,0,0.5) en een z-index van 10 op de div (oh ja, en -webkit- en -moz-, yada yada), is de position van de image relative en de z-index -1, en werkt het allemaal.

En om het nog wat properder te maken, heb ik breedte en hoogte van de div vastgezet en overflow hidden gemaakt, zodat er een standaard-size=z van Flickr in past ongeacht de hoogte, ha!

(Om te illustreren waar ik vandaan kwam: size=0 van Flickr en expliciete groottes in pixels en alle schaduwpjes er met de poot in Photoshop opgeplamaasterd. Ja, ik weet het. Zwijgt. Niemand heeft het ooit gemerkt behalve u en ik.)

…maar dus allemaal css(3) en geen regel jQuery aan te pas gekomen. Het had ook gekund, vermoed ik, door attr(“src”) van elk img te katapulteren naar de background-image van de div errond, en dan met godbetert een hele resem geflikflooi voor Mozilla bleu en IE7/8 blah, maar hey, ik kan ermee leven dat het er enkel in “moderne” browsers helemaal uitziet zoals ik het wil.

En dus daarom was ik daarnet eventjes content. Zelfs al wil, zie ik nu, Drupal blijkbaar zijn cache niet legen, de viezerd.

You go, girl

donderdag 29 september 2011 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Wie niet leert uit de geschiedenis, is gedoemd om ze te herhalen

donderdag 29 september 2011 in Sonstiges. Permanente link | 4 reacties

Of zoiets.

Wat ik wou zeggen: ik heb Zelie en Louis kreupel van het lachen gekregen de laatste paar dagen, met oude oude filmpjes en websites. Hampster Dance, Loituma en daarna Leekspin, Trololo, Immigrant Song en Gay Bar, Zombo.com, dat soort zaken. Oh, en Badgers badgers badgers, dat Zelie en Louis gisteren voor het eerste gezien hebben en dat ze niet meer bijkwamen, en dat Anna vanmorgen al aan het neuriën was aan tafel. Mushroom! A snake!

Voor morgen, denk ik, staat het oeuvre van Moymoy Palaboy op het programma. Een zien wat ze daarvan vinden.

(en als ze bekomen zijn van de awesome van dié versie, laat ik deze op hen los, denk ik:)

Gemaakt met MikuMikuDance, gratis dink om inverse kinematics gerief te maken, oorspronkelijk bedoeld voor vocaloid-dinges zoals, haja, Hatsune Miku (vandaar die Miku dus).

En dan misschien wel eens All Your Base? Folklore!

Toegekomen!

vrijdag 30 september 2011 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Zelie is goed toegekomen aan zee, hoera!

Ze zit daar met het koor en het orkest (drie dagen, op weekend), en ze zal met Anna en Charlotte op één kamer zitten, en ze gaan vanavond al een repetitie doen, en ze zitten ddus met drie in een kamer in plaats van normaal met vier, en ze klonk zo content!

Drie dagen muziek, zon, zand en zee. Ik kan het mij haast niet voorstellen, enfin, wat zeg ik: ik kan het mij helemaal niet voorstellen, want ik zit niet zo in mekaar dat ik mij op mijn gemak zou voelen in dergelijke omstandigheden, maar: hoe ongelooflijk wijs voor haar!

Ik heb ze gevraagd of ze wou vragen aan iedereen die foto’s en filmpjes kon maken, om foto’s en filmpjes te maken. En dan maken we daar een reportage van voor de website, denk ik zo.

Junk food, zelf gemaakt

vrijdag 30 september 2011 in Food and Drink. Permanente link | 4 reacties

Vrijdag is bij ons frietdag, want op school is het vrijdag ook frietdag, en wij volgen voor het avondeten het menu van op school (een groot gemak!).

Officieel was het visstick met tartaarsaus, salad bar en frietjes, maar ik had geen zin om een salad bar te doen, en de kinderen eten niet graag tartaarsaus dus is het gewoon mayonaise geworden.

Sandra was met vis thuisgekomen, iets zacht dat vast kookt, maar geen flauw idee meer wat het precies was:

Mystery fish

Het was al gekuist, maar ik heb er toch nog wat graten uit mogen pincetteren, en ook nog wat vlies mogen af fileren. En dan in stukjes gesneden, en paneren:

Allemaal gesneden en gefileerd

Alles gepaneerd

Mijn madam moest weg, iets met feesten op het werk of zo, trr, maar ze had de frieten vanmiddag al gesneden en voorgebakken voor Zelie, dus die moesten vanavond gewoon nog eens in het frietvet. En de mayonaise was ook van een paar dagen geleden vers, dus ’t was gewoon zaak van de vis in de pan te smijten:

Nog in de pan

En dan alles op een bord dumpen, vis en frieten en een kwak mayonaise:

Klaar met mayonaise

Ik heb van de kinderen geen klachten gehoord. En ik heb — burp — een beetje teveel gegeten, vanavond.

Navigatie

» homepagina, archief

Zoek

<insert standard disclaimer>

Alles wat hier staat is mijn eigen opinie. Het wordt niet nagelezen of goedgekeurd door mijn werkgever voor het on-line komt, en ik bied geen enkele garantie voor kwaliteit of correctheid.

Mijn werkgever is het niet noodzakelijk eens met wat ik schrijf, en het spreekt vanzelf dat hij dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk kan zijn voor wat ik hier publiceer.

Ter info

Eén van mijn e-mailadressen is michel [at] zog punt org. Normaal gezien antwoord ik daar, buiten de kantooruren, onmiddellijk op.

Valideert, in principe: css & xhtml.
Gemaakt met WordPress.
Syndicatie: Entries (RSS) en commentaar (RSS).ISSN 1780-1338